Winter Town

Har nå noen planer til helgen som jeg ikke har lyst til å ha, men det går nok fint uansett om det kan innebære grusomme ting som å vaske eller støvsuge. Forøvrig har jeg hatt det fint siden sist jeg blogget og livet er helt ålreit. Men nå tenkte jeg at jeg kunne blogge litt om boka jeg leste ut i går kveld, “Winter Town” 🙂

“WINTER TOWN” AV STEPHEN EMOND

Winter Town handler om 17årige Evan som gleder seg til hver juleferie siden barndomsvenninnen hans Lucy da kommer til byen for å bo hos faren sin (foreldrene hennes er skilte og hun bor hos moren sin ellers). Men dette året er alt annerledes, Lucy har fått hull i nesa og farget håret sitt svart i tillegg til å klippe det kort og er dessuten mer nedstemt og Evan bestemmer seg for å lete for å finne ut om den Lucy han husker finnes under overflaten.

Med andre ord hørtes dette ut som en bok jeg ville like siden jeg liker å lese om vennskap og tenåringer. Og det er en fin bok, men jeg har et noe ambivalent (å, jeg elsker ordet “ambivalent”) forhold til den og jeg tenkte å forklare litt hvorfor.

Førsteinntrykket av “Winter Town” er positivt. Coveret er kjempefint og boka har mange illustrasjoner og små tegneserier og er mest roman, men med elementer av grafisk roman, noe som jeg likte. Det er en svært pen bok og tegningene er det jeg likte mest med den. Og historien er også fin, jeg liker Lucy for man kan kjenne seg igjen i usikkerheten hennes og ønsket hennes om å stoppe tiden fordi det er så vanskelig å bli eldre, hun er lett å relatere seg til selv om man ikke har opplevd de samme tingene som henne. Jeg liker også Evan for han er så sympatisk og man heier på ham hele veien.

På samme tid har denne boka en rekke ting som ikke akkurat er feil, men som for meg trakk ned. En av tingene er hvordan forandringen til Lucy portretteres. For hun begynner med røyking, drikking, klipper og farger håret og tar ring i nesa og dette gjør henne til en “rebell” og det irriterer meg. Ikke at hun gjør det altså, men at det gjør henne så rebelsk for det får forfatteren til å virke veldig voksen og gammeldags og fakta er at drikking, røyking og å eksperimentere med utseendet sitt for veldig mange er en sentral del av ungdommen. Og greit nok, det fins mennesker som ikke røyker eller drikker og som ikke har gjort så mye med utseendet sitt (blant annet meg), men mange gjør det og det er så teit hvordan Lucys forandringer tydeligvis betyr at hun trenger hjelp og ikke kan bli tatt som en naturlig del av å bli eldre, det med å finne seg selv og slikt.

I tillegg var det noe med hvordan boka er skrevet som gjorde at jeg aldri overga meg helt til den. For de beste bøkene visker vekk virkeligheten og får deg til å glemme at det er en bok du leser, men her glemte jeg aldri at jeg leste. Og litt av grunnen er skrivestilen. Personlig føler jeg at Stephen Emond tegner bedre enn han skriver (litt i samme stil som Brian Selznick sånn sett) og jeg hadde det med å henge meg opp i de rareste ting (som at han kaller Evans mor for eksempel for “Mom” hele tida fremfor “Evans mom” når hele boka er i tredjeperson siden å skrive Mom gir en mer førstepersons feeling etter min mening), noe som kan bety at jeg bare er vanskelig, men også at det var en del småting som gjorde at denne boka ikke falt hundre prosent i smak.

Men jeg vil understreke at når alt kommer til alt så er dette en underholdende bok som i tillegg er lett å lese og interessant nok. Og jeg likte at “Winter Town” har en del populærkulturelle referanser og fint portretterer litt nerdete ungdommer på en flott måte. Jeg liker ellers illustrasjonene som sagt og jeg liker hvordan dette er en skikkelig vinterbok som passer perfekt på denne tida av året. Og Stephen Emond kan skrive og tegne og det kan godt hende jeg gir ham et nytt forsøk senere.

Så jeg gir “Winter Town” og terningkast 4 og så er det bare å lese i vei om den virker interessant 🙂
***

Greit, da har jeg blogga om den boka og da dukker det sikkert opp et nytt blogginnlegg på søndag. Vi bables!

9 kommentarer
  1. Jeg liker egentlig ryddingen bedre enn å vaske og støvsuge, men jeg vasker og støvsuger jo en gang i uka i leiligheten min. Er bare ikke så fristet av å gjøre det andre steder og, men det vil gå fint 🙂 Takk for tipsene, regndrope <3

  2. Nei, jeg skal bare hjelpe til å vaske i huset hans på lørdag, det er ingen jobb. Og i stedet for å skrive massevis av kommentarer her når det ikke har noe med innlegget å gjøre, kan du ikke heller sende beskjed på Facebook for jeg vil ikke ha en diskusjon midt i kommentarfeltet…

  3. // Aw, men så hyggelig, da!! 😀 Elsker å få nye lesere…*fnise* Haha, sier du det? Kuuuult. Er veldig glad i vintage og retro, vet du. Igjen, tusen tusen takk for så mange fine ord!! 🙂 You made my day…(/morning, haha)
   Håper du får en suuperdag, kos deg masse, uansett hva du skal bedrive tiden med! 🙂 Klem fra Ingvild!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg