The bear went over the mountain =D

Planer for helgen: se “Hobbiten” lørdag ettermiddag sammen med moren min. Jeg prøvde å invitere med andre, men den eneste som viet interesse foreslo at jeg også skulle betale togbilletter og det vil jeg ikke. Uansett så syns jeg i grunnen at det alltid er koselig å finne på ting sammen med moren min og det faktum at vi dermed vil se filmen i 2D (siden mamma er skeptisk overfor 3D-briller av ymse grunner) gjør heller ingenting. Jeg syns generelt sett at 3D er ganske overvurdert uansett! Andre planer for helgen er å trene, spise pinnekjøtt hos pappa på søndag antakelig og kose meg på kaféer som forhåpentligvis har lussekatter siden jeg har veldig lyst på akkurat det nå. Det blir nok en fin helg 🙂 Og nå leser jeg “Absolutt Midnatt” som er tredje boka i Abarat-serien og mens den er en smule forvirrende (det er veldig mange år siden jeg leste bok en og to av Abarat-serien så jeg husker veldig lite og det er også en veldig fantasifull og absurd bokserie generelt sett) så er den også underholdende og fengende nok til at jeg ikke kan tenke meg at de litt over 500 sidene vil ta særlig lang tid å lese. Dessuten skriver jeg fortsatt på Julekalender på Facebook selv om inspirasjonen min dro på ferie i slutten av november og ikke har kommet ordentlig tilbake så langt (historien min blir med det ikke noe særlig imponerende) og jeg har det generelt fint mesteparten av tiden. Yay!

Og nå tenkte jeg å bable i vei om denne boka siden den var veldig awesome:

Kort oppsummert handler boka “The bear went over the mountain” (som jeg nettopp fant ut at også er navnet på en engelsk barnesang med samme melodi som “He’s a jolly good fellow” på Youtube) av William Kotzwinkle om en mann ved navn Arthur Bramhall som skriver en bok og gjemmer den under et tre i en koffert og så finner en bjørn denne kofferten og manuskriptet og drar til byen under aliaset Hal Jam og later som om han er forfatteren og så byr dette på morsomme hendelser og ditten og datten. Og så er en dypere tematikk hvordan en mann finner sin indre bjørn og en bjørn sin indre mann og hele veien er det morsomt, underholdende og veldig siterbart. 

Dette var en bok jeg likte svært godt. Den er godt skrevet, underholdende og lett å lese, men klok tross alt og full av smarte betraktninger rundt samfunnet og mennesket og slikt. Og jeg likte karakterene, både Hal Jam og Arthur Bramhall (som dessuten heter Arthur og følgelig har et av yndlingsguttenavnene mine), stemningen og sjarmen denne boka har fra start til slutt. Dette er en av de bøkene som er en sånn liten perle av en bok, en sånn bok som hverken er veldig tykk eller veldig tung, men som man husker og tenker tilbake igjen på med et smil. I tillegg er den morsom og risikoen for å le mange ganger er over gjennomsnittet stor 🙂

Og best av alt. Denne boka er veldig siterbar og nå skal jeg sitere litt i vei sånn for moro skyld:

Bramhall nodded. The fur-bearing woman loved festivals. On nights when he was only mildly depressed he could help himself get out of it by thinking how wonderful it was that he wasn’t at a moon goddess festival.

He stumbled back through the field, his brain mixing up that killer cocktail he knew so well, the one that was going to result in him feeling like a corroded anchor at the bottom of the sea.

William Kotzwinkle (dritkult etternavn btw) er veeeldig flink på å finne originale metaforer.

The bear pushed his shopping cart through the supermarket. The sky-scrapers of Manhattan had astounded him and now the endless amounts of honey that man had available to him had humbled him to the ground. The intelligence, the inventiveness, the time and courage it took to layin this much honey was the final proof that man wore the crown of creation. ‘Bears are just along for the ride,’ he said to himself as he filled his cart with honey – honey in jars, honey in plastic bottles, honey in plastic tubs.

He sensed she wanted to repeat what they’d  done earlier. She couldn’t know how hard it had been for him to perform with her, how he’d had to imagine her covered with fur.

The bear was puzzled by all the angels surrounding him. He didn’t know about angels, and thought he might have missed something about human beings, that maybe they came with wings they kept folded neatly out of sight most of the time.

Her er han hjemme hos en englefiksert dame som jeg bare ser så for meg at Prinsesse Märtha Louise kunne blitt bestevenninne med 😉

Much as Wheelock had always liked Bramhall, he was hoping to find him dead or out of his mind.

He descended now, into the subway, through the turnstile, and onto the platform. Sure enough, there was a gumball machine. I’m doing beautifully here, he said to himself as he approached the machine. He inserted a quarter in its slot, turned the crank, and out rolled a large red gumball. He took it in his paw and gazed at it. Interview. With a gumball. He waited, and while subway trains came and went and the gumball sat unmoving in his paw, he wondered if perhaps there was something else he’d missed. He popped the gumball into his mouth. The vivid red dye that coated the gumball melted over his tounge, and the carcinogens within flowed over his taste buds, absolutely first-rate. He chewed happily, feeling that, after all, the mission had turned out well. He was interviewing a gumball. Publicity was easy. He wondered why the little birdlike female at his publisher’s was so worried about it all the time.

Denne delen er fra da bjørnen Hal Jam skal i et intervju med en mann med etternavnet Gumbel og misforstår på en brilliant måte som fikk meg til å le høyt da jeg leste det på bussen i retning jobb på tirsdag. 

It’s a pity I can’t slow that process down, reflected the dog as he stared at the floor. If I broke the cookie into little pieces I could savour the experience. But somehow in the passion of the moment, I lose control.

Se, denne boka er klok og filosofisk også!

Og det er så herlig med slike bøker som er kloke, men morsomme og som ikke er perfekte, men definitivt er en nytelse fra start til slutt. Bøker som får deg til å le, smile, fascineres og dette er en sånn bok til gangs. Nå kunne jeg sikkert sitert mye mer og skrevet mer om boka og slikt, men jeg tror jeg skal gi meg her. I alle fall gir jeg boka terningkast 5 og håper at dere får lyst til å lese denne boka, kjære lesere 🙂

***

Men nå skal jeg skrive dagens kapittel av julekalenderen på Facebook og drikke mer julebrus og så blogger jeg nok i neste omgang på søndag og da vil det dreie seg om Hobbiten =D Vi bables!

5 kommentarer
  1. Prøver å raske med meg folk til å se hobbiten,men ingen kan før neste uke:( hehe. Den boken høres bra ut! Skal notere meg tittelen!
   SV;Takk! Siste eksamen er unnagjort idag ! Anbefaler en titt på warehouse 13!

  2. Jeg skulle jo bare se hvordan du tok det forslaget med å betale togbilletten min. Det kunne jo hende du hadde sagt at det var ok. Håper du får det fint sammen med mamman din, vi får finne på noe en anne gang da vet du når jeg får bedre råd. Kos deg i jula og husk jule-bloggen min.

  3. Ja da, var ikke ment som kritikk altså og vi får sikkert funnet på noe sammen en annen gang så det går bra 🙂 Hadde det fint sammen med moren min, skal kose meg i jula og leser julebloggen din!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg