Et blogginnlegg som blant annet byr på en liste over de 13 bøkene som har gjort mest inntrykk av alle bøkene jeg har lest i år

Jeg har gjort lite fornuftig denne ferien egentlig, men kost meg mye og hatt latskap for alle penga, noe som jo er fint. Og i dag skal jeg sannsynligvis dra på kino og se enten "Avatar" eller "Imaginarium of dr Parnassus" (eller hva den nå heter), men jeg kommer nok ikke til å greie å bestemme meg før jeg er på kinoen, begge frister nemlig en god del å få sett. I tillegg har jeg i løpet av kvelden tenkt å få skrevet ferdig og få sendt noe til "Løsrivelse"-konkurransen der jeg ikke har noen forhåpninger i det hele tatt siden novellen jeg skriver på til den er noe direkte idiotisk vås og jeg egentlig har litt for lite tid til å få skrevet noe nytt og bedre. Men noe skal jeg få sendt inn siden det tross alt er skrivekonkurranse og jeg elsker sånt tross alt. Sånn angående skriving har jeg skrevet alt for lite i det siste så det er bra jeg har en sprø ide om å skrive en roman i løpet av januar. Og der har jeg sannsynligvis skiftet konsept til en annen greie som jeg kaller "Snø" og som skal bli en eventyrlig historie basert på eventyret "Snødronningen" av H.C. Andersen om ungdommene Nikolas, Lumi (det betyr "snø" på finsk og er sånn sett ett ypperlig navn for Snødronningens datter) og Amalia som blir utsatt for en rekke prøver av den gamle mannen Abraham som vil velge en vinner som får arve samlingen hans med suvenirer fra eventyret "Snødronningen", ting han har samlet opp gjennom et langt liv og som han nå vil gi bort til den som klarer alle testene hans. Og så skal det være sånne klassiske ting som vennskap og kjærlighet og sånt og mer vet jeg egentlig ikke, men jeg gleder meg i hvert fall til å skrive i vei på historien. Ellers så er jeg lei av snø og kulde nå, men til forskjell fra tidligere så har jeg faktisk lyst til at det skal være januar og februar i 2010 siden jeg har planer i disse månedene som prissettes veldig (som å få sett musikal og enkelte filmer og noen turer til steder og diverse av samme sort). Og nå har jeg fått tak i boka "Moby Dick" som jeg også har tenkt å få lest etter hvert siden det er en klassiker og sånt så det er jo interessant det og.

Men til poenget for dette innlegget. I januar i år skrev jeg en laaang liste over alle bøkene jeg hadde lest i 2008 med terningkast og kommentarer og alt det der. Jeg har faktisk lest enda flere bøker i 2009 enn jeg leste i 2008 og velger derfor å ikke lage noen sånn liste. I stedet har jeg nå tenkt å kåre de 13 (fordi 13 er et kult tall) bøkene som gjorde sterkest inntrykk av alt jeg leste i år og det skal jeg like greit sette i gang med nå!

De 13 bøkene som har gitt meg mest blant alle bøkene jeg har lest i år (i villkårlig rekkefølge)

1) Flowers for Algernon av Daniel Keyes

En fascinerende bok om intelligens, menneskelighet, kjærlighet og masse mer. Tidligere anmeldt på denne bloggen i et innlegg jeg ikke gidder å lete frem og en virkelig herlig skrevet bok. Dessuten en bok i sjangeren Sci-Fi, en sjanger jeg får mer og mer interesse for, men mer realitetsbasert Sci-Fi av den samfunnskritiske sorten enn romskip og sånt, noe jeg personlig syns er fint. Videre er dette en av de bøkene som virkelig får en til å tenke og det er en innmari god ting.

2) Flight Volume 4 av diverse (det er en antologi nemlig)

I år oppdaget jeg antologiserien "Flight" som er samlinger med noveller i tegneserieform og noe jeg falt fullstendig for i våres. Jeg er i utgangspunktet fan av tegneserier og her er det tegneserier som er oppriktig nydelig tegnet med fascinerende historier og masse sjarm og følgelig noe jeg er inderlig glad for å ha oppdaget og veldig fornøyd med å ha lest.

3) The dust of 100 dogs av A.S. King

Denne boka hørte jeg om første gang høsten 2008 på internett på en eller annen bokblogg og nysgjerrigheten min ble pirret nærmest øyeblikkelig og det med god grunn. Her kombineres nemlig en oppveksthistorie med et pirateventyr på sinnssykt kult vis og dette byr på en historie som virkelig er episk deluxe. Genialt skrevet og med både kjærlighet, hunder og pirater er nok dette en av de desidert mest fantastiske bøkene jeg har lest i år (og jeg har lest den to ganger i år også siden den fortjente det) og virkelig en bok som anbefales på det aller sterkeste.

4) Store Ideer av Suzanne Cleminshaw

En nydelig skrevet bok om vennskap og sommer og diverse annet som jeg elsket fordi den var en av de bøkene der jeg fikk en slags følelse av at den var skrevet med meg i tankene. Det var bare skrivestilen og hvordan den hadde lister og forklaringer på ord og masse annet som var med å gi denne herlig følelsen av at Suzanne Cleminshaw bare hadde sneket seg inn i hodet mitt og notert seg ned hva jeg liker i bøker og så skrevet en historie med det i tankene og det var så fint. Dessuten var det en sånn ro over boka, noe liksom flytende ved den og den inspirerte meg og det er da gode skussmål for en bok må jeg si.

5) Demo av Brian Wood & Becky Cloonan

Dette var også en grafisk roman og den inneholdt tolv historier som handlet om mennesker med spesielle krefter á X-Men, bare at det her fortelles veldig realistisk og fokuset i større grad er på problemene spesielle krefter ville gitt. I tillegg så er det mer en historie om menneskelighet enn en historie om spesielle krefter og det er en slags rå og upolert realisme ved historiene i denne samlingen som gjorde at den falt veldig i smak hos meg. En annen fin ting er jo at den er utrolig flott tegnet og skrevet, det er jo også et pluss.

6) Gone av Michael Grant

Da jeg lånte denne boka på biblioteket hadde jeg ikke så veldig tro på den og tenkte det bare var en hypet ungdomsbok. Det viste seg dog ganske så fort at jo da, dette var en ungdomsbok, men en utrolig spennende en. Her har vi en skikkelig murstein av en bok med et konsept som for seg ikke er det mest originale (en verden uten voksne, hvordan vil barna og ungdommene klare seg, altså et konsept også brukt i serien "The Tribe", bare for å nevne noe), men som fortelles på en så inni granskauen medrivende måte at jeg hadde store problemer med å legge boka fra meg. Det er virkelig flott skrevet med interessante karakterer, fascinerende handling og alt en bok trenger egentlig og absolutt en bok jeg likte veldig godt.

7) Navnet på denne boka er hemmelig av Pseudonymous Bosch

Også en bok der jeg mistenker forfatteren for å ha sneket seg inn i hodet mitt og tatt notater siden den er så karolinsk for å si det sånn. Jeg kaller den Karoline-magnet og den er virkelig det siden den har omvendt psykologi og går særdeles langt for å få deg til å la være å lese og videre er skrevet på en ekstremt underholdende måte av en hele veien like tilstedeværende forfatter. Den kan kanskje kritiseres litt for å love mer enn den gir siden historien egentlig er ganske så gjennomsnittlig og det som egentlig gjør historien er hvordan den fortelles, men sånt tilgir jeg lett og jeg bare likte denne boka og det veldig godt. Det er ikke alle bøker tross alt som gjør at jeg ender opp med å sitere hele kapitler for moren min bare fordi det er så genialt.

8) Zot av Scott McCloud

En samling historier av tegneserieskaperen Scott McCloud som falt veldig i smak siden det ikke bare er veldig flott tegnet, men også forteller på sprudlende vis om en hel masse forskjellig. Dessuten er det noe for en hver smak her siden det i begynnelsen er Sci-Fi tematikk med en superheltkarakter ved navn Zot som er fra en annen verden og sånt, men også etter hvert som boka fortsetter også byr på en mengde mer realistiske fortellinger der en hel masse temaer tas opp, men da på en hele veien medrivende og god måte og uten noen moralistisk pekefinger heldigvis. Veldig genialt i alle fall og nå en bok jeg eier selv til min store fornøyelse.

9) A little bit wicked -Life, love and faith in stages av Kristin Chenoweth & Joni Rodgers

Siden jeg har en viss fascinasjon overfor musikaler og i tillegg er fan av Kristin Chenoweth var det ganske så naturlig at jeg endte opp med å bestille selvbiografien hennes på nettet (noe som for så vidt er noe av mine mer nerdete kjøp siden jeg ekstremt sjelden vier noe særlig interesse overfor selvbiografier ellers, men med musikalstjerner blir det selvfølgelig noe ganske annet). Her fortelles det om Kristin Chenoweths liv frem til 2008 og det på et veldig underholdende og sjarmerende vis, med bilder og en skrivestil som gjør det til veldig engasjerende lesning. Tror dog muligens at dette er en bok som vil interessere en god del midt i ryggen, men for meg var den midt i blinken og bare en av flere veldig ypperlige bøker jeg leste i sommer.

10) This lullaby av Sarah Dessen

Sarah Dessen skriver ungdomsbøker og de er egentlig ganske like, uten at det gjør noe. Grunnen til at det ikke gjør noe er guttene hun skaper. Bøkene hennes handler nemlig om ungjenter i forskjellige problematiske situasjoner (som at faren deres har dødd eller at de har blitt forsøkt voldtatt på fest eller andre ting) og så blir de kjent med nye mennesker i livene sine, deriblant en gutt og denne gutten er etter hvert forelskelsesobjektet. Og disse guttene som blir forelskelsesobjekter og sånt ender tilfeldigvis svært ofte opp med å være gutter som er så herlige at jeg personlig får lyst til å dra dem ut av boka og ha dem for meg selv. Ergo er det alltid like fint å lese Sarah Dessens bøker, bøker som i tillegg er nydelig skrevet med et godt øye for detaljer og som med sine vanligvis rundt 300 sider er ypperlig sommerlesning. Og i "This lullaby" er gutten i bildet en gutt ved navn Dexter som passende nok spiller i band og som alene var grunn nok til å gi "This lullaby" terningkast 5.

11) My life: The musical av Maryrose Wood

En bok jeg fikk tak i på grunn av tittelen og som falt veldig i smak siden det var en ungdomsbok om to ungdommer som var obsessed med en musikal og ellers hadde massevis av informasjon om musikaler, sånn rent i tillegg til at hvert kapittel hadde tittel etter en musikalsang med en viss referanse til kapittelet også videre. Med andre ord en bok som appellerte til musikalelskeren i meg og som viste seg å være et lurt kjøp siden den også var underholdende og svært godt skrevet og i tillegg ikke falt for fristelsen til å la de to hovedpersonene (en gutt og en jente) bli sammen på slutten, det holdt seg heller som et vennskap hele veien og det gjorde ting mer realistisk føler jeg.

12) I dypet av en ruin av Kristine Oseth Gustavsen

Denne boka er faktisk ikke med på listen bare fordi jeg kjenner forfatteren på nettet, men heller fordi den var en av de mest underholdende bøkene jeg leste i år, velskrevet og med et livlig språk og en spennende handling. I tillegg så er det veldig mange bøker jeg leser som jeg bare leser, uten å reagere noe særlig, men i denne boka reagerer man på alt som skjer. Man føler frustrasjonen når karakterer er frustrerte, man føler sinne over situasjoner når de føler det, det er så medrivende at man føler seg som en del av historien selv og det er en veldig god ting i en bok, det viser hvor levende og engasjerende det er skrevet. Videre er karakterene i hovedsak veldig interessante og det er rett og slett en bok som gjør at man får lyst til å lese alt annet forfatteren gir ut, noe som også er en bonus. Med andre ord fortjener så absolutt denne boken å være med på lista mi.

13) Nullpluss Null av Gert Nygårdshaug

Av de to bøkene jeg har lest av Nygårdshaug i år er det denne jeg trekker frem fordi den fascinerte meg så inderlig. Her er nemlig konseptet en mann som bestemmer seg for å spise seg selv, noe som absolutt er nokså morbid og Roald Dahlsk og som følgelig vekket min interesse. Og dette er ingen spesielt tykk bok, men den er genialt og interessant skrevet, har en dæsj Jostein Gaardersk filosofi og gir en forfriskende historie. God appetitt, anbefales på det sterkeste (dog kanskje ikke når du spiser middag) og er en av de mest fascinerende historiene jeg har lest i år.
***
Og der har vi det, listen over de 13 mest interessante bøkene jeg har lest i år og forhåpentligvis en liste som gir masse inspirasjon for alle som leter etter noe å lese på. Med det så skal jeg avslutte dette blogginnlegget og så kan dere antakelig vente dere en filmanmeldelse om noen dager siden jeg skal på kino snart 😉

4 kommentarer
  1. Jeg skjønner ikke åssen du greier å lese så mye, jeg. Jeg skulle ha lest så mye mer, men jeg har bare tid i ferier, har jeg funnet ut. Men ååååhh, tusen takk for å ta med boka mi på lista! <3

  2. Værsågod angående å ha boka di på lista, selv om det var et ganske så selvfølgelig valg, den gjorde jo sterkt inntrykk på meg. Og jeg kunne ha lest mer, hadde det ikke vært for at jeg har prioritert andre ting en del 😉

  3. Ja, jeg holder oversikt over alt jeg leser hvert år selv, sånt er fint 🙂 Og 60 bøker er jo en del, bra jobba (skal ikke fortelle nøyaktig hvor mange bøker jeg har lest i år for det ville antakelig virket mye mer skrytende enn det var ment).
   Godt nyttår ja 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg