Dancer in the dark <3

Jeg er random og full av tanker og aller mest lykkelig selv om jeg midlertidig følte meg heller antilykkelig i stad, men det varte i ti minutter og så koste jeg med den ene katten (av to) jeg og moren min igjen(!) skal være kattepasser for og vips var alt glemt og nå er jeg veldig tilfreds i grunnen. For livet mitt er så fint og jeg er jo nødt til å gjøre litt kjedelige fornuftige ting som jeg ikke vil, men alle har jo noen sånne kjedsommeligheter i livet sitt siden livet ikke kan være 100 % moro hele tiden selv om det klart hadde vært det aller mest foretrekkbare. Og nå er ting fint siden jeg hadde en kjempekoselig bowling-pizza-ta ting som det kommer kveld i går med to venninner og jeg har bursdag om bare tre dager (og nå tenker jeg mer og mer "bursdag!!! JIPPI!!!" fremfor "å så gammel jeg blir", noe som i grunnen sikkert er en sunn utvikling) og det igjen er helg =D Og jeg skal ikke prate om gårsdagen selv om den var vidunderlighet (til tross for at jeg stinka like mye som en muggen ost i bunnen av en søppelkasse i bowling i går, men "you win some, you lose some"), i stedet skal jeg anmelde filmen jeg nå har sett (selv om filmfront ikke vet det enda, jeg skal holde den siden litt på pinebenken der) siden den fortjener en anmeldelse. Og jeg setter like greit i gang siden det nok blir en litt laaang anmeldelse. Derfor blir den på en måte også avslutningen på dette innlegget, men det er kanskje like greit siden klokka allerede er over halv tolv på kvelden og jeg kanskje har andre ting jeg liksom vil få tid til før jeg legger meg også.
***

En unik musikal

Jeg elsker musikaler og følte liksom at det var på tide å se 'Dancer in the dark' siden det var en musikal jeg ikke hadde sett før, den hadde fått flotte kritikker og den rett og slett hørtes veldig interessant ut. Og så lånte jeg den da og nå har jeg sett den og jeg tror det er en av de mest deprimerende musikalene jeg noensinne har sett, noe som i dette tilfelle faktisk er et kompliment.

Dette er filmen om Selma som er en tsjekkisk immigrant som også er alenemor og i ferd med å bli blind. Hun jobber på en fabrikkjobb for å tjene penger sånn at sønnen hennes (som har samme sykdom som henne og også nok vil bli blind en dag) kan få en operasjon som vil redde synet hans. I tillegg elsker Selma musikaler og dagdrømmer frem store musikalnumre inne i hodet sitt av lyder hun hører rundt seg og sånn ellers. Og så kommer hun i konflikt med naboen sin Bill som beskylder henne for å ha stjålet penger fra ham (selv om fakta er noe ganske annet) og denne konfrontasjonen skaper skikkelig drama.Og mer har jeg ikke tenkt å røpe bortsett fra at det i det hele tatt er lenge siden sist jeg ble så glad i en karakter i en film som det jeg ble i Selma. Selma er en sånn person som kanskje er litt naiv og for uskyldig for en hard og brutal virkelighet, i alle fall er hun en av de mest oppriktig velmenende personene jeg har sett i en film på lenge og det gjør skjebnen hennes bare enda mer deprimerende.

Selma spilles med glans av artisten Bjørk som for øvrig er en artist jeg aldri helt har forstått meg på. For jeg syns 'It's oh, so quiet' er en kjempekul sang, men ellers så har jeg ikke helt kommet inn i det med musikken hennes. Men her, i 'Dancer in the dark' er hun perfekt. Riktignok har jeg også her et noe schizofrent inntrykk av henne sangmessig for til tider syns jeg hun synger heller rart, men så er det andre ganger der det blir utrolig vakkert, nærmest overjordisk, litt som om jeg ser for meg stemmen hennes som et løvblad som treffer vannflaten og lager små krusninger på ytterst inspirerende vis. Når det gjelder skuespillet er det derimot helt klart fantastisk, Bjørk ER Selma i filmen, man glemmer fullstendig at det er film og skuespilleri og alt føles helt reelt. Og det er jo også litt derfor man blir så glad i karakteren Selma, hun føles så ekte for deg og dét er ekte kunst. Med andre ord; Bjørk hadde fortjent Oscar for denne rolleprestasjonen. (Dessuten er det jo verdt å nevne at Bjørk i følge noe jeg tror jeg har lest har skrevet sangene og følgelig passer de jo henne perfekt mesteparten av tiden og.)

Videre er også de andre skuespillerne fantastiske og da vil jeg særlig trekke frem Catherine Denevue som spiller Selmas nære venninne og Joel Grey som har en ganske liten rolle, men til gjengjeld er innmari episk. Og i det hele tatt er skuespillet flott hele veien og samme med fotografiet som er mer nøkternt og skittengrårealistisk mesteparten av tiden, men i musikalsekvensene er mer fargerikt og storslått. Nå forklarer jeg meg veldig dårlig da, men poenget mitt er uansett at fotograferinga og filmingen også er fantastisk.

Som jeg nevnte elsker jeg musikaler og det var jo litt derfor jeg lånte denne filmen, men her opplevde jeg en ny ting. For når jeg ser musikaler så er jeg jo veldig klar over at det er en musikal jeg ser, men her føltes det ikke som en musikal. Det føltes som en dramafilm og så var alle sangene bare en ekstra bonus liksom. Litt derfor tror jeg dette er en av de musikalfilmene som i stor grad kan appellere til de som ikke er så glad i musikaler egentlig. Videre glir musikalnumrene veldig godt inn i historien siden de er fantasiene til en person som elsker musikaler. De føles som helt naturlige elementer når de kommer rett og slett.

Så jeg likte denne filmen, likte den veldig godt til og med og har så desidert lyst til å se den igjen ganske så fort. Og likevel manglet det noe som jeg ikke kan sette helt fingeren på, men som gjør at jeg terningkastmessig sett lander på en femmer og ikke en sekser. Men herre meg bevares, en femmer er jo så absolutt utmerket og dette er en film jeg virkelig anbefaler siden den er veldig, veldig bra!

2 kommentarer
  1. Jeg har den faktisk liggende hjemme. Innbiller meg at jeg kommer til å like den veldig godt.
   Og pssst…! For å komme inn i musikken til Björk, sjekk ut All Is Full of Love.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg