Oppsummeringsinnlegg 3A

Heisann! Jeg har herved funnet ut at jeg bare MÅ spise laks med wokede grønnsaker og sweet chili saus en gang hver uke, jeg spiste det forrige tirsdag og i dag og det var så inderlig godt at jeg kunne gifta meg med det (sånn om man kunne gifte seg med gode matretter). Og jeg tror februar blir topp og jeg syns livet er fint og jeg syns riktignok alt for mye penger må brukes på irriterende fornuftige ting som regninger og sånt for tida, men i følge mamma er det helt normalt i januar og uansett kunne det jo vært verre. Ellers så fant jeg dette:

 

og ble helt i ekstase i stad bare fordi Lee Mead er ganske pen og jeg så ham i Wicked juli 2010 som Fiyero så jeg har på en måte sett ham in real life og jeg liker fortsatt Christian Borle best som Emmeth, men jeg har seriøst sansen for de krøllene, jeg syns alltid det er veldig skjønt når gutter har bølgete eller krøllete brunt hår, det er fint <3

Ok, nok om det, nå skal jeg ta for meg det EGENTLIGE temaet for dette innlegget, nemlig oppsummering. I morgen er det første februar og dermed er det på tide å oppsummere januar bok- og filmmessig sett. Og jeg setter like godt i gang med en gang 🙂

Oppsummering av nye litterære og filmatiske opplevelser for januar

BØKER

– Wonderstruck av Brian Selznick

En vakker bok som på en måte har noe uskyldig ved seg som jeg liker og som ellers har nydelige illustrasjoner. Dog er den bedre tegnet enn skrevet og man tenker ikke så mye over boka når den er lest, men absolutt, vel verdt oppmerksomheten. Teningkast 5!

– Empire State av Jason Shiga

Veldig fin grafisk roman av en skikkelig kul forfatter, litt melankolsk og det har jeg sansen for. Syns likevel ikke den ga meg så mye i lengden. Terningkast 4!

– Nelson av Rob Davis

Blogget om tidligere og en grafisk roman med et skikkelig flott konsept (kjempemange britiske tegneserieskapere samarbeider om en sammenhengende fortelling). En sånn praktbok som er veldig pen og i tillegg er en god oppvekstskildring og har en kul hovedperson. Terningkast 5!

– Lullabies for little criminals av Heather O’Neill

Vakker og skjør bok med nydelige metaforer og en sår historie som gir inntrykk. Terningkast 5!

– Timoleon Vieta come home av Dan Rhodes

Tidvis ganske fin, men også tidvis en bok der man tenker “hva i huleste?” en del. Jeg liker skrivestilen til Dan Rhodes og jeg skjønner ideen hans med denne boka, men samtidig ble jeg litt småskuffet siden jeg venter meg noe fortryllende når det er skrevet av fyren som skrev “Little Hands Clapping” som er <3 Dette var helt greit, men jeg er litt sur på slutten. Terningkast 4!

– The ninth life of Louis Drax av Liz Jensen

Fascinerende og utrolig interessant bok som ikke finnes forutsigbar og som engasjerte hele veien. Terningkast 5!

– Naken av David Sedaris

Grei underholdning, men ikke så mye mer. Jeg leste den riktignok på norsk og jeg tror den er bedre på engelsk. Terningkast 4!

– The fault in our stars av John Green

Virkelig nydelig skrevet, trist og skjønn og akkurat like flott som forventet. John Green skriver superbra 🙂 Terningkast 6!

– Bluebirds used to croon in the choir av Joe Meno

Novellesamling av en forfatter mange flere burde oppdage siden han er genial. Jeg ble riktignok ikke helt betatt av denne novellesamlingen, men det er en av Joe Menos tidligere bøker og han har skrevet bøker i senere tid som jeg elsker. Terningkast 4!

– Breadcrumbs av Anne Ursu

Mens jeg liker del 1 av denne boka bedre enn del 2 syns jeg helhetsmessig dette er en virkelig fin bok. Den er basert på eventyret “Snødronningen” (yndlingseventyret mitt <3) og jeg syns Anne Ursu har noen av de mest presise metaforene jeg har kommet over, jeg elsker dem i hvert fall. Terningkast 5!

FILMER

– Stick it

Svært kul turnfilm som overrasket positivt ved å være hakket mer original enn forventet. Ikke noen dype greier som forandrer livet mitt, men ganske bra og god underholdning. Dessuten er turn egentlig litt stilig å se på. Terningkast 5!

– Ariettas hemmelige liv

Nydelig film, vakkert animert og med en søt historie og musikk som er tristskjønn på den beste måten. Jeg angrer litt på at jeg var pysete og så den på norsk, neste gang jeg ser en Studio Ghibli-film skal jeg velge japansk språk for så lenge man har undertekster burde det jo ikke spille noen rolle. Terningkast 5!

– Les Chansons d’Amour

Fin musikk, vakre mennesker og en litt sær fransk film av det slaget som man liker mer og mer jo mer man tenker på den og som var nydelig filmet i tillegg til alt det andre. Burde virkelig sees 🙂 Terningkast 5!

– Hedwig and the Angry Inch

En typisk sånn film jeg har visst om i mange år og lenge tenkt at jeg burde se, men så ventet med og ventet med og hvorfor venta jeg egentlig? Dette er jo en fenomenal film, annerledes og spesiell, sår og vakker på en helt egen måte og med flott musikk. Akkurat som Les Chansons d’Amour er dette en musikal som passer like godt om man skulle være litt skeptisk overfor musikaler. Terningkast 5!

– Paris J’aime

Jeg var supertreig med å se denne filmen, men nå har jeg gjort det og jeg likte den. Dette er en veldig fin film som forteller små skjønne historier pakket inn i en nydelig miks av vakker filming, flott fotografi og stemning som får deg til å ønske at du kunne dratt til Paris på sekundet. Terningkast 5!

– The Artist

Perfekt! Ord blir overflødige, særlig fordi dette var en stumfilm i svart-hvitt fra vår tid som viser at man kan klare seg meget godt uten ord. Jeg syns dette er den mest perfekte filmen jeg har sett, vil at den skal få mange Oscar-statuetter og er fortsatt litt sur over at hunden i denne filmen ikke ble nominert i kategorien “beste mannlige birolle”. Seriøst, jeg må se denne filmen igjen og jeg elsker den og <3 Terningkast 6!

– Elevator

Grøsser-thriller som var grei underholdning og det er kult at det er skikkelig mange norske personer involvert i å lage denne filmen og at den ble laget på 13 dager med et ganske lavt budsjett til Hollywood-film å være. Likevel ikke helt min type film og de kunne dratt historien mye lenger enn de gjorde. Terningkast 4!

– 12 dates of Christmas

Koselig og forutsigbar kjærlighetskomedie/julefilm i samme stil som “Groundhog Day”, sånn dame opplever samme dagen omatt og omatt til alt ordner seg perfekt. Ålreit underholdning, men fullstendig overfladisk. Terningkast 4!
***

Konklusjon: jeg har sett veldig mange filmer og lest veldig mange bøker så langt i år. 10 bøker og 8 filmer faktisk når jeg teller etter, det er en del. Og nå kommer jeg nok til å lese masse fenomenalt i februar og, det blir fint 🙂 Men nå må jeg skrive videre på novellen min og lage noe varmt og godt og så blogger jeg nok igjen enten torsdag eller fredag. Vi bables!

(Og siden dette er tredje året jeg vil drive med dette “oppsummere måneder bok- og filmmessig sett”-konseptet er dette Oppsummeringsinnlegg 3A, 3 for tredje året, A for første måneden, helt logisk og karolinsk.)

 

7 kommentarer
  1. Hei! Eg sat og las på ein annan blogg, og såg tilfeldigvis at du hadde lagt att ein kommentar der du nemnde at du har gått forfattarstudiet ved Danvik. Eg vart så nysgjerrig at eg måtte skrive til deg, for eg har akkurat søkt der sjølv (i dag faktisk!), og eg lurte på korleis det er å gå der, om opptakskrava er strenge, undervisninga bra og så bortetter. Det hadde vore fantastisk om du hadde sendt ein mail eller noko! Kari ^-^

  2. Nå har jeg ikke noen mailadresse til deg da, men kort oppsummert likte jeg personlig Danvik veldig godt som folkehøgskole for det var koselig der og jeg likte maten godt, det sosiale var koselig (og jeg er egentlig mer innadvendt, men likevel gikk det fint) og det var en generelt god stemning der. Og det er en del år siden jeg gikk der så det kan jo ha forandret seg siden da, men antakelig er det fortsatt en fin folkehøgskole og siden den ligger i Drammen er det ikke så langt unna butikker og slikt. Jeg likte ellers undervisninga godt og jeg husker riktignok ikke så mye av det jeg lærte, men det er fordi det har gått en stund og dessuten handler det sånn jeg ser det mer om å ha et fint og sosialt år enn hva man lærer. Jeg gikk i en kjempekoselig klasse og opptakskravene var ikke særlig strenge sånn jeg husker det og jeg anbefaler det på det sterkeste selv. 🙂

  3. Det irriterer meg fortsatt at jeg aldri fikk somla meg til å se Ariettas hemmelige liv, men jeg har liksom mista litt motivasjonen til å se film i det siste. Og Studio Ghibli er forresten definitivt best på japansk 😉

  4. Jeg skal huske å se Studio Ghibli på japansk neste gang, tror kanskje det er det at jeg har sett dem på norsk som er grunnen til at jeg ikke har opplevd den “Studio Ghibli er <3"-følelsen som jeg får inntrykk av at mange andre har. Og det kan jo hende filmtittingsmotivasjonen kommer tilbake 🙂
   Takk for kommentar!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg