Litteraritetsorientert innlegg ;)

“og noe du sa forleden da du kom hjem fra det fantastiske hotellet i Hardanger, noe du sa som vi alle sier fra tid til annen: kunne du bodd sammen med meg i et tomt hus med ingen andre i nærheten?, uten telefon?, uten radio?, uten fjernsyn?, uten aviser?, og jeg svarte ja, selvfølgelig svarte jeg ja, det var jo ikke et ordentlig spørsmål

men kunne du vært et av to trær i en bortgjemt hage?, kunne du gitt opp å være menneske og heller vært et tre hvis jeg var det andre?, kunne du vært ett av flere millioner fnugg i et tett snødrev?, hadde det holdt?, kunne du gitt opp alt annet for bare å kunne danse litt med meg på vei gjennom atmosfæren?, danse litt i lyset fra lyktestolpen?, dale i noen minutter for så å smelte sammen på fortauer?

og jeg sa ja, selvfølgelig sa jeg ja, det var jo ikke et ordentlig spørsmål”

– utdrag fra “Nils-Øivind Haagensen skriver” av Nils-Øivind Haagensen
*
Jeg har noen få forfattere jeg har bestemt meg for at jeg skal lese alt av og de er A. S. King, Rhys Thomas, forfattere jeg kjenner fra nettsider som Skrivebua og nå også Nils-Øivind Haagensen. I boka “Nils-Øivind Haagensen” skriver kommer utdraget som jeg startet dette innlegget med og det er jo vakkerhet til de grader. Og jeg holder på å lese boka det utdraget kommer fra nå og den er veldig fin. Det er sånn enkelt, poetisk og med tekster som gjerne ligger og vipper på kanten mellom poesi og prosa, ingen store bokstaver, setninger som man forelsker seg i og det hele handler om hverdagslige magiske ting. Og jeg har lest en bok av Nils-Øivind Haagensen før kalt “Møt meg, møt meg” som handler om at han drar på interrail etter brudd med kjæresten og den er også fin og det ser i grunnen ut som om de aller fleste bøkene hans er sånne korte, poetiske bøker som ikke tar så lang tid og lese, men som er desto mer fine den korte stunden de varer. Og “kunne du vært ett av flere millioner fnugg i et tett snødrev?, hadde det holdt?, kunne du gitt opp alt annet for bare å kunne danse litt med meg på vei gjennom atmosfæren?, danse litt i lyset fra lyktestolpen?, dale i noen minutter for så å smelte sammen på fortauer?”, er ikke det bare det skjønneste en kan tenke seg beskrivelsesmessig sett?

Ellers så har jeg nå endeligvis lest ut “Moby-Dick” og min første reaksjon da jeg bladde om siste side var å le en sånn “gal vitenskapsmann”-aktig latter og utbryte “ta den, Melville, du prøvde å gjøre meg gal av hvalanatomi, men jeg holdt ut, jeg, du knekker ikke meg så lett” (noe som i grunnen er litt bekymrende). Men altså, det er en veldig flott bok, utrolig bra skrevet, noen fine ho yay-momenter i begynnelsen som involverer Ishmael og Quequeg, de tretti siste sidene er kolossalt spennende og kapitlene er korte nok til at man ender opp med å lese flere kapitler i slengen om man bare har tenkt å lese et kapittel. Dessuten er den egentlig ganske lettlest, den bare virker mye tyngre enn den er siden Herman Melville er verdens mest detaljerte forfatter ever. For det er han og det er det som er mye av grunnen til at boka tok meg to uker å lese (noe som er lenge til meg å være), han går så sykt detaljert til verks at jeg personlig var såå fristet av å legge fra meg boka opp til flere ganger. Dessuten har han hele kapitler om alt fra hvalens anatomi til hvalen i kunsten og så videre og det gjør boka til tider innmari uengasjerende. Men i det store og det hele så er jeg jo glad jeg leste den for det gir litt sånn bragging rights, det høres veldig proft ut å si at man har lest en klassiker i det hele tatt, da føler jeg at jeg er skikkelig kultivert.

Og angående kultiverthet, resten av dette innlegget skal dreie seg om hvordan jeg har tenkt å være skikkelig kultivert og kultur-orientert denne helgen. Det er nemlig dette: http://www.oslobokfestival.no/ denne helgen og jeg har pønsket og pønsket og har sannsynligvis et tett program denne helgen med det mål og få vært med på en hel massevis. Og nå tenkte jeg å skrive opp planen min siden den sikkert vil interessere folk grenseløst og i det minste vil være en særdeles god forklaring på hvorfor mitt neste blogginnlegg så godt som garantert ikke vil dukke opp før på søndag. Så her er planen altså:

Episk plan for helgen

FREDAG 17. september

kl. 08:00-15:00 – Jobb (morgenforberedelser og slikt før jobb gidder jeg ikke gå noe inn på)
kl. 15:00-15:30 – Gå på kafé rett nedenfor arbeidsplass, spise skolebolle, drikke vann, lese avis
kl. 15:30 – Ta t-banen til sentrum
kl. 16:00 – Se Styves Trio (dvs. en av pianistene fra Beat for Beat med band, musikalsk dings) i festivalteltet
kl. 16:30 – Litterær Pecha Kucha (jeg leser “kucha” som “kuda”, vet ikke hvorfor) på scene ved Spikersuppa (noen ytterst merksnodige greier, men Knut Nærum er del av det og han er i grunnen ganske kul så jeg har tro på det hele likevel)
kl. 17:00 – Kåseri om Gresk Mytologi med Terje Nordby (jeg er veldig glad i og fascinert av mytologi generelt sett så jeg tror det kan bli svært interessant)
kl. 17:30 – Ta t-banen tilbake til Stovner, gå på restaurant på Stovner Senter eller spise middag hjemme, ikke noen spesifikke planer forøvrig frem til
kl. 20:00 – Ta t-banen til sentrum igjen og gå til hovedfilialen der det er
kl. 21:00 – Deichmanske Litterære Nachspiel med ymse (jeg elsker ordet “ymse”) gjester og jeg ellers vet at en god venninne av meg skal dit og det er jo også et pluss

(Derefter drar jeg hjem, sjekker dataen, finner på jeg vet ikke hva frem til jeg legger meg.)

LØRDAG 18. september

kl. 11:00 – Linedance-trening (dette er ikke del av Oslo Bokfestival altså, selv om det hadde vært litt komisk om det var det)
kl. 12:00 – Hjemme etter trening, ymse hendelser av hjemlig art tar plass frem til
kl. 12:45 – Ta t-banen til sentrum
kl. 13:30 – Teste brettspillet Ligretto Dice ved festivalteltet, drive dank og kikke rundt etterpå frem til
kl. 15:00 – Memento Mori (foredrag om døden) på Litteraturhuset (fascinerende tema)
kl. 16:00 – Musikalsk lydboktrikk (konsert på trikken med Stephen Brandt-Hansen)
kl. 16:30 – Petter Schjerven (hvis etternavn har begynt å fascinere meg veldig i det siste siden det har så mange konsonanter på begynnelsen) om Nostalgisk Ordbok (dvs. en ordbok han visst har gitt ut om utrydningstruede ord i det niorske språket) ved festivalteltet (Petter Schjerven er så søt og virker så sympatisk og ordet “nostalgi” i seg selv er jeg så glad i at jeg automatisk blir nysgjerrrig på ett hvert arrangement der det ordet nevnes), etter dette har jeg ingen planer og skal bare gå rundt og ta det kuli frem til
18:00 – Forfattersentrums Forfatterskole ved Spikersuppa og Saras Telt (om skriving, dvs. kjempeinteressant og det eneste som er synd er at det bare varer en snau times tid)
19:00-21:00 – Spise middag og titte rundt og slikt frem til
21:00 – Teatersport på Litteraturhuset (med Harald Eia, Helen Vikstedt, Jan-Paul Brekke og Thorbjørn Harr, vil sannsynligvis være flotters underholdning og koster riktignok 150 kr, men det er nok verdt prisen.

(Etter det så skal jeg dra hjem til data og musikalcder og generell relaxation.)

SØNDAG 19. september

(Har offisielt sett ingen planer siden det er mammas bursdag den dagen også og jeg nok vil ha lyst på en dag der jeg slapper av også, sånn av hensyn til helgefølelsen mener jeg. Vurderer dog veldig å dra til operaen sånn at jeg er der klokka 19:00 siden det da er quiz og musikk der og hvis det er noen som vil være med meg på noe sånt er det bare å melde fra. Men hovedsaklig er det ikke noe bestemt program for denne dagen.)
***
Jeg har vel egentlig ikke noe annet på hjerte da, men vil altså blogge igjen neste gang på søndag etter all sannsynlighet. Og det kan selvsagt dukke opp endringer i planen min, for eksempel så er det filmquiz ved operaen klokka 19:00 på lørdagen og det krasjer jo skikkelig med forfatterskolegreia typisk nok, men det hadde vært utrolig gøy. Ellers så er det direkte vidunderlig hvordan det altså skjer en hel masse fint neste uke også (jeg skal på musikal 23. september og 24. september er det kulturnatt i Oslo og altså nok et arrangement der en masse skjer. Så livet er fint og vi bables =D

5 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg