Om Alexander Rybaks eventyr (en anmeldelse) og annen bablifisert opplysning

Før jeg tar for meg det jeg skal ta for meg i dag så tenkte jeg sånn kort å nevne en av de tingene som skremmer meg litt og det er levende statuer. Du vet sånne mennesker som er sminket og kledd som om de for eksempel var statuer av sølv eller granitt og står heeelt stille. De skremmer meg, de fascinerer meg også altså, men fascinasjonen er blandet med en skremthet som gjør at jeg ofte går lang ring rundt hvis jeg ser dem sånn at jeg ikke risikerer at de bukker for meg for det er veldig ekkelt når de plutselig beveger på noe etter en lang stillestående tilstand. I stad, i Oslo sentrum, så jeg en sånn levende statue som var sminket som Henrik Ibsen og som jeg til dels lurte på om var en ekte statue siden ansiktet virkelig så ut som om det var hogget ut i granitt. Så ble jeg stående i fem minutter mens jeg bare betraktet ham i håp om at noen andre skulle legge noen penger i bøtta hans sånn at jeg ville få bevis på at han faktisk var et menneske og ikke en statue og i tillegg ikke risikerte at han bøyde seg for å ta meg i hånden. Til slutt var det litt sånn at jeg vurderte å spørre noen om å legge ti-kronen jeg hadde tenkt å gi ham for å tilfredsstille nysgjerrigheten i bøtta for meg, men jeg tok til slutt mot til meg og la oppi penger selv med det resultat at statuemannen ikke bøyde seg, men ringte med en sykkelbjelle eller noe sånt, noe som for så vidt var nesten like småekkelt og skremmende. Men de er jo fascinerende, utrolig interessant på et vis 🙂
***
Anyway så er planen å prate om temaer som ingen andre har bablet om i det hele tatt (ironi), nemlig Alexander Rybak, og da hovedsaklig blir temaet den nye cden hans (som jeg har kjøpt siden jeg er litt fjortis-forheksa jeg og).


Jeg oppdaget Alexander Rybak i første omgang i 2006 da jeg var fast seer av Kjempesjansen. Da syntes jeg han var supersøt og var sjarmert til den grad at jeg gjorde som jeg hadde gjort med Benji på SYTYCD (nemlig si til tven "hei, person på skjermen, kan du ikke komme til Stovner tilfeldigvis og forelske deg i meg, siden du er så søøøt"), noe som ikke hjalp. Dog stemte jeg faktisk da det var finalen og var veldig fornøyd da han vant, ikke minst fordi jeg digget (og digger) sangen "Foolin". Denne sangen kan man høre her: http://www.youtube.com/watch?v=Faa2Nbeki-c og jeg syns fortsatt at det er den desidert beste sangen til Rybak, den er skikkelig kul rett og slett. Jeg er ikke forelsket i Alexander Rybak nå altså, jeg syns han er utrolig søt, veldig talentfull og har masse sjarm, men jeg er ikke helt i himmelen sånn som venninna mi og jeg hører også at han spiller bedre enn han synger (han synger fint altså, av og til direkte flott, men det er showinga og spillingen som er områdene der han virkelig briljerer). Jeg syns heller ikke at han hadde den beste låten i årets MGP (det bidraget hadde Malta), selv om "Fairytale" er en låt med mange gode sider, noe jeg snart vil komme tilbake til, men ellers så er jeg hovedsaklig positiv. Like fullt føler jeg at jeg kan gi en noenlunde objektiv analyse av Rybaks nye cd og det er nettopp det jeg har tenkt til og jeg setter dermed straks i gang.

Først vil jeg bare si i fra at det jeg har tenkt til er å ta for meg en og en sang og skrive min formening angående den sangen og deretter skrive en kort konklusjon. Dette vil bli i samme stil som i dette innlegget mitt fra i fjor: http://akimamontgomery.blogg.no/1213022985_musikalsk_snadder_og_.html og vil forhåpentligvis interessere folk. Jeg har ikke tenkt å linke til sangene, men tipser om at man skal kunne høre sangene her:  http://www.myspace.com/alexanderrybak, lett søke dem opp på youtube hvis man vil høre sangene jeg babler om og ikke har cden enda selv og liknende. Ellers blir det i samme stil som i det innlegget mitt som jeg linka til høyere opp på siden, jeg tar for meg hver sang og skriver om den, minus strofeutvelgninga som jeg ikke tar med. Da skal jeg sette i gang =0)

Formeninger om sangene på cden "Fairytale"

1) Roll with the wind
Første spor er blitt sammenliknet med en irsk drikkevise i andre anmeldelser, men jeg assosierer den heller med pirater for det er en slags sjørøvervise med et fengende refreng som lukter av sjøluft og reiste seil. Det er et refreng som fester seg ganske lett med mange gjentakelser, mye felespill og sjarm fra ende til annen. Verset er ganske uforglemmelig, men det er mye mer refreng enn vers så det går jo greit. Negativt sett er dette den sangen der Alexander Rybaks stemme kommer dårligst frem, han synger ikke dårlig, men den passer ham ikke hundre prosent. Dog er ikke dette et stort aber for dette blir liksom ikke en sang for vokal briljering eller flisespikkeri, men bare en liten perle som får en i godt humør og klar for å lytte videre. En kan ellers kommentere på at det ikke er den mest originale sangen akkurat, men det syns jeg ikke gjør noe. Terningkast 4.

2) Fairytale
En av grunnene til at denne sangen slo sånn til i MGP tror jeg var at den setter i gang med en gang. Med veldig mange av årets sanger tok det lang tid før høydepunktet kom, men her fyker det av gårde fra start til slutt og det blir sjarmerende og fengende til den grad at man blir sprø (siden den setter seg på hjernen i ett sett). Første gangen jeg hørte "Fairytale" likte jeg den ikke spesielt godt grunnet at den var fullt kjør hele veien og jeg personlig liker at en sang gjerne starter veldig rolig, bygger seg og så ender opp i en eksplosjon av et crescendo og her er det crescendo hele veien, men den har vokst for hver gjennomlytting og det er nå åpenbart for meg at "Fairytale" er en veldig smart og kul låt. Den er for eksempel veldig umiddelbar, man kan ikke bare overse den når den er på radio, man stopper og lytter, danser kanskje litt, synger med. Dessuten er felespillet på grensen til det geniale i denne låta for det gjør det litt nasjonalistisk på en god måte og låten blir på den måten både moderne og gammeldags samtidig med et tidløst kjærlighetstema og masse sjarm. Og det fengende og flotte refrenget gjør at laber grammatikk i versene ikke spiller noen rolle, det blir så fengende uansett. Terningkast 5.
 
3) Dolphin
Dolphin har en fin begynnelse før den skifter retning til en viss grad. Med strykerne i bakgrunnen og koringen blir det litt pompøst, men feledelen er herlig. På noen måter er denne sangen litt spesiell for det tar litt tid før man får ordentlig taket på den siden den på mange måter like godt kunne vært flere forskjellige sanger. Når man kommer inn i sangen så ser man etter hvert sjarmen likevel for dette er en sprudlende interessant perle som har mange fine elementer. Jeg liker riktignok ikke koringa så godt, men den delen der de er med høres ut som noe som kunne blitt spilt på slutten av en Disney-film med en litt svevende stemning og flott arrangement ellers. Det jeg tror er refrenget, delen om den magiske delfinen er en søt fin greie med et annslag av melankoli, men også en god del magi. Og dette er en flott sang, jeg syns bare at den spriker i for mange retninger samtidig. Jeg ville selv tatt delfindelen og instrumentaldelen og satt det sammen i en sang og så latt det andre bli del av en annen sang, men det kan være jeg som tenker feil. For å komme inn på litt mer positivt så kler Alexander denne sangen svært godt og den viser at han kan tenke originalt som komponist og det er slike elementer som er med på å redde denne sangen og gjøre at den hovedsaklig blir et innslag som jeg lytter til med et smil. Dessuten er jo teksten fin. Terningkast 4/3.

4) Kiss and tell
Dette er den mest poppa sangen føler jeg og den er veldig stilig med en interessant melodi som vekker dansefoten, men samtidig har noe litt modent ved seg som vekker assosiasjoner til mørke kafeer der bluesen ligger i lufta, jeg tenker liksom på detektiver og Femme Fatale, men det er kanskje en tanke bare jeg får. Uansett er dette en sang med en utmerket tekst og et anslag av noe litt mystisk og sofistikert, noe som sånn sett gjør dette til en av de mest fascinerende sangene på plata "Fairytales". Kritikkmessig sett så er den ikke den sangen du lytter til fem ganger etter hverandre, man må ha pauser mellom hver gjennomlyttning av denne sangen. Ellers så er den ganske kort og der syns jeg kanskje ting med hell kunne vært gjort litt annerledes på denne cden. Det er veldig variable lengder på sangene og det ville nok virket mer gjennomført hvis alle sangene var rundt tre, fire minutter hver (eventuelt Marit Larsen vrien, alle sangene er omtrent like lange, men to, tre sanger er mye kortere og blir som små oaser i musikken). Men bevares, nå er jeg pirkete og for å komme tilbake til "Kiss and tell" så vil jeg konstatere at dette nok er en av de sangene jeg virkelig ble nysgjerrig på. Terningkast 5.

5) Funny little world
Denne sangen begynner på et slentrende avslappet vis og er virkelig behagelig å lytte til. Dessuten er det en sang som er svært oppmuntrende, den er munter og koselig og får en i godt humør. Tross klisjéer (som Rybak virker ganske glad i) så er teksten fin (og aktuell på sitt vis), melodien herlig og hele sangen en melodi som lett kan bli en sommerhit. Negativt sett så syns jeg den minner litt vel mye om "I'm yours" og "I'll always be scared of heights", egentlig en slags kombinasjon av de to faktisk. Dette gjør at originalitetsaspektet faller litt fra og det er jo ikke helt hensiktsmessig. Utenom dette er det dog lite å klage på for dette er en veldig fin sang som appellerer ordentlig til meg og engasjerer i stor grad. Terningkast 5/6.

6) If you were gone
I denne sangen har den godeste Rybak tatt en veldig kjent melodi som er av den typen som alle har hørt, men som man ikke husker hva heter og gitt den en engelsk og romantisk tekst. Dette er med andre ord ikke Alexander Rybaks melodi, men det er likevel en veldig vakker melodi og teksten er også fin, om enn litt suppete og ganske klisjé. Problemet ligger mest i at jeg subjektivt sett syns denne melodien kler best å være tekstløs, jeg syns liksom ikke teksten gir melodien noe særlig og det blir også litt kjedelig siden det er det samme egentlig hele veien. Håndverksmessig er det veldig flott for det er ingen lett jobb å arrangere tekster til kjente melodier og Alexander Rybak har gjort en god jobb, men jeg føler likevel at dette dessverre blir det sporet på plata som appellerer minst til meg og syns heller Alexander Rybak bare skulle spilt melodien uten å gi den tekst. Men det er hva jeg tenker og en annen kan oppfatte det helt annerledes. Terningkast 3.

7) Abandoned
De første tonene vekker assosiasjoner til spilledåser og det utvikler seg videre til en poppa melankolsk ballade i beste Elton John-stil (tidvis så minner den litt om "Sorry seems to be the hardest word, ikke mye, det er bare i enkelte avkroker av melodien). Etter hvert blir det mer følsomt og interessant og dette er også en sang som vokser for hver gjennomlyttning. Her kommer Alexander Rybaks stemme til sin rett og teksten er tidvis riktig flott. Men det er melodien med sitt melankolske, litt dystre, men ikke deprimerende preg som gjør dette til en flott låt for den er veldig enkel, men samtidig dyp på et underfundig og imponerende vis. Også dette er en ganske kort sang og til tross for alle mine fine ord så er det noe som mangler, det blir kanskje for håpløst, men den viser videre Rybaks talent og er absolutt verdt å lytte til. Terningkast 4.

8) 13 horses
Som mange andre anmeldelser har påpekt er dette det mest pompøse innslaget på cden "Fairytales", noe jeg er enig i. Det lille jeg har av kritikk er at denne sangen krasjer helt med det jeg lærte av å spille Zelda tidligere, der nektet Epona å gå i vannet og her er det plutselig 13 hester i vannet, det henger virelig ikke på greip. Anyway, dette er en utrolig flott sang som er overdådig som bare rakkern og litt patetisk på en god måte. Egentlig minner den meg litt om sangen jeg skrev om den fortapte sjokoladebollen og som var med i påskekrimmen min for det var jeg fryktelig overdramatisk og det er Alexander Rybak i denne sangen og. Her har vi 13 hester som holder på å drukne i et stormfullt hav og det blir det musikk av, flott musikk virkelig holder på interessen. Teksten er også flott, fryktelig deprimerende til tider riktignok (vekker assosiasjoner til Artax i Sørgmodighetens Sump), men flott og heldigvis vitner det om håp på slutten der man nærmest kan se sola endelig dukke opp over horisonten, lukte hav og føle i hjerte og sjel at det kan ende godt til slutt på et vis. Ellers er slutten litt brå, men likevel passende og jeg vet at jeg liker denne sangen skikkelig godt. Terningkast 6.

9) Song from a secret garden
Dette er instrumental musikk signert Rolf Løvland der Alexander er bevæpnet til tennene med talent og en finfin fele. Her er det ikke noe mer sang, bare et nydelig musikkstykke med duften av magiske urter i hemmelige hager med portaler til andre verdener og et snev av irsk idyll og melankoli i en melodi som virkelig, virkelig er vakker. Her briljerer Alexanders feletalent og man bare svever på tonene mens de smyger seg inn i hjertet og varmer hele deg med en ør glede over ekte skjønnhet. Og det gjør ikke noe at stykket på sett og vis går i ring og er det samme omatt og omatt, for det er så inspirerende, ja riktig skjønt og en drømmer seg bort til felespill og melodiøs nostalgi. Terningkast 6.

Hovedsaklig er dette en ganske interessant cd med mange fine sanger og ingen riktig dårlige, selv de jeg ikke liker så godt har flere fine elementer ved seg. Alexander Rybaks stemme er ikke fantastisk, men den er god og tidvis veldig god og melodiene er perler på en snor med mye varme og sjarme. Dessuten viser Alexander Rybak at han appellerer til et større publikum enn bare skrikende ungjenter, han får barna med seg med "Fairytale" og "Roll with the wind", de gamle vil elske "Song from a secret garden" og "If you were gone" og "Funny little world" vil garantert appellere til lillebroren min som var hekta på "I'm yours" i hele fjor sommer. Så jeg anbefaler "Fairytales" og gir den sammenlagt terningkast 4/5 (den er enten en sterk firer eller en svak femmer). Uansett er det er kul cd og jeg tror jeg skal lytte videre til den snart.
***
Ellers får jeg ikke vært innom her noe særlig i helgen siden jeg drar på hytta fra i morgen til mandag. Til da får dere alle ha en flott langhelg!!!

8 kommentarer
  1. Jeg har, av alle ting, faktisk tenkt på å kjøpe CD’en sjøl, rett og slett fordi jeg er så jækla glad i felespill, men med tanke på hvor lite penger jeg har, er den litt nedprioritert. Men jeg skal prøve å få laste ned Songs From a Secret Garden. Den virka… intriguing (i mangel på utfyllende norsk ord, mener jeg).

  2. Du har (som meg) fått rybak-feberen 😀
   Jeg la merke til han første gang under idol (2005), synes ikke han var noe særlig flink da, men så UTROLIG sjarmerende. Og et år senere fant jeg han igjen i kjempesjangsen, og etter det har jeg bare ventet på noe større. og det kom! elsker han og det han gjør, han er en utrolig sjarmerende og bra låt-skriver- og framfører! 🙂 Han har bare blitt bedre og bedre, og jeg tror ikke at det stopper her. Nå håper jeg (også) bare at han kommer seg til stovner (for å forelske seg i meg)! 😀

  3. Jammen jeg er egentlig blakk selv, Kristine, jeg bare fortrenger det litt og “Songs from a secret garden” er virkelig vakker, anbefales å laste ned den sangen. Og jeg tror egentlig jeg skriver for langt for at jeg kunne skrevet anmeldelser i blader, Anne-Mari, i tillegg hører jeg mest på musikalcder egentlig og de blir ikke så ofte anmeldt i blader. Og takk for kommentar veronika roth, velkommen som ny kommentator og det blir spennende å følge Rybak videre, tror ikke han forsvinner med det første =0)

  4. NÅR DET ER SAGT SÅ HAR JEG JO KJØPT CD SELV OGSÅ DA! Hehe. tnekt jeg bare skulle bemerke at du skrev langt jeg igjen. Men det er fordi jeg vet at det antaglig går mye til Alexander selv å det synes jeg ham fortener.

  5. hei!(:Jeg har også tenkt til å kjøpe cden til Rybak, men må bare finne ut hvor jeg kjøper den og hvor mye den koster. kjøper den uansett hvor mye den koster fordi den cden skal jeg bare ha. hehe. Han er bare så skjønn og flink. Han fortjener alt som er bra =D fordi han er jo bare best for ever. kjempe stoor klem til Alexander Rybak fra camila 15 år.

  6. Så, når temaet er Rybak er det plutselig greit om jeg skriver langt, Anne-Mari 😉 Artig…
   Og cden kostet 149 kr der jeg kjøpte den, Camilla (noe som var bedre enn forventet prismessig lykkeligvis) 🙂

  7. Nebenwirkungen Viagra 50 Mg Generic isotretinoin viagra prescription Levitra Originale Prezzo In Farmacia Diflucan Online No Prescription Viagra Pas Cher Payement SСЂС–РІВ©curisСЂС–РІВ©

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg