månespill over helgeidyll og musikalkarakterer

Soundtrack: Popular (Wicked)

Det var visst måneformørkelse i natt og det var veldig kult og beviste at det ikke var hold i kreative teorier om at det bor en ku på månen som spiser ost og dermed månen siden hun trodde den var en ost. Det var litt sånn mystisk på en finfin måte og minst like interessant som da månen var helt full på fredag. Jeg har personlig veldig sans for fullmåne siden jeg liker å tenke meg at varulver uler mot månen støtt og stadig i fullmånebefengte netter, noe som er litt kult egentlig. Andre ting som er kult var Amanda-festivalen på Tv2 som jeg syntes var bedre i går enn den har vært  på lenge. Jeg likte de musikalske og dansende innslagene og må nesten vie resten av denne setningen til å gratulere "Mannen som elsket Yngve" med alle prisene den fikk. Ellers var jeg på biblioteket på fredag og fant meg en mengde bøker, deriblant tre grafiske romaner, og to filmer som jeg kunne låne. Det var dog vanskelig å bestemme seg når det gjaldt filmene for det er så mange filmer jeg føler behov for å få sett, men jeg endte opp med to som jeg antagelig vil kommentere nærmere her når jeg har fått sett dem. Jeg har også vært på hytta på Stavern denne helgen og der var det finfint, men det skal dog innrømmes at jeg var mest innendørs. Dessverre var OL skrudd på store deler av tiden, men det gikk bra. Her kan det for så vidt nevnes at jeg gir blaffen i OL og har sett veldig lite på det i år ellers, noe som jeg er storfornøyd med. Men nå skal jeg legge denne bablinga på hylla og ta for meg en annen type babling, jeg skal nemlig prate om en ny musikalkarakter og nå er karakteren Glinda.

Glinda/Galinda fra Wicked

Wicked er en av de musikalene jeg har forelsket meg dypest i og her fortelles historien om den grønne heksa i Trollmannen fra Oz, en heks som heter Elphaba i Wicked og som er heller misforstått og ikke nødvendigvis er så ondsinnet som ryktene tilsier. Wicked er en utrolig fin musikal (som jeg dessverre ikke har sett, men jeg elsker soundtracket) og litt av grunnen er at det viktigste i historien på mange måter er forholdet mellom den grønne heksa Elphaba og hennes bestevenninne Glinda og det er Glinda jeg skal ta for meg nå. Glinda er i begynnelsen av historien en ganske overfladisk blond jente, men har en enorm utvikling gjennom musikalen, mye på grunn av vennskapet hennes med Elphaba. Dette vennskapet får blant annet Glinda til å se forbi utseende og heller verdsette mennesker av andre grunner og det lærer henne mye om godhet og ondskap og hvordan det ligger mer mellom linjene enn man først ser. På samme tid blir Glinda (som i begynnelsen av musikalen heter Galinda, men som tar vekk den første a-en etter hvert) aldri en dypt alvorlig karakter. Hun holder på sin letthet og sitt behov for å fokusere på det positive så godt hun kan, en egenskap som både er en positiv og en negativ del av personligheten hennes. Glinda vokser som menneske, men er seg selv hele veien og har en masse sjarm, naivitet og humor som gjør henne sympatisk.

Glinda har blitt spilt av flere musikalskuespillerinner, men den originale og beste Glinda er Kristin Chenoweth, en skuespiller, sanger og musikalartist som virkelig har særpreg i massevis. Kristin er i følge IMDB knapt 1'50 cm høy, har en stemme som ikke likner på noen annens og har vært i massevis av filmer, tv-serier og musikaler. Det jeg først og fremst synonymiserer henne med er likevel Glinda som hun personifiserer så til de grader, med masse sjarm og en tilstedeværelse som nesten er for mye av det gode. Hun klarer å gjøre Glinda til en fascinerende karakter, men har også flott samspill med Idina Menzel som er den originale Elphaba, noe som kommer godt frem av klippene fra Wicked som jeg har funnet på Youtube. Den sangen som er mest glindaisk er Glindas sang "Popular", som man kan se her: http://www.youtube.com/watch?v=nTUXJHvVQM0&feature=related
Denne sangen viser Glindas tidlige overfladiskhet, men også hennes sjarmerende naivitet og spesielle oppfatning av hva en tjeneste er og viser også Kristin Chenoweths særpregede og flotte stemme, som jeg etter hvert begynner å bli litt fan av. En annen video som viser en helt annen side av Kristin Chenoweth er denne:  http://www.youtube.com/watch?v=zXS0nEOx_20 der det synges om Taylor som lager Kaffe Latte på Starbucks av alle ting. Denne sangen er bare fryktelig søt og vel verdt å lytte til.

Men tilbake til karakteren Glinda, en karakter som også minner om enkelte andre karakterer, deriblant Elle Woods fra filmen (og musikalen) Legally Blonde som også er en karakter som utvikler seg enormt i løpet av en historie og som også har blondt hår. Det er også mange andre karakterer som minner om Glinda, men ikke så mange som en skulle tro, muligens fordi Glinda er en ganske unik karakter på mange måter, noe som bare er positivt. Dette er altså en utmerket musikalkarakter som er blant mine favoritter :O)

Jeg skal ellers blogge igjen snart, men til da håper jeg alle lesere har det utmerket og at sola forblir skinnende!

9 kommentarer
  1. Jeg så måneformørkelsen! Og ellers syns jeg fortsatt det er artig å lese karakterbeskrivelsene dine. Har sikkert sagt før at jeg ikke er så veldig glad i musikaler, men jeg liker likevel å lese om det i bloggen din. Kanskje fordi du skriver om det på en så… engasjerende måte? Man skjønner at det er noe du er engasjert i, liksom :3

  2. Takk, jeg er glad jeg greier å gjøre musikalbablinga mi engasjerende for det er virkelig noe jeg er veldig glad i. Og det er i stor grad karakterene som gjør en historie, også så absolutt i musikaler!
   Og måneformørkelsen var tøff :O)

  3. Hei!

   Vi kjenner ikke hverandre, men kom over deg under et Kristin Chenoweth google søk og da må man jo bare kommentere. Er stor fan av Chenoweth selv og det gleder meg at andre nordmenn har funnet denne dynamitten av et talent. For mer talent i en liten kropp skal man lete lenge etter.

   Har forresten Wicked (hele) med Chenoweth og Menzel som Glinda/Elpheba om du er interessert. Ikke verdens beste kvalitet, men man tar det man finner, you know?

   Ha en god dag 🙂

  4. i vår fam har denne Glinda gjort ett såpass stort inntrykk,at jeg har det samme etternavn. Du skriver forresten veldig bra og det er godt og se at noen fortsatt setter en god musikal høyt.

  5. Oh My God!!! Flere Kristin Chenoweth fans fra Norge? Jeg elsker Kristin, og Wicked er min Passion over alt på Jorden. Jeg elsker Taylor the Latte Boy =) Har du sett Wicked live? Og i så¨fall hvilket cast var det?

  6. Galinda with a GA: JA! HERLIGHET, så nydelig å finne “Cheno” fans fra Norge annen enn meg selv. Håper dere vet om Glitter, som er fanklubben’s web forum, som dere finner her: http://z4.invisionfree.com/Glitter/index.php

   Trengs alltid nordmenn der!

   Forresten, løp til iTunes og kjøp det nye jule-albumet til KC, det er bare nydelig og fantastisk å høre på! Og, Pushing Daisies går visst på Canal +, hvis ikke fins de på nettet. Chenoweth er til og med mer fantastisk som Olive enn som G(a)linda, og hvem hadde trodd det?

  7. YES!
   Linn, kan du sende meg en link til hvor man kan finne Pushing Daisies!? Jeg har s sykt lyst til å se det!!!
   Jeg har “A wonderful way to spend Christmas” på ønskelisten min i år =)

   Glitter and Be Gay er jo fantastisk når Kristin synger den da =)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg