elefanter, litterære anbefalninger og ringenes herre i musikalversjon (!?)

Soundtrack: The road goes on (The Lord of the Rings: The musical)

img1

Elefanten i gatene

Det går en elefant der midt i gatene,
på reise mellom hver og en kafe
Han lister seg så stille mellom gatene
men bråker like grenseløst for det

Han tror at han er liten, elefanten,
som den minste bukken bruse på sin sti
Med denne tanken vandrer elefanten
mens han tenker litt på selvskapt poesi

Elefanten vår han liker det å skrive
og har blyant og notatbok overalt
Han søker inspirasjon til noe å skrive
i tro på at det nok er livets salt

Vår elefantvenn deklamerer gjerne
til lyktestolper når det går mot kveld,
de lytter alltid stille mer enn gjerne
og gir elefanten mer tro på seg selv

Da føler elefanten at han lever
i dikterkunst og det å gå omkring
og merker ingen blikk fra de som lever
rundt om og ser ham tenke sine ting

Det går en elefant der midt i gatene
som ikke tenker over at han er
et ukjent syn for folk omkring i gatene,
han bare vet at han vil være der

I gatene, i bymusikkens rytmer,
i suset fra trafikkens melodi
Nå vandrer elefanten rundt i gatene
(det er nettopp da han virkelig er fri)
***

Jeg tenkte å starte dette innlegget med et elefantdikt siden jeg liker elefanter og skrev et elefantdikt i går uansett og så kom jeg frem til at diktet trengte en illustrasjon og siden vi nå har scanner hjemme hos meg havnet denne illustrasjonen her. Elefanttegningen er ikke tegnet i Paint MS, men tegnet for hånd på papir i min kjære skisseblokk med den blå delen av en sånn blyant som er rød på den ene siden og blå på den andre. Jeg pleier nemlig ofte å nevne at jeg liker å tegne og her er et bevis på det hvis noen skulle tvile på mitt ord. Det er ikke tatt hensyn til tullete ting som proporsjoner og sånt, men jeg håper ikke tegningen ble så ille likevel. (Og hvis det ikke er åpenbart så viser tegningen altså en elefant med blyant og notatbok ved siden av en lyktestolpe når det går mot kveld og er med det en personifisering av vers nummer fire i elefantdiktet mitt.) Og jeg skal etter hvert ha med tegninger i blogginnleggene mine oftere siden det jo er noe jeg er veldig glad i.

Nok om det. Dette innlegget skal nemlig ikke handle om elefanter, dikt eller tegningene mine, til tross for at det kanskje er det inntrykket som så langt har skint frem. I stedet skal jeg nå bable om noen bøker, dvs. så skal jeg anbefale noen bøker som står i bokhyllen i det nye rommet vårt (broren min har tømrerpraksis i Stavanger så rommet hans er i ferd med å gjennomgå en metamorfose fra overfylt trangt rom uten lys til lyst og imøtekommende bibliotek og gjesteværelse) i den hyllen der jeg har "elske på-bøkene". "Elske på" er det nye uttrykket mitt for ting jeg synes er genialt og bøkene jeg nå skal anbefale hører virkelig til den kategorien og jeg skal bable litt om tre av disse bøkene nå og resten babler jeg nok om på senere tidspunkt.

Finding Cassie Crazy av Jaclyn Moriarty

"Finding Cassie Crazy" er den andre boka til den australske forfatteren Jaclyn Moriarty (en kvinnelig forfatter, men jeg liker uttrykket forfatter bedre enn forfatterinne). Denne boka har også en annen tittel i enkelte land der den heter "The Year of Secret Assignements", men uansett tittel så er det en svært underholdende bok som jeg har lest over fem ganger. Den handler om venninnene Cassie, Emily og Lydia som går på en privatskole i Australia og som får en skoleoppgave der de må brevveksle med hver sin gutt fra en offentlig skole som ikke ligger så veldig langt unna, noe som byr på spenning, forviklinger og forelskelser blant annet. Boka "Finding Cassie Crazy" er en uvanlig roman på mange måter siden den ikke er fortalt på alminnelig romanmåte, men er satt sammen av brev, dagboknotater, lapper og liknende. Denne fortellermåten blir likevel aldri irriterende og man venner seg raskt til det, i tillegg blir karakterene Emily, Lydia og Cassie veldig levende for leseren og de blir karakterer man bryr seg om. Historien blir etter hvert litt urealistisk (med en spesiell rettssakscene som virker ganske så usannsynlig for eksempel), men man klarer likevel å kjøpe historien mye fordi Jaclyn Moriarty er en god forteller som skriver fengende og underholdende. Denne boken har så vidt jeg vet ikke blitt oversatt til norsk (alt for få gode bøker blir det), men man kan få tak i den på Amazon og i tillegg så har de den under tittelen "The Year of Secret Assignements" på hovedfilialen av Deichmanske Bibliotek i Oslo så man kan få lånt den. Jeg vil likevel anbefale å bestille den og de andre bøkene til Jaclyn Moriarty for de er svært sjarmerende bøker og man vil sannsynligvis få lyst til å lese dem flere ganger. Hvis jeg skal trekke ned på noe med "Finding Cassie Crazy" så er det kanskje det at den ikke var så spennende da jeg leste den for femte gang (selv om det kanskje er ganske naturlig) og i tillegg så er det noen ting som kan være litt forvirrende siden boka er australsk og ting som for eksempel det australske skolesystemet ikke er forklart for de leserne som ikke er australske. Men dette er flisespikkeri og helhetsmessig fortjener denne boka absolutt terningkast 4/5 av 6 (dvs. den får nesten femmer, men bare nesten siden de to andre bøkene jeg skal anbefale nå er enda bedre).

The Truth about Forever av Sarah Dessen

Denne boka bestilte jeg fra Amazon og det er en av mine smarteste valg siden dette er en bok som er helt elsk deluxe. Dette er boka om Macy Queen som sier "fine, just fine" hver gang noen spør henne hvordan hun har det, men som egentlig ikke har det så bra likevel. Macy har mistet faren sin for litt over ett år siden og har ikke taklet dette ordentlig, men gjemmer heller sorgen under en maske av perfeksjon. Så møter hun Wes og får en jobb på serveringsfirmaet "Wish Catering" og alt forandrer seg… Dette er en bok som jeg ikke ønsker å oppsummere, men heller vil at folk skal oppleve for dem selv, men det er en virkelig velskrevet bok av en forfatter som jeg gjerne vil lese mer av (har bare lest en annen bok av henne og det er "Just Listen", den er dog kjempebra den og). På mange måter er dessuten handlingen litt uvesentlig i denne boka siden dette i større grad er en skildring av karakterer enn en bok der vi går fra a til b og det er alt. Det er en bok om kjærlighet, følelser, liv og død og i størst grad en bok der Sarah Dessen virkelig skaper karakterer man virkelig bryr seg om. Dessuten forelsker man seg garantert i gutten Wes som er kjærlighetsobjektet til hovedpersonen og som skinner frem som en gutt som virkelig er interessant og elskbar. Historien er ellers ikke spesielt original, men den er svært godt fortalt og det er viktig det og. Hvis jeg skal kritisere noe så er det kanskje det at man må være litt tålmodig når man leser denne boka siden ting går litt rolig fremover. Jeg liker denne roen, denne stemningen i boka, men hvis man vil lese noe spennende og actionsfylt er denne boka så er denne boka helt feil. Jeg mener også at moren til hovedpersonen også er mindre gjennomarbeidet enn mange av de andre karakterene i boka og det er også litt synd siden hun på mange måter er ganske sentral i historien. Likevel er dette i hovedsak en svært velskrevet og ikke minst realistisk (på en god måte) bok som jeg gir terningkast 5.

Stargirl av Jerry Spinelli

Jeg har nevnt Stargirl her før, men jeg har tenkt å ta for meg denne boka nå likevel siden den har en ekstremt sentral plass på hylla med "elske på"-bøkene. Denne boka er altså skrevet av Jerry Spinelli og handler om en gutt som heter Leo Borlock som er ganske så alminnelig og som går på amerikansk videregående i Pennsylvania. Han har et ordinært liv, ordinære venner, ordinær skoletid og så kommer Stargirl inn i livet hans og ingenting blir noensinne det samme igjen. Det som er så fint med denne boka er at man så til de grader kjenner seg igjen i Leo og man forstår valgene hans og forvirringen og fascinasjonen han får overfår denne nye jenta som er så ulik alt annet. Stargirl heter egentlig Helen, men kaller seg stadig nye ting ut i fra humøret, hun synger bursdagssanger for folk i lunsjen mens hun spiller på ukulele, hun har alltid med seg rotta Cinnamon i sekken sin og hun putter en vase med blomst i på en duk på pulten sin. Med andre ord så skiller hun seg ut. Boka Stargirl fant jeg i engelsk utgave på en bokhandel i Stavanger og jeg anbefaler folk å få tak i denne boka for den er en bok som gir sterkt inntrykk. Stargirl har den befriende merkeligheten til Luna Lovegood og den livlige fantasien til Anne fra Bjørkely, men blir en enda mer fantastisk karakter siden hun ikke har et selv, hun finnes ikke selvopptatt på noen måte. Dette gjør henne til en karakter som man virkelig elsker gjennom hele boka; en bok som jeg har lest at skal gjøres til film (en film jeg håper, håper, håper blir bra, please la den bli bra). Ellers så elsker jeg skrivestilen til Jerry Spinelli og syns dette er en av de virkelig magiske bøkene som man kan lese igjen og igjen og igjen uten å bli lei. Denne boka får terningkast 6 for den er ikke en perfekt bok, men den er perfekt i sine mangler og har en god moral i at man må være åpen for det som er annerledes siden man uansett aldri helt kan definere hva som er "normalt".
***
Ellers har jeg nå funnet ut at det er blitt gjort musikal av "Lord of the Rings" og denne musikalversjonen fikk jeg lånt soundtracket til på hovedbiblioteket på torsdag til min store fornøyelse og jeg må få kjøpt denne cden etter hvert for musikalversjonen av Ringenes Herre er nesten like magisk som boka (selv om til nødvendigvis fortelles i litt kortere vendinger) og har utrolig fine sanger som er skikkelig elsk deluxe. Dessuten er den nesten ikke som en musikal siden mange av sangene er mer nynning på alvisk enn ordentlige sanger og det er flere instrumentale partier. Jeg har personlig fått hekta på sangen "The road goes on" som man kan høre her: http://www.youtube.com/watch?v=q3yA7gRDgqE sammen med bilder fra musikalen (som jeg nå har innmari lyst til å få sett). Jeg har også lest ut boka "This is all: The Pillow Book of Cordelia Kenn" som jeg har blogget om her: http://akimamontgomery.blogg.no/1219239229_20aug2008.html og jeg anbefaler virkelig denne boka selv om den tar meg uker å lese ut fordi den er en bok som virkelig er nydelig og inspirerende og blant mine storen favoritter. Ellers så skal jeg snart blogge igjen, men til da håper jeg alle lesere har det finfint og føler kreativiteten blomstre :O)

5 kommentarer
  1. Musikal av Ringenes Herre, faktisk! Men det var jaggu på tide at det blei en musikal og, ettersom jeg skuffa blei vitne til åssen nesten alle sangene var utelatt i Peter Jackson sin versjon, sjøl om de, bevares, er helt sinnssykt bra. Ellers tviler jeg på at jeg kommer til å lese noen av bøkene du anbefalte, til tross for at du anbefalte dem, mener jeg, fordi jeg har veldig lett for å kjede meg når jeg leser med mindre jeg leser fantasy eller sci-fi. Men gode anmeldelser, absolutt! :3

  2. Det er greit nok det (at du ikke har tenkt å lese de bøkene mener jeg), men takker for at du syntes det var gode anmeldelser :O)
   Så filmene mangler de fleste sangene (jeg har bare sett den første filmen og litt av den andre dessverre), det er jo dumt. Sangene og diktene var jo en av de tingene jeg likte best da jeg leste Ringenes Herre i sommer. Og jeg gleruer meg nå til det blir laget musikal av Harry Potter for det kommer sikkert det og, det lages visst musikaler av det meste…

  3. Jeg har utrolig lyst til å se den, men en av grunnene er på grunn av Laura Michelle Kelly som var den originale Galadriel og–ihvertfall på YouTube– helt fantastisk i rollen, og nå er hun ikke lenger med i den. Men den er nok superbra uansett. Nå stenger den også i London og flytter til Tyskland(?)Jeg leste at det er den dyreste musikalproduksjonen nonsinne, med alle de kostyme og sceneeffektene. Har du hørt sangen Lothorien? Den er utrolig bra, og Galadriel flyr opp i en gullaktig stoffting =)

  4. Er blitt anbefalt Sara Dessen bøker, og prøver å finne et norsk forlag som selger dem, men jeg finner ikke noen. Vet du om noen?
   Hun anbefalte spesielt “The truth about forever” og “dreamland”
   Viccy <333

  5. Jeg tror ikke noen norske forlag gir ut Sarah Dessen-bøker og så vidt jeg vet er de heller ikke oversatt til norsk. Og selv fikk jeg tak i de bøkene av henne som jeg har via å tilfeldigvis finne dem i norske bokhandler blant engelske ungdomsbøker eller på ferie i London eller ved å bestille dem på nettet, men det funker fint det og. Jeg har ikke lest “Dreamland” selv, men jeg har lest fire andre Sarah Dessen-bøker og vil særlig anbefale nettopp “Truth about forever” og “Just Listen”. Håper dette svaret hjalp og ha en fortsatt fin dag 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg