Princess and the frog og annen bablifisering =D

Siden sist har jeg funnet ut at jeg har mer lyst til å lese bok av Gro Dahle enn den jeg holdt på med og følgelig har jeg gjort et bytte. Jeg har også funnet ut at man ikke bare kan bestemme seg for at man skal ha vinnerlykke og jeg har lånt tre filmer på hovedfilialen, deriblant en fransk svart-hvitt levende mennesker-versjon av eventyret Skjønnheten og Udyret fra 1946 blant annet og sånt og det kan jo bli interessant. Ellers så har jeg personlig fulgt veldig lite med på OL, funnet ut at det ser ut til at jeg dessverre må bli med venninnen min på åpningen av nye Holmenkollen, noe som jeg er 99% sikker på at vil bli kjempekjedelig, funnet en ny musikal å obsesse over kalt "Bare -A pop opera" og ellers hatt det veldig fint egentlig uansett.

Det som er seriøst kult er at jeg nettopp kom frem til at jeg ville se "Alice in Wonderland" på premieren neste fredag og leste om dette: http://www.oslokino.no/incoming/article234003.ece. På Colosseum er det storslått premierearrangement fredag klokka 18:45 med kjendiser, rød løper, fakler og effekter og der var det da jeg sjekket i stad 17 plasser igjen, derfor tok jeg like greit og skyndte meg å bestille en billett og nå skal jeg altså på storslått "Alice in Wonderland"-premiere neste fredag og det blir episk!!! =D Og jeg er i utgangspunktet ikke så glad i selve historien "Alice i Eventyrland", det blir egentlig for surrealistisk for min del, men kombinasjonen av Tim Burton, Johnny Depp, Helena Bonham Carter og Alan Rickman kan rett og slett ikke skuffe (særlig tatt i betraktning "Sweeney Todd"s episkhet) og følgelig gleder jeg meg innmari, det vil nok rett og slett bli helt magisk 😉

Men fra planer og babbel til noe annet, jeg har nå sett "Prinsessen og frosken" både i norsk og i engelsk versjon og har skrevet en laaang anmeldelse som jeg skal poste på filmfront antakelig, men i første omgang skal den postes her og den er veldig lang, grundig og sikkert full av digresjoner. God fornøyelse!

Princess and the frog

Jeg er veldig, veldig glad i Disney tegnefilmer og var av den grunn veldig glad da jeg leste at Disney hadde en ny tegnefilm på gang, nemlig 'Princess and the frog' ('Prinsessen og frosken' på norsk). Og så ble jeg litt bekymret da det så ut til at den bare ville settes opp på norsk siden film alltid er best på originalspråket. Likevel så jeg den i norsk versjon forrige helg for da takler jeg den på norsk når den senere kommer på dvd. Hadde jeg derimot sett den på engelsk først ville nok norsk-versjonen være en nedtur. Og den er veldig god på norsk, ikke minst fordi Noora Noor gjør en svært flott innsats på dubber og synger mye bedre, etter min mening enn hun som synger i den engelske versjonen siden Noora har mer særpreg i stemmen. Men ellers er den rent generelt best på engelsk og det skyldes Keith Davids Dr. Facilier. Han gjør at sangen 'Friends on the other side' blir den desidert mest episke av alle skurkesanger Disney har bydd på. Men uansett språk er denne filmen en herlig ny klassiker som jeg syns fortjener Oscar for beste animasjonsfilm faktisk (selv om jeg digger tre andre av kandidatene også). Og nå skal jeg gå nøyere inn på hvorfor.

'Princess and the frog' handler om den unge, hardt-arbeidende Tiana som er servitør og full av drømmer om å ha sin egen restaurant en dag. Prins Naveen er en lat sjarmør som blir lurt av heksedoktoren Dr. Facilier. Da prins Naveen ender opp som en frosk blir han omsider kysset av Tiana i den tro at det vil forvandle ham tilbake til et menneske, men kysset går ikke helt som planlagt og snart er han og Tiana ute på et storslått eventyr som involverer frosker, magi, gode venner de møter på veien og selvsagt ekte kjærleik slik bare Disney gjør det. Og det blir et herlig eventyr med musikk av Randy Newman (som står bak musikken til for eksempel 'Toy Story') som sannsynligvis vil gjøre deg rørt (jeg hadde tårene rennende nedover kinnet og var så nær å begynne å gråte og jeg får verken tårer i øynene eller begynner å gråte lett, så det viser hvor virkelig rørende det var) og betatt og som er helt vidunderlig nostalgisk. Jeg skal ikke røpe mer om plottet for dette må oppleves, men jeg likte denne filmen utrolig godt.

I utgangspunktet er den blitt mest kjent for å ha Disneys første afroamerikanske prinsesse, men jeg syns i stedet den bør ha kreditt for at Tiana er et ekstremt godt forbilde for de som ser på. Hun er nemlig ikke en av disse prinsessene som bare venter på at prinsen skal komme, i stedet er hun ikke opptatt av kjærlighet, men opptatt av restaurantdrømmen og av å jobbe hardt for å nå målene sine. Og det er en del av meg som nesten syns det er synd at denne filmen ikke kom da jeg var yngre for da jeg var liten ble Disneys heltinner forbilder for meg og jeg ble inspirert av Ariel og Belle og prøvde for eksempel å holde kurver på samme måte som Belle og pleide å badekaret å prøve å etterape bevegelsen til Ariel når hun i reprisen til 'Part of this world' synger dette på en sånn klippe og så liksom drar seg opp mens hun har vinden i håret og musikken bare er ekstra episk. Og tenk så bra det hadde vært hvis jeg som liten hadde hatt den ansvarlige, selvstendige og pågangsmotrike Tiana som forbilde, det hadde sikkert hjulpet meg massevis med og nå mål og å bli mer ansvarsfull og slikt. Og de andre karakterene er også herlige, Ray som elsker sin kjære Evangeline og som ga meg mer sympati for en ildflue enn jeg har hatt noen gang før, Louis som er en alligator med skikkelig Louis Armstrong-faktorer, Naveen som er både hovmodig, lat og totalt ansvarsløs i begynnelsen, men blir endret av kjærligheten klisjéaktig nok og ikke minst Dr. Facilier som jeg digger. Og jeg digger virkelig Dr. Facilier fra sangen hans til hvor karismatisk og full av lureri han er. Dessuten er han, som Scar, smart nok til å få noen andre til å gjøre ting for ham og det er tøft. Og ikke minst er jeg betatt av skyggen hans som lever sitt eget liv og som jeg fant en egen fangruppe for på Facebook: Det er i det hele tatt kule figurer og mye sjarm i denne Disney-filmen som altså bringer meg rett tilbake til barndommen da jeg så alle Disney-filmer når de kom på kino og elsket det like mye hver gang, sånn i tillegg til å analysere alle aspekter vel så mye som jeg gjør nå.

Og når vi snakker om 'Princess and the frog' er det meget relevant å nevne stemningen for det er det massevis av. Her er man i New Orleans på noe som må være 1920-tallet eller noe sånt og det er fullt av farger og liv og ekstremt fengende musikk og det er jo et ordentlig pluss. Og når vi altså er inne på musikken tenkte jeg å linke til et knippe eksempler. For det første har vi Tianas sang 'Almost there': http://www.youtube.com/watch?v=op-GmJc5tNg&feature=related som er veldig fin og dritkul stilistisk sett, for det andre har vi ildflua Rays nydelige 'Ma belle Evangeline': http://www.youtube.com/watch?v=HBwnOBJp-vM&feature=related som er skikkelig romantisk og som minner meg litt om 'Kiss the girl' i Den lille havfruen på grunn av atmosfæren i sangen og omgivelsene og for det tredje er det selvfølgelig Dr. Faciliers 'Friend on the other side": http://www.youtube.com/watch?v=yZAY-78zhmw som er helt konge. Og særlig sistnevnte har jeg vært bortimot obsessed med i flere måneder nå og jeg merker at den er litt sånn sang jeg vil ha med i veldig mange innlegg og da finne en genial unnskyldning for å ha den med hver gang (sånn sett minner den litt om 'Spring Awakening' som også er noe jeg nesten bekymrende lett kan finne grunner til å referere til. Uansett er musikken utmerket og diggbar og vidunderlig og jeg har lyttet til den på Spotify massevis. I tillegg har Ne-Yo laget en sang til den som man kan høre her: http://www.youtube.com/watch?v=WRaCP8M-qLo. Og jeg er egentlig ingen stor fan av RnB og sånt (selv om jeg har noen sanger som jeg liker), men jeg har fått veldig sansen for denne sangen her, en sang som forøvrig heter 'Never knew I needed'. Den er veldig kul rett og slett! I det hele tatt er musikken i 'Princess and the frog' veldig tøff og kul og alt det der og jeg elsker Disney littegrann for å gi oss en ny tegnefilm for det er noe annet med tegnefilm enn data-animert film, det er ikke til å komme bort i fra at hvor mye jeg enn digger Pixar så blir det bare mer personlig med tegnefilm. Og jeg er veldig fornøyd.

Basert på historien som har klassisk Disney-appeal, men samtidig skiller seg ut nok til at det føles originalt, musikken som er fengende deluxe, karakterer som er særdeles fenomenale og det at den selvfølgelig er nydelig tegnet med virkelig fremragende animasjon så gir jeg en meget sterk femmer og obsesser litt til. Anbefales!!! (En artig opplysning forøvrig er at jeg oppdaget at filmen er meget løst basert på en bok ved navn "The Frogprincess" av E.D. Baker og den boka har jeg faktisk og det er jo egentlig ganske tøft…)

Og neste år kommer Disneys versjon av 'Rapunzel' (som riktignok er data-animert så vidt jeg vet) og det blir nok også episk, ikke minst fordi prinsen der sannsynligvis vil være dritkjekk tatt i betraktning dette bildet som jeg fant:


Herregud, man ser ham bare i profil og kun det er nok til at jeg er noenlunde betatt allerede <3 Disney er såå magisk og livet er fint og nå har jeg jammen skrevet et mer enn langt nok innlegg så nå skal jeg finne på noe annet. Vi bables =0)

6 kommentarer
  1. Våren fungerer ikke helt på samme måte her oppe i nord som der nede (desverre). Sola, som kom tilbake i midten av januar, har så vidt begynt å varme bittelitt. Ikke nok til å smelte noe, bare varme i fjeset hvis du er så heldig å være ute de fem minuttene det ikke er vind.
   I fjor snødde det en god del i midten av juni, og mange går med bunad og gortex til 17 mai 😛 Da er det enda ikke kommet blader på trærne, de springer nemlig ikke før i slutten/begynnelsen av juni. Så man kan trygt si at våren ikke akkurat er i høgget :/
   Jeg vil på ferie!!

  2. Jeg forstår ferieønsket ditt og syns forøvrig det var interessant å lese det du skrev om hvordan våren fungerer i nordnorge, har aldri vært der så nå lærte jeg litt 😉

  3. Du er så forbanna heldig som skal på Alice in Wonderland-premiere, er du klar over det!? Jeg er inntil videre bare med i en konkurranse om å vinne billetter til, for jeg har ikke penger til noe annet… Akk.

  4. Jeg vet og jeg er veldig glad jeg hadde penger og rakk å få bestilt billetter før det var utsolgt 😉 Men jeg håper du vinner billetter da Kristine for du fortjener virkelig å få sett den, du er jo mer fan av Tim Burton og de andre i utgangspunktet (uten at jeg for den saks skyld har noe som helst i mot dem, snarere tvert i mot). Og unnskyld for heldighet, jeg håper det tilgis 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg