The boy with the cuckoo-clock heart

Siden sist har jeg gjort lite av interesse, men jeg trente linedance i stad og jeg har lest ferdig en til bok så det er jo bra og nå driver jeg med viktige beslutninger av arten "hvilken bok skal jeg lese nå?", siden det er slike alvorlige problemstillinger jeg må ta stilling til i livet mitt. Og nå tenkte jeg å bruke dette innlegget på å bable om boka jeg ble ferdig med å lese da jeg lå i badekaret i stad og det setter jeg like godt i gang med nu!
***
The boy with the cuckoo-clock heart av Mathias Malzieu

Edinburgh, 1874. On the coldest night the world has ever seen, Little Jack is born with a frozen heart and immediately undergoes a life-saving operation. But Dr Madeleine is no conventional medic and surgically implants a cuckoo-clock into his chest. Little Jack grows up different to other children: every day begins with a daily wind-up. At school he is bullied for his 'ticking', but Dr Madeleine reminds him he must resist strong emotion: anger is far too dangerous for his cuckoo-clock heart. So when the beautiful young street-singer, Miss Acacia, appears – pursued by Joe, the school bully – Jack is in danger of more than just falling in love…he is putting his life on the line.

Slik beskrives boka "The boy with the cuckoo-clock heart" og det er en beskrivelse som bare delvis stemmer, men som for så vidt var nok til å vekke interessen min overfor denne boka da jeg første gang hørte om den i våres. Så endte jeg opp med å se den i bokhandelen for ikke så lenge siden og kjøpte den og nå er den altså utlest. Og her har vi en bok jeg har et mildt sagt blandet inntrykk av.

I utgangspunktet ble jeg noenlunde betatt av selve konseptet og coveret, som er et av de desidert vakreste bokcoverne jeg noensinne har sett hjalp. Jeg har også researchet denne boka litt og funnet ut at den var en bestselger i Frankrike (den er egentlig fransk og jeg leste den engelske oversettelsen) og er skrevet av Mathias Malzieu som ellers er medlem av et band ved navn Dionysos og med dette bandet har gitt ut  et konseptalbum basert på historien i "The boy with the cuckoo-clock heart" og laget en musikkvideo som forteller historien i en herlig fransk sang og med flott animasjon og denne musikkvideoen er elsk og kan sees her: http://www.youtube.com/watch?v=5IuQRrPYzIw. I tillegg skal visst historien filmes så det er et flott utgangspunkt. Problemet er at selve boka skuffet meg en god del.

For her har vi et plott som får en til å tenke på Disney så vel som Tim Burton, men utførelsen er det så som så med. Jeg liker for eksempel ikke hvordan historien fortelles. Jo da, det blir fortalt i jeg-form, men også i presens á "jeg går nedover gata og ser en hage og den er fin" og personlig syns jeg det blir mer upersonlig med presens-formen, men det kan jo selvsagt være en ren subjektiv greie. Verre er det hvordan hovedpersonen "Little Jack" omtaler reisen sin for å finne den lille sangeren som han elsker som et episk eventyr som fører ham over halve Europa fra Edinburgh til Granada, men så skjer denne reisen i løpet av et forholdsvis kort kapittel og det er liksom ganske "jeg drar og så er jeg på toget og så er jeg fremme", med andre ord ting går for fort frem og boka i seg selv er bare på 166 sider og da blir det ikke episk. Fint kanskje, magisk til tider og, men "episk eventyr" fører tankene mine til for eksempel "Ringenes Herre". Med en i grunnen ganske kort historie der alt går fort frem, sideantallet i grunnen er nokså beskjedent og en hel reise gjennomgås på et kapittel så blir "episk" helt feil ord dessverre. Og dette irriterer meg faktisk en hel del med denne boka der konseptet er så vidunderlig, men det bare skinner i gjennom at historien enten hadde fortjent å bli lenger sånn at det faktisk kunne bli litt episk eller bli en novelle for da hadde det gått greiere. Sånn som det er nå så er det for langt for å være en novelle, men det blir for tynt for å virkelig være en bok i mine øyne og. Dessuten er jo "Little Jack" i Spania mesteparten av tiden, men det vies utrolig lite beskrivelser til landskap, noe som for så vidt er overraskende siden det i grunnen ikke mangler på beskrivelser ellers, noe jeg går nærmere inn på i det neste avsnittet.

For i tillegg så er Mathias Malzieu muligens for glad i metaforer, en kritikk jeg ikke trodde jeg noen gang ville gi en bok. For "The boy with the cuckoo-clock heart" er vakkert skrevet (og jeg mistenker riktignok at den er enda bedre på fransk enn på engelsk, men det er nå så) og tydelig skrevet av en person med en poets hjerte, men det blir nesten for mye av det gode. Mathias Malzieu klarer nemlig tydeligvis ikke å skrive noe uten å bruke metaforer eller sammenlikninger, noe som byr på gullkorn som "her eyelids are like black parasols, blinking in time to the tick-tock of my heart". Og han har en del veldig originale metaforer og slikt, men når det er metaforer og sammenlikninger i omtrent annenhver setning minst så blir det litt vel mye og aromaen av klisjé sprer seg. Dessuten får man en følelse av at han har tenkt mest på å skrive ting så vakkert som mulig på bekostning av en bedre sammensatt historie. I tillegg så er det i lagt mye vekt å beskrive øyevipper og lepper og overflatiske ting, men man blir ikke ordentlig kjent med noen av karakterene og man blir i grunnen aldri glad i hverken "Little Jack" eller sangeren han elsker; en jente han forøvrig hører synge en gang som tiåring med det resultat at han blir hodestups forelsket og kjemper for å vinne hennes hjerte. Så historien er dessverre for tynn og klisjéene står i kø og jeg blir nesten litt trist for det er et konsept jeg som sagt forelsket meg skikkelig i.

Uff, nå virker jeg jo veldig kritisk og det er jo en vakker bok på veldig mange måter og jeg tror den vil kle veldig godt å bli filmet. I tillegg så er det en ganske kort bok så den går fort og lese og man kjeder seg jo aldri mens man leser, i stedet vil man finne ut hva som skjer videre. Man får også tidvis en deilig følelse av å lære noe viktig om livet og kjærligheten mens man leser og dette aspektet gir en slags "Den lille prinsen"-følelse som gjør at man blir litt betatt så jeg vil ikke si at det bare er frustrasjon. Men jeg syns bare konseptet fortjente mer enn det fikk og jeg skulle bare ønske Mathias Malzieu hadde gjort mer ut av historien sin. Så jeg gir terningkast 4 og vil understreke at jeg syns denne boka er verdt å lese, så absolutt, men den har bare en hel masse sider ved seg som jeg fortsatt sitter og føler meg oppriktig frustrert over. For jeg hadde virkelig lyst til å elske denne boka og slik ble det aldri.

Men igjen, musikkvideoen basert på konseptet som jeg linket til lenger oppe er gull og coveret er vakkerhet deluxe så det er da noe =D
***
Og nå skal jeg la bablifiseringa være og se på film eller lese eller skrive eller noe sånt og så skal jeg blogge igjen om noen dager tenker jeg. Vi prates!

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg