Tanker om røyk og alkohol og generell babling

Heisann! Siden sist har det ikke skjedd så mye spennende, men jeg har planlagt enda mer foran Nanowrimo (åtte dager til nå, OMG!) og nå har jeg begynt å bli mer kjent med karakterene mine. Jeg er litt småbekymret for det faktum at jeg har planlagt scene for scene de første ca 50 000 ordene som er del 1, men så har jeg planer om at det skal være en del 2 på ca 25 000 ord (jeg har store mål for årets historie) og den vet jeg nesten ingen ting om. Men jeg er i alle fall veldig klar for å begynne å skrive og det er jo praktisk 🙂

Ellers har jeg brukt nesten 300 kr på Lumosity-medlemskap så nå kan jeg spille så mye jeg vil på den nettsiden i et år fremover og da blir jeg sikkert mye smartere. Det er en side med spill og tester og slikt av arten hjernetrim og jeg liker sånt veldig godt. Det dumme med det er at de har noen spill som er veldig fengende og det gjør at jeg ender opp med å sitte der i en time når jeg egentlig bare skal være der i ti minutter, men på den annen side er det grei avveksling. Ellers så har det ikke skjedd noe nytt på jobbfronten, men det må jo innrømmes at jeg heller ikke sender så mye søknader for tida for jeg er så lei av å skrive søknader og det er så få jobber som frister og det bekymrende nå er vel mer at jeg begynner å bli så vant til dette arbeidsløse livet at jobb vil føles rart når det skjer.

Forøvrig har jeg nådd målet om å skrive 30 spilledikt innen første november, jeg leser på en veldig kul bok og jeg skal på “Rockeulven” på Nationalteateret i morgen (gleder meg!) =D Forvent dere en laaang og grundig og karolinsk anmeldelse på onsdag 😉

Men jeg tenkte å skrive litt om røyk og alkohol nå og mitt synspunkt om litt ting sånn sett fordi det kanskje kan være av interesse:

Hvorfor jeg ikke røyker og drikker og tanker om slikt forøvrig

Vi starter med alkohol og der tror jeg det delvis skyldes en opplevelse som hendte da jeg var rundt syv, åtte år da jeg og noen jevnaldrende jeg kjente var sammen med min familie og deres far på hytta mi. Og så var vi og handlet på Kiwi da jeg og de andre lekte oss med å stå bakpå handlevognene selv om vi var litt for store. Enden på visa var at handlevogna ramla overende og en del flasker med øl og vin knuste utover gulvet. Det hele er en sånn barneopplevelse som man ikke vet om faktisk er noe man husker eller noe man har drømt (det er sånn med mange ting jeg husker fra barndommen, jeg vet ikke alltid om jeg faktisk husker noe eller om det er et konstruert minne basert på ting jeg har sett på film eller tv), men jeg har fått bekreftet at det skjedde av mamma. I alle fall knuste både vinflasker og ølflasker under denne hendelsen og det var veldig sterk lukt og jeg lurer litt på om noe av grunnen til at jeg er avholds er at den opplevelsen gjorde at jeg ikke liker lukten av alkohol fordi det var så mye av den under den opplevelsen.

Utenom det så er jeg avholds litt fordi det har vært tilfeller av alkoholavhengighet i familien min og det ikke er vits å risikere det, men mest fordi jeg aldri har hatt lyst på alkohol. Jeg hadde fryktelig lyst på champagne da jeg fylte 18 fordi jeg trodde det ville smake som champagnebrus, men det gjorde det ikke i det hele tatt og jeg liker det ikke i det hele tatt (skjønt jeg kan være villig til å drikke et halvt glass champagne på Nyttårsaften). Og samtidig så tenker jeg noen ganger at det høres litt fint ut med å skrive dikt mens man drikker rødvin og liknende klisjéer og jeg har full forståelse for at folk drikker, men det interesserer ikke meg og her er litt om hvorfor. Dessuten syns jeg ofte det virker som så mange som ikke drikker lar være grunnet religiøsitet og slikt og det trenger ikke handle om det. Noen ganger preferer man rett og slett brus.

Jeg tror også det spiller litt inn at faren min drikker veldig lite alkohol og omtrent har lært meg opp til å drikke brus (han ga meg en bokscola da jeg var halvannet år gammel og etter det har jeg vært svoren tilhenger av Coca Cola). Min erfaring er at mye av tingene jeg liker når det gjelder mat og drikke er inspirert av faren min, i stor grad ganske tilfeldig. Og noen ganger lurer jeg på om livet mitt ville vært rikere om jeg drakk og dro på byen eller festet eller gjorde ungdommelige ting som jeg kunne angre på i ettertid, men jeg tror ikke noe liv er bedre eller verre enn andre, bare forskjellig og jeg har innsett at jeg er et bokmenneske, et teatermenneske og et kafémenneske. Ikke et alkoholinteressert menneske.

*

Så har vi røyk. Da jeg var yngre var jeg veldig anti-røyk og hadde skikkelige kampanjer for at moren min skulle slutte med det (noe hun enda ikke har gjort), men jeg har skiftet litt syn på røyking de siste årene. Jeg er fortsatt ikke så glad i det hvis jeg er hjemme hos moren min og det har blitt røyket i stua og man beveger seg i gjennom en eim av røyk eller hvis folk røyker rett ved siden av meg, men jeg har sluttet å mase på folk om å slutte for det hjelper ikke. Å prøve å få folk til å ikke røyke er den raskeste måten å få dem til å røyke mer tror jeg nok heller. Egentlig tenker jeg mer om røyk at det ser stilig ut og det høres veldig poetisk ut med røykringer og slikt, men at det ikke interesserer meg, noe som er like greit siden jeg har en ildskrekk som gjør at jeg ikke tør å tenne på noe som helst. Jeg har også en tanke både når det gjelder røyk og alkohol om at nå er jeg 26 år, har jeg klart 26 år uten det så kan jeg jaggu klare 26 til. For en del av meg føler at det er litt unødvendig å begynne med røyk og alkohol når man er over 25 og man uansett har fått bevisst at man har klart seg helt uten det frem til da. På samme tid er det som om denne tankemåten begrenser seg litt til røyk og alkohol og slikt for jeg tenkte jo aldri slik om internett eller dvd-spillere eller Nintendo-maskiner, der var jeg helt klar for utviklingen. Litt pussig…

Men det jeg syns er helt teit er hvor veldig anti-røyk verden er mye av tida. Og jeg innrømmer at jeg var veldig mot røyk før, men jeg har utviklet meg og føler at jeg er mer åpen for at alle tar sine egne valg og så er det opp til dem og det er ikke mye av samfunnet ellers. Jeg leser om ideer om å stenge for muligheten til å røyke utendørs på restauranter eller begrense muligheten til å røyke hjemme og det syns jeg er ganske urettferdig for på samme måte som det er mitt valg å ikke røyke er det røykerens valg å røyke og jeg syns det er urettferdig om folk som ikke røyker skal styre verden ut fra sine tanker om hva som er best. Det blir litt det samme som de som demonstrerer mot abort eller homofilt ekteskap for sånn jeg ser det skal man ha lov til å ta egne valg, elske hvem man vil og ha makt over egen kropp. Jeg syns videre det er megateit med advarslene på røykepakker for hvorfor skal det være så veldig mye advarsler mot røyking? Dessuten er det unødvendig, alle som røyker vet jo om farene og at det ikke er sunt så de trenger ikke skrive det på røykpakkene. I tillegg tenker jeg at om man skulle skrive advarsler på røykpakkene så hvorfor bare dem. Hvorfor ikke skrive advarsler på godteposer, potetgullposer, brus og junkfood i tillegg? Det hjelper lite å ikke røyke og drikke hvis man spiser snacks og drikker brus hver dag og ikke trener. Ja, hvorfor ikke skrive advarsel på alt for alt kan potensielt være farlig og usunt i for store mengder? Det irriterer meg at akkurat røyking blir utpekt som syndebukk i så mange tilfeller når det er så mye som er akkurat like lite sunt og fornuftig. Jeg føler at man fortjener å ta sine egne valg og om det er å røyke og drikke så er det like greit som om du er avholds og ikke-røyker, men drar på kafé tre ganger i uka og spiser litt for mye snacks i helgene. Alt med måte som de sier 🙂

***

Jeg tenkte bare å fortelle litt om grunnene bak mine valg og så får folk gjøre sine valg og så kan vi alle ta det med et smil og leve i fordragelighet 🙂 Og nå er dette innlegget langt nok, jeg må finne på noe annet, vi bables!

 

8 kommentarer
  1. Så bra innlegg. det var forsåvidt en tanke men jeg må si du her en litt merkelig syn på verden når det gjelder usunn mat. Hva er egentlig sunt og usunt der, det strides jo forskerne om. Men røyk er jo faktisk dokumentert usunt samme åssen du snur det.

  2. Bra at innlegget falt i smak og jeg vet at forskere strides om hva som er usunt og sunt og at røyk er dokumentert usunt. Men jeg syns det er teit med advarslene på røykpakkene uansett for det gir litt inntrykk av en kamp mot røyking spesifikt og tenker at man i så fall burde hatt advarsler på masse annet også. Og egentlig fungerer jo ikke advarsler, som regel er det å høre at man ikke skal noe en ting som gjør det man ikke skal bare enda mer fristende.

  3. Det er kamp mot røykerne spesifikk. De har gjemt skadelig ting i kassen som røyk og snus slik at det ikke skal bli så lett tilgjengelig og fristende. skulle man gjøre det med alt forskjellige forskere mener er usunt? da hadde det jamme ikke blitt mye synlige vare i butikken gitt. Det er jo en grunn. For min del kunne man slutte å selge røy og alkohol, men de som har lyst til å ha det søker det opp likevel. Men siden det er såpass farlig som det er så burde man ikke å fler til å begynne med det. Det er det som er hensikten.

  4. Jammen jeg skjønner hensikten, jeg bare syns det er feil å ha kamp mot røyk og snus spesifikt for det gir liksom inntrykk av at det er mye verre å røyke enn å spise godteri og potetgull og jeg tror det fungerer mot sin hensikt i tillegg. Men jeg er jo som deg, i mine øyne er røyk og alkohol helt unødvendige ting, jeg bare tenker på retten til å ta sine egne valg og slikt.

  5. Ja, men du skjønner jo ikke poenget mitt, jeg vet røyk er farlig, men å skrive advarsler og ha dem gjemt bort er unødvendig for alle som røyker vet jo om farene. Og poenget mitt er mer at jeg syns det er feil å ha en generell holdningskampanje mot en utpekt syndebukk når fakta jo er at alt kan være farlig i overdrevne mengder eller ved feil bruk. For det kan ikke være noe koselig for røykere når de i så stor grad blir motarbeidet og akkurat som det er vårt valg å ikke røyke burde røykerne ha like lov til å ta egne valg selv om det er usunt og farlig.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg