Liste over favorittkunstnere (for der har jeg også favoritter)

Jeg liker å tegne og jeg liker kunst :O) Dette var noe jeg fikk bruk for på tegning, form og farge-linja da jeg gikk på videregående og det er noe jeg vil få bruk for i mitt uoffisielle prosjekt om å være mer kunstnerisk. Og for å følge opp denne til nå ganske kunstneriske vinklingen på dette innlegget er planen min nå og lage en liste over favorittkunstnere (for det er så ufattelig mange kunstnere som er så utrolig mye mer talentfulle enn meg og som følgelig fortjener litt av min oppmerksomhet). Listen vil inneholde selvfølgeligheter, overraskelser, men viktigst av alt vil den kanskje fungere som en introduksjon til mine favorittkunstnere (siden jeg selvsagt har peiling på hva som er fantastisk) for mine kjære lesere. Da setter jeg i gang (og dette blir en ganske lang liste siden jeg skal skrive om mine ti favoritter og ikke klarer å formulere meg spesielt kort om noen av dem) :O)

Topp 10 favorittkunstnere (linken ved siden av navnet fører til flere av kunstnerens bilder) 

1) Keith Haring http://www.haring.com/cgi-bin/art.cgi?date=1989

Keith Haring ble min favorittkunstner da jeg gikk i tredje klasse på videregående og vi fikk en oppgave i kunsthistorie der vi skulle velge oss en kunstner fra 1900-tallet og skrive om denne kunstneren og om et av bildene til denne kunstneren. Jeg valgte da Keith Haring og fant snart ut at Keith Harings liv på mange måter var like interessant som kunsten hans. Den godeste herr Haring var nemlig homofil og døde av AIDS i 1990 da han bare var 31 år gammel og han var også inne i det tidlige grafittimiljøet i USA. Men uavhengig av Keith Harings liv så synes jeg altså at kunsten hans er veldig interessant fordi den skiller seg ut med sitt paradoksale preg; paradoksalt fordi det er simplistiske figurer, men mange detaljer i hvert bilde. Dessuten er Keith Harings kunst stilig fordi den ikke likner på noe annet. Den kommer kunsthistorisk sett under kategorien popkunst, men er veldig forskjellig fra kunsten til popkunstnere som for eksempel Andy Warhol. Også liker jeg at man får inntrykk av at bildene hans er så mye dypere enn hva man først tenker seg, det er veldig fascinerende og forklarer videre hvorfor Keith Haring troner på toppen av lista.

2) Luis Filipe dos Reis Peres http://www.elfwood.com/art/p/e/peres/peres.html
Rainbow attic - SciFi and Fantasy Art by Luis Filipe dos Reis Peres

Dette er en kunstner jeg oppdaget da jeg for noen år siden hadde dilla på å sitte i timesvis og se på alle kunstverkene som fantes på Elfwood.com. Da fant jeg Luis Filipe… og jeg falt med en gang for tegnestilen hans. Det er søtt, fargerikt og utrolig levende og sånn er det også i de andre kunstverkene hans. Luis Filipe…(jeg vet navnet er lenger, men med lange navn gir jeg meg selv lov til å forkorte) har på mange måter den kunstneriske stilen jeg selv alltid har drømt om. Det er en slags herlig barnslighet over bildene hans, men de er likevel godt komponert og hele arket er brukt. Dessuten er det inspirerende bilder, ja nettopp sånne bilder som kan inspirere en til å skrive et dikt eller en novelle og det er alltid et pluss.

3) Mark Ryden http://www.markryden.com/paintings/index.html

Mark Ryden er en kunstner som jeg liker på grunn av hans noe makabre og svært unike stil. Ryden er selve kongeeksemplet på en maler med mye symbolikk i bildene for her har vi dukkeaktige jentefigurer blant miniatyrer av Abraham Lincoln og gjerne en stor mengde kjøtt og ulike rariteter og man føler seg nærmest oppmuntret til å analysere hvert bilde bit for bit. Men det er også dette jeg liker med Mark Rydens bilder, man kan ikke unngå og bli berørt, man danner seg en mening om ham uansett for enten så liker man de merkelige, surrealistiske og symbolikkpregede bildene hans eller så hater man dem. Selv så liker jeg Rydens bilder for de fremstår for meg som meget fascinerende og interessante og de får meg til å tenke. Jeg syns ikke bildene hans er de beste eller vakreste jeg har sett, men de er blant de mest spennende og de er i toppen når det gjelder detaljerthet.

4) Ursula Vernon http://ursula.elfwood.com/
Walking the Frog - SciFi and Fantasy Art by Ursula Vernon

Jeg liker å tenke at jeg var tidlig ute med å oppdage Ursula Vernon for jeg fant henne på Elfwood for flere år siden og nå dukker hun opp flere steder (som for eksempel i Nemi). Men uavhengig av om jeg var raskt ute eller ikke så er det i hvert fall et faktum at Ursula Vernon er en kunstner jeg har veldig sansen for. Hun har for det første en veldig særegen stil med bilder som bobler over av fantasi og som gjerne har et snev av humor ved seg. Dessuten liker jeg at hun har så mye forskjellig kunst, man kan se fantasymotiver, men også tegneserieaktige bilder, man ser liksom allsidigheten i kunsten hennes. Jeg liker også Ursula Vernons hyppige bruk av frosker i bildene sine og hennes bruk av farger og man får hele tiden følelsen av liv i bildene og denne følelsen er en bragd siden slettes ikke alle kunstnere har den evnen. Uansett er frøken Vernon en kunstner jeg skal fortsette å følge i årene fremover for hun lager fantasifulle og humoristiske bilder og det appelerer til meg.

5) John Botofte http://www.elfwood.com/art/b/o/botofte/botofte.html
One Midsummer Night's Promise - SciFi and Fantasy Art by John Botofte

John Botofte er mannen bak nettsiden http://www.trollmoon.com/ som er en utrolig bra nettside med mye informasjon om forfattere, kunstnere og andre som lager kunstverk med troll i hovedrollene og har man den minste interesse for troll så er denne nettsiden absolutt å anbefale. John Botofte lager også trollbilder selv og det er disse bildene som gjør at han er med på kunstnerlista mi. Bildene til Botofte er utrolig søte og fine etter min mening og gjør trollene like levende og personlige som Pixar gjør med roboter i "Wall-E" (sorry, måtte ha en referanse til denne filmen her bare, it's still on my mind). Botoftes troll har masse sjarm, artige neser og virker utrolig menneskelige og det er denne menneskeligheten som gjør dem så fortryllende. Dessuten er det noe med fargebruken til Botofte som jeg liker veldig godt og som er med på gi bildene hans masse sjel. Med andre ord er også dette en kunstner etter mitt hjerte.

6) M. C. Escher http://www.mcescher.com/Gallery/gallery-recogn.htm

En kunstner jeg har likt lenge er Escher og dette henger litt sammen med min sans for synsbedrag, men i større grad handler det om at jeg liker stilen hans. Jeg liker at bildene hans er umulige situasjoner og lurer øyet og i tillegg så liker jeg at mange av bildene hans ser ut til å ha blitt tegnet med blyant og har perfekt bruk av lys og skygge. Dessuten er de jo utrolig interessante å se på, Eschers bilder, de er så fascinerende og detaljerte at det er en fryd. Så dette er absolutt en av mine favoritter.

7) Leonid Afremov http://leonidafremov.deviantart.com/gallery/

Jeg fant faktisk ikke ut navnet på denne kunstneren før nå, men jeg har sett denne kunstnerens bilder flere ganger på Deviantart og har med det funnet ut at jeg synes Afremovs bilder er helt vidunderlige. Ingen annen kunstner klarer å få regnet til å fremstå så magisk som det er i Afremovs bilder; bilder der sølepyttene er fargerike eventyr og himmelen er en drøm i seg selv. Dessuten får Afremovs bilder virkelig frem en høstlig atmosfære på en svært god måte og det er inspirerende bilder, virkelig inspirerende. Jeg liker fargebruken til denne kunstneren og hvordan bildene har så mye liv og så mye varme, dessuten er det en spesiell stemning i disse fargerike fyrverkeriene av noen kunstverk og det er veldig fint å se. Dette er altså en kunstner jeg synes har massevis av talent og en av mine favorittkunstnere på DeviantArt.

8) Basia Konczarek http://basia-almostthebrave.deviantart.com/gallery/#_featured

Basias kunst syns jeg er inspirerende og vakker på grunn av sitt drømmende preg. Det er på en måte noe glitrende og magisk over bildene til dette DeviantArt-talentet og det liker jeg. Jeg liker også den litt melankolske stemningen det er i Basias bilder, de virker litt dypsindige på en måte og de har en følsomhet ved seg som gjør at de skiller seg ut og blir veldig særegne. Dette har også litt å gjøre med Basias fargebruk. Bildet jeg viser som eksempel skiller seg litt ut fra mange av Basias andre bilder, men viser videre hvordan bildene hennes er duse og glitrende og har dette snevet av magi som gjør dem ufattelig interessante og som gjør at Basia fortjener en plass på denne lista.

9) Fabo http://faboarts.deviantart.com/gallery/

Fabo er en av mine favorittkunstnere fordi bildene hans er veldig søte og sjarmerende og fordi jeg liker fargebruken hans. Jeg liker hvordan han fargelegger et bilde og klarer å få frem kanter ved hjelp av god skyggelegging og jeg liker at han kan la noen av bildene hans være helt enkle mens andre er detaljerte og fulle av liv. Det viser at han har spennvidde og det er flott. Bildet jeg har valgt viser varmen og personligheten i Fabos bilder og hvordan de har en følsomhet ved seg som er rett og slett nydelig. Fabo er med andre ord en annen av mine favoritter.

10) Magritte http://bertc.com/g9/index.htm

En av de mer kjente kunstnerfavorittene mine er nok den belgiske kunstneren Magritte som er kjent for sine herlig surrealistiske bilder. Han er en kunstner jeg liker fordi han tar for seg det umulige akkurat som Escher, men fra en annen vinkling og en annen fargebruk og med mer surrealisme blandet inn i det hele. Jeg liker Magrittes bruk av farger og hvordan bildene hans skiller seg ut. De er svært interessante bilder og alltid fascinerende. Mitt favorittbilde av Magritte er "dette er ikke en pipe"-bildet hans som jeg synes er genialt, kreativt og tankevekkende og som jeg ser på som et perfekt eksempel på Magrittes kunstneriske stil.
***
Jeg vil legge til den kanskje opplagte informasjonen om at jeg ikke kjenner eller har møtt noen av disse kunstnerne (noe som er særlig opplagt når det gjelder kunstnere som Escher og Magritte som begge døde før jeg ble født). Jeg skulle dog gjerne ha møtt flere av disse kunstnerne for de er sikkert veldig interessante mennesker. Ellers så har det ikke skjedd så veldig mye spennende i det siste (men jeg skal blogge igjen om noen dager og da står andre temaer på plakaten. Til da ønsker jeg alle lesere en fortsatt fin dag!

Hvis leserne har noen favorittkunstnere selv så er det bare å fortelle hvem de er i kommentarer forresten, jeg er interessert og nysgjerrig på punkt som det…

4 kommentarer
  1. Escher og Magritte er dei einaste av dei her som eg har høyrt om. Nokrte av dei andre du har såg no velidg søt ut så kanskje ein skulle ta å sjå litt på anna kunst ein det ein har lært i kunst historie timane sine. Hmm…

  2. Jammen det er ikke så rart om mange av disse er ukjente for det er mange kunstnere her som jeg har funnet på nettet og som ikke er de mest kjente nødvendigvis.
   Men det er mange av disse kunstnerne som har utrolig søte bilder så jeg oppfordrer så absolutt til å ta en titt :O)

  3. Jeg liker Escher veldig godt sjøl, jeg! Søstra mi har faktisk kjøpt det kattebildet til Fabo og gitt det til venninna si i bursdagsgave 🙂 Ellers vil jeg si at jeg virkelig likte stilen til Mark Ryden. Så smått litt gotisk, og ufattelig stilig.
   Ellers kan jeg ikke navnet på så mange kunstnere. Jeg er mer begeistra for fotografi, sånn generelt, men Ronja Berge (tegner i Nemi, hu og) har jeg hatt sansen for veldig lenge. Ellers liker jeg innmari godt fantasybilder, sånn som bildene til Nene Thomas og Victoria Frances.

  4. Jeg har sett de bildene til Ronja i Nemi og hun er veldig flink, ja.
   Nene Thomas og Victoria Frances har jeg ikke hørt om, men jeg søkte dem nettopp opp på google siden du nevnte dem og jeg er helt sikker på at jeg har sett flere bilder av Nene Thomas før og de syntes jeg og syns jeg er finfine.
   Og ja, Escher er svært likbar og jeg syns også at stilen til Mark Ryden er veldig stilig :O)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg