Lottomillionæren =0)

Det er så fint med bøker som får deg til å smile mens du kjenner tårer presse på og jeg har nettopp lest ut en sånn bok og nå skal jeg bruke dette innlegget på å bable om den. Jeg kunne selvsagt pratet om det faktum at jeg har VUNNET premierebilletter til å se “Eg elskar deg, du er heilt perfekt, men burde du ikkje…” på fredag klokka 19:00 (jeg har et talent for å enten vinne, få, bli invitert til eller på annet vis få sett musikaler uten tyveri involvert eller at jeg bruker penger selv, det er et veldig praktisk talent) og for en gangs skyld vet forholdsvis lite om en musikal før jeg ser den. Eller så kunne jeg utbrodert i det vide og det brede om hvordan jeg for første (og forhåpentligvis siste) gang jobbet 11 timer i går, det er seriøst lang arbeidsdag altså, jeg er jo som regel sliten som bare rakkern etter åtte timer. Men nei, bokanmeldelsesbehovet kaller og dermed setter jeg like godt bare i gang nå!

“LOTTOMILLIONÆREN” AV PATRICIA WOOD


Jeg heter Perry H. Crandall, og jeg er ikke tilbakestående. Er du tilbakestående har du under 75 i IQ. Det gjelder ikke meg. Jeg har 76. Jeg er heldig. Det vet jeg fordi jeg ikke er tilbakestående. Det vet jeg fordi jeg har to gode armer. Og det vet jeg fordi jeg vant tolv millioner dollar i Washingtons delstatslotteri.”

Slik introduserer denne boka seg på baksiden og det vekker jo interessen og når man leser blir man godt kjent med bokas hovedperson, en karakter man ikke kan unngå å bli glad i. Perry er omtenksom, godhjertet og en lojal venn som er smartere enn hva folk flest gir ham kreditt for og boka fortelles fra hans synsvinkel. På begynnelsen av boka består Perrys liv av et knippe venner og bestemoren hans som tar seg av ham. Men utover boka skjer det en hel del, Perrys bestemor dør ganske tidlig i boka for eksempel og siden, når han vinner massevis av penger i lotteriet, oppdager han hvordan folk behandler ham annerledes når han har penger. Og sistnevnte er noe av grunnen til at denne boka på mange måter er ganske trist siden Perry har et par slektninger som prøver å utnytte ham og som har oversett ham hele livet hans, men nå tenker “penger, penger, penger”. Perry er en så godhjertet fyr og slettes ikke dum, men bare litt sein av seg og man blir så glad i ham i denne boka at man blir oppriktig opprørt av de grådige slektningene hans og alle de andre som prøver å utnytte hans omtenksomhet og snillhet. Det føles så urettferdig for Perry mener 100 % godt og siden man som leser forstår ting som ligger mellom linjene som Perry ikke oppfatter så føles det ekstra ille, sånn sett er denne boka veldig effektiv for den vekker sterke følelser hos leseren og det er veldig positivt.

Boka er herlig skrevet, det fortelles som sagt fra Perrys perspektiv og han males frem for leseren som en virkelig sympatisk karakter. Og skrivestilen er virkelig det som løfter denne boka for det er et lett, men fint språk som er ganske rett-frem, noe som føles helt riktig til en slik historie som her fortelles. Videre er dette en bok som tar for seg temaer helt fra liv og død til kjærlighet og føles som et slags eventyr på en fin måte og det er nok hverken den dypeste eller mest viktige boka man vil lese, men det kan være noe av det mest rørende og helt perfekt hvis man vil lese en bok som engasjerer hele veien og gir deg en fin følelse når du blar om siste side siden du blir sittende litt og tenke “å, dette var fint” og det er en god følelse. Og man ler en del, man blir småtrist en del og man legger alltid fra seg boka med tanken “vil lese videre. NÅ!” I tillegg er de andre karakterene i boka også karakterer som trer levende frem for leseren og, med unntak av Perrys slektninger som blir litt todimensjonale, føles helt realistiske med feil og mangler og en fin menneskelighet som føles positivt.

Så dette er en bok jeg med andre ord anbefaler siden den er søt, sympatisk og velskrevet og rett og slett fin hele veien igjennom, sånn i tillegg til at den er rørende, morsom og viser at penger ikke er så viktig. Jo da, hovedpersonen vinner i Lotto, men det kommer tydelig frem at han selv fort skjønner at penger ikke er så viktig i lengden og det er en fin moral å få i en verden som bare blir mer og mer materialistisk for hvert år som går. Dessten føles boka aktuell siden Perry stadig innprenter det at han ikke er tilbakestående, bare litt sein og det viser hvordan IQ tross alt bare er et nummer og at det er flere måter å være smart på. Det viser på samme måte som med “Flowers for Algernon” at om noen ikke er så glupe så betyr ikke det at de er mindre verdifulle, alle har de samme behovene og Perry for eksempel er faktisk innmari klok, bare på en annen måte. Og det er interessant og sånt.

Andre grunner til å like denne boka er sitater som disse:

“Ikke pokker om jeg forstår meg på familien din,” sier han og rister på hodet. “Den kona til broren din. Hva heter hun igjen? Elaine? Hurpe er bare fornavnet!”

Jeg tror Elaine er det eneste fornavnet hun har, men det sier jeg ikke til Keith.

&

“Du har jo sett åssen Yo ser ut, ikke sant? Det er bare på grunn av måleskitt,” sier Keith.

“Jeg hadde ikke peiling på at fugleskitt kunne etse hull og lage rust og merker på biler. Det er virkelig rart,” sier jeg.

“Det holder, Perry!” Keith lyder akkurat som Besta. Jeg ler.

&

“Jeg heter Myrtle. Er bestemoren din her?” Hun ser seg rundt.

“Nei, hun er på hotellrommet. Hun er død,” sier jeg.

Myrtle hever øyebrynene og slipper haken ned på brystet. Hun ser mindre forskrekket ut når jeg får fortalt henne at Besta bare er aske i et skrin.

Jeg kunne hatt med masse flere utdrag, men der har vi i hvert fall noen ting som viser hvordan Perry ser på verden og som viser hvor elskelig som karakter han er. Og i alle fall er dette altså en bok som er ganske utmerket. Det trekker ned at boka ikke alltid går så i dybden som den kunne gjort og at slektningene til Perry blir litt for todimensjonale som karakterer, men det er ikke så mye å klage over i grunnen og dette er så absolutt en bok som fortjener terningkast 5!

Og med det var det ikke så mye mer, men det dukker sannsynligvis opp et ganske musikalfiksert innlegg til helgen =D

5 kommentarer
  1. Gratuler med premiærebiletten nok en gang. Jeg skule ønsk at jeg hadde vunnet det jeg ønske meg mest, men siden du har vinnersjanser kan du bruke litt av dem til å hjlpe meg også.

  2. Gratuler med premierebiletten nok en gang. Jeg skulle ønske at jeg hadde vunnet det jeg ønsker meg mest. Men siden du har vinnersjanser, kan du bruke litt av dem til å hjelpe meg med å få mitt ønske oppfylt? Ellers kan du jo glede din mormor en gang også. Ha en fin dag.

  3. Ha en fin dag du også og takk for gratulasjoner, teater blir toppers =D Beklageligvis er det hovedsaklig på området musikaler jeg har flaks, så jeg tror ikke jeg får hjulpet særlig til med å oppfylle dine drømmer, men håper de oppfylles da 😉 Klem <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg