Sanger jeg vil og ikke vil høre på Idol :)

Heisann! For øyeblikket ser jeg på Idol, koser meg med brus og kjeks og i morgen skal jeg gi en blank kanarifugl i at jeg fortsatt har himla mye ulest i hyllene mine og dra på biblioteket og låne maaasse bøker! Nå har jeg jo lest en del off-the-shelf så sånn sett er det helt ok å bruke biblioteket for alt det er verdt i morgen 🙂 Ellers fascineres jeg for tiden veldig av hvor særdeles lite bil-reklamer har med biler å gjøre, jeg har lest ut “Ask the passengers” (som skal anmeldes om noen dager siden den var fenomenal) og jeg gleder meg himla mye til lørdag 2. februar da jeg skal på teater (My Fair Lady, hurra!) =D 

Tanken på at teaterplaner nærmer seg får meg til å smile litt som dette:

Bare at smilet blir enda bredere og suppleres av en hang til å nynne på musikk fra musikalen jeg skal se og en generell tilfredshet som vil bidra til at jeg vil føle meg en smule forelska i verden i hele neste uke 😉

Til noe annet. Nå, siden jeg ser på (så på, i skrivende øyeblikk er episoden over) Idol tenkte jeg her å skrive en liste over noen sanger jeg syns alle på audition bør styre unna og noen sanger de derimot burde synge og hvorfor. Så da setter jeg i gang:

Noen sanger jeg ikke vil høre på Idol hvis ikke du er sabla overbevisende

– Hallelujah til Leonard Cohen

Jeg liker denne sangen veldig godt i Leonard Cohen-versjonen, Jeff Buckley-versjonen og den versjonen som spilles i Shrek-filmen (som jeg tror er en annen en igjen) og jeg syns generelt at dette er en veldig fin sang. Og jeg forstår at folk får lyst til å synge denne sangen i Idol-sammenheng for eksempel for den er jo skjønn og har flott tekst og melodi og alt det der. Problemet ligger i at det for det første er et svært lite originalt valg rett og slett fordi den har blitt covret så mye før. For det andre er dette en sånn sang der folk har sterke meninger, der man gjerne har en favoritt-versjon og så irriterer man seg når noen synger den på “feil” måte og sånn sett er det også et dumt valg. I tillegg er det jo rett og slett noen sanger som er såpass fine at man ender opp med å være ekstra kritisk til nye versjoner av dem bare av den grunn. Dette er også en god grunn til å vurdere det veldig nøye før du velger å synge de kjenteste sangene til The Beatles 🙂

– Bohemian Rhapsody til Queen

Litt relatert til Hallelujah siden denne sangen også er et eksempel på en overdrevent covra låt som i utgangspunktet er så fin at det meste blir nedtur. I tillegg er et problem at mange bare velger å synge “Mama, I just killed a man”-delen og dropper den mer merkelige “galileo Figaro”-delen og den delen er like viktig. Og bare noen få utvalgte som Queen selv eller skuespillerne i “We Will Rock You” klarer å mestre begge delene av denne sangen. Derfor!

– Det meste av musikken til Whitney Houston (og liknende syngedamer)

En rar ting er hvordan både Whitney Houston og Michael Jackson er artister jeg har likt mye mer etter at de døde enn da de levde. Og det høres litt fælt ut, men det skyldes mest at mens de levde så var inntrykket mitt litt preget av rykter og avisoverskrifter og alt mulig sånt, men etter at de døde så er det bare musikken jeg fokuserer på, ikke alt det andre. Dette betyr ikke dermed at jeg er kjempefan plutselig, men nå syns jeg mye av musikken til Michael Jackson er veldig super (jeg har blitt svært glad i “Man in the mirror” for eksempel) og jeg har skjønt at nettopp konkurranser som Idol og sånt ødela inntrykket mitt av Whitney Houston litt. Whitney Houston selv synger nemlig fantastisk og hun holder igjen, tar ikke helt av og dropper tonejokkinga. Folk som synger sangene til Whitney Houston og liknende syngedamer på Idol (og andre sangkonkurranser) derimot overdriver i ni av ti tilfeller, de triller toner for mye, de gir for mye gass, de gjør at noe som kunne blitt flott og verdig blir heller irriterende. Dette gjør at jeg alltid blir skeptisk hvis folk dukker opp på Idol og skal synge for eksempel Whitney Houston. I tillegg syns jeg ofte at det virker litt påtatt om folk synger Whitney Houston for eksempel, da mistenker jeg alltid at de bare har tenkt “bwahaha, nå blir de imponerte, se, jeg kan synge skikkelig bra og trille toner og alt” og viser seg frem og Idol handler jo om å vise seg frem, men det handler mer om formidling. Her vil jeg understreke at Whitney Houston kan være et fenomenalt valg også og at det finnes nok av folk som kan synge slikt uten å overdrive. Det er bare litt langt i mellom dem.

– Stand by me med Ben E. King

Denne sangen vil jeg at folk skal unngå siden det er yndlingssangen min og jeg følgelig vil være skeptisk til de aller fleste versjoner jeg hører. Unntaket er hvis den ligger veldig nært opptil Ben E. King eller om du har veldig lik stemme som Timon eller froskene i Stand by me-musikkvideoen med denne sangen i Disney-stil 🙂 

– Walking on Sunshine og Can’t get you out of my head 

Begge disse sangene er både veldig fengende og veldig irriterende og det er veldig lett å synge dem på måter som understreker “irriterende”-siden ved sangene mer enn “fengende”-siden og følgelig er det like greit å unngå dem. 

– Lady Gagas sanger i rolig versjon foran pianoet

Dette har blitt den nye trenden i sangkonkurranser og det er egentlig et smart valg siden dommerne tydeligvis aldri er klare over at Lady Gaga antakelig har spilt disse sangene i rolige, nedstrippa versjoner foran pianoet på utallige konserter og i stedet går ut i fra at valget om å gjøre en rolig, nedstrippa versjon av for eksempel “Poker Face” er veldig originalt og særpreget. Og jeg tror det i grunnen er ganske få versjoner av Lady Gaga-sanger som virkelig er originale og særpregede når alt kommer til alt og ender opp med å irritere meg når noen får masse skryt for egenart og slikt når de egentlig ikke er spesielt originale. Jeg vet ikke om dette gir helt mening.

 

Noen sanger jeg derimot vil at folk skal synge

– musikalsanger

Greit nok, det er kanskje ikke musikalsanger dommerne viser mest entusiasme overfor og musikaler i seg selv er veldig smak og behag, men jeg kommer til å heie på deg hvis du synger en sang fra en musikal. Jeg kommer til å digge deg, særlig hvis du velger noe obskurt eller noe awesome som “Defying Gravity” for eksempel, som “Astonishing” og hvis du er så kul at du velger noe fra musikaler som Into the Woods, In the Heights og Spring Awakening kommer jeg til å elske deg =D

– Somebody to love eller Another one bites the dust med Queen

Mens “Bohemian Rhapsody” bør unngås syns jeg folk generelt er veldig kule om de velge noe annet signert Queen og da særlig disse to sangene. De syns jeg nemlig er råkule sanger og hvis du synger dem med selvtillit, naturlighet og god stemme er det genialt!

– At last med Etta James

Denne sangen syns jeg har blitt litt overcovret så det er med forbehold at jeg trekker den frem, men hvis du har flott stemme, innlevelse og sjarm så kan dette bli en kongeopptreden. Og så kommer jeg til å tenke på deg som en person med god musikksmak og det er jo og et pluss.

– Both Sides Now

Jeg er veldig glad i denne sangen og liker alltid folk litt bedre om de synger denne sangen siden det viser at de har veldig god smak etter min mening. Videre er det et smart valg i og med at det er en sang der det er lett å bli likt om man for eksempel har en gitar eller et piano tilgjengelig og kan synge fint og har god formidlingsevne og det er en sang der jeg som dommer lett ville tilgitt nerver og usikkerhet siden det egentlig passer fint. 

– Selvskrevne sanger

Siden målet er platekontrakt føler jeg at det lover veldig godt om deltakere kan spille instrumenter og skrive egne låter. Det er ting som vil komme godt med post-Idol.

– Tullete sanger

Jeg liker deg hvis du velger en barnesang eller “Fiskebolla lengter etter havet” eller Pokemon-sanger eller liknende ting. Det vil antakelig ikke føre deg særlig langt, om du så synger den nydeligste versjonen av “Jeg kan en sang som går deg på nervene” så tviler jeg på at dommerne vil bli overbevist. Men det vil gjøre at jeg tenker på deg som underholdende og morsom og jeg liker når jeg kan tenke på folk som slike ting. 
***

Listene kunne nok vært lengre, men her er noen eksempler på ting jeg vil se og ting jeg ikke vil se. Jeg satser på at dette var av interesse =D Nå skal jeg finne på andre ting enn blogging, vi bables! 

5 kommentarer
  1. Det hadde igrunn vært veldig tøft om noen hadde dukka opp på Idol-audition og fremført for eksempel en rolig versjon av “Bæ, bæ, lille lam” der det var helt tydelig at vedkommende kunne synge. Bare fordi, liksom 🙂

  2. Må si meg veldig enig der! Mange sanger man bare ser ALT for mange ganger på talentshow og sangkonkurranser. Blir ikke dommerne lei? Vel, dette var et veldig interessant innlegg å lese 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg