Fine sanger fra musikalen Parade

Heisann! Siden jeg nå har ting og tang som fyller dagene er det for tiden litt vanskeligere enn før å finne tid til å blogge. Men jeg skal fortsette å prøve å få blogget sånn ca hver tredje dag altså, det syns jeg er sånn passelig. Og i går så jeg filmen “Hugo” på kino og den tenkte jeg å anmelde, men jeg tror jeg sparer den anmeldelsen til onsdag. Akkurat nå føler jeg nemlig at jeg burde bable om musikaler igjen for dette er tross alt bloggen til en musikalelsker, må vite. Og jeg har for tiden dilla på musikken i musikalen “Parade” og nå tenkte jeg rett og slett å skrive litt kort om denne musikalen og deretter poste fem flotte sanger fra den og jeg setter like greit i gang nå!

PARADE

Musikalen Parade’s manus er skrevet av Alfred Uhry og så står Jason Robert Brown bak musikken og låttekstene. Og det rare er at de første gangene jeg lytta til musikken i “Parade” så falt jeg ikke helt for det. Først i det siste så har jeg fått virkelig sansen for musikken og det meste generelt sett ved denne musikalen (som jeg for øvrig ikke har sett, men som jeg håper jeg får sett etter hvert for den er sikkert en skikkelig sterk opplevelse). “Parade” er basert på den sanne historien om Fabrikkmanageren Leo Frank som i 1913 ble beskyldt og dømt for voldtekt og mord av den fjortenårige Mary Phagan. Så han fengsles og saken er at han er uskyldig dømt og det gjør saken ganske så forferdelig. Man kan lese mer om plottet her: http://en.wikipedia.org/wiki/Parade_%28musical%29 og det er jo en veldig interessant tematikk. Og så har “Parade” mange veldig fine sanger og her er de fem fineste etter min mening.

 

 

“The Picture Show” sunget av Mary Phagan og Frankie Epps.

Denne sangen trekker jeg frem fordi det er et av de gladeste øyeblikkene i en musikal som ikke akkurat mangler drama. Her tar et møte mellom ungdommene Frankie Epps og Mary Phagan plass og det er litt flørting på gang og de konverserer og det hele er ganske underholdende, men samtidig vondt med tanke på alle de mer kjipe tingene som skjer etterpå. Og ellers er klippet jeg fant på youtube med en fyr som spiller gutten og jenta i sangen veldig artig og jeg aner riktignok ikke om han virkelig synger eller ei, men det spiller i grunnen ingen rolle, uansett er dette kult.

“There is a fountain/It don’t make sense” sunget av ensemble og Frankie Epps

Dette er også en sang der karakteren Frankie Epps er sentral, men det er en helt annen historie på gang her. Frankie Epps i musikalen spilles her av Stuart Matthew Price og synger hovedsolodelen i denne sangen. Og jeg er tilfeldigvis en smule betatt av stemmen til Stuart Matthew Price (som har gitt ut en cd man kan lytte til her: Stuart Matthew Price) for tiden for han synger så utrolig fint og jeg elsker klangen i stemmen hans, den har liksom en varmhet ved seg og en fortrolighet som jeg liker veldig godt. Og i scenen denne sangen er hentet fra er det begravelsen til Mary Phagan og Frankie Epps sin sang tolker jeg som talen hans i denne begravelsen og mens det er litt sentimentalt så blir det aldri for mye av det gode og aller mest rørende og trist for det gir virkelig ikke mening at en 14 år gammel jente skal møte en så uheldig skjebne. Dessuten minner denne sangen meg litt om sangen “Left Behind” fra musikalen Spring Awakening  selv om de har helt ulik tekst og melodi, essensen er det samme og det er en god ting, alt som minner meg om Spring Awakening har noe flott ved seg i grunnen.

 

“It’s hard to speak my heart” sunget av Leo Frank.

Hovedgrunnen til at jeg har så dilla på musikalen Parade for tida er nettopp denne sangen som tar plass under rettsaken og er Leos følelsesfulle tale der han forklarer at han er uskyldig og hvor vond denne situasjonen er og slikt og det hele er helt fra hjertet og ufattelig pent uten at det hjelper. Og jeg syns denne sangen er så fin og da særlig i denne versjonen der Bertie Carvel synger. Det jeg liker er hvordan det ikke er overdrevet i det hele tatt, det er mer rolig samtidig som man bare vet at det er en masse stille intensitet under ordene. Slik blir det veldig virkningsfullt.

 

“Do it alone” sunget av Lucille Frank

Lucille Frank er kona til Leo og denne sangen er da de har en krangel fordi Leo insisterer på å gjøre alt alene og hun har prøvd å hjelpe ham på feil måte. Og det er en veldig fin sang fordi den viser hvordan situasjonen er like vanskelig for Lucille Frank som for Leo og i tillegg hvordan mye av poenget i musikalen er at Leo ikke er en hundre prosent sympatisk karakter. Han er velmenende og uskyldig, men han er langt i fra perfekt og det gjør ham mer spennende. Forøvrig synger jo Lara Pulver som her spiller Lucille ganske flott selv om jeg er litt usikker overfor aksenten hennes.

 

 

“All the wasted time” sunget av Leo og Lucille Frank

Dette er den storslagne kjærleiksduetten i Parade og dette er da det har blitt besluttet at Leo Frank skal få livstid i fengsel i stedet for å myrdes siden nye detaljer og slikt har dukket opp. Dette medfører at Leo og Lucille får ta en etterlengtet piknik der Leo synger i vei om hvordan han har tatt Lucille som en selvfølge, men at han nå skjønner hvor viktig hun har vært for ham. Og så handler det om all tiden de har mistet og troen på at de nå kan vinne tilbake det tapte. Med andre ord er det et fint tema i denne sangen og det er også en virkelig fin sang, vakker og med nydelig tekst. Og denne sangen synges meget flott på denne fine versjonen jeg fant på Youtube i tillegg.

Det var de fem sangene fra musikalen Parade som jeg tenkte å trekke frem. Parade har selvsagt flere sanger som er fine, men dette er de jeg liker definitivt best 🙂 Så det så!
***

Men da har jeg blogget om fine sanger i en musikal og i morgen er det mandag igjen og tidlig opp for jobb og slikt så jeg bør nok avslutte dette blogginnlegget nå. Sånn for å avslutte kan jeg nevne at jeg hadde en super tur på biblioteket i går som resulterte i lån av flere uleste bøker så det er jo flott. Og jeg liker livet generelt sett, alt er fint =D Vi bables!

5 kommentarer
  1. Blir så glad av slike avslutningar som dei du har på dette innlegget! Positivisme, altså. I morgon skal eg på biblioteket. Satsar på å finne noko skikkeleg fint. Eller bra.

  2. Jeg syns det er litt morsomt åssen sangene er så veldig… musikal, på en måte, i oppbygging, melodi og måten de synges på og alt. Det er liksom en egen sjanger. Hihi.

  3. Jeg lytter jo så mye til musikalmusikk at jeg nesten ikke legger merke til sånt lenger, men du har et poeng, Kristine 🙂 Personlig tror jeg det hele handler en del om at sanger i musikaler jo ikke er ment som sanger på samme måte som andre sanger, de er ment til å føre handlingen videre og får en egen stil på grunn av det =D

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg