The secret of NIMH og finhet og rare meg :)

Livet er fint. Verden handler om bøker, om å tegne, om å glede seg skikkelig til neste uke pga. MGP og 17. mai og om å generelt føle seg inspirert. Og jeg er riktignok litt teit siden jeg etter november i fjor mista kontakten med han søte jeg jobba sammen med på Fretex og så ikke har tenkt på ham omtrent på flere måneder og så bare var jeg tilfeldigvis på Majorstuen på lørdag og tittet innom Fretex der de sa at han nettopp hadde vært innom og vips brukte jeg et kvarter på å lete rundt etter ham på Majorstuen og forelskelsesfølelsen blusset opp igjen og nå har jeg sendt ham en liten hilsen fra mobilen min (bare noe sånt “hei, jeg ville bare sende en hilsen, håper alt går bra med deg, hilsen Karoline”). Jeg er patetisk, jeg vet, men tenk om grunnen til at han ikke har tatt kontakt ikke skyldes at jeg er teit, men at tiden går og så blir man opptatt av ting og så føles det for sent å gjøre noe, dessuten liker jeg ham egentlig veldig godt og om han ikke svarer på meldingen så er jeg jo der jeg var og det vil i det store og det hele ikke gjøre noen forskjell, men da har jeg i alle fall gjort et forsøk. Og tenk om han syns det er fint å høre fra meg og vil treffes og vi kan dra på kafé sammen og andre ting og fortsette der vi slapp. Det er lov å håpe 🙂

Nok om det. Jeg har nå hatt et Eureka-øyeblikk angående et skrivekonsept og det er jo flott. Noen ganger har man karakterer som er så levende for en at man stadig ser dem på t-banen eller bussen og som man vet alt om og trenger å skrive om og så får man nye ideer sånn plutselig om akkurat hvordan man kan gjøre nettopp det og så er det i seg selv magisk. Og ellers er det spillkveld i morgen og jeg har brus, Hockey Pulver og sjokolade til i kveld (en kveld som skal brukes hovedsaklig til å se finalen av Idol der jeg heier mest på Eirik) og nå tenkte jeg å anmelde en finfin film jeg så forleden så jeg setter like godt i gang med det. Så da bruker jeg resten av dette innlegget på denne anmeldelsen og så blogger jeg igjen på søndag. Vi bables!

 

The Secret of NIMH

 

Det var en gang en barneversjon av meg selv som så denne filmen stående i hyllene på Stovner Bibliotek og lot være å låne den fordi den bare fantes der med engelsk tale. Dette var da jeg var rundt ti, elleve år, før dvd-filmenes inntog i tilværelsen og før jeg ble superopptatt av å se ting på originalspråket sånn som jeg er nå. Siden har det gått en hel masse år og jeg har liksom alltid tenkt at «Secret of NIMH» må sees etter hvert uten å ha kommet så langt, men nå er den sett og konklusjonen er at dette er en helt herlig animasjonsfilm som absolutt er verdt å se.

Det handler først og fremst om Mrs. Brisby som er enke med fire barn og som får problemer da hun må flytte for å unngå at huset hennes skal bli knust av bondegårdens traktor. Problemet er at hun ikke får flyttet siden hennes yngstesønn, Timmy, er alvorlig syk og ikke kommer seg ut av senga og da må hun søke etter hjelp. Historien inneholder videre intelligente rotter, en skikkelig bad guy, kjærlighetssyke kråker og både fantasi og spenning og er en Don Bluth-animasjonsfilm av ypperste kvalitet. Jeg likte historien veldig godt og irriterer meg litt over barneversjonen av meg selv som ville elsket denne filmen dypt og inderlig. For ja, det er en film fra 1982 og det syns at det ikke var helt de samme ressursene når det gjelder animasjonsfilm som i dag, dessuten er storyen litt tynn sånn egentlig og karakterene er ikke så godt utviklet som man kunne ønske. Men samtidig er det en så herlig film, spennende og interessant fra ende til annen. Og mens jeg elsker nyere animasjonsfilmer så er det likevel noe eget med eldre animasjonsfilmer som er håndanimert fremfor å være datagrafikk. Det gir så mye ekstra karakter og er jo mye mer elegant og kunstnerisk sånn egentlig.

Som film minner dette litt om «Et amerikansk eventyr» og «Lillefot og vennene hans», filmer som også er signert Don Bluth. Jo da, det er en annen historie, men det er den samme omtenksomheten og varmen. Dette er animasjonsfilm der man føler seg inderlig lykkelig etterpå fordi det så åpenbart er laget med hjerte og kjærlighet overfor det å formidle en historie via animasjonskunst. For animasjonsfilm er kunst. Det er magi og særlig når det er håndtegnet slik som her.

Og ellers så gjør jo «The Secret of NIMH» mye riktig. Mens mange av karakterene ganske riktig ikke er så velutviklede så er Mrs. Brisby en karakter man lærer å kjenne meget godt og som man ønsker kun det beste. Videre er det nydelig musikk og det er færre sanger enn i andre Don Bluth-filmer jeg har sett, men til gjengjeld så har filmen en nydelig score. Og selv om jeg elsker musikaler savnet jeg aldri storslagne musikalnumre for det er ikke alltid det er det riktige grepet heller. Det er ellers skjønt animert altså og viktigst av alt, det er særdeles stemningsfullt. Man opplever snaut en time og tjue minutter i filmens verden og glemmer virkeligheten i mellomtiden. Og når filmen er ferdig er man inspirert og glad og må skrive storslagne anmeldelser som denne i håp om at alle andre skal se denne filmen (for eksempel via Netflix slik som jeg gjorde).

Så ja, denne filmen er en perle. Langt i fra perfekt, men akk så tilfredsstillende. Terningkast 5!

11 kommentarer
  1. Kjempe søt blogg, stå på! Gjerne ta en titt innom min blogg også, har akkuratt laget mitt første gratis design og vil gjerne høre hva du syntes <3

  2. Jeg elsker slike eureka-øyeblikk om bokprosjekter. Leste nettopp en anbefaling av bloggen din hos Plastdrage, og fløy rett innom! Og du har helt rett angående bokfigurer… det er ikke slik at jeg ser akkurat disse, men en gang holdt jeg på å miste haken da jeg så en lege som lignet veldig på en av mine. *host*

  3. Ooh, forelskelse er deilig, hva? Skjønner ikke at du torte sende mld, der får du poeng fra meg i hvert fall. Modige Karoline!
   Jeg elsker eureka øyeblikk jeg også. Når det er noe du har tenkt på lenge, for eksempel, som du ikke helt klarer å få til å stemme. Og så plutselig faller det deg inn som om det skulle ha vært der hele tiden. Eureka!

  4. Eureka-øyeblikk er herlig! Og ja, det er kult når man ser noen som likner sykt mye på en karakter man har diktet opp, det er veldig fascinerende =D Forelskelse er fint, men også litt mas siden han ikke har svart på meldingen og jeg trodde jeg liksom hadde blitt ferdig med slike følelser, men så kommer de tilbake og så føles hodet som om det er kaos. Ja ja, alt ordner seg nok!

  5. Sånne øyeblikk er fantastiske. De gjør rett og slett håndtverket magisk og det er som noe både faller på plass og samtidig blir distansert fra en. Merkelig, men jeg klarer ikke å beskrive det annerledes.
   Og Secret of NIMH. Jeg hadde glemt den, men det falt så på plass for meg at denne så jeg og likte. Jeg tror jeg er nødt til å samle folk i sommer og at vi ser den på nytt. Takk for påminnelsen.

  6. Bra du også heide på Eirik i Idol (selv om han dessverre ikke vant) 😉
   Så gøy at du skriver på en bok! Selv har jeg prøvd å arbeide på en i noen måneder nå. Har så godt som hele historien surrende rundt oppi hodet, men får meg liksom ikke helt til å sette meg ned og skrive den. Elsker alle karakterene og vil egentlig bare lage filmen så fort som mulig, haha! 😀
   Jeg tror faktisk jeg så den “Secret of NIMH” da jeg var liten… men er ganske usikker. Er helt enig i at de håndtegnede animasjonsfilmene var noe eget. Personlig synes jeg man kan se hvor mye mer koselige de er. De har en helt egen sjarm 🙂

  7. På den positive siden med at Eirik ikke vant så var idol-singelen veldig uinteressant og da kan hans første singel være noe som er mer spennende og mer ham. Og jeg elsker å ha skriveprosjekter og det varierer kanskje veldig hvor mye jeg skriver, men det er der alltid som en ting jeg elsker 🙂 Og ja, håndtegnet animasjon har en egen sjarm. Tusen takk for en fin kommentar og velkommen skal du være 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg