Om Percy Jackson og lyntyven hovedsaklig =D

Jeg elsker å lese og har en slags følelse av at jeg er i en ekstra leseglad periode for tiden om mulig. Følgelig er jeg også fornøyd med at de tre (skryte, skryte, tre bøker allerede, ædda bædda) bøkene jeg har lest i år alle sammen har vært helt herlige bøker med masse sjarm og spennende konsepter. Og da er de særlig den tredje og siste av disse bøkene som er verdt å nevne siden den var helt fullstendig vidunderlig og gjør at jeg bare vil lese mer, mer, mer i denne serien. For det er første boka i en serie tilfeldigvis og det er jo et absolutt pluss.

Etter at Harry Potter-bøkene ble sånn sykt populære og sånt har det kommet en god del bøker som har blitt kalt 'den nye Harry Potter', en beskrivelse som ikke har stemt i særlig stor grad. Det vil si, ikke før bøkene om "Percy Jackson". Jeg så den første boka på en bokhandel i fjor sommer eller noe sånt i engelsk utgave, men satte den fra meg igjen mest på grunn av at den ble kalt 'den nye Harry Potter' og jeg føler at en bok ikke skal være 'den nye noen ting', men bare seg selv. Men så leste jeg for en kort stund siden at den første boka om Percy Jackson skulle filmatiseres og da endte jeg opp med å kjøpe den første boka på norsk bare for å teste det ut, noe jeg ikke et minutt har angret på. Denne boka viste seg nemlig å være flotters og skal anmeldes av moí nå:

Percy Jackson og lyntyven av Rick Riordan

Percy Jackson (eller Perseus som han egentlig heter) er en tolv år gammel gutt med både ADHD og dysleksi og en egen evne til å havne i trøbbel og nå er han i ferd med å bli utvist igjen. Og om dette ikke var nok begynner det å skje merkelige ting som gir et inntrykk av at de greske gudene og skapninger fra gresk mytologi er litt mer levende enn man skulle tro, noe som viser seg å stemme. Ikke bare det, men det viser seg at Percy er sønn av Poseidon, havguden og dermed halvblods og han ender opp i en situasjon der han må dra ut på et storslått eventyr siden et av Zevs mektigste våpen er blitt stjålet og Percy Jackson tilfeldigvis er hovedmistenkt. I tillegg er det en leir for folk som er halvt gud kalt "Camp Halfblood" med i bildet der man havner i forskjellige hus basert på hvilken gud man er i slekt med som er med i bildet og man finner ut at alle gudene nå holder til i USA siden det er senter for den vestlige sivilisasjon visstnok (Olympos ligger for eksempel på toppen av Empire State Building).

Dette er altså synopsiset for boka "Percy Jackson og lyntyven" og vekket interessen min siden jeg alltid har vært veldig fascinert av gresk mytologi (og mytologi generelt for den saks skyld). Og her er det massevis av snadder for alle som liker gresk mytologi og både minotaurer, Hades (som virker litt mindre herlig sarkastisk enn i Disneys Hercules dessverre), Medusa og harpier dukker opp, bare for å nevne noe og det blir så gøy å lese når man vet litt om gresk mytologi fra før for da sitter man der og tenker at hun en karakter må være Medusa før det noen sider senere viser seg at jo da, den teorien stemmer og liknende ting skjer hele tiden. Det blir av den grunn alene veldig medrivende og det er litt gøy å ligge et skritt foran hovedpersonen hele veien.

Ellers har jeg lest litt kritikk for at denne boka likner litt vel mye på nettopp Harry Potter og det er en del likheter ute og går som at helten har en sidekick som er veldig intelligent og leser massevis á Hermione eller begrep som halvblods eller at det er en virkelig big bad kalt Kronos som helst ikke bør nevnes. Og ja, hadde man satt seg ned og sammenliknet så hadde det vært en hel del paralleller, men samtidig så føler jeg at det er nok forskjeller til at serien om Percy Jackson blir noe ganske annerledes også, ikke minst fordi det er mer fokus på mytologi her og fortelles i jeg-førstepersjon og ikke tredjeperson, noe som gjør at det til tider føles nesten mer medrivende siden man jo kommer nærmere en karakter med jeg-person enn med tredje-person egentlig.

Percy Jackson er ellers en karakter man lett kan kjenne seg igjen i. Her har man ingen typisk helt, men den misforståtte unggutten som til tider er veldig dum og naiv, men godhjertet og bestemt og lojal til det siste. Og hans to trofaste venner Anna-Beth og Grover blir også skildret veldig godt, Anna-Beth for eksempel er veldig smart og belest, men samtidig med et sterkt temperament hun har arvet fra sin mor, Athene, og en sterk omsorgsfølelse overfor vennene sine og Grover er egentlig en satyr (altså halvt menneske og halvt geit) og er den litt keitete og nervøse typen som like fullt er dypt lojal og veldig modig siden han slett ikke føler seg noe modig, men gjør han er redd for likevel. Det er også en rekke andre karakterer som er interessante her og selv om det egentlig er en ganske typisk historie føles den likevel alt annet enn forutsigbar ut og har massevis av øyeblikk der man sitter med hjertet i halsen og håper alt går bra.

Og noe av det jeg likte aller mest var skrivestilen som var veldig lett å lese og veldig ungdommelig i stilen. Det er en hel masse setninger her som jeg gjerne hadde trukket frem, men som jeg ikke kommer på nå og hele boka har dette ved seg med at den passer for mange aldre. Teknisk sett er det vel aller mest en bok for folk i tolv-trettenårsalderen siden helten er tolv år og språket er ganske enkelt og jeg tror dette er en serie som kan få personer i tolvårsalderen som ikke er så glad i å lese til å lese, noe som er en veldig god ting. Dette føler jeg også fordi at Percy Jackson har dysleksi (noe som i følge boka er noe mange som er halvt gud har siden hjernene deres er innstilt for gammelgresk) og ADHD (en annen ting halvguder og guder visstnok ofte har siden de er skapt for kamp og action og ikke å sitte stille i ett klasserom) og siden disse tingene forklares så vil det kanskje gi håp til fantasifulle tolvåringer med dysleksi eller ADHD som kan lese om Percy Jackson og se at også helter kan ha liknende problemer, men også redde verden i ny og ne. Derfor føler jeg dette også er en bok som gjerne bør brukes i skolesammenheng siden den i tillegg til de tingene jeg har nevnt også tar opp gresk mytologi på en ekstremt medrivende måte. Så man lærer massevis, uten en gang å tenke over det, sånt er jo flotters! Men denne boka passer ikke bare for barn og ungdom, men også for voksne og da gjerne voksne som interesserer seg for enten fantasy, gresk mytologi eller action og spenning for her får man alt dette, i tillegg til en fascinerende historie som fikk meg til å oppriktig nyte opplevelsen av det. Med andre ord, denne boka digget jeg. Dessuten bugner den jo av kreativitet artig nok =0)

Ellers er dette altså første bok i en serie som, hvis nettsiden til forfatteren er noe å gå ut i fra, vil bestå av hvert fall fem bøker og jeg sitter nå og har ikke bare litt lyst til å lese hele første boka på nytt ganske snart, men jeg vil lese alle de andre bøkene i serien også og det så fort som mulig for jeg likte virkelig denne boka utrolig godt. Det er så spennende, så fascinerende og minner meg litt om "Artemis Fowl" blant annet, i tillegg til at det sprudlende språket vekte assosiasjoner til "I dypet av en ruin" og de interessante karakterene fikk meg til å tenke på nettopp Harry Potter. Og det er samtidig en helt egen historie også, den har mer enn nok særpreg bare så det skal være sagt også. Så jeg gir en meget sterk femmer og gleder meg til å lese mer. Og jeg SKAL så desidert få sett filmen også 😉
***
Sånn angående boka så søkte jeg altså opp forfatteren, Rick Riordan, på nettet og fant en underholdende nettside med massevis av morsomt stoff om Percy Jackson-universet, deriblant en test der man kunne teste om man var halvblods (altså halvt gresk gud) og der fikk jeg dette svaret artig nok:

If you answered YES to 5-7 questions: You risk level is borderline. You may have some Olympian blood in your ancestry. It is also possible you are the offspring of a minor god or goddess. Unless your warning indicators increase, you will probably be able to live in the mortal world.

Denne testen kan man ta her: http://www.rickriordan.com/index.php/books-for-children/enter-camp-half-blood/ten-signs-you-may-be-a-half-blood/ og som spørsmålene viser er sannsynligheten stor for at man vil svare ja hvert fall fem ganger for hvem har ikke tenkt at en lærer er umenneskelig liksom? Og siden har ellers masse annet fengende innhold som dette: http://www.rickriordan.com/index.php/books-for-children/enter-camp-half-blood/percys-progress-report/ (oversikt over prosessen Percy Jackson gjør når det gjelder forskjellige oppgaver på Camp Halfblood, en oversikt som er ekstremt fornøyelig skrevet) og dette: http://www.rickriordan.com/index.php/books-for-children/enter-camp-half-blood/chirons-guide-to-greek-mythology/ (guide til greske guder som er en fin introduksjon).

Med andre ord er også nettsiden gøyal og boka er toppen og jeg gleder meg til å se filmen og å lese mer om Percy Jackson. Genial litteraritet!
***
Ellers så har jeg spilt en god del Nintendo de siste dagene, fått utvidet Disney-film samlingen min ved å kjøpe Aladdin på dvd (det var en utgave med ekstra sing-a-long mulighet), gitt opp ideen om å skrive en bok denne måneden til en viss grad, men likevel skrevet videre på andre konsepter og sånt og drukket mye te ikke minst. Så livet er fint og nå skal jeg avslutte dette blogginnlegget. Vi bables!!!

6 kommentarer
  1. Har litt for mange bøker i bokhylla og litt for dårlig med tid til at denna kommer til å prioriteres, men takker like fullt på det varmeste for anbefalinga. Og hvis det skulle interessere deg fikk jeg samme resultat som deg. Eller altså, jeg fikk jo samme resultat som deg uavhengig av om det interesserer deg eller ikke, men du tar poenget, liksom…

  2. Jepp til hva da?
   Og artig at du fikk samme resultat og jeg skjønner at du ikke prioriterer denne boka med det første, Kristine, det er helt greit 🙂
   Takk for kommentarer til begge to!

  3. Jammen jeg vil ikke fordele en anmeldelse på flere innlegg og føler at jeg må få med alle tankene mine, da må det nødvendigvis bli litt langt. Men takk for innspill 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg