Idolsang og Idoltanker =D

For øyeblikket ser jeg litt på SYTYCD-repriser på TvNorge og i går var jeg på Splittet Skjerne og det var fint. Og nå er det søndag og jeg skal etter hvert vaske klær, men før det tenkte jeg å blogge litt og drikke te og generelt sett være lat. Men nå tenkte jeg å komme til poenget, dette innlegget er det nemlig en plan for og det er å bable litt om Idol. Det starter nemlig en ny sesong på tirsdag og jeg gleder meg siden jeg i grunnen er veldig glad i slike programmer. Og siden jeg har sett alle de tidligere sesongene av norsk Idol tenkte jeg først å ha et lite segment jeg velger å kalle:

Hvordan få meg til å bli en fan av deg og muligens til og med stemme


Det burde være selvsagt, men det er likevel mange som ikke tør å stole på at det er nok å være seg selv sånn man er og det syns jeg er synd. En kan innvende at de, med unntak av Margaret kanskje, som har vært mest unike sjelden har pleid å komme så langt, men jeg tenker der også litt sånn at det viktigste ikke er å komme langt på Idol, men heller ha en Idol-periode der man i ettertid kan tenke at man i alle fall om ikke annet var tro mot seg selv. Og jeg er ganske positivt disponert overfor de som synger selvskrevne sanger slik som Iselin og Isabella for eksempel, det viser at man har musikalitet og noe i musikkbransjen å gjøre og det gjør at du uansett skiller deg ut fordi det er utrolig personlig med noe man selv har skapt.

Tilsvarende liker jeg veldig godt når folk tar med seg instrument på audition for da ser man at de kan noe mer enn bare å synge og hvis de blir artister siden så vil det nok være en positiv ting uansett. Dessuten blir det mer stemning av det og mer intimt og det syns jeg er fine ting.

 

Jeg syns alltid at det er mange poplåter som gjentar seg, som flere slår til med. Og jeg syns det er en stor mangel på originalitet i det hele tatt når folk velger sanger på Idol og det syns jeg er synd. Personlig syns jeg flere burde synge musikalsanger og sanger fra Disney-filmer og det er jo ikke det spor overraskende at jeg foreslår det, men jeg tenker virkelig at særlig musikalsanger burde vurderes oftere. Og nå veit jeg at det er mange som har sine fordommer overfor musikaler, men musikaler er så mye mer enn hva folk tenker først. Vi har rocka sanger i Spring Awakening som er dødsstilige (og som i enkelte tilfeller gir deg en unnskyldining for å se “fucked” på tv), vi har humoristiske sanger fra eksempelvis Avenue Q og Book of Mormon, det er obskure musikaler som “Bare: A Pop Opera” som alt for få har hørt om, mer jazza greier og klassiske musikalnumre, rett og slett et mylder av muligheter. Og Disney på sin side appellerer jo til den nostalgiske siden hos folk 🙂

 

En av tingene som irriterer meg er når folk synger sanger av syngedamer som Whitney Houston, Mariah Carey og Celine Dion osv. Greia er nemlig det at mens disse syngedamene ikke er noe som interesserer meg særlig mye musikkmessig (for meg er disse artistene i samme kategori som boyband, noe jeg har vokst fra), så kan de virkelig synge. Man trenger ikke å like dem, men de har flotte sangstemmer og hvis man er i det rette humøret så er de morsomme å synge sanger av om man spille SingStar eller å lytte til i ny og ne. Men pliiis ikke syng dem på Idol. For det første er det lite originalt siden mange gjør det hver eneste Idol-sesong. For det andre så er du ikke den nye Whitney (eller en av de andre, velg etter humøret), beklager. For det tredje virker det etter min mening utrolig show-off og det er mest det som er problemet mitt når noen velger slike sanger. Det er sånn jeg ser det enormt irriterende når deltakere på Idol synger slike sanger for da triller de toner, de overdriver og det virker for meg litt sånn “å se på meg, se hva jeg kan gjøre”. Dessuten er tonetrilling veldig irriterende veldig ofte.

Om man velger en sang av Aretha Franklin eller for eksempel “I’m not going” (eller hva den nå heter) fra musikalen Dreamgirls så ha nok sjel. Sånn jeg ser det er det enkelte sanger der man må ha masse lidenskap mens man synger og gi 150 % og “Respect” for eksempel av Aretha Franklin er en slik sang. Den høres helt feil ut i mine ører om man bare synger den mer rolig og stillferdig, du må tørre å synge med fullt trøkk og ekstremt sterk innlevelse. Det er det som gjør at jeg alltid blir litt bekymret når folk velger sanger av Aretha Franklin for det er heller få som tar den helt ut, som gir absolutt alt og til og med litt mer. Og greia er at du trenger ikke å synge helt reint hele veien, om du sliter litt med noen toner går det bra, cluet er bare at du må ha nok lidenskap.

Det er noen sanger som er så bra at de ikke burde covres mer. Eksempler på dette er “Hallelujah”, “Stand by me” og “Bohemian Rhapsody”. La oss ta for oss “Bohemian Rhapsody” først. Jeg syns det er helt greit at denne sangen covres i musikalen “We will rock you” for der synges hele sangen, til og med de mer merkelige delene og det synges av fantastiske vokalister ikke minst, men problemet med den på Idol er at de aller fleste bare synger “Mama, i just killed a man”-delen og det geniale med “Bohemian Rhapsody” sånn jeg ser det er at den både har de pene delene og de rare delene som man veit er fulle av symbolikk og at dette skaper en fortryllende musikalsk symbiose. “Hallelujah” på sin side har blitt covret veldig fint før, men nå syns jeg den burde forbeholdes de som har covret den før og ikke synges i hjel på Idol. “Stand by me” på sin side liker jeg i Ben E. Kings versjon og Timon & Pumbas versjon, men ingen andre versjoner av den sangen har falt i smak hos meg og derfor håper jeg ingen synger den på Idol for jeg har klare preferanser når det gjelder den sangen og misliker det når noen synger sanger jeg elsker på feil måte.
***

Og det var mine ønsker for Idol-deltakere og nå tenkte jeg å gå over til den kanskje enda mer spennende delen av dette innlegget, nemlig dette:

 

 

Huff, dette kommer jeg sikkert til å angre på. Ja ja 😉 Og nå tenkte jeg å avslutte dette innlegget med å poste teksten til denne idolsangen sånn at lesere har sjansen til å synge med:

Idolsangen (med delvis ny tekst)
(tekst: Karo & melodi: Gud, hvor du er dejlig/Bjelleklang)

Jeg satt i sofa’n og så på idol igjen,
vil jo vite hvem som synger
så hvert klare hjerte gynger,
det var herlig det,
kom å se

Noe var komisk, derfor var det verdt å se,
noen sang om karameller,
det var love for alle penga,
det var sånn det var

Og jeg sang

“å, om jeg bare kunne synge,
synge så alle hjerter sto i brann,
klart du kan,
å, om jeg bare kunne synge
så alle stoppet for å se”

Det var en ny sesong og målet mitt var klart,
skulle se hver episode
i en selsom periode
i en ny sesong,
ny perrong

Noen sang rock og andre klina til med jazz,
det var noen med ballader
og litt uslipte fasader,
det var sånn det var

Og jeg sang

“å, om jeg bare kunne synge,
synge så alle hjerter sto i brann,
klart du kan,
å, om jeg bare kunne synge
så alle stoppet for å se”

Dommerne smilte, klaget, gråt og smilte mer,
noen sukket, noen stønnet,
noen trampet så det drønnet
de var engasjert,
involvert

Og jeg selv koste meg for jeg var klar for alt,
klar med te og klar for stemming
med mobilen under temming,
det var sånn det var

Og jeg sang

“å, om jeg bare kunne synge,
synge så alle hjerter sto i brann,
klart du kan,
å, om jeg bare kunne synge
så alle stoppet for å se”

Jeg vet det er teit å ta helt av fordi
de sender en serie som får meg på gli,
men sånn er jeg bare og saken er grei,
nå blir det litt snart idol-titting på meg

Og jeg sang

“å, om jeg bare kunne synge,
synge så alle hjerter sto i brann,
klart du kan,
å, om jeg bare kunne synge
så alle stoppet for å se”

(La la la la) Så alle stoppet for å se
(La la la la) Så alle stoppet for å se

Og jeg sang

“å, om jeg bare kunne synge,
så alle stoppet for å se”

(La la la la) Så alle stoppet for å se

7 kommentarer
  1. Hei, hallois! Hadde veldig lyst til å høre og se videoen din, men får ikke spilt den, fordi det står at den er privat. Buhuuuuuuu! Kan du ordne på det, mon tro? 🙂

  2. Hei, hallois, igjen! Nå har jeg falt veldig av Idol-tittinga. Men så det jo en gang i tida, så jeg husker… 🙂 Helt enig angående Whitney Houston og “gjengen” og Aretha Franklin. Samme med “Bohemian Rhapsody”, forresten. Man skal virkelig bringe noe ekstra for å kunne synge den.
   Tøft og artig at du hiver opp en video hvor du synger selv! 🙂

  3. Jeg er veldig fan av enighet 😉 Og så bra at det var tøft og artig med videoen, den var gøy å lage da =D
   Og jeg gleder meg til Idol i hvert fall og er kjempeglad for kommentaren!

  4. Du kommer ikke så høyt Karoline. Jeg hørte du var forkjølet for du var for kortpustet, men det var mye bedre enn det jeg hadde forvente. Selv om det var noe surt, så var det bra uten å ha de sang tekniske ferdighetene. Men jeg tror at du hadde blitt katta på idol for å si det sånn. men du er modig. Husk at jeg også har en blogg.

  5. Takk, Anne-Mari og jeg veit jeg ikke er spesielt flink, dette var bare for moro skyld. Du kan ta det helt med ro, jeg har ingen planer om å dra på Idol-audition eller noe. Og jeg veit du har en blogg, men jeg syns jeg kommenterer der stadig vekk, det er ingen regel som sier at jeg må kommentere alt.

  6. Ja da, det er kjempekos med kommentarer, men jeg vil ikke føle at jeg må kommentere alle innleggene dine heller og har jeg ikke noe å si så kommenterer jeg ikke, så enkelt er det 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg