Bokettersynet – Der Karoline intervjues av Akima Montgomery ;)

Heisann, dette innlegget føres ikke i pennen av Karoline, men heller av Karolines alter ego Akima Montgomery. Her skal nemlig den godeste Karoline intervjues og det høres jo mye mer logisk ut om man intervjues av ens alter ego enn av seg selv 😉 Og jeg starter med et bilde av meg selv siden jeg er av den muligens gammeldagse oppfatning at intervjuer bør starte med et bilde av den intervjuende. Her er jeg:

Jeg er virkelig fotogen, det bildet trengte bare knappe fem minutters produksjon =D Uansett, jeg og Karoline liker artiklene i lørdagsmagasinet til Dagbladet ganske godt og der har de av og til noe de kaller “Bokettersynet” og så tenkte vi å lage en karolinsk versjon av dette. Og siden vi ikke har hatt noe magasin i nærheten med denne artikkelen i dag har vi valgt å ta utgangspunkt i dette: http://www.dagbladet.no/2009/11/06/magasinet/litteratur/bokettersynet/8915649/. Nå er hverken Karoline eller noen av hennes alter ego-er noen store fans av Frp, men vi er fans av bokintervjuer og der hadde vi en grei mal. Vi har selvsagt vår karolinske og akimaiske vri, men det er jo en selvfølgelighet. Og da setter jeg i gang:

BOKETTERSYNET- INTERVJU MED KAROLINE AV DEN BIBLIOFILE SORTEN!!!

Jeg møter Karoline på en tirsdagskveld i august og der vi først er nære å sette oss i Karolines knallrøde sofa går ferden raskt ut på balkongen siden det tross alt er strålende solskinn. Og Karoline stråler som sola og nå er jeg selvfølgelig litt partisk, alter ego som jeg er, men hun er virkelig et koselig menneske å tilbringe tida sammen med. Jeg vil herved poste et bilde av Karoline som viser denne überkule skapningen på beste måte.

Hun er helt klar for å gi deg en klem 🙂 Uansett, Karoline tar meg blidt i mot og så setter vi oss på balkongen og lar praten gå om bøker.

Akima Montgomery (AM): Hva er ditt forhold til bøker?

Karoline (K): Jeg elsker dem, selvsagt. Det er få ting som er like magisk som et bibliotek eller en bokhandel, sistnevnte av srlig stor vidunderlighet hvis man har med seg penger eller bankkort.

AM: Jeg skjønner! (Karoline grer litt hår bak øret i en tilfeldig bevegelse, en typisk sånn bevegelse man ikke tenker over at man gjør, som bare skjer, litt á å bite negler.)

Vi ser ut på utsikten, fotballbanen like ved der det er full aktivitet, andre blokker i horisonten, himmelen er klar og lyseblå. Det er en utmerket dag til å dele blikk og konversasjon og jeg spør Karoline om hvordan hennes forhold til bøker begynte.

K: Nei altså, jeg lærte å lese like etter at jeg startet på skolen og knakk lesekoden forholdsvis raskt og fra og med julaften da jeg var syv var jeg superlesehest. Jeg var hun i klassen som smugleste i kjedelige timer og stappet sekken full av bøker hver morgen, jeg har alltid elsket bøker.

AM: Jeg skjønner, jeg liker bøker godt selv.

Vi smiler til hverandre og Karoline spør om jeg vil ha noe å drikke, noe jeg svarer pent nei takk til. Karoline på sin side tar en slurk av glasset sitt med iste.

AM: Hva slags bøker leste du i oppveksten?

K: Å, det er et sånt spørsmål jeg alltid har hatt lyst på. (Karoline svarer så snart hun har satt fra seg glasset sitt og fortsetter så videre.) Jeg leste mye Barnevaktklubben, Grøsserne, Sweet Valley High og Animorphs i tolvårsalderen og før det hadde jeg veldig sansen for Bobsey Barna og Gulltopp-bøker arvet av mamma. I tillegg elsket jeg Klaus Hagerup og triste Lurlene McDaniel-bøker og var medlem av TL-klubben en stund i de tidlige tenårene.

AM: Aha! Hva leser du mest nå da?

K: Engelske bøker under sjangeren YA (Young Adult,  red. bemerker) og annen skjønnlitteratur og av og til slår jeg til med litt astrologi-bøker for variasjons skyld.

AM: Jepp! Og har du noen yndlingsforfattere?

K: Ja, mange. Men mine klare favoritter er nok A.S. King, Rhys Thomas, Sarah Dessen, Jaclyn Moriarty, Steve Toltz og Joe Meno, bare for å nevne noen.

AM: Den er grei. (Jeg ser gjennom notatene mine og finner det ene spørsmålet som alltid føles naturlig å spørre bokormer, en art Karoline så definitivt er en del av.)

AM: Skriver du selv eller bare leser du?

K: Jeg skriver selv, jeg leser mye mer enn jeg skriver, men jeg er forfatterspire og lever for Nanowrimo (internasjonal greie der man skal skrive roman på 50 000 ord på en måned, red. bemerker). Og det er mange som er mye flinkere enn meg selvsagt, men jeg liker skriving veldig godt.

(Karoline smiler et drømmende smil som sier mer enn ord og jeg blir glad av det hele. Så kommer jeg på notatene mine og ser ned på dem og oppdager at det ikke er så mange igjen.)

AM: Er det noen ting du skulle ønske forandret seg i den norske bokbransjen?

K: Jeg syns det kanskje er litt for stort fokus på de allerede kjente norske forfatterne. Det er mange fantastiske forfattere som avisene sjelden skriver om og jeg syns man skal tenke vidt. I tillegg føler jeg at blader burde intervjue forfattere oftere og er for at mer engelske ungdomsbøker skal oversettes til norsk, John Green for eksempe, just saying. Og avisene burde poste tekster skrevet av talentene på Skrivebua.no stadig vekk.

(Karoline tenker seg om før hun  fortsetter.)

K: Men jeg syns generelt at det ikke er så mye å klage over, jeg liker norsk bokbransje og jeg liker bøker.

AM: Ja, jo. (Jeg ser ned på notatene mine igjen og oppdager at bare tre aspekter gjenstår. Men det er ingen flere spørsmål ellers.)

AM: Da er vi visst ferdig med spørsmålene egentlig og har bare miniatyrphotoshooten og kategoriene favoritter, boka du vil brenne og boka du leser nå igjen. Klar for det!

K: Klar som et egg!

Vi reiser oss og går inn og der tar jeg bilde av den ene bokhylla som Karoline for anledningen har dekorert.

K: Jeg tenkte å ha rød løper i dag, dvs. la det røde teppet lede opp til hyllen med yndlingsbøker.

AM: Så kult! (Jeg blir straks imponert og foreslår at vi kan la de tre favorittbøkene til Karoline gå den røde løperen siden de er stjerner, noe Karoline er helt med på.)

   

K: Bøkene er fra venstre: “A Fraction of the Whole” av Steve Toltz, “Jeg savner deg, jeg savner deg” av Peter Pohl og “Stargirl” av Jerry Spinelli. Og jeg har egentlig mange flere favoritter, men de tre bøkene er de jeg velger for øyeblikket om jeg må velge tre favoritter. Men hvilke bøker jeg elsker mest forandrer seg fra dag til dag altså.

AM: Jeg skjønner! (Vi går straks videre til boka Karoline leser på for øyeblikket.)

K: “Pinnsvinets eleganse” av Muriel Barbery. Jeg har ikke blitt hundre prosent overbevist av den så langt, men den er fin. Og se, den står der på gulvet med den røde løperen i bakgrunnen, det skal liksom symbolisere alle bøkers dype ønske om å være blant noens favoritter, ønsket om å gå opp den røde løperen slik som stjernene.

AM: Ah, smart! Og sist, men ikke minst lurte jeg på hvilken bok du vil brenne?

K: Man kan da ikke brenne bøker, det er bøker jeg har likt mindre enn andre, men ingen fortjener brann. Jeg hatet den scenen der de brente bøker i “The Day after Tomorrow”.

AM: Sant nok. (Karolines uttrykk viser klart at tanken på å brenne bøker ikke er en tanke hun har særlig sansen for og jeg skjønner henne godt. Jeg bestemmer meg for å oppmuntre henne når vi avslutter intervjuet.)

AM: Du har vært veldig hyggelig å intervjue. Lykke til med skrivingen og lesingen og takk for at du lot meg prate med deg om ditt forhold til bøker.

K: Det var en glede!

Vi gir hverandre en klem og like etter drar jeg mens jeg smiler over hvor hyggelig dette var. Bøker kan virkelig samle folk!
***

Og det var intervjuet mitt med Karoline og med det har jeg ikke noe mer på hjertet. Men Karoline vil nok stå bak de neste innleggene og det er jo rett og vel siden jeg tross alt kun er Karolines alter ego. Og neste blogginnlegg dukker sikkert opp om noen dager og i mellomtiden får alle ha det supert =D

 

2 kommentarer
  1. Hvor enn glad jeg er i å brenne ting, så liker jeg ikke å brenne noe noen har lagt sjela si i. Uansett hvor mye jeg måtte mislike det. Så high five for det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg