“Elsk meg om du tør” og generell babbel fra en Karoline i påskeferiemodus

Heisann! Været utenfor vinduet mitt har ikke skjønt at det liksom skal være solskinn når det er påske. Været hadde peiling på søndag og på mandag, men så har det gått i regn og gråvær. Det fine er at det for min del kan være hvilket vær som helst i Oslo de neste tre dagene så lenge det er solskinn og massevis av plussgrader i Gøteborg. Jeg skal nemlig dra til Gøteborg om noen få timer sammen med faren min og med det få en fin feriefølelse som det å sitte hjemme i en leilighet ikke klarer å skape med like mye hell. Det var forresten et lite jubileum i går for da var det på dagen fem år siden jeg registrerte meg på Skrivebua og blant annet sendte inn den ene teksten som jeg vant en ryggsekk for, nemlig "En leseløves notater". Jeg skal dog ikke bruke dette innlegget på mimring, det var bare noe jeg følte for å nevne. I hovedsak skal jeg bable om helt andre ting. 

Jeg er en pyse når det gjelder film, jeg må innrømme det. Når jeg går på kino eller leier film så har jeg en fæl tendens til å leie ting jeg vet jeg nok vil like fremfor noe mer sofistikert som vil gi en rikere opplevelse og vekke mer sommerfugltanker. På søndag var jeg likevel litt flink og jeg leide både en svensk og en fransk film (de hadde et sånt tilbud om at man kunne låne tre filmer og ha dem to dager så jeg lånte "Australia" også, men den syns jeg var ganske rar og den falt ikke helt i smak). Den svenske filmen jeg leide var "Maria Larssons eviga ögonblick" og den var fin og interessant, men det er den franske filmen som jeg falt skikkelig for og den tenkte jeg å si litt om nå.

Jeux d'enfants ("Love me if you dare" er den engelske tittelen og "Elsk meg om du tør" er den norske tittelen) http://www.imdb.com/title/tt0364517/

"Elsk meg om du tør" (jeg vil bruke den norske tittelen for enkelhets skyld) er en film som får en til å like sangen "La vie en rose" mye bedre (eller eventuelt bli skikkelig lei den). For i denne filmen er soundtracket hovedsaklig ulike versjoner av denne sangen, noe som for så vidt passer ganske bra. Dette er nemlig en film om kjærlighet, kjærlighet med massevis av lidenskap og sånt. Og dessuten sto det på coveret at det var "Amelie møter Tim Burton" og det er jo ord som vekker en viss nysgjerrighet og da.

"Elsk meg om du tør" er historien om Sophie og Julien som blir bestevenner som barn og som har en boks med karusell tegnet på som de sender mellom hverandre. Den som har boksen sier noe som betyr noe sånt som "spill eller ikke spill" og hvis den andre sier "spill" så kan personen med boksen utfordre den andre til å gjøre noe. Og gjennom oppveksten så blir det mange utfordringer de gir hverandre, alt fra å tisse foran rektor eller til å dra duken nedfra bordet under ett bryllup så alle kakene havner på gulvet. Men når Julien og Sophie blir voksne så blir det mer problematisk å gjøre utfordringer på grunn av ulike ting (som forventningene en har som voksen) og de to vennene må finne ut av om de tør å elske hverandre (derav tittelen).

Rett etter at jeg så denne filmen syntes jeg den minnet mer om Amelie enn om Tim Burton, men etter å ha tenkt nøyere over saken så ser jeg en del likheter med for eksempel "Big Fish" i fargebruken og den magiske realismen. Jeg syns også at "Elsk meg om du tør" minner en del om "The science of sleep" grunnet kreative teknikker som papputkuttede bakgrunner diverse steder og det faktum at grensene mellom virkelighet og fantasi er ganske uthvisket til tider. Mest av alt så er likevel dette en helt egen film som kanskje likner litt på enkelte andre filmer, men samtidig har noe helt eget ved seg og en forfriskende originalitet. Karakterene Julien og Sophie er for eksempel helt selvsentrerte og vier liten tanke til hvordan deres spill går utover menneskene rundt dem og det er det som gjør dem så herlige. De er helt frie og barnslige og gjør grusomme ting (som å plage en mann skikkelig med slag og spark mot skrittet og diverse) og likevel så ender man opp med å heie på dem på grunn av det faktum at de jo virkelig elsker hverandre og var ment for hverandre siden de var barn. Man kan ellers se en engelsk trailer for filmen her: http://www.youtube.com/watch?v=MtzjUjVQe9Q og den gir deg et slag innblikk i filmens tema og viser også den flotte fargebruken som gjør at denne filmen bugner av liv og varme til tross for at den på mange måter har en god del alvor og dramatikk også. Traileren gjør selvsagt ikke filmen rettferdighet, men den gir et innblikk og kan kanskje medvirke til å vekke interessen.

Jeg liker veldig godt fargene i filmen selv i hvert fall og jeg liker musikken og hvordan ting er filmet. Filmteknisk så er dette et godt eksempel på hvordan man lager en film som det er umulig å forholde seg nøytral til for den er bare så spesiell og full av kreativitet. Og jeg liker hvordan den hovedsaklig fortelles i voice over av Julien først av barnet Julien og senere av den voksne Julien. Jeg liker som regel når en film har en fortellerstemme for da føles filmen litt som en bok og det gir noe ekstra, noe evig kanskje. Og ikke minst så elsker jeg slutten for denne filmen har en helt perfekt slutt som gir deg litt frihet til å tolke selv hva som faktisk skjer på slutten, men som i hvert fall gir deg tro på uendelig kjærlighet.

Og jeg vet dette sikkert ikke er noen perfekt anmeldelse for det er masse en kunne sagt og når jeg har sett en film så sitter jeg først og fremst igjen med minne om følelsen filmen ga meg og klarer ikke å tolke og analysere så dypt. Alt jeg vet er at denne filmen traff noe i meg, den hadde noe ved seg som appellerte så innmari og det er derfor jeg skal se etter denne filmen i Gøteborg (det er sånn film man bør eie så man kan se den når som helst og ha den stående i hylla og rope på deg). Det er derfor jeg gir denne filmen en sterk femmer og irriterer meg over at jeg måtte levere den tilbake i går siden den var leid. "Elsk meg om du tør" er rett og slett en genial film som jeg virkelig anbefaler =0)
***
Ellers så har jeg nettopp lest ut "The dust of 100 dogs" (som jeg etter hvert nok også kommer til å anmelde, men jeg er litt for full av nesegrus beundring til å kunne skrive noe objektivt om den nå) og jeg er godt i gang med å skrive en påskekrim som jeg vil poste her på lørdag kveld (hvis alt går etter planen). Men nå kan jeg strengt tatt ikke bable særlig mye mer siden jeg må pakke ferdig og drar på ferie til Sverige om bare noen få timer.

God påske alle sammen!!!

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg