So you think you want to buy a magazine?

Jeg liker å tenke at jeg har litt peiling på hva som er interessant og hva som ikke er det og her tenkte jeg å teste ut denne teorien i form av en guide til ungdomsblader for jenter fra 10 til 30. Det blir mest jenteblader rett og slett fordi det er mest av det på markedet og dette blir sikkert ikke den mest grundige guiden, men jeg håper den kan være av interesse likevel. Jeg tar ellers bare med norske blader i denne omgang. Med det så setter jeg i gang og oppsettet for guiden vil dere komme inn i (forhåpentligvis) av å lese videre nå. Det blir ikke bilder, men jeg regner med at lesere skjønner hvilke blader jeg mener. (Tittelen på dette blogginnlegget er forresten sterkt inspirert av et visst program på Tv Norge, men jeg går ut i fra at dette går bra.)

Ungdomsbladsguide til bladinteresserte i alderen 10-30 (Jeg tar denne aldersgruppen fordi den slår meg som mest aktuell og jeg tar ikke med blader jeg ikke har lest på listen)

Topp
 
Topp er bladet som tar for seg musikk, trender, film og masse annet og er en av de ungdomsbladene som kan interessere gutter til en viss grad også. Derimot har Topp et noe manglende filter på hva som er god kvalitet og hva som ikke er det og dette innebærer følgelig at High School Musical gjerne er et aktuelt tema, mens musikkstoffet i hovedsak handler om musikken som er på Vg-lista. Topp er ikke et dårlig blad, men det er for overfladisk, noe som spesielt er tydelig i de artiklene som tar for seg noe seriøst. Dessuten er det et ganske uoversiktlig blad som viser enkelte klare tabloid-tendenser. Men Topp for pluss for gode intensjoner og er en god stayer som har greid å holde seg på markedet i en årrekke.
Terningkast 3
Passer best for: Musikkinteresserte trettenåringer som teller ned dagene mot den neste High School Musical-filmen.

Julia

Julia er et blad med samme musikk- og filmsmak som Topp, men de har mindre om temaet musikk og er mer et jenteblad med litt sjarm og mye bilder. Julia fremstår som et ganske koselig og trygt blad og har for så vidt enkelte artikler som er genuint trivelige. Det er dessuten mindre tabloide tendenser her og man har med andre ord mer oversikt. En annen fin ting med Julia er at det er billigere enn andre ungdomsblader. Det som da er dumt er at det også er tynnere i tillegg. Julia er dessuten et blad som rett og slett blir for uinteressant i lengden og som er litt for barnslig når man kommer opp i tenårene. Det blir for søtt og har for lite tyngde.
Terningkast 3
Passer best for: Uskyldige jenter i tiårsalderen som gjerne vil ha et koselig blad å lese på.

Girls

Girls er en av de store stayerne på bladmarkedet og har også et snev av originalitet på grunn av tegneserien som følger med. Det er på samme tid et blad som dessverre har utviklet seg i feil retning. Da jeg var åtte år var jeg veldig glad i Girls fordi de hadde noveller og liknende, men nå har de etter hvert tatt den vanlige ungdomsbladruten med artikler om Miley Cyrus og Jonas Brothers (og her kan jeg nevne at jeg har hørt noen få sanger av sistnevnte og synes de synger elendig) og dessuten ofte postere. Girls blir dermed på mange måter en blanding av Topp og Julia og fungerer godt for svært ung ungdom, men dårlig for eldre. Men Girls får pluss for å ha litt mer tyngde når de tar for seg mer alvorlige temaer.
Terningkast 3/4
Passer best for: Ungdommer som i fjortenårsalderen som har vokst fra Julia og som liker at det følger med tegneserie.

Inside

Inside har vært på markedet en stund, men har skifta image i stor grad siden 1998. Da Inside kom ut først var det nærmest en klone til Mag som kom ut på omtrent samme tid, men det hadde litt mer tyngde og var hakket mer voksent. Med de siste årene har Inside derimot gjennomgått en stor metamorfose og blitt mer og mer vinklet mot mote. Dette er dessverre en utvikling som jeg personlig ikke er så fornøyd med siden Inside har blitt mer bilder og mindre tekst som følge av denne utviklingen. På samme tid har Inside fortsatt et par ordentlige artikler og disse er gjerne meget gode og har også god tyngde. Inside er i tillegg et blad som kan være veldig inspirerende siden det fremstår som litt mer kunstnerisk enn andre ungdomsblader.
Terningkast 4
Passer best for: Moteinteresserte ungdommer fra femten og opp som ser på artikler som en ekstra bonus.

Mag

Mag er min favoritt på markedet nå for tida og er et blad som pleide å likne veldig på Inside, men som nå for meg i større grad fremstår som et blad som i stor grad har litt om alt. Det er de vanlige ungdomsbladsgreiene, men også artikler om for eksempel ukjente lidelser, et tema som mange andre blader ikke ville skrevet om. Mag viser også god tyngde i reportasjene sine og er også et blad som har sjel nettopp fordi man blir bedre kjent med redaksjonen enn man blir for eksempel i Girls. En annen fin ting med Mag og Inside er at kjendisstoffet får mindre plass, på samme tid som den fortsatt er der sånn at de som liker det blir tilfredsstilt. Den største fordelen med Mag er likevel at det er litt billigere enn for eksempel Det Nye og dessuten følger det ikke med tulleting som man bare kaster likevel, noe som bare er positivt etter min mening. Bakdelen med Mag er at det i enkelte numre er ganske lite som interesserer og at det i enkelte blader er litt for mye fokus på forhold og sånt.
Terningkast 5
Passer best for: Ungdommer som liker at det er masse forskjellig å lese om i et blad og som synes det er bare positivt når man blir litt kjent med redaksjonen bak det man leser i samme slengen.

Cosmopolitan

Cosmopolitan er et ganske nytt blad på markedet og minner litt om Inside i det at det er et stort fokus på motestoffet. Men der Inside har ganske god tyngde i sine artikler om annet enn mote synes jeg Cosmopolitan blir litt for tynt på dette området og det er også et blad som man dessverre bare leser en gang, før det går i søpla. Til Cosmopolitans forsvar så er det nytt og har mye tid til å utvikle seg videre og det er i tillegg et estetisk ganske så tiltrekkende blad og tingene som følger med er også gjerne ganske fine. Det er i tillegg et av de bladene som fremstår som mer eksklusivt enn det er, muligens fordi det tør å virke litt internasjonalt og ikke bryr seg om janteloven. Likevel så blir det ikke helt verdt prisen og det trekker også svært ned at man ikke kan få bladd noe i det før man kjøper det for da vet man mindre om hva man går til.
Terningkast 3
Passer best for: Moteinteresserte ungdommer som fra før av har sansen for engelske blader av liknende slag.

Woman

Woman minner en del om Cosmopolitan fra utsiden, men har en del mer å gi fordi det er mange flere artikler. Det likner en del på Mag siden det er stoff om det meste, på samme tid som det også har en god del stoff om mote, noe som gjør at det appelerer til lesere av Cosmopolitan. Woman har også denne sjarmen med at man blir litt kjent med redaksjonen når man leser og passer med det også for lesere som liker denne siden ved Mag. Woman taper litt på at det går ganske fort å lese gjennom og artiklene greier ikke å gjøre inntrykk i samme grad som artikler i for eksempel Det Nye eller Mag, men den tjener veldig på at småstoffet gjerne er veldig morsomt og oppmuntrende. Woman blir på mange måter som en godtepose, det varer ikke lenge, men man nyter det hundre prosent så lenge det varer.
Terningkast 4/5
Passer best for: Unge som liker Mag, men som vil ha mer mote og humor.

Det Nye

Det Nye har ikke alltid interessert meg. Det var lenge for få artikler av interesse og jeg føler også at det ikke har hatt noen klar målgruppe. I år har Det Nye derimot gjennomgått en fin forandring som har gjort det til en av mine favoritter. Det Nye klarer nemlig å appelere til et større aldersspenn enn flere av de andre ungdomsbladene, mye fordi det ser ganske voksent ut i butikken, men på samme tid har artikler om ungdom som gjør at det appelerer til dem også. Det er ellers et blad som har artikler om mye forskjellig og disse artiklene er også godt skrevet. Det Nyes svakhet er på samme tid at det går litt for fort å lese det ut, i tillegg til at det (som så mange andre blader) er litt for dyrt. Tingene som følger med er dessuten sjeldent spesielt interessante. Det Nye har likevel en god miks av stoff og er også blad som fremstår som veldig idealistisk og dette gjør det verdt å kjøpe.
Terningkast 5
Passer best for: Ungdom fra 15 til 30+ som har litt lyst til å redde verden og som i tillegg vil lese et blad som appelerer til mange og som har gode reportasjer.
***
Det er høyst sannsynlig mange blader som jeg har glemt, men hele poenget var å nevne en del blader som finnes i hyllene og gi en høyst subjektiv guide til lesere i shoppinghumør. Jeg kjøper selv Mag og Det Nye i hovedsak, Woman en gang i blant og Inside en mer sjelden gang i blant og har ellers vært ganske snill med terningkastene, noe jeg håper er greit. Jeg vil presisere at jeg ikke har noe i mot High School Musical-filmene eller VG-lista, men jeg liker at blader er åpne for andre ting også og Topp for eksempel føler jeg ikke at har utvidet horisonten nok.
Jeg tar ellers i mot ideer fra lesere som vil lese flere bladguider, men tror nok tegneserier vil stå på plakaten etter hvert. Ellers skal jeg snart blogge igjen, "Mamma Mia!" er en kul film og jeg synes verden er et ganske så koselig sted for tida :O)

5 kommentarer
  1. Hmmm.
   Kanskje jeg skal kjøpe meg DetNye en dag.
   Har aldri vært into blader i det hele tatt, men er vel verdt et forsøk (:

  2. Det eneste bladet jeg noen gang har lest regelmessig av de på lista di, er Girls, og det er lenge siden, og jeg gjorde det bare fordi alle de andre jentene i klassen gjorde det x) Men jo, jeg likte anmeldelsene dine. Hender jeg låner Det Nye av søstera mi i ny og ne, og syns det egentlig er et ganske ålreit blad 🙂

  3. Kult at du likte anmeldelsene. Jeg har lenge hatt lyst til å skrive en guide til noe og dette er en av de tingene jeg liker å tenke at jeg har noen som helst form for peiling på :O) Og jeg skal etter hvert ta for meg tegneserieblader og det kan bli enda mer interessant tipper jeg…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg