Der jeg tar for meg en musikalsang, rettere sagt “Stranger in this world” og ellers generelt sett er fornøyd :)

Siden sist har det egentlig skjedd veldig lite spennende utenom at jeg har kjøpt bursdagsgave til faren min (og da kjøpte jeg en bok som interesserte meg veldig selv og som jeg følgelig har tenkt å lese før han får den, han har ikke bursdag før om litt over to uker nemlig), lest videre på "Flowers for Algernon" (som for øyeblikket bare blir mer og mer fascinerende) og funnet ut at helgen blir interessant siden jeg både skal få sett "Fame" på kino (nyinnspillingen, er litt nysgjerrig på den) og dra på Desucon (hørtes interessant ut og man må jo teste nye ting av og til). Men jeg har det veldig fint sånn generelt og driver med å teste ut musikaldvder som jeg låner fra hovedfilialen og det er i hvert fall kjempegøy. Så livet er fint sånn når alt kommer til alt.

Og nå skal jeg ta for meg en ny musikalsang og med det følge opp dette innlegget: http://akimamontgomery.blogg.no/1253039961_der_jeg_tar_for_meg_e.html og jeg setter like greit i gang nå!

Der jeg tar for meg "Stranger in this world" http://www.youtube.com/watch?v=AEg_Uk2dTwM

Sangen "Stranger in this world" er hentet fra musikalen Taboo som er en musikal om artisten Boy George der låttekstene også er skrevet av nettopp Boy George og dette er en musikal som viser et bohemisk miljø med dragartister og poeter og liknende og som høres litt "Rent"-aktig ut, men er en helt egen og mindre kjent, men fortsatt interessant historie. Og jeg vet egentlig ikke så mye om musikalen "Taboo" utenom at den har en sang som jeg er virkelig glad i og som hadde kommet høyt opp hvis jeg hadde skullet skrive en liste over yndlingssanger basert på hva jeg føler nå. Og nå skal jeg bedrive med sånn derre analytisk tilnærming til denne sangens tekst.

Stranger in this world

I'm turning my back on this life for as long as I can,
Someone make me star 'cause I sure as hell can't be a man,
I'm too fragile and clever you know
And this universe just leaves me cold
I'm just hanging around here, I'm longing for someone to hold

 
Karakteren George synger denne sangen i musikalen "Taboo" og som vi ser forteller teksten at han snur ryggen til verden for så lenge han kan og at noen burde gjøre ham til en stjerne siden han ikke vet hvordan han kan være en mann. Og jeg tolker dette som en tekst som lett kan handle om å være en kvinne i en mannekropp eller å ikke passe inn som den man er, et inntrykk som forsterkes av strofen "Someone make me a star 'cause I sure as hell can't be a man." Dette gjør at jeg ser på dette som en veldig interessant sang og et svært viktig vers siden det tar opp temaer som er virkelig aktuelle for mange og som ikke synges om ofte nok. Og videre synger George om hvordan universet ikke er der for ham og denne følelsen som han altså formidler i denne teksten gir oss masse sympati ovenfor ham og gjør at vi håper at han vil finne sin plass i verden.

You always knew didn't you Mother
You always knew as mothers always do
You always knew didn't you Mother
I was a stranger in this world

Så kommer det som på mange måter er refrenget som forteller om hvordan Georges mor alltid forsto at han var, som han synger, en 'fremmed' i denne verden og det er et nydelig refreng som på noen måter har et litt positivt budskap siden det tross alt er noen som forstår. Samtidig er det jo en vemodig tanke, det om at man er en fremmed og det er også en tanke alle til tider kan nikke gjenkjennende til siden vi alle er unike og av og til føler at vi er misforstått og alene, føler at vi er fremmede selv. Og dette gjør "Stranger in this world" til en sang som er virkelig magisk siden det er en magi i det å se og høre en følelse formidlet så godt.

This dumb education was never quite part of my plan
So you left me to ruin but I'll always know who I am
I'm too fragile and clever you see
And your universe just leaves me cold
I'm just hanging around here, I'm longing for someone to hold

Det neste verset begynner med to strofer om at denne utdanningen, noe jeg tolker som mer metaforisk enn bokstavelig ment, ikke var en del av planen og det synges videre om at George ble etterlatt til å falle sammen, men alltid har visst hvem han er, noe jeg føler viser viljestyrke, litt som om George roper "jeg ble ikke forstått, men jeg skal en dag vise hvem jeg er", et budskap som på sett og vis minner litt om Melchiors budskap i "Spring Awakening" der det også vises et slags "jeg vet hvem jeg er og skal vise dere"-pågangsmot som er veldig fint egentlig.

You always knew didn't you Mother
You always knew as mothers always do
You always knew didn't you Mother
I was a stranger in this world

Refrenget kommer igjen og blir igjen sunget med en stille intensitet som gjør at man lytter nøye og interessert mens det synges videre.

Whoever told you that these were the days of our lives?
The sweet boys they crumble, and the wicked ones rise and survive
And they're running our lives, yes they're running our lives

Dette blir vel en slags bridge, i hvert fall et slags mellomspill som understreker hvordan George føler seg for liten og svak for en stor og ubarmhjertig verden der de snille guttene tørker inn og de ondsinnede reiser seg og overlever og dette er kanskje det i sangen som er mest hjerteskjærende for den viser også en tydelig virkelighet for mange som lever i en naiv tro på at verden er et godt sted og så får troen delt i to. Og samtidig så er det noe håpefullt på lur i selve melodien og jeg får følelsen av at ting fortsatt kan ordne seg.

You always knew didn't you Mother
You always knew as mothers always do
You always knew didn't you Mother,
I was a stranger in this world

On a clear day, I can see myself for miles
Oh Mother, oh Mother
On a clear day
Oh Mother, Oh Mother, Oh Mother…

Refrenget følger etter og så kommer det siste på sangen, strofene om at George kan se seg selv for mil og jeg tenker at det her sikkert er ment metaforisk og kanskje forteller om at det på fine dager kan sees fremover og ser man det på den måten avslutter sangen tross alt med et slags håp om at fremtiden vil bli lettere og at han da ikke vil være en fremmed, men føle seg hjemme i verden han og. Dette er så fint, så inderlig og evigvakkert og viser videre hvordan dette tross alt er en innmari fin sang.

"Stranger in this world" synges på cden jeg har hørt av Euan Morton som har en melodisk stemme som kler låten fra topp til tå og er med på å gjøre den så fin som jeg syns den er. Og det er så inspirerende =0)
***
Og der er den sangen analysert og jeg har vel egentlig ikke noe mer på hjertet nå, men skal poste dette innlegget, ta en kopp solbærtoddy og litt sjokolade og kanskje se litt på film også blogges det igjen snart.

2 kommentarer
  1. Skjønner (og jeg syns egentlig ikke noe spesielt når det gjelder Boy George, jeg bare liker den sangen rent tilfeldigvis). Takk for kommentar i hvert fall =)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg