Slumdog Millionaire (babbel om boka og om filmen) =0]

Jeg har gjort et eksperiment. Planen min var å lese boka filmen "Slumdog Millionaire" var basert på (en bok som i min utgave het det samme som filmen, men som opprinnelig ble publisert som "Q & A: The boy who had all the answers") og deretter se filmen og som planlagt, så gjort. Og med både bok og film friskt i minne kan jeg røpe at begge var finfine opplevelser. Jeg likte dog boka best og jeg tenkte å prate litt om den først og så prate litt uformelt om filmen etterpå.

Boka, som jeg her vil omtale under den opprinnelige tittelen "Q & A" for at det skal være klarere hva jeg prater om når, er skrevet av den indiske diplomaten Vikas Swarup og er en fascinerende og interessant historie om unggutten Ram Mohammad Thomas på atten som vinner en billion i det indiske spørreprogrammet "Vil du bli billionær" (det samme som vil du bli millionær, men med en enda større premie). Da blir han med en gang beskyldt for juks og slengt i fengsel siden en ung gategutt som jobber som bartender umulig kan vite svarene, det tenker i hvert fall politi og sånt. Men advokaten Smita dukker opp og har tro på Ram og velger å lytte til Ram mens han forteller henne hvordan han visste svarene og det er disse historiene som danner fundamentet i Rams spennende historie. Og om det høres ut som om jeg har gjengitt mye av handlingen her så er det likevel sånn at jeg knapt har begynt. For hver av disse historiene er fulle av detaljer som på utmerket vis blir brikker som i gjennom historien settes sammen til et puslespill, til en helhet.

Jeg vil gjerne starte med navnet på bokas helt, et navn som er en av de tingene jeg liker best ved boka. Hovedpersonen heter altså Ram Mohammad Thomas og det blir raskt klart hvor viktig dette navnet er. Ram blir gitt dette navnet grunnet at han da vil tekkes både muslimer, hinduer og kristne ved at Ram er hinduistisk, Muhammad er muslimsk og Thomas er kristent og denne blandingen av navn gjør at Ram i mange situasjoner klarer å unngå problemer med å si at han heter Muhammad i nærheten av en som er hindu og misliker muslimer for eksempel og kan bruke Thomas sammen med engelske for eksempel. Rams navn gjør at han alene blir en blanding av Indias mange sider og dette passer utrolig godt i en bok som denne, der India blir visst på et ordentlig nyansert og engasjerende vis som lar en se både dets mørke og dets lys. Jeg vil gjerne påpeke at jeg ved å kalle hovedpersonen Ram ikke med det foretrekker hinduisme fremfor de andre religionene (jeg definerer meg selv som ateist, men er nok egentlig mer agnostisk siden man da holder muligheten for at noe fins litt åpen i hvert fall), jeg bare bruker Ram siden det er det første navnet og det blir litt mye å skrive Ram Mohammad Thomas hver gang.

Anyway, Ram er en karakter man får mye sympati med. Han er godhjertet, nysgjerrig og smart (gatesmart altså, ikke skolesmart og det er for så vidt gatesmartheten som er det som hjelper ham gjennom de utfordringene han får) og har en god livsfilosofi i at man skal ta i mot de mirakler man opplever, for det er som han sier selv; "Don't question a miracle". Andre karakterer i boka som jeg liker er Jamil, Rams venn, en unggutt med store drømmer om å bli filmstjerne og Smita blant annet. Men de aller fleste karakterene er godt utviklet og absolutt interessante og dessuten godt nok beskrevet til at man får et inntrykk av dem og hvem de er. Og det er på mange måter karakterene som er bokas store styrke, Swarup gir selv de mest stereotypiske av sine karakterer få liv og dette er viktig for en bok som denne, en bok som viser hvor viktige menneskene du møter i livet, selv hvis det bare er for en stund, er.

Boka er ellers godt skrevet med et fint språk og en engasjerende handling og den får en til å tenke. Dessuten blir India mer håndfast etter å ha lest denne boka for det er plutselig ikke bare et stort land i Asia med Bollywood, slum og naan brød, det blir noe mer og man kan nærmest kjenne duften av India når man leser om Rams mange eventyr der med foreldrehjem og gangstere, filmstjerner og tiggermestere og masse mer. Det blir et land av kontraster og en verden som blir direkte magisk, samtidig som den blir nådeløst realistisk.
***
Filmen "Slumdog Millionaire" er minst like atmosfærisk som boka den er basert på, men det er like fullt klare forskjeller mellom bok og film. Den største forskjellen er klart navnet på hovedpersonen. I filmen heter han ikke Ram, men Jamal ett-eller-annet og dette er litt dumt siden det med navnet var med på å gjøre hovedpersonen i boka universal. Det er likevel et forståelig valg siden en historie i en film på mange måter er nødt til å være enklere enn en historie i en bok, om ikke det da er meningen at en film skal bli ti timer langt. Og filmens historie er langt mer rett frem enn bokas historie. Men det er fortsatt en del hendelser fra boka som er med i filmen og filmens hovedperson er fortsatt en sympatisk karakter som vinner et spørreprogram og så blir kastet i fengsel og beskyldt for juks.

Dette er et eksempel på hvordan en bok og filmen den er basert på kan være veldig ulike til tross for at den røde tråden (konkurransen og beskyldningen om juks) er den samme, men de fleste forskjellene er helt ok. En må realisere at bok og film er to ulike medier og dermed er det helt greit at filmen til forskjell fra boka er en mer rett-frem historie der kjærligheten står meget sentralt. Det blir uansett en veldig fin film, selv om det er en ganske typisk film i det at det er kjærlighet og den unge helten som til tross for alle utfordringer likevel reiser seg igjen hver gang. Jeg syns likevel boka er mer interessant plottmessig og en del av meg syns det er litt synd at kjærlighetshistorien ble så sentral som den ble i filmen siden akkurat den delen av filmen var veldig typisk og ikke spesielt original.

Det en derimot klart kan si om filmen er at den er underholdende. Den har humor, kjærlighet, liv og død og den er veldig raskt over til tross for at den varer to timer. Man kjeder seg aldri med denne filmen og det gjør at den fortjener alle lovordene den har fått. Ellers er skuespillerne flinke og karakterene interessante, men dog ikke så utarbeidede som i boka og handlingen er fortsatt spennende og medrivende.

Filmen har dessuten utrolig god musikk, flotte bilder og den er veldig atmosfærisk og klarer minst like godt som boka å vise Indias mange sider. Og særlig i begynnelsen av filmen er den direkte herlig for det er en sånn film der de første tre kvarterene er de beste og mest magiske (noe jeg for så vidt også føler om filmen "Happy Feet"). Og det beste i filmen er når Jamal og Salim (som i filmen er Jamals bror sånn jeg forstår det og en ganske annerledes type enn i boka) er på toget og da hopper fra vogn til vogn på togtaket, tjener litt penger og sitter og slapper av i lyset fra Indias stekende sol. Dette og perioden da Jamal opptrer som turguide ved Taj Mahal og oppgir kjempeunderholdende misinformasjon om dette byggets historie er blant høydepunktene i filmen og er alene verdt kinobiletten. Dessuten er en romantisk scene ganske sent i filmen ganske rørende til tross for at den dufter klisje lang vei (og jeg vet jeg tidligere kritiserte filmens kjærlighetshistorie litt, men den har absolutt sine gode sider også). Kort sagt så er filmen veldig fin og til tross for at jeg kanskje ikke føler at den er såå fantastisk at den fortjente Oscar-pris både for beste film og beste regi så er det jo en flott film som jeg anbefaler. 
***
Så jeg konkluderer med at filmen er vel verdt billetten, men les for all del boka og, for boka er virkelig fantastisk og forteller en ekstremt fascinerende historie i beste John Irving tradisjon, men da med bjørner byttet ut med Bollywood og Amerika byttet ut med India. Filmen får terningkast 4 (men det er en meget sterk firer) og boka får terningkast 5 av meg og begge anbefales altså. 
*
Utenom filmtitting har det ikke skjedd så mye spennende, men jeg har det finfint og går ut i fra at et nytt innlegg vil dukke opp om ikke så lenge. Til da ønsker jeg alle lesere en fortsatt fin tid =0) 

5 kommentarer
  1. Hm, jeg har ganske lyst til å se den filmen, egentlig. Jeg er ikke helt sånn OMGOMGOMGMÅÅÅSSEEEEE~, og jeg tviler på at jeg gidder å bruke 90 hele kroner på en kinobillett, men jeg kjøper den helt sikkert når den havner på DVD :]

  2. Ja, det er alt for dyrt for kino så jeg går ikke på kino så veldig ofte selv, men denne filmen var jeg ganske nysgjerrig ut og så hadde jeg boka så voila. Men det er en fin film som du absolutt bør få sett når =0) Men boka er enda bedre…

  3. Tusen takk for at du har skrevet dette inlegget! Jeg sitter her og skal ha særemne om slumdogmillionarie, bok vs. film 🙂 Boka var helt fantastisk, og du har oppfattet alt likt som meg! godt at du hadde skrevet dette, det frisket opp minne mitt om boka, siden det er en stund siden jeg leste den!
   – stine

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg