Uoffisiell Disney-kåring (del 3) (innsett ond latter her)

Jeg har kommet litt inn i en listerytme og presenterer derfor en ny liste i dag som tar for seg Disneys Bad Guys. Siden dette er et spesielt interessant tema blir det litt mer bonusmateriale enn på de andre Disney-listene. Men da setter jeg altså i gang. (Jeg advarer om at det spoiles litt fra Løven, heksa og klesskapet-filmen i dette innlegget. Nå er dere advart.)

Disneys fenomenale onde brilliante hjerner kommer her:

1) Ursula (Fra Den lille havfruen)
ursula
Ursula er en ekte ondsinnet person og hun har til og med ganske gjennomtenkte planer. Dessuten har hun veldig kul stemme i den norske versjonen av Den lille havfruen, på engelsk er det derimot så som så. Jeg liker å se på Ursula som en ambisiøs og bestemt dame som trosser vekt og mannsdominanse i håp om å nå drømmen. Ursula er med andre ord særdeles inspirerende. Dessuten blir hun rasende da Flotsam og Jetsam blir truffet av gaffelen (husker ikke helt hva det egentlig heter) og det viser at hun er beskyttende og lojal i tillegg overfor noen få utvalgte. Ursula er ellers manipulativ og maktsyk og hadde hun levd i dag hadde hun høyst sannsynlig manipulert til seg en plass på Stortinget og videre gjort et seriøst forsøk på å ta over verden bit for bit.

Ellers er det morsomt hvordan Ursula sier "Så mye for ekte kjærlighet" like før hun dør, mens den onde snødronningen i Løven, heksa og klesskapet-filmen sier omtrent det samme i Disney-versjonen av denne historien før hun dreper Aslan på steintavlen (ta det med ro, han er ikke død så lenge, selv om det er lenger enn forventet). Konklusjonen er at uansett om onde personer blir drept eller drepes så er nok ekte kjærlighet involvert.

Yzma (Fra Kongerike for en lama og Kuzco's Akademi)
yzma
Yzma har de vanlige planene om å ta over ting og gjerne drepe folk for å nå dette målet, men der Ursula skulle ta over hele havet, nøyer Yzma seg med bare kongeriket. Ellers har Yzma musikalsk talent, noe en oppdager hvis man ser på Kuzco's Akademi og hun er i tillegg ganske sprek i forhold til alderen. Yzma er nemlig høyst sannsynlig svært gammel for hun har en god del rynker og det er en running gag gjennom både filmen og tv-serien. Egenskapene til Yzma er at hun har pågangsmot, setter seg mål og egentlig er ganske så optimistisk. Dessuten har hun fabelatktige replikker. Hadde Yzma levd i dag tror jeg hun ville vært kjemiker og hemmelig agent og hun ville passet rett inn i en klisjefylt detektivfilm fra 1930-tallet med kabareer og sigarer på plass.

Ellers har Yzma en sterk sans for lilla og hun har et dekknavn i tv-serien, nemlig rektor Amzy. Ingen medalje til de som skjønner hvorfor det er Amzy forresten.

3) Scar (Fra Løvenes Konge)
scar
Mens det skal sies at jeg egentlig ikke tar med dyr på disse listene så kan jeg ikke la være å ta med Scar. Han er nemlig dødskul. Han har de samme planene som Yzma, bare at det er et annet rike han vil ta over, og det er visst noe med makt som frister de fleste skurker. Scar er strategisk og smart nok til å la hyenene ta seg av det harde arbeidet og Scar har en annen egenskap som kjennetegner ham til fingerspissene. Han er hardt angrepet av sjalusi og jeg kan på sett og vis forstå ham. Jeg ser på Scar som en personlighet som ikke har fått nok forståelse og anerkjennelse for de gode egenskapene han har og dermed mentalt har sett seg nødt til å fokusere på sine dårlige sider. Scar kunne ellers i virkeligheten gjort en god karrierre som sjakkspiller eller noe liknende.

Det var forresten en lærer på videregående skolen jeg gikk på som het Skar til etternavn og jeg tenkte på Løvenes Konge hver gang jeg så ham bare av denne grunn. Scar burde forresten få skryt for å ha god smak når det gjelder underholdning og han hadde sikkert også gjort seg som Idol-dommer ala Simon Cowell.

4) Frollo (Fra Ringeren i Notre Dame)
frollo
Frollo er med fordi han er blant de aller ondeste Disney-skurkene etter min mening. Dessuten er han jo faktisk skremmende også og det er få formildende omstendigheter. Det som er med Frollo er at han er en av de mest realistiske Disney-skurkene fordi han tror at det han gjør er godt. Han tror at det å utrydde sigøynerne er til beste for menneskeheten og han tror at han er en god kristen og at han er snill mot Quasimodo. Dessuten er den scenen der han synger til ilden og det blir utrolig tydelig at han begjærer Esmeralda utrolig skremmende og noe av det mest voksne i en Disney-film ever. Frollo minner meg egentlig litt om dommeren i Sweeney Todd og i virkeligheten hadde Frollo sikkert passet til å lage sin egen sekt eller noe sånt.

Jeg synes faktisk seriøst at Frollo er blant de mest skremmende skurkene Disney har og han er nok blant de mest sprø skurkene også. Han har på samme tid denne realismen i at man skjønner at han virkelig tror at det han gjør er til det beste for alle. Og jeg tror de fleste som gjør ting som kan anses som onde tror at de egentlig gjør noe godt og da blir jo det ultimate spørsmålet: "hva er det viktigste hensikt eller resultat?" Hva er best av å gjøre noe ondt og mene det godt og å gjøre noe godt, men mene det ondt? Det er mange spørsmål man kan spørre seg her.

5) John Silver (Sjørøverplaneten)
john
John Silver er med på listen i stedet for Hades og Maleficent av den enkle grunn at han er en mer fascinerende skurk. Han er faktisk ganske menneskelig og realistisk og har egentlig en god del positive egenskaper, som at han er eventyrlysten, engasjert og drømmende. Han er egentlig ikke direkte ondsinnet, men er heller pirat fordi han er drevet av grådighet og ønsket om å bli rik. Mens han ikke er helt til å stole på og gjør forræderiske ting og sånt, så får man likevel litt sympati med ham siden han faktisk begynner å bry seg om Jim og man raskt forstår at det er et hjerte av gull gjemt under det harde skallet. I vår nåvrende verden tror jeg han kunne passet utmerket som oppdagelsesreisende og så kunne han jo drevet moderne piratvirksomhet på data.

John Silver er altså den typen skurk som man får litt sympati med samtidig som man er uenig i mye av det han gjør og det er noe av det beste man kan få til i en karakter. 
***
Jeg har ellers Hades (fra Hercules) og Maleficent (fra Tornerose) like under og kunne ellers tatt med mange andre på denne listen, men nå er det nå en gang slik at jeg bare velger ut fem mulige. Ellers så har jeg tenkt å prate mer om skurker her etter hvert og antagelig kommer det litt "Eurovision"-stoff her på fredag eller lørdag, også det i listeform. Jeg kan ellers røpe at jeg ikke fikk jobben på det intervjuet jeg var på dessverre, men det er alltids andre muligheter tenker jeg. Men nå skal jeg sjekke noen småting og sånt, så ha det bra!

 
 

3 kommentarer
  1. Åh, Hades er så tøff! Skulle ønske du hadde rydda plass til ham på lista, altså… 😉 Og åh, det siste du skreiv om Frollo minte meg helt vilt mye om Light fra Death Note, og også om at jeg må skrive ei sånn liste sjøl… så jeg håper ikke du har noe imot om jeg kopierer ideen din!

  2. Bare kopier i vei :O) Og hvis det er en trøst så var jeg så nære å ta med Hades på listen, for han er dødskul. Han er på sjette plass da. Hm… kanskje jeg skal lage semi-liste der de som ville kommet på sjette plass og syvende plass kan være med… Vi får se hva som skjer!

  3. Helt enig med Ursula og Yzma!!!!!
   En av mine “høre på hele tiden” sanger akkurat nå er Poor unfortunate souls =) Jeg har sykt lyst til å se The Little Mermaid på Broadway, siden Sherie Rene Scott(Fantastisk) Spiller Ursula akkurat nå 🙂 Kostymet er helt fantastisk =D Og hun synger helt fantastisk. Jeg elsker den norske filmversionen også. Stemmen hennes er så utrolig dyp og skuummel.

   Yzma er jo også helt utrolig kul. Et levende bevis på at dinosaurene en gang vandret på jorden.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg