Litterær babling og noen anbefalninger

Dette innlegget dreier seg om litterære ting og sånn fordi jeg føler at bloggen trenger mer av det temaet.

Jeg har hatt en misslykka måned lese-messig i og med at jeg har lest alt for lite bøker. Og jeg kan ikke en gang skylde på at jeg har hatt mye å gjøre, for det har jeg ikke, snarere tvert i mot. Men det er en brutal sannhet at jeg i alt for høy grad har valgt internett eller nintendo fremfor bøker denne måneden og jeg skal av den grunn lese ekstra mye i april for å gjøre opp for denne grusomheten. Med dette sagt så har jeg lest litt denne måneden og jeg er fortsatt lesehest deluxe og jeg tenkte å bable litt om den siste boka jeg leste før jeg babler om andre litterære ting.

For noen få timer siden leste jeg siste setningen i boka "The book of lost things" av John Connolly.

Dette er boka om David som er en lesehest som mister moren sin. Like etter kommer en ny kvinne, Rose, inn i Davids liv og etter hvert også en ny bror, Georgie. David er misfornøyd med situasjonen og det blir ikke lettere da eventyrene trenger inn i Davids liv og den krokede mannen begynner å dukke opp. Etter en stor krangel med Rose går David ned til et område i hagen som han ikke har besøkt før og der havner han i en annen verden der eventyrene har enorm makt og enkelte ulver har lært å gå på to mennesker og blir mer og mer menneskelige og mer og mer farlige. Det er opp til David å komme seg tilbake og kanskje lære en ting eller to på veien…
"The book of lost things" er en bok som på mange måter er både original og familiær. Temaet er når alt kommer til alt fasen fra  barn til ung og sånn sett er det en historie som er fortalt før, men eventyrblandingen og alt det andre er ganske så originalt. Dessuten skriver John Connolly på en måte som både er lettlest og poetisk. Boka er engelsk, men språket er lett-forståelig på samme tid som handlingen på en måte er litt enkel, men likevel har flere lag. I tillegg (og dette synes jeg er ordentlig tøft) har boka et firesiders intervju med forfatteren etter selve historien der han forteller om ideen bak boka og hva den stammer fra, før det er 150 sider til der det prates om eventyrene man støter på i boka, eventyrets avstamning og man kan lese eventyret. Så det blir ekstra-ting i tillegg til historien og det er kult. Boka har ellers en hjemmeside der det står litt informasjon om dette mesterverket: http://www.thebookoflostthings.com/

Ellers så var jeg på biblioteket på fredag. Jeg hadde tatt feil om når jeg lånte noen bøker og måtte betale purring på 50 kroner så det starta dårlig, men det utviklet seg til å bli en fantastisk tur. Jeg lånte blant annet en tykk bok med alle André Bjerkes dikt fordi jeg liker stilen hans, rimelsker som jeg er (jeg liker å tenke at det kan sees i noen av diktene mine at han er en dikter som jeg er inspirert av). Ellers så lånte jeg den enorme eventyrboka som engle-Märtha var med å være redaktør for og det har ikke noe med hennes involvering, men heller det at jeg liker eventyr og denne boka ser ut til å være fullstappet med det og boka "La den rette komme inn" av John Ajuide Lindquist og visstnok har vampyrer som et viktig tema. Jeg lånte fem andre bøker også og en av dem er boka "Tepper" som jeg har lest før og som jeg skal bable litt om nå.

"Tepper" av Craig Thompson er en nydelig selvbiografisk oppvekstskildring som virkelig er verdt å lese. Den følger Craig og hans barndom og ungdom, hans første kjærlighet og det hele er herlig illustrert i Craig Thompsons særegne tegnestil. Denne boka har masse gjenkjennelseseffekt, karakterer man virkelig bryr seg om og en fin historie som man tenker over også flere timer etter at man er ferdig med å lese boka, den gir liksom ekko i tankenes korridorer. "Tepper" har også gjort meg mer interessert i grafiske romaner og det ser jeg bare fordeler med. Det er gjerne mer lett å lese en vanlige romaner siden en stor del av det er tegninger, men det kan gi like sterkt inntrykk, kanskje til og med sterkere siden tegningene er med å underbygge handlingen og karakterenes tankeverden. Uansett er dette en utrolig fin bok og jeg anbefaler den på det sterkeste. Det står mer om boka her:
http://en.wikipedia.org/wiki/Blankets_(graphic_novel)

I morgen er det ellers den første april og da starter Script Frenzy som man kan lese mer om her: http://www.scriptfrenzy.org/eng/node Dette minner om den storslåtte galskapen som er Nanowrimo og betyr at man skal skrive en roman i november, men forskjellen er at Script Frenzy er i april i stedet og handler om å skrive et manus i stedet. Film-manus, teater-manus eller tv-serie-manus, det er opp til skribenten selv, men det skal være på 100 sider (ikke mindre, gjerne mer) og skal skrives i løpet av april. Jeg har selv tenkt å skrive manus til en musikalfilm som skal være meget Disney-inspirert og ha med luftballonger og pirater å gjøre blant annet. Det blir spennende og hvis noen eventuelle lesere vurderer å bedrive galskap de og så anbefaler jeg dem og i hvert fall prøve å skrive et manus, jeg greide Nanowrimo i 2006 og da var jeg sinnsykt fornøyd med meg selv i alle fall.

Og ellers babler jeg mer snart og jeg har planlagt å ha et innlegg om favoritt-tegneserier snart blant annet, så det er mye å glede seg til :O)

4 kommentarer
  1. Jeg har bare skrevet to manus i hele mitt liv, så jeg tviler på at Script Frenzy er noe for meg. Dessuten trur jeg at jeg hadde blitt litt stressa av hundre sider på én måned. Men det virker jo artig for dem som takler sånn:)
   Ellers har jeg hatt lyst til å lese The Book of Lost Things lenge; gøy å høre at den er verdt å få med seg:)

  2. Vel et manus blir en stor forandring for meg selv og da, jeg tenker meg at det blir mye vanskeligere enn en monolog, men det blir et spennende eksperiment :O) Og The book of lost things er absolutt å anbefale som skrevet.

  3. Har alltid lurt på hva det er du har drevet å lest på før forelesnignen, nå fikk jeg nok et lite innblikk :p hehe Du får ha lykke til med manuset 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg