Oppsummeringsinnlegg 1B

Jeg blogget i går og hadde tenkt å blogge i morgen, men så fikk jeg lyst til å blogge i dag og dermed ble alt bytta litt om på uten at det forøvrig spiller noen som helst rolle. Uansett pleier jeg jo å starte måneden med å oppsummere litterære og filmatiske opplevelser for den foregående måneden, men det slo meg sånn nå at jeg egentlig like greit kan ta meg av det innlegget siste dagen av en måned også for det er grenser for hvor mye man rekker i løpet av et par timer og jeg betviler sterkt at jeg kommer til å se noen nye filmer eller lese ut noen uleste bøker i løpet av januars siste timer. Og derfor er jeg på plass nå 🙂 Og januar har vært en ganske fin måned både bok og filmmessig så det er jo bra og nå skal jeg like greit sette i gang.

Oppsummering av nye litterære og filmatiske opplevelser for januar

BØKER

– Horns av Joe Hill

Interessant og underholdende bok med et fascinerende konsept som jeg likevel ble ganske lei av og som jeg følte at var litt vel random på den måten at det føltes alt for tilfeldig hva som skjedde. Likevel en bok med enkelte djevelsk gode elementer. Terningkast 4!

– Draum om hausten av Jon Fosse

Veldig nydelig og melankolsk skrevet med flott nynorsk, poetisk og skjønt drama som jeg likte godt. Jeg ble dog litt forvirret på slutten, men det kan være bare meg altså. Terningkast 5!

– Spanking Shakespeare av Jake Wizner

En bok jeg anmeldte her: http://akimamontgomery.blogg.no/1294957785_den_ene_grunnen_til_a.html som var underholdende skrevet og både grov og humoristisk på en fin måte, men som likevel ikke er en bok jeg føler man virkelig trenger å lese. Det man derimot trenger å lese er et dikt som er i boka som er et av de desidert mest geniale diktene jeg noen gang har lest og det har jeg tilfeldigvis postet i innlegget jeg linker til som utdrag fra boka sånn for behjelpelighets skyld liksom. Men en kul bok, absolutt. Terningkast 5!

– Kassadamer jeg har elsket av Kristian S. Hæggernes

En bok jeg lånte kun på grunn av tittelen (jeg sitter litt i kassa selv) og som var ganske fin og viser at Kristian S. Hæggernes både er flink til å skrive og til å skape sympatiske karakterer. Likevel syns jeg det ble litt vel mye orgasmesnakk (selv om det bare kan skyldes at jeg er for prippen) og at hovedpersonene til tider var litt for hetero hvis det gir mening (det er masse gutter som er kjempeopptatt av jenter der), men det er små skjær i sjøen for en bok som jo i hovedsak var en oppriktig fin leseropplevelse. Terningkast 4!

– Girl meets boy av Ali Smith

Anmeldt her: http://akimamontgomery.blogg.no/1296080854_girl_meets_boy.html og nok den desidert fineste boka jeg har lest så langt i år. Nydelig skrevet med et språk som sprudler av fantasi er dette en bok jeg så absolutt anbefaler, ikke minst fordi den forteller om homofil kjærlighet på en måte som gir meg veldig lyst til å bli lesbisk og dessuten skildrer mennesker på betagende vis. Terningkast 6!

– Orm og øgle av Joy Cowley (illustrert av Gavin Bishop)

Teknisk sett mer en bok for barn, men en veldig søt bok, veldig adorabel og sånt og fint skrevet med nydelige illuastrasjoner og to karakterer som man blir svært glad i. Terningkast 4!

– I dag er ein fin dag av Ingrid Z. Aanestad

Veldig fint skrevet nynorsk bok som skildrer hverdagslivet på en poetisk og øyeblikksmagisk måte. Blir dog ikke særlig mer enn en ganske fin bok og er fort lest og fort glemt, men likevel verdt å lese og gjør deg litt småmisunnelig på akkurat hvor dyktig noen kan være til å skildre magien i det alminnelige. Terningkast 4!

– Jeg trenger deg mer enn jeg elsker deg og jeg elsker deg så himla høyt av Gunnar Ardelius

En av de bøkene jeg på en måte kjente ganske godt før jeg leste den grunnet at jeg har hørt om den på blogger, lest utdrag, sånne ting og en bok som er virkelig fin på en ganske melankolsk og rørende måte. Tidvis er ting så fantastisk formulert at du blir litt betatt og det er ellers en sånn bok som er minimalisme på sitt beste. Terningkast 5!

FILMER

– Vals for Bashir

En veldig sterk film der det meste stemmer. Her har vi en animert dokumentar og den har et viktig tema samtidig som den har god musikk og også tar seg tid til oppriktig drømmende sekvenser som er med på å gjøre den ytterst severdig. Terningkast 5!

– Gjøkeredet

Ja da, jeg skulle ha sett denne filmen for lengst, men bedre sent enn aldri. Jack Nicholson er rå og denne filmen viser det inntil fingerspissene, samtidig som den er vellaget og har litt av det meste. Terningkast 5 (og femmeren er svært sterk)!

– Wilbur wants to kill himself

Veldig fin film, rørende, morsom og velspilt med interessante karakterer og en twist på slutten som man ikke forventer, men som i ettertid virker opplagt. Til tross for den noe ukoselige tittelen så blir man faktisk oppmuntret av denne perlen av en film og dessuten skjer mye av handlingen i et antikvariat med masse bøker, det trekker jo alltid opp. Terningkast 5!

– Kolya

Nydelig tsjekkisk film som aller mest minnet meg om “Cinema Paradiso”, noe som ikke akkurat gjør den noe mindre attraktiv. Og de to hovedrolleinnehaverne er fantastiske. Terningkast 5!

– Tangled

Fantastisk Disney-film som jeg allerede har sett to ganger og som fikk meg til å le og gråte, bli ganske betatt og ga meg den samme følelsen som da jeg var liten og så “Lille havfruen” og “Skjønnheten og Udyret”, magi på den beste Disney-måten. Anmeldt her forresten: http://akimamontgomery.blogg.no/1295795610_tangled_karoline_har_.html. Den anmeldelsen sier vel det meste 🙂 Terningkast 6!

– Trollmannens læregutt

En av de filmene som jeg ikke hadde så høye forventninger til, men som overrasket positivt. Jo da, den vinner ikke noen pris for originalitet og han som hadde hovedrollen hadde litt irriterende stemme, men det er en søt film, hyggelig og genuint underholdende og vellaget etter min mening hvert fall. Dessuten er det en sånn eventyrfilm som har masse sjarm og magi og jeg likte den. Terningkast 4!

– Heathers

Mørk ungdomskomedie fra sent åttitall som har masse sarkasme, er ubehagelig til tider på den beste måten og dessuten viser at high school-filmer kan være intelligente og velspilte samtidig. Likevel følte jeg noe manglet og den holdt ikke interessen min ved like hele tiden. Uansett vel verdt å se. Terningkast 4!

– Wendy and Lucy

En sånn stillferdig og utrolig minimalistisk film om en ung kvinne og hunden hennes der det ikke skjer så mye, men stemning og fotografi er så gjennomført fint og man ser Amerikas skyggesider på en måte som er usentimental og interessant. Føltes litt lenger enn de knapt åtti minuttene den varer og er litt vel stille til tider, men en film som man absolutt får mye ut av å se hvis man vil ha noe mer stillferdig og virkelighetsnært. Terningkast 4!

***

Så dette har vært en ganske fin start på året film og bokmessig og jeg har all tro på at 2011 kan bli et fint år rent kulturmessig sett. Jeg velger i hvert fall optimisme som vanlig =D Og nå har jeg egentlig ikke så mye annet å legge til, men jeg blogger nok igjen om noen dager og så får alle ha det supert i mellomtiden.

 

5 kommentarer
  1. Kassedamer-boka ligger i leselista mi på skatollet og også en bok av Ingrid Z.Aanestad, men ikke den samme som du har lest. “Stormkyss”.
   Du har liste over filmer også! Jeg er så nazi på å ha orden på alle bøkene jeg har lest, at det er fint å ha noe jeg ikke er så nøye på, som film, haha. En av filmene jeg så denne måneden var “Treet”, den var kjempefin, og “Enter the Void” som jeg så på Cinemateket og det var noe av det sykeste jeg har sett!

  2. Liste over filmer er bare noe jeg begynte på som motivasjon til å se mer film da, men det virker 😉 Og “Treet” har jeg egentlig veldig lyst til å se, men jeg tror jeg har tenkt å spare den til den kommer på dvd. Og takk for kommentaren!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg