Oppsummeringsinnlegg 2G

Hei, jeg er tilbake i Oslo. Da dah! eller noe sånt noe. Og jeg tenker for mye. Jeg så nemlig folk jeg kjenner enten få fansider eller lage egne fansider for seg selv og tenkte “å, jeg vil også ha fanside”. Men så kom jeg frem til at det kanskje ikke var nok reelle grunner til å være fan av meg så jeg lagde fanside for Karoline H-L, fictional character og tenkte at jeg frem til jeg har utrettet noe så kan jeg være fan av den Karoline jeg ville ha vært om jeg var en karakter i en bok jeg skreiv om meg selv. For hadde jeg skrevet om meg selv i en bok ville jeg jo ha juget i vei. Da ville jeg skrevet om en Mary Sue-aktig Karoline som var Idol-finalist og nobelprisvinner og berømt forfatter og hele pakka og jeg tenkte at om man først skal lage en fanside for seg selv så kan man jo dikte seg selv om til noen som virkelig fortjener en fanside. Og dette gir lite mening, men uansett har jeg en fanside her: http://www.facebook.com/Karolinsk#!/pages/Karoline-H-L/201591863230078 og jeg er åpenbart alt for tankefull, selvopptatt og gal og håper det ikke gjør noe.

Ellers har jeg kost meg massevis på hytta og selv om jeg ikke har skrevet hver dag så er faktum likevel at jeg var på side 7 på “Eventyrmorderen”-konseptet mitt da jeg dro på hytta og nå er jeg på side 21 så det er jo litt utvikling. Og jeg har tre geniale ideer til noveller jeg kan skrive etter hvert og det er også gøy. I tillegg har jeg endelig fått spilt Kokkelimonke igjen og jeg har lest alt for mye aviser. Men nå tenkte jeg å oppdatere om juli som måned bok og filmmessig sett.

Oppsummering av nye litterære og filmatiske opplevelser for juli

BØKER

– Alt betyr noe av Ron Currie Jr.

Denne boka var en blandet opplevelse for den er bygget på et smart konsept og den var godt skrevet og alt det der, men samtidig så likte jeg ingen av karakterene. De fleste syns jeg ærlig talt var oppriktig usympatiske. I tillegg syns jeg den var litt for rar for min del. Men jeg likte slutten og den var underholdende nok. Terningkast 4!

– Søsteren min bor på peishylla av Annabel Pitcher

Med temaer som sorg og savn var dette en litt trist bok, men likevel manglet den det lille ekstra som kunne gjort det virkelig rørende. Og jeg følte at denne boka for all del var godt skrevet og den hadde en veldig sympatisk hovedperson, men den ble likevel for lett, en sånn bok man virkelig liker mens man leser den, men ikke tenker videre over i ettertid. Terningkast 4!

– Rosedaughter av Robin McKinley

Den andre boka Robin McKinley har skrevet med inspirasjon i eventyret Skjønnheten og Udyret og en virkelig nydelig bok med et vakkert og blomstrende språk. Og den har en litt treg start og er litt for rose- og hagestellfiksert til tider, men etter hvert så kommer man ordentlig inn i den og da er det en ganske så vidunderlig bok som passer for alle som liker eventyr og fortryllelser. Terningkast 5!

– Palimpsest av Catherynne M. Valente

Muligens en av de mest merkelige og sensuelle bøkene jeg har lest og den har et av de rareste konseptene jeg har kommet over på lenge (jeg velger å ikke gå nøyere inn på det her for det høres innmari rart ut) og er generelt sett veldig spesiell. Samtidig er den vanskelig å skrive noe om for den var tidvis litt for spesiell faktisk og av og til litt kjedelig, men samtidig var den poetisk skrevet og den hadde en slags magnetisk kvalitet ved seg. Og det fine er at boka Palimpsest etter min mening godt kan mislikes på et subjektivt plan, men på et mer objektivt plan er det umulig å se bort i fra all fantasien og originaliteten den bugner av og jeg sitter igjen med en tanke om at nei, jeg har ingen planer om å lese denne boka mange ganger, men ja, jeg syns den fortjener at de fleste tester den ut. Terningkast 4!

– Percy Jackson and the last Olympian av Rick Riordan

Finalen og sisteboka i Percy Jackson-serien, en bokserie jeg har hatt stor glede av, og en bok som på mange måter er enormt underholdende og veldig awesome. Morsom, spennende og engasjerende så er dette en god avslutning på en finfin serie og jeg liker fortsatt veldig godt at det i stor grad dreier seg om gresk mytologi. Problemet med serien er at den minner meg litt for mye om Harry Potter og liknende serier og jeg tror det stopper meg litt fra å virkelig få sympati for karakterene for karakterene i Percy Jackson er interessante å lese om, men der jeg i enkelte bøker er veldig redd for hvem som dør og sånt så gir jeg her mer blaffen. I tillegg leste jeg på denne boka da bombe- og Utøya-greiene skjedde så den tok meg lenger tid enn planlagt å lese siden det den helgen var bortimot umulig å konsentrere seg om noe som helst, men det er jo ikke boka sin feil da. Uansett så likte jeg absolutt Percy Jackson-seriens siste avsnitt og den var en fryd å lese. Terningkast 5!

– The Girl who circumnavigated Fairyland in a ship of her own making av Catherynne M. Valente.

Catherynne M. Valente har jo altså sine gode kvaliteter i drømmende, spesielle bøker som Palimpsest, men det er i denne herre boka med det utrolig lange navnet som jeg ikke orker å skrive igjen at hun virkelig stråler. For her er språket genialt, nydelig, fascinerende og på mange måter nær perfeksjon og der jeg aller først var litt bekymret siden det minnet en del om “Alice i Eventyrland” (som det føles som om alle elsker unntatt jeg), ble jeg raskt overbevist. Jo da, det er noen like trekk og jeg vil tro alle fans av “Alice i Eventyrland”, Narnia-bøkene og “Trollmannen fra Oz” vil kose seg, men det er nok av aspekter som gjør dette til en helt unik leseropplevelse. Videre er det nydelig illustrasjoner og herlige karakterer og jeg skal anmelde denne boka om bare noen dager så jeg sparer videre babbel til da. Men dette er hvert fall en bok som jeg likte utrolig godt. Terningkast 6!

FILMER

– How to succeed in business without really trying

En utrolig genial og underholdende musikal med svært fengende musikk og finfine rolleprestasjoner. Jeg skulle gjerne sett den igjen akkurat nå, jeg 🙂 Terningkast 5!

– Kiss me, Kate

Denne musikalen engasjerte meg ikke like mye hele veien, men skuespillet var ypperlig og når den først fenget så fenget den virkelig. Dessuten er Cole Porter kul og det føltes som en musikal som var essensiell å se om man har mål om å få sett så mange musikaler som mulig (et mål jeg selvsagt har). Men ikke en ny musikalfavoritt eller noe sånt selv om alle sporenstreks burde lytte til sangen “I hate men” som er kongen av genialitet. Terningkast 4!

– Never Forget

Denne musikalen var inspirert av musikken til boybandet Take That og som en person som likte Westlife fra jeg var fjorten til seksten, men deretter ikke har interessert meg for boyband i det hele tatt så var jeg litt skeptisk. Men dette var faktisk en overraskende god musikal. Ok, plottet er utrolig tynt, tynnere faktisk enn plottet i både We will rock you og Mamma Mia (musikaler som har mange gode kvaliteter, men ikke akkurat utmerker seg når det gjelder et velutviklet plott) og det er veldig overfladisk, men skuespillerne gir alt og sangene er faktisk ganske fine. Og selv om man mister litt interessen på slutten så er mesteparten her genuint underholdende og kjempegøy. Terningkast 5!

– Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2

Jeg har ikke noe fornuftig å si og det er sikkert masse som kunne vært gjort annerledes, men jeg syns det var en perfekt avslutning og rørende, genialt og spennende og likte denne filmen veldig godt. Terningkast 6!

– A funny thing happened on the way to the Forum

En ganske så Monthy Pythonsk musikal signert Stephen Sondheim som bød på morsomme figurer, geniale tekster og en masse random moro. Jeg var ikke helt i riktig modus da jeg så den så jeg regner med at den egentlig er bedre enn jeg syns den var og jeg syns det ble litt for mye forviklinger og tull og tøys. Men det er artig og riddikuløst og hvis man er i det rette humøret så er nok dette en musikal de fleste kan få glede av. Terningkast 4!

– August Rush

Her har vi en nydelig film om musikk som var koselig siden den var så søt og håpefull. Og en kan selvsagt irritere seg over hvor ekstremt klassisk historien egentlig er og hvordan det er enormt urealistisk og har masse Deus ex Machina-øyeblikk, men man ender opp med å like filmen kjempegodt likevel og musikken er virkelig fin. Dessuten er Robin Williams (yndlingsskuespilleren min) med i en av de få rollene der han er litt usympatisk og det er veldig fascinerende siden han er supersympatisk i de fleste filmene han har spilt i. Terningkast 5!

– Oscar and the lady in pink

En rørende og magisk fransk film om liv og død som har nok av fine Amelié-magiske momenter og som har karakterer man blir svært glad i. Og det er en av de filmene der manus åpenbart er skrevet av noen som er veldig religiøs, men samtidig blir det hele tiden verdig og jeg som er en miks av ateist og agnostiker fikk like stor glede av den som en religiøs nok vil få, det er liksom en sånn film som er åpen og inviterende for de fleste. Og det er en ganske trist historie, men den har masse humor og håp i tillegg og det liker jeg. Terningkast 5!
***

Så det var filmer og bøker i juli, en måned der jeg altså så flere musikalfilmer blant annet. Og nå skal jeg avslutte dette innlegget og så blogger jeg nok igjen om noen dager. Vi bables! Klem <3

 

3 kommentarer
  1. Jeg syns du bør sjekke ut, bare advarer om at de eneste bokhandlene i Oslo som har noe som helst av Catherynne M. Valente ser ut til å være Outland uten at det er noe stort problem nødvendigvis…
   Takk for kommentar!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg