Vareopptelling (åtte grunner til at jeg likte denne boka veldig godt)

La meg se. I dag har jeg sett Angel, gjort husarbeid og oppvask, trent og koseligst av alt: sittet ute på en benk og lest, tegnet og spist sjokolade og en is. Det er jo sol! Jeg kjenner personer som ikke liker vår, men jeg syns i grunnen at vår er herlig og særlig nå når snøen smelter og temperaturene stiger og jeg har sett hestehov endeligvis (ilte av glede da jeg tittet ut av vinduet på t-banen og så hestehov i går, noe som resulterte i rare blikk fra de som satt like ved meg, men dem om det). Og i går var det en trikk ved Bislet ca som ikke gadd å komme så jeg fikk en tjue minutters uplanlagt spasertur (noe som egentlig ikke er så veldig ille hvis man nettopp har kjøpt masse smågodt og det er strålende vær) og ja, generelt sett har dette vært en koselig, men ganske rolig helg. Men det er jo litt fint av og til det og 🙂 På den negative siden bor jeg i fjerde etasje i en blokk med heis og denne heisen har ikke virket siden onsdag. Den skal virke fra i morgen da og uansett er det jo ikke så ille å måtte ta trappene (det gidder jeg jo veldig sjelden ellers), men likevel. Gleder meg til heisen virker igjen for da har jeg i alle fall muligheten til å ta et bevisst valg i stedet for å måtte ta trappene uansett. 

Ellers har moren min nå flyttet til en ny leilighet og bor enda nærmere enn før. Dette vil ikke utgjøre så veldig stor forskjell for min del utenom at hun nå ikke har badekar så det blir mindre av idyllen med å ligge nærmere halvannen time i et badekar mens man drikker te. I tillegg vil jeg nok hjelpe til mer med å gå tur med hunden som bor hos mamma siden vi bor nærmere hverandre nå og jeg har mindre unnskyldninger sånn sett. Men i det store og det hele vil livet mitt være mye av det samme og på en måte blir det ganske fint også for tiden jeg brukte i badekar kan herved brukes på andre ting. Som å dra på kafé, sitte på ymse benker og se på livet eller å gjøre andre ting. Og nærmere sommeren vurderer jeg å pakke håndkle og badedrakt og slikt og en bok og lete opp svømmehaller i Oslo med boblebad som kan gi badekarfølelse på ny. Vi får se hva jeg finner på. 

Livet er for øvrig fint. Jeg gleder meg helt sinnssykt mye til musikalen jeg skal se neste fredag og koser meg masse for tiden med å lese veeeeldig mange bøker. Deriblant “Vareopptelling” av Erlend Loe som jeg nå tenkte å bruke resten av dette innlegget på å bable om. Jeg gir denne boka terningkast 5 forresten (noe jeg sier med en gang siden dette mer vil bli om grunnene til at jeg likte denne boka enn en vanlig anmeldelse) og Erlend Loe er kul. Håper Vareopptelling-bablinga er av interesse, god fornøyelse og så blogger jeg nok i neste omgang på onsdag:

 

Åtte fine ting med Erlend Loes «Vareopptelling»

 

1)   Coveret, designet av Alice Lima de Faria (som også illustrerte barneboka «Rumpemelk fra Afrika» som Erlend Loe ga ut i fjor) er svært fint. Dette er en sånn bok som til tross for en viss beskjedenhet på mange punkter er lett å legge merke til, godt hjulpet av den røde skriften.

2)   Det er en fin tittel. Man kan velge så mye når det gjelder titler, lange og innviklede, poetiske og elegante, (innsett navn her) og kampen mot et eller annet. Og så kan man gjøre det enkelt, men fint. «Vareopptelling» liksom. Det funker fett det J

3)   Erlend Loe er blant de forfatterne som virkelig har sin egen skrivestil. Alle har jo sin egen stil for så vidt, men det er forfattere som minner om andre forfattere eller som viser klart litterært slektskap. Og så har vi Erlend Loe som det er andre som kan minne om, men som selv bare minner om seg selv. Og det er så fint.

4)   Det er en fin historie. Vi følger Nina Faber på noen og seksti som nettopp har gitt ut en ny diktsamling og som går en smule bananas da anmelderne er særdeles lite greie med henne. Og nå spoiler jeg i grunnen ganske lite siden dette også står på baksiden av boka. Jeg liker å lese om Nina Faber, jeg får sympati med henne selv om hun tar en hel del beslutninger som etter min mening er svært lite lure og det hele blir godt formidlet i tillegg.

5)   Jeg elsker hvordan absurde og mer groteske handlinger blir fortalt om med en naiv og avslappet tone. Det minner meg litt om «Sweeney Todd» og «Bunny Suicides» og sånne sanger jeg liker så godt der handlingen er deprimerende deluxe mens melodien er glad og sprudlende. Og det gir en viss distanse til stoffet samtidig som boka gir et sterkere inntrykk enn om alt var mer melodramatisk.

6)   Jussi er awesome. Jussi er et pinnsvin som Nina serverer soyamelk og har bare en liten rolle i alt sammen (hadde dette vært en tv-serie hadde han nok bare blitt nevnt i end credits), men jeg vil gjerne lese flere bøker om Jussi. Kanskje et der han er pinnsvindetektiv som kjemper mot demoner og slikt (ja, jeg har sett for mye Angel i det siste)! J

7)   Boka er delt opp i flere korte deler som kalles etappe 1, etappe 2 og så videre. Jeg syns det var et fint grep.

8)   Det er en forholdsvis kort bok (130 sider) som man kan lese ut på bare noen timer. Mens mange bøker kler en viss lengde så liker jeg også korte bøker, bøker som det er raskt å få lest flere ganger. Dessuten kler Erlend Loe bøker som ikke er så lange uansett, det passer med den enkle, naive, men likevel kloke skrivestilen hans og er fint og sjarmerende.

 

6 kommentarer
  1. Har vurdert om jeg skal kjøpe inn denne og jeg tror at du overbeviste meg nå. Det er sjarm i korte bøker som forteller store historier. Pinnsvindetektiv hørtes ut som en knallide, hehehehe, kanskje det blir en Nanowrimobok engang?. 😉

  2. Kanskje. Jeg skrev jo en lengre historie om en blåveis som var detektiv for noen år tilbake (og så lagde jeg egen mail og Facebook til den) så alt er mulig 😉 Og ja, “Vareopptelling” er absolutt verdt å lese, fine boka <3

  3. Jeg har veldig lyst til å lese den 🙂 Føler litt at Erlend Loe er en sånn forfatter som man liksom må være litt for gode for. Litt sånn, jada, til å begynne med skreiv han nyskapende og naivistisk, men nå veit alle hvem han er, og han er så syyykt mainstream, liksom. Idiotisk hipstermentalitet, spør du meg. Jeg digger ham!

  4. Helt idiotisk mentalitet! Jeg kommer til å like Erlend Loe uansett og sånn sett er det innmari fint at det fortsatt er en hel del av bøkene hans jeg enda ikke har lest sånn at jeg har ting å kose meg med der også fremover =D

  5. I believe this is among the so much significant information for me.
   And i am happy studying your article. But should statement on some general things,
   The website taste is ideal, the articles is in point of fact excellent : D.
   Just right process, cheers

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg