Musikalpensumlista (eller der Karoline høres litt ut som en religiøs fanatiker, bare at hun babler om musikaler i stedet)

Heisann!!! Det var plutselig på tide å blogge igjen hadde jeg på geföhlen og voíla, her er jeg =D Og jeg er hos faren min i skrivende stund og det er fint selv om det innebærer at jeg ikke får lyttet til “Book of Mormon”-cden som KOM I POSTEN I DAG(!!!), men jeg skal lytte massevis i helga. Og jeg vurderte å finne på ting denne helga i form av å dra enten på musikal eller konsert, men gjør ingen av delene mest fordi jeg når alt kommer til alt syns det holder å ha sett “The Producers” en gang på engelsk og en gang på norsk og konserten lar jeg være å dra på rett og slett fordi jeg ikke vet hvor lenge den varer og det ærlig talt skremmer meg å være ute etter klokka 23:00 på kvelden siden jeg er en pyse med overaktiv fantasi og sånt. Dessuten har jeg egentlig mest lyst til å leie film, ta det kuli og lytte massevis til musikalcder på rommet mitt fordi det i grunnen er sånt jeg liker mest. Og i tillegg har jeg en ny ide som stjeler oppmerksomheten min så jeg har mål for helgen om å skrive en del 😉

Ellers så er jeg verdensmester i å spoile hvert bidige sekund av SYTYCD før det en gang har begynt på Tv Norge og har så langt sett nesten alle episodene som har blitt sendt i Usa på nettet. Og sesong åtte er seriøst dritkul og jeg heier på Melanie, Sasha, Iveta, Marco og Nick (og kommer sikkert til å spoile massevis før det sendes på Tv Norge bare så folk er advart liksom), yay!

Men nå skal jeg bable om musikaler siden jeg fikk en ide om å lage en liste som jeg kaller musikalpensummet. Nærmere bestemt er ideen at jeg skal skrive en liste over de fem musikalene jeg mener folk burde utforske hvis de i utgangspunktet ikke er så into musikaler og skulle ha en viss interesse av å bli mer interessert. Og jeg sitter like greit i gang med en gang:

Musikalpensumlista

– Avenue Q

 

Avenue Q er ikke min yndlingsmusikal og heller ikke den musikalcden jeg lytter til mest, men jeg syns seriøst at dette er en av de musikalene som er aller best å starte med for uerfarne innen musikaldiggingsfaget (der jeg selvsagt er ekspert). Dette skyldes at musikken, tekstene og humoren er så fengende at det passer for de aller fleste som har i hvert fall et bittelite snev av humoristisk sans og jeg ser på det som et kvalitetstegn hos en musikal om den kan digges selv av de med de største musikalfordommer og slik er det med “Avenue Q”. Videre er dette en av de musikalene som er så lett å like fordi det virkelig virker som alle som er involvert har elsket å være med på å skape denne sjarmbomben av en musikal og den greier å være hovedsaklig morsom, men allikevel ha både dype og rørende øyeblikk og et stort hjerte som underbygger alt. Og så er tekstene så gøye, så gøye og den vant jo faktisk Tony for beste musikal og alt og jeg syns generelt sett at humor rett og slett er veien å gå om man skal vekke noens interesse for musikaler, ikke minst fordi det og er et pluss om noe er så underholdende at man ikke tenker over at det er en musikal en gang. Og jeg skulle ønske de satte opp “Avenue Q” i Norge siden jeg har lyst til å se den og særlig hadde likt å oversette sangene i den til norsk.

– Book of Mormon

 

Dette er et relativt nytt fascinasjonsobjekt for meg (selv om jeg allerede har rukket å bable en hel del om den på bloggen min), men jeg syns det er awesomehet og elsker musikken og i grunnen det aller meste. Og akkurat som med Avenue Q er humoren høyt prioritert i denne musikalen, en ting som vil gjøre den veldig tilgjengelig. En annen greie er jo det med at den er inspirert av så mange ulike musikalsanger og sånt og i tillegg når alt kommer til alt er en veldig klassisk musikal i beste Broadway-stil og derfor er den jo en perfekt introduksjon til musikalverdenen, akkurat en sånn musikal som kan øke nysgjerrigheten overfor andre musikaler.Og hallo, den vant Tony for beste musikal den og. Yeah!

– Spring Awakening

 

 

Ingen musikalliste komplett uten å nevne Spring Awakening. Ok, dette er jo yndlingsmusikalen min, men det er jo fordi musikken er så fantastisk og denne musikalen viser at musikaler kan være rocka og minne om rockekonserter i musikalform og det gjør at jeg føler den er en verdifull musikal å lytte til hvis man er mer musikal-noob liksom. Denne musikalen er så utrolig lite stereotyp og så veldig edgy og kul og er absolutt en god introduksjon til musikalenes magiske verden.

– Next to normal

 

Teknisk sett bør denne musikalen sees, ikke bare lyttes til for den er en musikal som definitivt er aller best live, men den er også fin på cd og den er uansett en musikal som virkelig viser at musikaler kan være mye mer enn sånne “folk som bryter randomly ut i sang og dans”-scenarioer. Next to normal handler om en familie med en mor som er bipolar og deres utfordringer og er en av de få musikalene jeg delvis faktisk syns at er synd at er kun en musikal for det er så interessante karakterer og historier som fortelles at det er nok materiale til at det kunne vært en tv-serie, det er virkelig modent og med flott pop-rock musikk med masse interessant ved seg. Og Next to normal viser at musikaler kan ta opp seriøse og alvorlige temaer me hjerte og sjel og en genuin omtanke overfor karakterene det så fint fortelles om og jeg liker at en musikal kan vise dette. Viser hvor voksent inntrykk en musikal faktisk kan gi.

– Moulin Rouge

 

For meg er Moulin Rouge en av de musikalene som er avhengige av dagsformen for av og til føles det for pompøst og overdramatisk (samtidig som jeg jo veit at det er selve poenget). Men det er nok den beste av de såkalte jukebox-musikalene (musikaler der sangene ikke er skrevet for musikalen, men fra ulike band for eksempel, et tilfelle er ellers We will rock you der musikken er fra Queen) og jukebox-musikaler er nok en god start for de som ikke er musikaloppdatert fra før siden sangene fra før av er kjente. Videre har Moulin Rouge episke scener som denne som er skikkelig eye candy og Ewan McGregor synger veldig fint og Nicole Kidman liker jeg egentlig ikke siden hun er litt for perfekt etter min mening, men her liker jeg henne og i tillegg har “Your Song” verdens fineste tekst av alle kjærlighetssanger antakelig. Og uansett hva man mener om musikaler så er dette bare så stilig at man kan like det bare av den grunn og det viser at musikaler kan være virkelig flotte.
***

Og ja, jeg er fullt klar over at jeg for øyeblikket høres ut som en av de folka som prøver å prakke på folk brosjyrer om Jehovas Vitner og sånt, men jeg er så utrolig glad i musikaler og det er noen ting som gir en så mye glede at man skulle ønske alle kunne oppleve den gleden. Forøvrig er ikke dette mine fem yndlingsmusikaler (selv  om Spring Awakening riktignok er en favoritt), men jeg tror absolutt at dette er fem musikaler som vil funke ypperlig for å vekke noens interesse for å utforske musikalenes verden litt nøyere siden de er så tilgjengelige og har noe for enhver smak. Men nå skal jeg bare sjekke noen småting og så skal jeg legge meg, men vi bables da 😉

2 kommentarer
  1. Har bare sett Avenue Q og Moulin Rouge av disse her, og de liker jeg jo veldig godt. Likte for så vidt også Chicago en hel del, og ikke minst Blues Brothers. Og… en vakker dag kommer jeg sikkert til å gå ordentlig inn for å sjekke ut noe av dette. For du får det jo til å høres interessant ut, tross alt.

  2. Vel, jeg har jo ikke sett “Book of Mormon” eller “Avenue Q” da, men de andre har jeg sett flere ganger hver og jeg har SINNSSYKT lyst til å se “Book of Mormon” (kunne i grunnen solgt sjelen min for å oppleve det) =D Og jeg liker at jeg får ting til å høres interessant ut, det er fint 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg