Oscarutdelingstankespill!

Av og til føler jeg meg så inderlig alene om min manglende VM-interesse, det er som om hele Norge er i en sånn “skisport, skisport, hipp hurra, Bjørgen og Northug er kjempebra”-rus og så sitter jeg liksom på utsiden og skjønner ikke poenget. Nå skal det sies at det bare er to sporter jeg virkelig liker å se på og den ene av dem er dans og den andre er kunstløp og det skyldes at det er så vakkert og det blir så fascinerende å se noe som til de grader er elegant og inspirerende. I tillegg kan kunstløp skilte med mannlige utøvere som er skikkelig eye candy og det er jo og et pluss for så vidt. Men jeg skjønner ikke hvordan det uttrykket om at nordmenn er født med ski på beina kan stemme så ekstremt dårlig i mitt tilfelle. Det er pussig og det er en del av meg som virkelig tenker at livet hadde vært svært så behagelig om jeg bare hadde likt skisport og fotball, alt er jo lagt til rette for dem som har den interessen. Og likevel, til tross for manglende interesse både her og der, har jeg faktisk fulgt en del med på årets VM, ikke via å se på det på tv, men ved å lese sportssidene i for eksempel VG og det i seg selv er en skummel utvikling. Vi får håpe det blir med det.

Men for å vri temaet over på noe som ikke i det hele tatt har med sport å gjøre så skjer det jo noe annet viktig i natt, nemlig Oscar-utdelingen. Jeg har skikkelig, skikkelig lyst til å dra hit: http://www.oslokino.no/incoming/article406606.ece fordi det høres veldig gøy ut og den delen av meg som blir mer og mer filminteressert for hvert år som går har kjempelyst til å se på Oscar-utdelingen. Dessverre har jeg jobb fra ni til fem i morgen og det krever ikke mye fornuft for å innse at å se Oscar-utdelingen fremfor å sove nok ville gjøre meg meget trøtt på jobb i morgen. Derfor tenkte jeg i stedet å få mamma til å ta det opp og se det i reprise og satse på at det blir fint det og.

Og når vi altså er inne på temaet Oscar tenkte jeg å ta å bable litt om hvem jeg vil skal vinne i enkelte kategorier og hvem jeg tror vinner og bare generelt sett ha litt Oscar-inspirerte tankespill og jeg setter like greit i gang med en gang:

Oscar-utdelingstankespill

Her kan man finne liste over de nominerte i ulike kategorier: http://en.wikipedia.org/wiki/83rd_Academy_Awards og jeg tenkte først og se litt på listen over de som er nominert til “Beste Film”, noe som jo er en av de desidert mest interessante kategoriene. Av de 10 nominerte har jeg sett fire så langt, nemlig: “Black Swan”, “Inception”, “The Social Network” og “Toy Story 3” og mens jeg syns alle disse fire filmene fortjener å være nominert har jeg ganske ulike formeninger om disse filmene. “The Social Network” så jeg sist søndag og mens jeg absolutt syntes det var en vellaget film som var svært smart så falt jeg ikke helt for den. Jeg syns personlig at det var en helt okei film, men ikke så fantastisk som mange skal ha det til. Så har vi “Inception” som er ganske så rå, genial og med en masse gode kvaliteter, men som jeg nok ikke tror vil vinne. Personlig syns jeg Christopher Nolan skulle vært nominert til prisen “Beste Regi” for denne filmen for den prisen syns jeg den virkelig fortjener, men det er han ikke så da går jo ikke det. Og så har vi “Black Swan” som var en enormt sterk filmopplevelse og en av de mest ubehagelige filmene jeg har sett på lenge (noe som i dette tilfellet er positivt ment) og den fortjener jo også å vinne “Beste Film” og sånn jeg ser det er det nok størst sannsynlighet for at det er enten denne eller “King’s Speech” (som jeg enda ikke har sett som vinner).

Samtidig så håper faktisk en stor del av meg at “Toy Story 3” vinner prisen “Beste Film” og jeg tviler sterkt på at det skjer, men det at den tredje filmen i “Lord of the Rings”-triologien jo tok i land denne prisen for noen år tilbake gir meg et lite håp om at det samme skal skje med tredje filmen i triogien “Toy Story” som må være en av de sterkeste tredje filmene i en serie ever. Og så handler det om hva man får igjen av en film og jo da “Black Swan” var utrolig lidenskapelig og psykologisk og imponerende og flere av de andre filmene som er nominert har jeg troa på veldig selv når jeg ikke har sett filmen det er snakk om, men “Toy Story 3” rørte meg, Jeg lo, jeg gråt og man har liksom en helt perfekt filmopplevelse der man har en spennende og engasjerende historie, karakterer man bryr seg om, fantastisk animasjon og en perfekt slutt som runder av alt sammen så det er en fryd, man har rett og slett en ekstremt god film (ikke bare en god animasjonsfilm, men en god film generelt sett) her og derfor. I tillegg føler jeg at animasjonsfilm er et undervurdert medie og føler bestemt at de kan gi en vel så sterk filmopplevelse som filmer med levende mennesker. Man kan si mye om Disney, men tenk tilbake til da du var barn og så “Løvenes Konge” eller “Den lille havfruen” for første gang, tenk på stemningen ved det, musikken, animasjonen, hvordan alle ingredienser var tatt i bruk for så å skape en filmopplevelse verdt millioner. Og om “Toy Story 3” vant prisen for beste film ville det videre sende et signal om at animasjonsfilmsmediet ikke lenger var undervurdert, men ble tatt like alvorlig. Dessuten står tross alt Pixar bak “Toy Story 3” og de skaper film med hjertet og med tanke på filmene deres tidligere (“Wall-E” (som skulle ha vunnet OG vært nominert i kategorien “beste film”), “Ratatouille” og “Up”), filmer som på mange måter passer bedre for et voksent publikum enn de barna som mange fortsatt tror at animasjonsfilmer er laget for (folk som umulig kan ha sett “Mary & Max” som i hvert fall ikke er en barnefilm), så viser de at de tar sjanser og lager filmer der det å fortelle en god og smart historie tilsynelatende er viktigere for dem enn å tjene penger. Å, jeg kunne argumentert for at “Toy Story 3” fortjener prisen for beste film i timevis, men jeg får gå videre.

Når det gjelder beste regi gjør den storslåtte filmopplevelsen “Black Swan” ga meg at jeg syns Darrem Arrenofsky fortjener den prisen. Og igjen syns jeg Christopher Nolan skulle vært nominert i den kategorien, men ja ja. Når det gjelder beste mannlige skuespiller har jeg jo ikke sett så mange av filmene som er nominert, men det faktum at Colin Firth er favorittfyren min blant de nominerte gjør at jeg heier på ham. Blant beste skuespillerinne er alt desto enklere for den er jo Natalie Portman bare nødt til å vinne. Hennes innsats i “Black Swan” burde gjøre det til en så opplagt seier at det halve kunne vært nok 😉 Når det gjelder beste birolle så hele litt mer komplisert for meg så der har jeg egentlig ingen favoritter (har ikke sett noen av filmene der heller enda så det gjør det jo litt vanskelig å ha noen formening), men Amy Adams er jo en av favorittskuespillerne mine rent generelt og traileren gjør at jeg lett tror at Geoffrey Rush nok gjør en mer enn godkjent rolle i “The King’s Speech” så slike faktorer spiller jo inn. Når det gjelder beste manus går jeg for henholdsvis “Inception” og “Toy Story 3” (selv om jeg altså ikke skjønner helt hvorfor “Toy Story 3” står i kategorien “adapted screenplay”, den er da ikke basert på noen bok eller noe sånt) og tror “The King’s Speech” og “The Social Network” vinner. Og generelt sett tror jeg nok “The King’s Speech” tar storeslem i natt, noe den sikkert fortjener =D

Så kommer vi til kategorien “Beste animasjonsfilm” og der blir det igjen litt vanskeligere. Siden jeg har lite håp om at “Toy Story 3” mot all formodning skulle stikke av med prisen “Beste film” er jeg sånn ca 999% sikker på at den vinner her. Samtidig høres “The Illusionist” (som i følge hva jeg har lest ikke en gang settes opp på kino i Norge) veldig interessant ut og “How to train your dragon” er Dreamworks beste film på mange år. Noe som gjør det litt vanskelig. Greia er jo det at jeg elsker Pixars filmer og “Toy Story 3” er en av deres beste filmer noensinne, men på samme tid var “How to train you dragon” en nesten perfekt film den også, den har en flott historie, karakterer man bryr seg om, kjærlighet, action og drager og Helge Jordal (som er et pluss i seg selv) har en av stemmene i den norske versjonen av filmen, ting som gjør at dette også hadde vært en verdig vinner. Dessuten er det en del av meg som tenker at det, om “How to train your dragon” vant, ville være en sånn ting som ville gjøre at Dreamworks kanskje lot være å kverne ut tusener av oppfølgere, men heller lagde nye historier laget med hjerte. Uansett tenker hvert fall en del av meg at man kanskje skulle delt ut to priser når det gjaldt animasjonsfilmer for det er jo ikke lenger mulig å slå Pixar, de er alt for gode!

Når det gjelder de fleste andre kategoriene har jeg egentlig ingen formeninger. Jeg har veldig tro på “Dogtooth” (selv om jeg enda ikke har sett den) så jeg har litt lyst til at den skal vinne prisen for beste utenlandske film og jeg vil definitivt at “I see the light” fra “Tangled” skal vinne prisen for beste originale sang, men ellers har jeg ingen formeninger i grunnen. Angående “Tangled” syns jeg forresten det er en skandale at den ikke er nominert i kategorien “Beste animasjonsfilm” i og med at jeg personlig jo syns den er helt oppe med “Lille havfruen” og “Skjønnheten og Udyret” kvalitetsmessig sett, men Oscar-komiteen har vel en grunn til dette teite valget deres selv om det til de grader er nettopp det: teithet deluxe. Å, tenk om jeg bestemte (får vann i munnen av resultatet noe sånt ville gitt) =D

Og jeg har ellers ikke så veldig mange andre tanker om Oscar, ikke som jeg kommer på i hvert fall, men det blir hvert fall spennende å lese avisene i morgen og se hvordan det gikk. Men nå er dette blogginnlegget allerede ekstremt langt så jeg skal avslutte her og nå og finne på noe annet og så er det bare å glede seg til tirsdag (eller onsdag) da et oppsummeringsinnlegg om februars kulturelle opplevelser nok vil dukke opp 😉 Vi bables!

13 kommentarer
  1. JEG SYNS DET HADDE VÆRT AMAZING HVIS TOY STORY 3 VANT BESTE FILM.
   Men sikkert ikke.
   Uansett spennende å lese tankene dine! ^^

  2. Det er noe mafisk vis man klarer å være intrisert i sport. Man får mange fine øyeblikk og beunder er stor. Jeg synes det er gødt å kunne hylle noen ander enn seg selv. Ofre seg for noen som har strevet i mange år for å komme dit de er i dag. Kanskje blir mn ikke beundert vis man ikke vet hvor mye jobb som ligger bak et skirenn. Det er rørende å se utdøven gråte av glede og kunne glede seg over at ander vinner og hedre de for at de er mennesker som har gjort noe stort. Tek på hvor stort det ere når 50000 hedre deg og roper navnet ditt fordi at du har gjort jobben din. Tenk vis du gjorde en super bra dag på jobben og når du kom ut stod det 50 000 og hyllet deg for den jobben du hadde gjort. Det hadde vært fantisk og noe man ikke kan ikke kan forestilel seg vis men ikke haar vert på univeritetsplassen og følt stemningen. Derfor er sport så stort, noen gjør alt de kan og man kan få lov til å hedre de etterpå. Som du las på min blogg.

  3. Jammen jeg syns jo det er gøy å hylle noen andre enn seg selv, bare at det i mitt tilfelle er forfattere, filmskapere og liknende jeg hyller og jeg skjønner jo at det krever mye innsats å nå langt med idrett, som med så mye annet. Og det jeg er frustrert over er jo heller det at verden er så tilrettelagt for sportsinteresserte og jeg er litt misunnelig på det for verden er slettes ikke like tilrettelagt for en som meg som elsker musikaler, litteratur og lyktestolper, musikaler og litteratur får ikke masse stoff i avisa eller på tv kjempeofte og det settes ofte fokus på idrettsutøvere, men hva med forfattere. Noen få er det jo masse om, men det er bare noen få i en verden der det tross alt er mange forfattere, folk som har lagt inn vel så mye innsats for å nå dit de er som idrettsutøvere bare på en annen måte. Og det er liksom som om en uskrevet lov sier at om man er norsk så skal man elske fotball, skisport og brødskiver til frokost når det tross alt er mange som ikke liker disse tingene. Det er der landet ligger…

  4. Jeg syns sjølve Oscar-showet var litt kjedelig i år, og det var jo ingen overraskende seiere i noen kategorier. Men men. The King’s Speech så jeg på kino, og det er jo for all del en veldig bra film, en typisk Oscar-film, egentlig.
   Og hey… litt på sida, men jeg har så veldig lyst til at du skal se dette, siden du liker dans og sånn, og det er fullstendig awesome:
   http://www.youtube.com/watch?v=aGR2XedwX0I

  5. Ja, jeg leste over vinnerne i går morges og nei, ingen store overraskelser, nei, men det er nok fortjent hele veien uansett da 🙂 Og det var dritstilig dans, takk for det klippet, nå fikk jeg mer lyst til å se “Skins” etter hvert =D

  6. Vel, lyktestolpegreia var jo ikke ment så seriøst her da, jeg spøkte litt der, men jeg syns uansett at det er for mye sportsfokus. Men men 😉

  7. Jeg vil heller si for mye fokus på fotball. Hopping er det ikek skrevt så veldig mye om da gjør de set supert altså. Men det går jo ann å klage til avisen så kan det hnde det kommer mer om det du vil også. Jeg har klaget selv jeg og det har funket som rakkern det.

  8. Jammen det er ikke et så stort problem for meg at jeg gidder å klage til avisene, det er bare akkurat stort nok til at jeg klager på bloggen min og i samtaler med andre 😉 Og fotball er verre enn vintersport, det skal jeg si meg enig i.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg