Om Biler 2

Siden sist har jeg hatt besøk og nå ser jeg på film på tv litt og har nettopp spist middag. Og jeg har visst forøvrig begynt å ha den nye leiligheten som fast tilholdssted og det er jo fint 🙂 Men jeg skal komme til poenget, tematikken for dette innlegget er en anmeldelse. Jeg har nemlig vært på kino!

Biler 2


Noen ganger oppsøker man filmer med en viss skepsis. Dette var en sånn film. Jeg syns Biler 1 var en helt ålreit film som hadde noen veldig fine øyeblikk, men den var liksom ikke så mye mer enn det. Samtidig så føltes den så ferdig da den sluttet, jeg følte ikke at det var noe behov for en oppfølger. Så jeg var litt usikker på Biler 2, godt hjulpet av ganske lunkne kritikker og en trailer som heller ikke var all verden. Og da jeg satt i kinosalen og ikke var så imponert av forfilmen heller (som var fin og smart, men absolutt ikke like fantastisk som mange av Pixars tidligere kortfilmer) så var det ikke det aller beste utgangspunktet. Men så startet filmen og det tok virkelig ikke mange minutter før jeg ble sugd inn i handlingen, interessert og spent på hva som skjedde nå.

Pixar har et lite luksusproblem og det er at de har laget noen helt eksepsjonelle filmer sånn som Wall-E, Toy Story-filmene, Up! og Ratatouille og derfor har man forventninger som noen ganger er litt for høye. Og det kan kanskje være litt dette som er grunnen til de mindre gode anmeldelsene noen har gitt Biler 2. For sånn jeg ser det er dette en mye mindre ambisiøs film enn mange av Pixars tidligere klassikere, dette er mer en ren underholdningsfilm med et artig hemmelig agent-konsept som appellerer veldig til kidsa og fedrene deres. Og jeg innrømmer at jeg er en av de som har hatt litt for høye tanker om at alt Pixar lager skal overgå deres forrige filmer, men nå ser jeg at det er et for høyt krav. For noen egentlig. Og nei, dette er ikke en bedre film enn Up! og Wall-E, men Biler 2 er på sin måte likevel en virkelig fin film. Absolutt ingen skuffelse og vel verdt å se.

I Biler 2 handler det mest om Lynet McQueens bestevenn Tau-Bill, en karakter som er seg selv 100 % og tidvis er noe irriterende, på samme tid som man ikke ville hatt ham på noen annen måte og det viser seg fort at Tau-Bill lett kan bære en film. I tillegg handler denne filmen om bilrace, hemmelige agenter og kan på mange måter kalles Pixars James Bond-variant, noe som skaper en svært fin film. Historien føles original til tross for noen klisjéer og Biler 2 er når alt kommer til alt veldig underholdende. Og jeg tror riktignok ikke Pixar vil få Oscarprisen for beste animasjonsfilm når den neste utdelingen dukker opp, men det gjør liksom ikke noe. Det viktigste er at en film engasjerer og det gjør Biler 2.

Og en av de flotte tingene med Biler 2 er animasjonen. Som alltid med Pixar er det nydelig å se på og i denne filmen skyldes dette i stor grad settingen som veksler fra amerikansk småby til henholdsvis Frankrike, Italia og Japan og det er også her mye av sjarmen ligger for eldre seere. Det er gøy å se områder man kjenner til fra en masse filmer og bilder bilifisert, se forskjellene og likhetene og kose seg med det. Og stemningen er så fin, så perfekt actionfylt der det er mest riktig og rolig og ettertenksom når det er det rette.

Så dette er en pen film og den er morsom og underholdende, spennende og har fine karakterer, så langt så vel. Det er likevel ikke en film alle vil elske. For mange voksne tror jeg Biler 2 vil være en ganske støyende og slitsom film og den er mindre voksen og sofistikert enn mange andre Pixar-filmer (samtidig som den har sine modne elementer i en gjennomtenkt spionhistorie). Og man er også nødt til å akseptere en rekke urealistiske elementer, men en bør ærlig talt ikke forvente seg store grader av realisme i en film der alt er biler og annen mekanikk. Utenom disse småproblemene er det lite å sette fingeren på og en hel del sjarm og kreativitet.

Så jeg gir terningkast 4 og anbefaler folk å se Biler 2 og se den for det den er, en helt ålreit film som passer perfekt for barn, bilfans og James Bond-fans og ellers er stemningsfull og med en god moral, om enn en ganske velkjent en. Ikke Pixars beste, men slettes ikke dårlig. Pixar er fortsatt kongen!
***

Ellers er jeg litt trøtt nå, men det skal jeg gi blaffen i. Jeg skal heller se en av filmene jeg ikke har sett på en stund litt og drikke cola, spise kjeks og skrive litt. Og så kommer det sikkert et nytt blogginnlegg om noen dager 🙂

3 kommentarer
  1. Syns den første Biler-filmen var ganske kul, men trur ikke jeg gidder å se toer’n. Hadde ikke engang fått med meg at det hadde kommet en oppfølger, jeg.

  2. Jeg likte Biler 2 altså, men det er ikke en film du trenger å stresse med å få sett. Den er fin og funker ypperlig til sitt formål, men det er nok ikke noe jeg kommer til å gidde å kjøpe på dvd. Men Pixar er kongen uansett =D

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg