Om kjærleik, poesi og fugler :)

Jeg tenker mye på kjærleik og poesi for tida og prøver å kombinere dette i små dikt som ikke er blant de beste tingene jeg har skrevet, men som gir meg et lite smil på leppene og en slags varm glede som gjør dem virkelig verdt å skrive. Og mens det å skrive lange ting fremstår som bortimot umulig for øyeblikket er jeg veldig inspirert når det gjelder dikt og korte historier og liknende og føler liksom at verden blir litt ekstra levende for tida siden jeg kjenner frosten i lufta og ser at trærne for flere farger og slikt og så lytter jeg til http://open.spotify.com/user/agent160/playlist/2cecfMzap8bGvmRAtPs9Hu der jeg har en playlist med musikalsanger jeg er veldig glad i av ulike grunner og kjenner meg sofistikert og interessant, noe som er en vanlig følelse for meg om høsten. Det er litt rart, men jeg blir liksom ikke deppa av høsten, bare gladere og mer inspirert. Og jeg var å kjøpte godteri på Mix i stad (masse smågodt =D) og neste gangen jeg vasket hendene mine var de fortsatt litt kalde etter den turen og så var det plutselig sinnssykt behagelig å ha litt vel varmt vann, bare å la varmt vann skylde over hendene var det mest herlige i verden og det er slik verden er for tida. De små tingene blir så store og øyeblikksmagiske i sin storhet. Og jeg har veldig lyst til å pakke masse innhold i lange setninger nå og jeg vet ikke hvorfor…

En av de tingene jeg tenker mye på for tida er altså kjærleik selv om jeg ikke egentlig er forelska. Riktignok er jeg småbetatt av en rekke personer som av ulike grunner er uoppnåelige, musikalkarakterer som Melchior (Spring Awakening <3), Emmeth (Legally Blonde) og Javert (Les Miserables), Disney-figurer som Kuzco og for lengst døde personer som Frank Wedekind, men de er jo umulige å få i virkeligheten så de gjelder kanskje ikke. Og likevel så har jeg lyst til å lese om og skrive om forelskelser, muligens fordi jeg kjenner flere som er veeeldig forelska (bestevenninnen min for eksempel) og dessuten er det jo et tema som er interessant uansett. Og derfor passet det så fint at jeg i går leste ut boka "Alle Fugler" av Gro Dahle, en bok som virkelig formidler dette temaet fantastisk godt og som jeg skal bable litt om nå straks altså.

Alle fugler av Gro Dahle (omslag og vignetter, altså fugletegningene, av Øyvind Torseter)

Det første som møter deg er omslaget som viser en liten blekktegning av en fugl på ryggen og som sånn sett er litt trist, men også viser et snev av minimalisme og som kler boka forøvrig, en bok der veldig mye ligger mellom linjene. Den første siden etter ting som takking og tittel og slikt er en side der det kun står "Hysj. Bla stille om." og det passer så bra, dette ønsket om stillhet for det er en ganske innadvendt bok der tekstene ikke skriker opp i trynet ditt, men strider rolig og beskjedent frem og sakte, men sikkert gjemmer seg i en avkrok av hjertet ditt. Rent formelt sett er det også en veldig vakker bok, diktene er på et vis delt opp i forskjellige avdelinger, kapitler som begynner med en nesten tom side med et bilde av en fugl og en setning om den fuglen en fugl som så dukker tilfeldig, men uvilkårlig opp i diktene i det kapittelet som så følger. Dette gjør at dette sånn sett ikke bare blir en bok om kjærleik og dikt, men også om fugler og det passer jo flotters når ord jo er som fugler, bevingede og flottest når de er fri. Og oppsettet på diktene er også fint og jeg kan ikke beskrive det helt, det er bare veldig fint.

Gro Dahle skriver ganske enkelt og rett frem og det er derfor det blir så bra, det er sånne enkle, ærlige dikt der mye bare antydes og likevel er kjærligheten til ord veldig tilstede, også fordi diktene er så lekende. Her er det ordspill og munterhet og temaene er hele veien det samme; ordene og kjærleiken, men det blir likevel aldri kjedelig eller påtatt. Et meget godt eksempel er dette diktet:

Så du tror du bare kan legge meg vekk, du,
som en hvilken som helst bok,
la meg skli innunder sofaen
og bli borte i støvet, sette meg inn i en hylle,
gi meg til et loppemarked,
kaste meg i papirinnsamlinga, brenne meg
i et bål i hagen
og glemme meg.

Er det det du tror?

Da kommer du jammen til å bli overrasket
når du finner meg i baksetet
på hver eneste tanke du kjører ut av garasjen.

Det er riktignok litt mer sårt slik som diktene i slutten av diktsamling, men det viser hvordan Gro Dahle må ha lekt seg da hun skrev, må ha blitt revet med av metaforer og gir oss en tekst der man kan humre litt over slutten, men samtidig kjenne sårheten som også er der, frustrasjonen og dette viktige mellom linjene; kjærligheten. Det blir aldri pompøst, men hele tiden ganske enkelt altså, men med så mye undertekst og så mye sjarm og innsikt og jeg blir litt betatt av det hele. Ingen av diktene har vel egentlig noen tittel, men det er bare fint og boka er bare så søt der den ser så tynn og spinkel ut, men har så mye mer usagt, den er en dronning av minimalisme på noen måter og den er en sånn bok som i bibliotekhyllene vinker deg til seg mens den sier "hei du, du er velkommen til å gå rett forbi meg altså, men hvis du plukker meg opp så skal jeg prøve å formidle kjærligheten og ordene så godt jeg kan og skape en fin stemning og noen timers virkelighetsflukt og det er kanskje fint det og, sitte og lese på meg på t-banen mens verden opphører og alt er tankespill og metaforer." Det vil den fortelle deg hvis du tar deg tid til å lytte og da tar du den kanskje opp og blar litt i den fordi den jo er så sjarmerende og velmenende, noe du ikke vil angre på for "Alle fugler" er en liten godteripose av en bok som bare vil gi deg lyst til å lese mer dikt av Gro Dahle og som vil få deg til å bli ørlite grann betatt av hvor vakker, sår og uutgrunnelig det er; livet, ordene og kjærleiken.

Derfor bør nettopp du lese denne boka og derfor gir jeg den terningkast 6 mens jeg sukker over at den må leveres tilbake på biblioteket og ikke er en sånn bok som jeg kan gi en hedersplass i bokhylla mi der den kan stå og beundres av de tykkere bøkene som er mer storslåtte, men som ikke vil kunne legges frem hver gang jeg har besøk 🙂
***
 Ellers har jeg funnet en novellekonkurranse på nettet her: http://www.foreningenles.no/index.php?option=com_content&view=article&id=355:novellekonkurranse-tema-losrivelse&catid=106:diverse-2009&Itemid=91 og den har jeg bestemt meg for at jeg skal være med på og jeg har kanskje allerede begynt på en mulig novelle selv om løsrivelsekonseptet i den novellen ikke er så tydelig enda. Men det ser så fint ut å være med og fristen er 30. desember så man har jo litt god tid også. Jeg er med andre ord fast bestemt på å være med. Utenom det har jeg nå begynt på boka "Et forbløffende talentfullt, dypt rystende verk" som jeg riktignok ikke har kommet særlig langt på, men som så langt har vært fryktelig genial (og jeg har lyst til å være skrekkelig pompøs og bruke en sånn tittel selv for da hadde jeg om ikke annet vært garantert oppmerksomhet). Ellers er det ikke så mye å nevne og nå skal jeg spise godteri og se på ett eller annet patetisk og så blogger jeg igjen om noen dager =0)

5 kommentarer
  1. hehe du hakke probelemer med å skrive lagt du jeg er ganske lei av å lese. jeg er isåfall nevn i forbinnelse med kjerlighet og finner du ut at du her lyst til å paple om kjerlighet bare ring meg jeg skal snakke hull i hodet på deg om kjerlighet(les ham jeg liker) det er det som er kjerlighet noe du virklig bryr deg om og tenker på til det kan bli plagsomt. ok du fikk isåfall meg til å lese, ikke verst bare det.

  2. Ja, jeg fikk Anne-Mari til å lese, yeah! Og ja, jeg vet jeg skriver langt, greier bare ikke å slutte når jeg babler om noe som interesserer meg og jeg jo er interessert når jeg babler om noe også. Men jeg har kortere innlegg enn for ett år siden da…

   Takk for kommentar 🙂

  3. Jeg lurer på om du har lanna på landjorda et sekund. Hehe må lese vis det fenger,jeg er kresen der!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg