De 13 bøkene som har gjort sterkest inntrykk på meg i år :)

Det er andre juledag… En del av meg er så nær å spørre folk hva de ønsker seg til jul sånn ca hele tida før jeg plutselig kommer på at “å ja, vi har alt åpnet gavene, nå er det et år til neste gang det spørsmålet blir aktuelt” og nå vil jeg høre litt barnslig ut, men jeg var først bittelittegranne skuffet fordi jeg ikke fikk noe særlig av det jeg ønsket meg og det ellers var mindre gaver enn det har pleid å være, det føltes i alle fall sånn. Men skuffelsen gikk fort over for jeg fikk jo noen veldig fine ting som noen veldig fine klær og litt ting som jeg ikke visste at jeg ønsket meg, men som var veldig kule. Dessuten ble alle veldig glade for det de fikk av meg og det er det viktigste 😉 Like fullt er jeg veldig glad for at jeg fikk gavekort på Steen og Strøm og jeg er veldig glad for at jeg fikk penger for hallo, shopping. Jeg mener ikke å virke veldig materialistisk, men shopping er gøy og det blir fint med de nye filmene og bøkene jeg nok har tenkt å skaffe meg på tirsdag. I tillegg bestilte jeg julegave til verdi av til sammen tusen kroner på julaften til meg fra meg, noe som innebærer at jeg snart vil få en pakning med tre bøker og en cd i posten fra Amazon, i tillegg til at jeg skal se “Next to normal”-musikalen igjen(!) på fredag, noe som blir episk =D Å, det er fint å unne seg selv ting!

Ellers så har jeg nå sett masse på tv de siste to dagene og funnet ut at julefilmer er enormt uforutsigbare og spennende og nesten alltid har høy kvalitet. Å, nei, jeg er ikke det spor ironisk, nei da, ikke i det hele tatt… Uansett så jeg “Elf” i stad og den var faktisk ganske søt så det er jo fint. Men til poenget. I fjor postet jeg dette innlegget: http://akimamontgomery.blogg.no/1262094993_et_blogginnlegg_som_b.html og nå tenkte jeg å gi dette innlegget en oppfølger. Det kan jo selvsagt hende jeg leser noe enormt fantastisk i løpet av de neste fem dagene, men jeg tror likevel at vi har kommet såpass langt ut i desember at det går an å oppsummere de 13 bøkene som har gitt meg mest i 2010 og det tenkte jeg like greit å sette i gang med straks. God fornøyelse!

De 13 bøkene som har gitt meg mest av bøkene jeg har lest i år (i villkårlig rekkefølge)

1) Historien om Herr Sommer av Patrick Süskind

En bok jeg anmeldte her: http://akimamontgomery.blogg.no/1263840160_historien_om_herr_som.html som jeg forelsket meg skikkelig i. Søt og med et lett, men flytende og vakkert språk og sterk gjenkjennelseseffekt er dette en bok jeg ble svært glad i og så absolutt har mål om å få lest flere ganger. Og det hele handler om at denne boka har en slags beskjeden form for sjarm der den er så kort og liten og forsiktig, men fortryller deg mens du leser og gjør at du bare må smile, blir rørt og smelter som snøfnugg i håndflaten, luftkyss på kinn. Med andre ord var det en virkelig nydelig bok som ga meg en herlig opplevelse. Dessuten var illustrasjonene superskjønne.

2) Solanin av Inio Asano

Også denne boka anmeldte jeg: http://akimamontgomery.blogg.no/1266159113_solanin.html og i et år da jeg ikke leste så veldig mange grafiske romaner leste jeg likevel denne som var i manga-stil hele veien og den var fantastisk. Her fortelles det en veldig realistisk historie og alt er nakent, ekte og upolert og det er en stund siden jeg leste denne boka, men jeg husker fortsatt følelsen den ga meg, hvordan den var så lett å kjenne seg igjen i, så virkelig at det nesten var ubehagelig og med karakterer man ble virkelig glad i og et ufattelig fint og poetisk språk som gjorde at det ble en nytelse å se, lese, oppleve. Og det var en sånn bok med fine øyeblikksbilder, en sånn bok som føles litt som en film i bokform, en sånn bok der man følte noe mens man leste og som følgelig virkelig fortjener en plass på denne lista.

3) Girl with the glass feet av Ali Shaw

Det virker kanskje rart med all denne linkinga mi, men jeg bare tenker at anmeldelsene mine, i de tilfeller der jeg har anmeldelser, gir mer et inntrykk enn bare slike korte kommentarer som dette så derfor: http://akimamontgomery.blogg.no/1270847658_med_eller_uten_ftter_.html. Av alle bøkene jeg har lest i år er nok dette den mest mystiske, trolske og fortryllende og det er ment som et oppriktig kompliment for denne boka var oppriktig magisk. For det første er konseptet (gutt møter jente, jente er i ferd med å bli forvandlet til glass, hva skjer nå?) genialt og for det andre var det bare så gjennomført stemning i denne boka, det blir så malende fortalt på en måte og det gjør det til en herlig litterær opplevelse. Og ja, det finnes bøker jeg har lest i år som har vært mer lettleste og bøker som har vært mer siterbare, men hvis man vil lese en fortryllende historie som nesten føles som å lese et litt trist eventyr så er denne boka helt perfekt.

4) Jeg er et ubeskrivelig ondt geni og jeg vil bli elevrådsleder av Josh Lieb

Anmeldt her: http://akimamontgomery.blogg.no/1271006054_om_tur_og_drmmer_men_.html og en bok som var så genial og så underholdende skrevet at jeg brukte noen dager etterpå til å obsesse skikkelig over bokas forfatter som rett og slett var nødt til å være gudommelig eller noe for å skape noe så til de grader genialt (en følelse jeg gjenopplevde i desember med “En brøkdel av helheten”, noe jeg vil komme tilbake til). Tittelen i seg selv er jo episk siden den er så kul og lang og tøff, men boka generelt var fullstendig perfekt frem til de siste seks sidene som jeg derimot hatet dypt og inderlig. Og nå eier jeg denne boka i engelsk versjon utmerket nok og den skal definitivt leses flere ganger og jeg digger hovedpersonen og konseptet og alt med denne boka (unntatt de siste seks sidene som jeg med lite hell prøver å fortrenge) så ja, den måtte jo hvert fall med på denne lista.

5) Primtallenes ensomhet av Paolo Giordano

http://akimamontgomery.blogg.no/1273778177_primtallenes_ensomhet.html Som den anmeldelsen sikkert viser så falt denne boka i smak for å si det sånn. Her har vi en nydelig bok om vennskap og primtall og ensomhet som jeg ble veldig glad i rett og slett fordi det er en bok som akkurat som “Solanin” har dette ekte og nakne ved seg. Det er en bok der man lett kjenner seg igjen og ikke er sikker på om man vil kjenne seg igjen, en som gjør det matematiske til noe vakkert og poetisk og en bok der ting ikke ender godt, der alt ikke blir magisk bedre som ved et trylleslag og dette såre, vemodige, men akk så realistiske bare gjør historien enda bedre. Dessuten hjelper det at Paolo Giordano er blant flere forfattere jeg i år har blitt litt betatt av.

6) Du kan ikke svikte din beste venn og bli god til å synge samtidig av Kim Hiorthøy

Her har vi en tynn, liten og veldig melankolsk bok med fine, små illustrasjoner og en litt vemodig stemning som jeg også ble veldig glad i. Og det er ikke en sånn bok der det egentlig skjer så mye, det handler mer om hvordan boka var enormt nydelig skrevet og i tillegg var både rørende og skjør og en fantastisk oppvisning i hvor flott det kan være med minimalisme. Virkelig en bok jeg syns alle bør lese.

7) The order of Odd-Fish av James Kennedy

Plutselig, en dag i mai, ble jeg kjempefan av forfatteren James Kennedy. Og alt som skulle til var å lese den svært siterbare og herlig merkfundige “The order of Odd-Fish” som jeg her har anmeldt nøyere: http://akimamontgomery.blogg.no/1275248253_the_order_of_oddfish_.html og som også var meget, meget genial. Hovedgrunnen er den ene av bokas skurker, Ken Kiang, som var en karakter jeg ble utrolig glad i. Han minner meg om skurken i “Phineas & Ferb” og det sier på en måte alt, han er rett og slett en perfekt små-klisjéaktig wannabe villain som alene gjør boka til en fornøyelse å lese. Men forbi det så er og blir det en veldig kul bok med masse elskbar humor, engasjerende handling og en enorm randomhet som jeg i dette tilfellet fant vidunderlig. Så ja, les den, nåååå!!!

8) Å telle duer av Marie-Sabine Roger

Denne boka forteller enkelt og greit en søt liten historie om vennskapet mellom 45 år gamle Germain og den gamle damen Margueritte som møtes da de begge er i parken og teller duer og så oppstår det et vennskap mellom dem der de leser bøker sammen og sånt. Og det skjer i grunnen ikke så mye i boka, men stemningen er utrolig fin og hele historien er bare så inderlig søt, koselig og bare fin rett og slett. Ellers så ble jeg veldig glad i karakterene og da særlig Germain som kanskje ikke er så smart, men likevel er klokere enn folk gir ham credit for og virkelig har hjertet på rett plass. Legger man så til den herlig muntlige fortellerstilen og at den virkelig inspirerte meg så blir det jo til at det var en mer enn godkjent leseopplevelse og en bok jeg absolutt anbefaler.

9) The Suicide Club av Rhys Thomas

Jeg tror kanskje denne anmeldelsen sier alt: http://akimamontgomery.blogg.no/1278790408_the_suicide_club_av_r.html, men dette var altså en bok jeg leste i juli som jeg ble ikke bare litt glad i, men veldig glad i, såpass glad at jeg skrev massevis av notater i margen og obsesset over den helt enormt en periode og rett og slett var helt i himmelen. Og jeg ble jo bare mer glad i denne boka da jeg oppdaget av forlaget som ga ut boka hadde oversatt anmeldelsen min sånn at bokas engelske forfatter fikk lest den og kontaktet meg og til og med fikk sendt den nyeste boka i posten til meg helt gratis 😉 Episk! Uansett kan jeg jo fort prøve å oppsummere grunnene til at jeg elska denne boka og grunn nummer 1 er hvordan jeg seriøst fikk lyst til å sitere hele boka sånn omtrentlig fordi jeg syntes det var så enormt mange setninger i den som var vakkerhet deluxe. Videre så likte jeg bokas hovedperson utrolig godt siden han ble så levende for meg og lett å kjenne seg igjen i. Og i tillegg så har boka en slik stille intensitet ved seg som er nærmest berusende, det er en bok der tingene som skjer formidles på en måte som gjør at man blir helt sykt engasjert mens man leser og dessuten går veldig mye til helvete i historien og det føles så fint og riktig. Så jeg er veldig, veldig glad i denne boka med andre ord.

10) All my friends are superheroes av Andrew Kaufman

Anmeldt her: http://akimamontgomery.blogg.no/1290495368_all_my_friends_are_su.html og en av de få bøkene jeg har lest mer enn en gang i år, uten at det er så veldig imponerende siden det er en ganske tynn bok. Men den er i alle fall veldig fin, svært original og gjennomført meget søt. Dessuten liker jeg hvordan en hel del ting tas ganske bokstavelig i boka, noe som gir hendelser en uventet vri og hvordan det er konseptet “superhelter”, men på en ny måte, boka tar kjent tematikk på en original måte og det er elskbart, virkelig. I tillegg liker jeg skrivestilen, de mange utrolig skjønne setningene og den perfekte slutten som gjør at man blir helt “å, så rørende” der man leser. Fine boka.

11) The secret history av Donna Tartt

http://akimamontgomery.blogg.no/1286738863_the_secret_history_3.html Her har vi en bok som sporenstreks havnet på lista over yndlingsbøkene mine (noe som også skjedde med “The Suicide Club” og “En brøkdel av helheten”) og grunnen til det er enkelt og greit at dette er en veldig fin bok. Velskrevet, med den samme stille intensiteten til “The Suicide Club” og karakterer som er utrolig fenomenale og interessante på alle måter. Videre er denne boka en gullgruve for shippere med sub-text til den store gullmedaljen opp til flere steder og når den i tillegg er innmari smart, en intellektuell thriller som virkelig engasjerer og er nydelig skrevet med en masse avsnitt man får lyst til å sitere så er det ikke det spor rart at dette er en bok jeg virkelig anbefaler. Og også dette er en bok der alt går til helvete og man bare nyter turen rett og slett så ja, veldig, veldig verdt å lese selv om tittelen er litt kjedelig.

12) Perks of being a wallflower av Charles Chbosky

En nydelig skrevet bok som jeg skulle ha lest lenge før jeg fikk somla meg til å gjøre det og som jeg ble veldig glad i. For det første elsker jeg skrivestilen skikkelig, det er en sånn bok som er rørende, litt trist, veldig vakker, svært inspirerende og oppriktig interessant hele veien og jeg håper Stephen Chbosky skriver mange bøker senere for jeg liker hvordan han skriver svært så godt. For det andre ble jeg så glad i bokas hovedperson, man får bare lyst til å gi ham en stor klem og fortelle ham at alt vil ordne seg og det er så fint når bøker gir deg den følelsen. Så jeg likte denne boka og er glad for at jeg leste den.

13) En brøkdel av helheten av Steve Toltz

Du husker det jeg har nevnt om å elske forfattere. På grunn av denne boka elsker jeg Steve Toltz, jeg forguder ham, jeg vil pusse skoene hans og ta oppvasken for ham og alt på grunn av en bok som til gjengjeld var blant de aller beste bøkene jeg har lest i år, ja kanskje noensinne. Her har jeg anmeldt den: http://akimamontgomery.blogg.no/1292017542_en_brkdel_av_helheten.html og den anmeldelsen anbefaler jeg folk å lese siden den inneholder utdrag fra boka og utdrag fra boka generelt sett er lik episkhet siden dette er kongen av siterbarhet. Jeg fikk lyst til å poste hele boka som utdrag fra boka, så masse episkhet var det og grunnene til det er flere. For det første er jo dette en ekstremt bra skrevet bok, den har et muntlig språk som fascinerer, besnærer og får deg til å le høyt og med det få rare blikk på t-banen. For det andre elsker jeg bokas to hovedpersoner og syns historien boka forteller rett og slett er helt sykt engasjerende fortalt. Og for det tredje er bøker rett og slett nødt til å være noe helt fantastisk når de inneholder setninger som denne: “Jeg fikk en sånn forferdeligvakkerskummelskremmendejævligvidunderligsinnsykhittilukjenteuforiskspennendegysendesublimkvalmendesensasjonellteksepsjonell følelse som er vanskelig å beskrive når man ikke kommer på det rette ordet.”: <3<3 <3 Anbefales!!!
***

Og med det har jeg plutselig kåret de 13 bøkene som har gjort sterkest inntrykk på meg i år og det skal sies at det er bøker som jeg har lest som har fått terningkast 6 som ikke er med på denne listen og bøker som “bare” har fått terningkast 5 som er med, men det dreier seg om inntrykket i ettertid, de bøkene som jeg nå ser tilbake på og tenker “å, for en herlig leseropplevelse” og alle de bøkene som er med på denne lista er sånne bøker. Bøker der man smiler, bøker der man blir betatt, bøker som har gitt meg noe og derfor fortjener å trekkes frem. Så, jeg har lest mye fint i år og her er et utvalg av det beste 😉

Da var det vel egentlig ikke noe mer, men jeg vil nok blogge igjen om noen dager og håper alle har det utmerket i mellomtida =D

6 kommentarer
  1. Så kjekt at du har funne bloggen min!!! Og så må eg få love å skryte ditto av bloggen din! Er alltild kjekt å finne bloggar som skriv engasjert og direkte om det meste! Og så er eg glad i å lese, så innlegget ditt med favorittbøker skal puggast nøye! Har faktisk ikkje lese nokre av dei! Så til spørsmålet om Linda i Villhesten.
   Rett etter Villhesten var ho med i ei serie på barne-tv, der ho spelte spøkelset “Linda”, som visst nok går att og spøkjer på Hotel Union på Øye i Ørsta kommune. Hugsar altså ikkje kva denne serien heitte, men den var utruleg fin!
   I dag er Linda 29 år og mamma til to skjønne jenter som eg er så heldig å få vere tante til!
   God jul vidare til deg! Kjem garantert tilbake til bloggen din, Karoline!!!
   Tove

  2. JEG ER SÅ GLAD FOR AT DU LIKTE THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER.<3
   også lurer jeg på om jeg skal herme etter deg og lage ei sånn liste som dette, men vet ikke helt om jeg orker ^^
   god romjul?

  3. Ja, Perks of being a wallflower var <3 deluxe! Og god romjul til deg og 🙂
   Og det var gøy å lage en sånn her liste selv om det tok ganske lang tid =D

  4. Åh, veit du, jeg har lagt merke til at jeg merker meg skikkelig godt de bøkene du har anmeldt. Da jeg var i Dublin, så jeg The Boy with the Cuckoo Clock Heart i en bokhandel og tenkte på deg umiddelbart, og egentlig hadde jeg tenkt å kjøpe den bare fordi jeg husker at du anmeldte den og snakka relativt varmt om den, men så gjorde jeg det ikke likevel fordi jeg har gitt meg sjøl et løfte om at jeg ikke skal kjøpe noen nye bøker før jeg har lest ut alle de jeg har, og at den neste boka jeg skal kjøpe, uansett skal være Mysterious Skin.
   Og forresten har jeg lyst til å lese alle de tretten. Hvorfor akkurat tretten, forresten?

  5. Vel, “Cuckoo-clock heart”-boka likte jeg jo ikke så godt da (det var en hel del ting som irriterte meg med den), men artig at du merker deg bøkene jeg anmelder. Og jeg er imponert over den lovnaden om å ikke kjøpe noen nye bøker før man har lest ut de man har, en sånn lovnad hadde jeg aldri greid å følge, jeg elsker å kjøpe nye bøker, jeg og så kan det av og til ta lang tid før jeg for somla meg til å lese dem 😉
   Og det er tretten fordi det var tretten bøker i fjorårets innlegg á dette og da følte jeg bare at det var riktig å trekke frem like mange denne gangen.
   Så fint at du har lyst til å lese alle tretten, håper du på magisk vis utvikler evnen til å lese skikkelig fort sånn at du får opplevd så mange som mulig av disse tretten episkhetene i 2011 <3
   Takker forøvrig for kommentaren =D

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg