Skriverier, småprat og yndlingsord

Kjære dagbok (10 juni, kl. 21:14) (fra dagboken til den oppdiktede karakteren Chanel A. M. Ness)

Noen skumpet borti meg på kafeen i sted, nøyaktig fire timer før jeg fant feer i kjøleskapet. Jeg vet det var feer selv om de var overraskende like sånne feer man ser i eventyrbøker der prinsesser sitter i høye tårn og venter på 'mr. Right'. Ikke for det altså, jeg tror på 'mr. Right', jeg tror bare ikke at det er mulig å få ham, han er uoppnåelig på en måte. Det man kan få er 'mr. Almost Right', en sånn fyr som er ganske så fantastisk, men som peller nese når han tror at ingen ser det og som glemmer bursdagen din, men gjør det opp med å gi deg et knotete skrevet dikt som, med alle sine knitrete formuleringer, er mye mer meningsfullt enn alskens smykker. Men 'mr. Almost Right' får man altså bare hvis man er veldig heldig, som regel får man nok idioter.

Feene i kjøleskapet var slike søte miniatyrmennesker med skimrende vinger i ekte sommerfuglstil. De var med det ikke helt med på moten siden englevinger nok er mer inn. Englevinger har jeg jo til og med sett på høye tynne modeller i sånne ungdomsblader der man kan se bilder fra catwalken i Paris. Der ser englevingene ut som om de er mer gjennomarbeidet enn moten for moten ser ikke ut i måneskinn. Dette kan selvsagt ha med min manglende ekspertise på dette feltet å gjøre, men jeg synes virkelig ikke at moten ser spesielt stilig ut, snarere tvert i mot. Uansett var feene i kjøleskapet umoderne, men det gjorde egentlig ingenting for de var søte og uskyldige og spiste på en ost som gikk ut på dato for to uker siden. Jeg må innrømme at jeg tok meg i å snakke til feene, litt på den samme måten som mange snakker til små valper. Det var egentlig veldig utypisk meg for jeg har alltid vært overbevist om at hunder, uansett alder, er mye smartere enn oss og har derfor alltid følt at det er feil å prate til dem som om de var mindreverdige. Nå brøt jeg likevel mot det jeg har av logikk og pratet til feenes med ord som 'å så søte feene, å så søte', og jeg tror nok også at det hørtes så teit ut at det ble noenlunde ugrammatisk. Feene hørte meg, virket åpenbart fornærmet og fløy ut av kjøleskapet og ut av det nærmeste vinduet, det var tilfeldigvis åpent for øyeblikket. Jeg skjønner dem egentlig godt og jeg skammer meg over hvordan jeg formulerte meg, men det hadde vært moro om de ble siden jeg tenker meg at det nok slett ikke er spesielt mange som har feer i kjøleskapet sitt. Men nå har jeg ikke feer i kjøleskapet lenger.
 

Nøyaktig fire timer tidligere skumpet noen borti meg på en kafé. Jeg er overbevist om at skumpingen og kjøleskapsfe-situasjonen henger sammen. Sannsynligvis er det en konspirasjon mot meg, noe jeg har full forståelse for. Jeg har en sterk mistanke om at det er en forening for navnebesparelse kalt Navnebesparelsesordene (eller NBO) og at det er dem som konspirerer mot meg siden det i mitt tilfelle ikke har blitt spart på noe navnemessig. Jeg heter nemlig Chanel Agnete Marie Ness og jeg forstår at de som vil at navn skal spares blir frustrerte, mitt navn strekker seg jo langt av sted. Med andre ord støtter jeg NBO, jeg føler bare at det er litt urettferdig at de konspirerer mot meg når det er foreldrene mine som egentlig er synderne i saken. Magne og Marie, I'm looking at you! Og her kunne jeg fortsatt med en lang tirade mot foreldrene mines bestemmelser navnemessig, men det gidder jeg ikke av to grunner.

1.      Jeg er for lat til det for øyeblikket, akkurat nå er jeg i modus til å se på et eller hjernedødt program på tv der jeg ikke trenger å tenke.
2.      De mente det vel og jeg er i hvert fall den eneste Chanel-en på skolen min og nå går jeg til og med på videregående og blir dermed ikke kalt 'kanel' eller 'grøtfyll'. Jeg blir heller ikke pekt på av folk som synes navnet mitt likner på ordet kanal og som dermed syns det er helt toppers å late som om de har en fjernkontroll som de kan styre meg med. Enkelte barn er virkelig onde.

Uansett er selve poenget at det nok er en konspirasjon mot meg der skitne knep som skumping og kjøleskapsfeer alt har blitt tatt i bruk. Nå bare venter jeg på edderkoppangrepet.
***

Utdraget ovenfor er hentet fra en biltur, rettere sagt lørdagens biltur da jeg dro sammen med mamma og hennes kjæreste til Charlottenberg i Sverige. Og det er skikkelig typisk at man blir inspirert når man sitter der i en bil som kjøres av en fyr som kjører litt for fort og lar bilen bli humpete, dumpete så mamma blir nervevrak og jeg jobber for at det jeg skriver skal bli forståbart. Uansett så satt jeg i bilen og skrev seks sider etter hverandre i en sånn liten bok som jeg hørte om her: http://www.elefantzonen.com/2008/08/05/moleskines-billige-kusine/ fordi jeg plutselig var inspirert og det var så herlig det hele, det å føle skrivelyst i hele seg, det var direkte magisk. Nå har jeg altså funnet en ny måte å skrive konseptet mitt "Cinema Blues" og der blir det dagbokformen og en hovedperson som er litt mer interessant enn sjenerte og noenlunde gjennomsiktige Fae. Nå skriver jeg om Chanel og jeg kjenner at bare navnet er tiltalende og inspirerer til at jeg skal skrive videre. Utenom å kjenne inspirasjonen spre sine vinger var jeg altså i Sverige og vi kjøpte godteri og sjokoladeboller (som er en av mine usunne lidenskaper) og andre ting og jeg benyttet anledningen til å kjøpe meg "Ringeren i Notre Dame" (disney-filmen altså). Jeg liker egentlig den filmen veldig godt nemlig, den er en av de mest dramatiske Disney-filmene etter min mening og den har kjempefine sanger (selv om det selvsagt er åpenbart siden låtskriveren så vidt jeg vet er Stephen Schwartz som skapte den storslåtte musikken i musikalen Wicked). På dvden (for jeg kjøpte filmen selvfølgelig i dvd-versjon) kan man se filmen på svensk, finsk, islandsk og engelsk og nå har jeg sett den engelske versjonen og vurderer seriøst og se den på islandsk (det er ikke såå ulikt norsk og det hadde vært et interessant eksperiment).

Ellers så opplevde jeg det luksusproblem at jeg fant på et diktvers som jeg likte kjempegodt, men da såpass godt at ingen av versene etterpå nådde opp til standarden sånn jeg så det. Det minnet litt om i januar i år da jeg digget titlene til diktene jeg skrev, men var mer lunkne til selve diktene. Verset er rett her i hvert fall:

Direkte magisk er skogen forbi
når trærne sprer greiner som vinger
og duften av høst er som ren poesi
mens urgamle vindbjeller klinger

Nå vet jeg vet ikke om det egentlig er riktig at jeg nå bruker bloggen min til dikt og skriverier for det er ikke nødvendigvis gitt at det interesserer noen andre. Men det er bare fordi jeg liker å dele det jeg skriver med noen siden perioden min på skrivebua er over og jeg egentlig har gitt opp deviantart og dikt.no siden de har så mange medlemmer at ingen rekker å legge merke til det du skriver hvis du ikke er ekstremt aktiv (noe jeg ikke makter å være). Å legge ut ting i bloggen derimot, det blir noe annet og er i tillegg en ting man kan gjøre når man vil blogge, men egentlig ikke har noe spesielt å prate om.
***
Ellers har jeg nå tenkt å skrive et alfabet over yndlingsord og på hver bokstav tar jeg en til tre ord på den bokstaven som jeg liker spesielt godt og hvorfor. Det er sikkert mange andre ord jeg glemmer, men det får bare være. Jeg tar i hovedsak norske ord, men det er noen unntak (like fullt vil engelske ord ikke bli tatt for seg her).

A- Alfabet og Arabesque
Ordet alfabet liker jeg fordi jeg liker alfabetet; og da særlig når det er baklengs og ordet arabesque liker jeg fordi jeg syns det er et vakkert ord og fordi jeg egentlig syns dans er ganske fascinerende (muligens fordi jeg er dårlig på det selv). Dessuten digger jeg "So you think you can dance" (jeg er sucker for musikk og dansereality).
B- Bibliotek
Ordet bibliotek handler om min kjærlighet for biblioteker og at jeg rett og slett synes det er et ypperlig ord.
C- Crescendo
Jeg falt for dette ordet da jeg skrev et dikt med den tittelen for noen år siden (som tilfeldigvis var et av de diktene der jeg faktisk søkte rundt på Wikipedia i over en time fordi jeg ville skrive et dikt med en musikkbasert tittel før jeg faktisk skrev selve diktet). Ellers så syns jeg bare at ordet har en så flott betydning også klinger det så fint.
D- Dorm
Dorm er egentlig ikke et ordentlig ord, men det er et ord som bare dukket opp i hjernen min for noen år siden og som jeg deretter brukte som navn på utallige skumle mørke skoger og som etternavn til de onde skurkene jeg fant på. Og jeg har uansett gitt meg selv lov til å ta med oppdiktede ord, særlig siden jeg egentlig ikke syns D er den bokstaven med flest kule ord akkurat.
E- Eventyrlig og Elefantastisk
Eventyrlig liker jeg fordi jeg prøver å være det selv og i tillegg liker eventyr svært godt. Elefantastisk er et flott ord fordi jeg liker elefanter og ordet fantastisk og da blir det en selvsagt kombinasjon.
F- Fantasi
Fantasi pleide lenge å være yndlingsordet mitt og jeg syns fortsatt at det er et ganske magisk ord som bærer med seg mye som betyr noe for meg. Dessuten er jeg egentlig ganske fantasifull tror jeg.
G- Griks
Griks er et annet selvoppfunnet ord som ble skapt da jeg sa "griks" i stedet for "greit" ved et uhell en gang og da bare ble det sånn. Griks betyr altså greit og er et av de kuleste ordene jeg vet om.
H- Himlende oh Høst
Egentlig er det få ord på bokstaven H som jeg har veldig sansen for, men jeg liker ordet "himlende" siden det har en artig mening og klinger fint i mine ører. Dessuten liker jeg ordet "høst" siden det er et fint ord og siden høsten er den mest inspirerende årstiden.
I- Iste
Iste er et ord jeg synes høres fint ut og dessuten liker å si på engelsk mens jeg drar ut noen e-er sånn at det høres ut som "I see tee". Dessuten syns jeg iste er en kjempegod drikk.
J- Joker
Dette grunnes "The dark knight" og den morsomme narren i kortstokken.
K- Kokkelimonkematematiker, Karolinsk og Kjøleskap
Kokkelimonkematematiker er et ord som ble inspirert av spillet Kokkelimonke og som jeg brukte førstegang i et dikt jeg skrev i mars i fjor kalt "Kokkelimonkematematiker og Tankemonolog". Tydeligvis var jeg mer kreativt for et år siden. Ordet er også utmerket siden jeg liker å sette sammen ord. Karolinsk er et ord som kommer av at jeg egentlig heter Karoline og mener at jeg er veldig typisk meg selv, med andre ord er jeg svært så karolinsk. Kjøleskap liker jeg fordi det er et praktisk ord og fordi fysiske kjøleskap gjerne inneholder mye godt.
L- Lattersang, Lyktestolpe og Løvetann
Dette er et annet sammensatt ord som blander to fine ting; nemlig latter og sang". Dessuten synes jeg det er et veldig fint og blidt ord. Lyktestolpe er med på lista fordi jeg har en fascinasjon overfor lyktestolper og synes de er flotte ting. Løvetann er med fordi jeg synes det er et nydelig ord og fordi det er yndlingsblomsten min.
M- Melankoli, Metafor og Magisk
Melankoli er et nydelig ord syns jeg og jeg forbinder det ikke med noe trist, men heller det litt bittersøte. Det har en fin mening og det er et veldig melodisk ord som har en slags malerisk kvalitet ved seg. Metafor er et ord jeg liker fordi det er et fint ord og fordi jeg liker metaforer. Magisk er et ord jeg liker fordi jeg liker tanken på magi og ellers syns det er flott foran de fleste substantiv.
N- Natt
Jeg liker best ettermiddag hvis jeg skal velge noen favoritt-tid på døgnet, men jeg syns på samme tid at natt er et mye finere ord enn dag og det er mer inspirerende også og kan gjemme så mye mellom linjene.
O- Ord
Jeg liker dette ordet fordi jeg liker ord og syns det er kult at et så kort og enkelt ord kan inneholde så mye.
P- Paraply
Jeg er en person som ikke bruker paraplyer, men jeg liker ordet, det er et stilig ord og det høres fint ut både i engelsk og i norsk versjon.
Q- Quikstep
Dette ordet klinger fint og er i tillegg en av de få ordene jeg kom på som startet på Q. Dessuten er det et mye bedre ord enn Q-tips.
R- Ragnarok og Regn
Dette ordet er stilig, skarpt og hentet fra norrøn mytologi som er et felt som jeg syns er ganske interessant. Dessuten er tanken på verdens undergang veldig fascinerende selv om jeg egentlig ikke har lyst på det siden jeg liker verden ganske godt. Ordet regn liker jeg fordi jeg syns regn er ganske magisk, selv om jeg egentlig foretrekker solskinnsdager. Men det er bare mye mer inspirerende enn sol, på samme måte som høst er mer inspirerende enn sommer. Dessuten liker jeg regnbuer.
S- Sommerfugl
Det er noe inspirerende med sommerfugler og det er et fint ord og et av de ordene som jeg personlig syns er finere på norsk enn på engelsk.
T- Tankemonolog
Dette ordet er hentet fra diktet jeg nevnte på K og er ellers et stilig sammensatt ord som blander tanke og monolog, to ord som hver for seg er fine, men blir enda finere i sammenheng.
U- Ultrafiolett og Unullelig
Jeg syns dette ordet høres skikkelig fargerikt ut, på samme tid som det får meg til å tenke på både solskinn og science fiction. Det er et utmerket ord rett og slett. Unullelig er et ord jeg fant på selv for mange år siden og som en del av meg fortsatt tenker på som verdens høyeste tall.
V- Vinter
Jeg liker sommer bedre enn vinter, men vinter er et finere ord og skaper mer stemning. Ordet "sommer" sies så mye om sommeren at det nesten brukes opp nemlig, mens "vinter" blir et ord som blir mer eksklusivt og som er såpass effektivt at jeg nesten ikke kan tenke det uten å få lyst på kakao mens jeg titter ut av vinduet på snøkrystaller i dans.
W- Wok
Jeg er ikke mer enn normalt glad i "wok", men det er et artig ord selv om det likner en god del på enkelte stygge ord.
X- Xylofon
Dette er et ord jeg bruker en del når jeg spiller "Hangman" med noen siden X sjelden blir gjettet spesielt fort, dessuten syns jeg det er et stilig instrument og jeg liker selve ordet i seg selv på mange måter.
Y- Yr
Jeg liker dette ordet fordi det etter min mening er ganske vakkert og gir en slags yrende stemning, mens det bringer tankene på lett regn.
Z- Zapp
Zapp er vel egentlig ikke noe ordentlig ord og det er ikke noe jeg har funnet på heller, men det høres ut som et ord og er finere enn for eksempel Zoologi.
Æ- Ærfugl
Dette var ordet for Æ i alfabetboka jeg hadde som liten og det er uansett det fineste (og eneste) ordet jeg kommer på av ord på Æ for øyeblikket.
Ø- Øyeblikk
Jeg liker klangen i dette ordet og syns ellers at det er et veldig flott ord, dessuten er jeg veldig glad i øyeblikk og da spesielt de magiske.
Å- Ål
Jeg liker dette ordet fordi jeg syns åler er ålreite dyr med litt fascinerende liv.
***
Jeg skal snart blogge videre :O)

5 kommentarer
  1. Jeg kan umulig huske alt , alle ordene , men Æ husker jeg .
   Æ – ærlighet kanskje for eksempel ? : )

  2. Ja, ærlighet starter på Æ ja, fillern at jeg ikke huska på det ordet(jeg unnskylder meg med at hukommelsen min ikke er helt den samme etter klokka 00:00 om natta). Ellers takker jeg for kommentaren :O)

  3. Jeg har sett Bambi på islandsk! 8D Og det var spesielt artig da fuglen landa på halen hans. “Fugl” på islandsk uttales omtrent som “fukk”, så det så jo en smule rart ut da han hoppa rundt og ropte “fukk, fukk, fukk!”
   Men ja, mange fine ord :3 Jeg kunne kanskje ha stjålet ideen din, men jeg tviler på at jeg kommer på så mange ord. Er veldig glad i “diffus” og “attende”, da.

  4. Jeg har sett Bambi på islandsk! 8D Og det var spesielt artig da fuglen landa på halen hans. “Fugl” på islandsk uttales omtrent som “fukk”, så det så jo en smule rart ut da han hoppa rundt og ropte “fukk, fukk, fukk!”
   Men ja, mange fine ord :3 Jeg kunne kanskje ha stjålet ideen din, men jeg tviler på at jeg kommer på så mange ord. Er veldig glad i “diffus” og “attende”, da.

  5. Du verden, to nye kommentarer :O)
   Diffus og attende, ja, de er fine ord de og, er personlig litt nøytral til ordet “attende”, men “diffus” likte jeg.
   Og nå er jeg veldig spent på hvordan “Ringeren i Notre Dame” er
   på islandsk…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg