In a hole in the ground there lived a hobbit…

Fin ting, er hos faren min der vi har hatt pinnekjøtt og andre julete saker og det var kjempekos 🙂 Og nå har gjester flest dratt mens jeg skal sove over til i morgen og heller sitte på når pappa drar i retning jobb. Og kvelden skal jeg bruke til å skrive julekalenderhistoriedel, lese, spille Nintendo Wii og se den nyeste episoden av Julekongen på nett-tv blant annet så det blir nok hyggelig. Ellers så har jeg nå sett “Hobbiten” sammen med moren min og det var fint og nå skal jeg bare poste en trailer for filmen og deretter den laaange, grundige anmeldelsen min og i grunnen bruke mesteparten av dette blogginnlegget på det for det er ikke så veldig mye spennende å melde forøvrig.

 

Flott trailer for en fenomenal film! Og nå skal jeg bruke resten av dette innlegget på anmeldelsen min og så skal jeg blogge i neste omgang på onsdag. Så da bables vi!

 

 

Hobbiten

 

Noen ganger klarer man ikke å gi seg helt hen til filmer eller bøker. Alt gjøres jo så riktig og det er flott og stemningsfullt og spennende og hele pakka, men så forblir man i virkeligheten likevel når det man helst vil er å forsvinne helt inn det man opplever, glemme virkeligheten, selve tiden i seg selv. Det var litt sånn da jeg så «Hobbiten» på kino. Dessuten syns jeg to timer og tre kvarter er veldig lenge, men så er jeg også ganske utålmodig når det gjelder filmer (noe som jeg mistenker at er litt av grunnen til at jeg bare har sett halvannen av Ringenes Herre-filmene).

Samtidig er det en virkelig fantastisk film. Det er så mektig og episk og jeg elsket at det var sanger og at den hadde med mer rolige scener opp i all action-en, som for eksempel scenen der Bilbo treffer Gollum og de forteller hverandre gåter. Jeg leste endeligvis boka for tre uker siden (hadde bare lest Hobbiten som grafisk roman før det) og da var det yndlingsdelen min. Og i mange filmer ville den delen vært noe som ikke ville blitt prioritert, men det ble prioritert her og det elsket jeg.

Det er kanskje litt her ambivalensen ligger. En del av meg elsker ideen om å bruke tid og fortelle historien supernøye med alt av detaljer (tilpasset filmmediet selvfølgelig). Jeg husker Harry Potter-filmene og alt jeg følte manglet, hvordan jeg tenkte at de filmene for min del gjerne kunne vart seks timer hver om de hadde med alt.

En annen del av meg føler at å strekke en bok på under 400 sider utover tre filmer virker litt kynisk, litt sånn for å tjene mest mulig penger. Og mens å tjene penger nok er en målsetning, så tror jeg aller mest det skyldes et ønske om å gjøre historien høyest mulig rettferdighet, men likevel.

Men nå høres jeg veldig negativ ut og det mener jeg ikke å være. For dette er en virkelig magisk begynnelse.

Jeg tror personlig at jeg liker «Hobbiten» som historie bedre enn «Ringenes Herre». Begge er episke bøker og filmer (selv om jeg altså fortsatt har til gode å se alle Ringenes Herre-filmene) og jeg elsker universet Tolkien har skapt og hvor dypt det bunner. Det er episk i den aller høyeste betydningen av ordet og det er så magisk, fascinerende og engasjerende at det ikke er det spor rart at Tolkien gjennom over femti år har fascinert millioner. Men jeg liker «Hobbiten» best og det tror jeg aller mest skyldes Bilbo. I større grad enn med Frodo så ser jeg meg selv i Bilbo og da særlig i begynnelsen når han stadig lengter tilbake til sitt rolige, kjedelige og bedagelige liv i «The Shire». For mens jeg mer enn gjerne skulle funnet Narnia i klesskapet mitt eller kommet inn på Hogwarts er jeg også litt bedagelig anlagt og liker egentlig at livet mitt er så rolig og trygt som det er. Og jeg liker å følge utviklingen til en karakter, se hvordan noen går fra å være en person til noe annet (som likevel essensielt er den samme) og fortellingen om Bilbo er en perfekt historie i så måte. Dette gjorde at jeg likte boka «Hobbiten» utrolig godt og gjør at også filmen blir en fremragende opplevelse.

For å snakke spesifikt om filmen nå så er den herlig. Alt er gjort riktig hva angår filming, fotografi, musikk, omgivelser og spesialeffekter og skuespillerne er fenomenale. Særlig Martin Freeman som Bilbo er perfekt (selv om han, så vel som enkelte av dvergene, er langt mer attraktive enn jeg forestilte meg dem da jeg leste boka, noe som for så vidt er helt i orden for min del), han skaper en Bilbo man virkelig ønsker å følge gjennom flere filmer og en karakter det er lett å få sympati med. Ian McKellen er ellers awesome selvfølgelig og av dvergene har jeg en forkjærlighet overfor den eldste av dem som jeg syns så superkoselig ut. Og det er så pent, jeg så den riktignok i 2D, men herregud. Det er noen filmer som er så pene at man får lyst til å eie dem på dvd, sette dem på og av og til ikke en gang se på filmen, men bare pause filmen og sitte og se på omgivelsene mens man drømmer seg bort og dette er en sånn film. Og musikken er så flott og jeg har lyst til å bo i et hobbithus med runde dører og alt det der og jeg trenger virkelig å få sett Ringenes Herre-filmene ordentlig snart. Det er så mye fint med denne filmen tross alt. Dessuten mangler det ikke på verken humor, spenning, eventyr eller sjarm og det er jo kult!

Og jeg nevnte ambivalensen litt angående å dele opp «Hobbiten» i tre filmer, men vil understreke at det altså er en stor del av meg som elsker dette. Som elsker hvordan det for eksempel i denne første filmen har blitt lagt til en del elementer som man ikke får servert i boka som gjør ting enda bedre tilrettelagt filmmediet, som gjør at historien blir enda større og mektigere og som viser kjærligheten filmskaperne har overfor Tolkiens univers bare enda bedre. Dessuten er dette et av de tilfellene der en brå slutt har føltes veldig perfekt, jeg syns denne filmen sluttet på en veldig effektiv måte som absolutt gir en lyst til å se mer.

Så ja, jeg klarte kanskje ikke å gi meg hen til filmen i helt like stor grad som jeg hadde håpet, men konklusjonen er likevel at «Hobbiten» er en veldig flott film som jeg likte veldig godt. Og den må jo ha gitt inntrykk i stor grad med tanke på hvor lang og grundig denne anmeldelsen endte opp 😉 Terningkast 5!

7 kommentarer
  1. Sjøl syns jeg tida fløy da jeg så den. Lengden ytte den bare rettferdighet, etter min mening 🙂 Jeg syns nok kanskje at fokuset på spesialeffekter og dataanimasjon blei i overkant stort (dumt å sammenligne filmer, men jf. Ringenes Herre der nesten alt av underlige vesener er kostymer), men det er en bagatell som ikke er stor nok til å trekke ned helhetsinntrykket nevneverdig. Jeg er enda mer fan av Ringenes Herre enn Hobbiten, men syns det er ei koselig og spennende lita fortelling. Femmer fra meg og!

  2. Akkurat det med lengde på filmer er jo smak og behag selvfølgelig. Uansett likte jeg den jo veldig godt og gleder meg til neste 🙂 Og det er jo på en måte naturlig at det blir mer spesialeffekter og sånt siden det var en del orker og det krever litt mer for å kle seg ut som det enn med alv for eksempel, men ser poenget ditt. Uansett er det er fortryllende univers =D

  3. Er veldig enig med deg i anmeldelsen! Synes filmen også var en smule lang, men det er også fordi jeg er en utålmodig sjel. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om at boka skal bli delt i tre filmer. Så klart er det jo for å melke universet til Tolkien for alle de pengene de klarer, men på den andre siden er jeg utrolig glad for å bli med på dette universet en gang til! Var nesten så jeg skulle ønske de utvide Ringenes Herre filmene, hehe, neida..
   Synes også filmen fortjener en 5er! Jeg var fryktelig trøtt da jeg så filmen så jeg tror faktisk jeg duppa av et par minutter inni der (Fy skamme seg) så jeg gleder meg egentlig til den kommer ut på film så jeg kan se på de minuttene jeg gikk glipp av! Bra anmeldelse også forresten 🙂

  4. Er veldig enig med deg i anmeldelsen! Synes filmen også var en smule lang, men det er også fordi jeg er en utålmodig sjel. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om at boka skal bli delt i tre filmer. Så klart er det jo for å melke universet til Tolkien for alle de pengene de klarer, men på den andre siden er jeg utrolig glad for å bli med på dette universet en gang til! Var nesten så jeg skulle ønske de utvide Ringenes Herre filmene, hehe, neida..
   Synes også filmen fortjener en 5er! Jeg var fryktelig trøtt da jeg så filmen så jeg tror faktisk jeg duppa av et par minutter inni der (Fy skamme seg) så jeg gleder meg egentlig til den kommer ut på film så jeg kan se på de minuttene jeg gikk glipp av! Bra anmeldelse også forresten 🙂

  5. Så bra at anmeldelsen falt i smak og kult at du er enig med meg 🙂 Og jeg er nok en utålmodig sjel selv hva angår film. Takk for super kommentar =D

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg