Brave =D

Heisann, sveisann! Jeg er for øyeblikket hos faren min og har som vanlig sittet en del på nettet. I går var en av de få gangene da jeg ikke nøt hvert sekund av arbeidsdagen, men jeg tror det er fordi jeg blir litt sprø når butikken er så stappfull at man må bedrive menneskeslalom for å komme seg frem når man skal henge ut tøy og rydde. Med det sagt hadde jeg fortsatt en finfin arbeidsdag og jeg har det generelt veldig koselig omtrent hele tiden. Og på biblioteket på tirsdag lånte jeg syv bøker så nå har jeg enda mer å lese på! Ellers er jeg småskuffet over at en av mine største favoritter nå har gått ut av SYTYCD (jeg lurer litt på hva jeg skal obsesse over om tre uker når det er over for det opptar meg i veldig stor grad, men det vil nok gå bra, det er mer enn nok å finne på), men jeg liker at det er ganske fint vær for tiden (sånn utenom regnet i dag som jeg ikke var forberedt på) og at jeg har en del fine planer fremover. Så ja, livet er kult =D

Og som lovet skal jeg jo altså anmelde “Brave” og det skal jeg drive med nå:

 

Jeg er jo altså veldig glad i Pixar og det med rette for de har jo bydd på en hel masse virkelig fantastiske filmer. Vi har “Wall-E”, “Up” og “Ratatouille” og det er bare noen utvalgte perler fra Pixars skattekiste. På samme måte er Pixars awesomehet også dets verste fiende for man forventer at hver film de skaper bare skal bli bedre og bedre og det er generelt sett en vanskelig oppgave å leve opp til perfeksjon. Og i fjor bydde de på “Cars 2”, en film jeg for så vidt fant både underholdende og fin, men det var samtidig alt. I år byr de på “Brave”!

“Brave” er historien om Merida, en prinsesse i Scottland for lenge, lenge siden hvis mor vil hun skal finne seg en å gifte seg med, noe Merida på sin side ikke vil i det hele tatt. Merida vil skyte pil og bue, ri på eventyr og prøver å forandre skjebnen med trolldom. Dette byr på problemer selvsagt og ender opp med bjørnekaos på slottet og ymse andre eventyrlige elementer. Hvordan skal dette gå?

Det var et veeeldig kort lite synopsis, men det er nok, man finner ut resten av å dra å se denne filmen på kino, noe som forøvrig anbefales. Ok, greit nok så er det nok en av de filmene da det føltes unødvendig med 3D-briller, men det gjør ikke så mye og når alt kommer til alt er dette et fabelaktig eventyr.

Jeg elsker Merida som karakter og hvordan det tykke, viltre, røde håret hennes er en karakter i seg selv (jeg er litt småmisunnelig på sånt tykt og viltert hår for hvis mitt mer fine og tynne hår prøver seg på vilterhet betyr det i effekt et utvalg tuster som gir inntrykk av et ublidt møte med strøm). At det i bunn og grunn er mest en historie om en tenåringsjentes konflikt med moren sin og ikke en kjærlighetshistorie er også fint (det er jo en slags kjærlighetshistorie dog, ikke en romantisk en, men om morskjærlighet som er en viktig form for kjærlighet det og) og jeg elsker animasjonen. Herre jemini, omgivelsene, Pixar har seriøst skapt sin kanskje peneste film her og dette er folka som fikk alle til å si “awww”-e i kor over Wall-E for noen år tilbake og fikk frem realismen i et kjøkken på en restaurant i Paris til gangs i Ratatouille. At denne filmen på mange måter er enda vakrere er noe å klappe entusiastisk i hendene over. Og mens man først klapper i hendene så kan man videre klappe for at Brave er spennende, morsom (hele salen hadde gigantisk latterkrampe store deler av filmen), har flott musikk og er særdeles eventyrlig.

Et fascinerende aspekt med Brave dog er at den på en måte skiller seg ut vesentlig fra Pixars andre filmer og da sikter jeg ikke til at dette er deres første kvinnelige hovedperson (noe som forøvrig er en sannhet med modifikasjoner i og med at Dori var en sentral del av Finding Nemo, Helen og Violet av The Incredibles og Ellie jo var hjertet av filmen Up, så om kvinner ikke har hatt hovedrollen nødvendigvis har Pixar hatt flere svært sentrale kvinnelige karakterer opp i gjennom). Greia med Brave er at den er den mest Disneyske filmen til Pixar sånn jeg ser det. Og dette er på samme tid en styrke som det er en svakhet for det gjør Brave til en film som alle som elsker Disney og prinsesser og magi vil få glede av å se, men det er samtidig en film som ikke på samme måte som for eksempel Wall-E og Ratatouille viser Pixars originalitet. De nevnte to filmene og Up var alle filmer som hadde store ambisjoner og som på sett og vis var modige siden de hadde dypere historier enn mange andre animasjonsfilmer som heller er ren underholdning (uten at det er noe galt med dette) og turte å ha øyeblikk som kanskje går over hodene på de minste, samtidig som de passet for alle aldre. Og Brave føles bare ikke like ambisiøs og kunstnerisk. Det er en vakker film med et flott budskap og flere positive elementer så jeg skal ikke klage, men den mangler det lille ekstra som mange av Pixars tidligere filmer har hatt og føles også litt lettere og mer overfladisk.

Det er også litt smått bekymrende at mens jeg likte Brave veldig godt, sånn satt med tårer i øynene på slutten fordi den var så tilfredstillende og lo og nøt hvert sekund, så er fakta at forfilmen “La Luna” var bedre. “La Luna” var supernydelig, eksepsjonelt vakker og original og muligens Pixars beste forfilm så langt og er teknisk sett alene grunn nok til å se Brave på kino.

Jeg vil understreke at Brave på langt nær er en dårlig film, snarere tvert i mot og jeg tror mye av grunnen til de mer småkritiske kommentarene er at Pixar har gjort oss så bortkjemte før. Man har for høye forventninger og det er litt dumt. Og Brave er nydelig, har en fin historie (som ikke likner for mye på Min Bror Bjørnen slik noen kritikker har skullet ha det til) og byr på flott underholdning og jeg skal definitivt ha den på dvd når den tid kommer. Terningkast 5!
***

Så da har jeg anmeldt Brave og nå må jeg ordne litt småting og sånt før jobb siden det i skrivende stund er fredag morgen, men det kommer nytt blogginnlegg på søndag og i mellomtiden håper jeg alle har det fenomenalt. Vi bables!

3 kommentarer
  1. Hei hei!
   Så utrolig flott blogg du har!
   Har du lyst å hjelpe meg litt? – Tar ikke lange tiden, bare stemme på bloggen min!
   Trykk på min link / blogg!
   PS: anbefaler å registrere deg du også, får ganske mange flere lesere derfra!:)

  2. Noen ganger er livet sik at men bare nyter hvert eneste minutt. Som da jeg fik litt tidligere fri fordi at jeg er så flink til å jobbe. Så fint at du her det bra på jobben, min er vanligvis et stort virvar.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg