Fine ting og leserprofil :)

Fine ting: jeg har fått skrevet, redigert og sendt en hel del søknader denne uka, sånn i tillegg til å lese, se Doctor Who på Netflix (ja, jeg har begynt å se på det, har bare sett litt over en sesong så langt, men det er da en begynnelse) og obsesse over SYTYCD. Og når det gjelder sistnevnte er jo dette en god grunn til å elske det:

 

Jean Marc Generoux alene er jo sinnssykt kul siden han er så sprø og energisk og Paul er eye candy og veeeldig flink. Også er jo Witney ganske rå og til sammen blir det dynamitt. Me like!

Jeg er litt vel opptatt av So you think you can dance egentlig, det må innrømmes. Det er forum om programmet som jeg titter innom flere ganger hver dag, det er massevis av recaps jeg leser, det er radio-show om det som sendes på Youtube på torsdagskvelder som jeg alltid får med meg. Men det er jo fint, man trenger ting å ha dilla på, det er en fin ting 🙂

Nok om det. Her tenkte jeg nå og ha en leserprofil, inspirert av innlegg som dette: http://bokmerker.org/?p=13412&cpage=1#comment-9025 og da setter jeg i gang:

1. Hvilken bok leste du sist?

“Memoirs of an imaginary friend” av Matthew Dicks, en bok som var fortalt fra synspunktet til nettopp en usynlig venn og sånn sett jo hadde et veldig originalt konsept. Jeg er derimot litt usikker på selve historien for jeg fant den veldig urealistisk (og ikke på grunn av konseptet, men tingene som skjedde i den) og noen ganger føler man at konseptet er bedre enn utførelsen når det gjelder bøker (eller andre ting. Dessuten var den veldig trist. Det som var fint var at den var interessant, klok og tidvis veldig fint skrevet og jeg likte karakterene så det er jo bra. 

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?

Jeg leser for øyeblikket “Small chance for Stuart” (eller “Horton’s Magical Mechanism”, det er en bok som har ulike titler forskjellige steder) og det er en engelsk ungdomsbok som er underholdende og smart og ganske så lettlest. Og når den er lest ut vet jeg ikke helt hva jeg skal lese, jeg har veldig mange muligheter tross alt. 🙂

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?

Antakelig er det nok mest mannlige forfattere og det er ikke bevisst, men likevel. Med det sagt så er det enkelte kvinnelige forfattere jeg er veldig glad i og har lest omtrent alt av. 

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?

Ja. Det er sikkert litt feil, men jeg liker veldig godt å vite hvor mye jeg har igjen av bøker uansett om det er en bok jeg liker eller en bok jeg ikke liker. Dessuten har det litt med mitt lille mål om å lese så mange bøker i måneden som mulig og jeg vet at det ikke spiller noen verdens rolle hvor mange bøker man leser i året, men jeg bryr meg likevel. 

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)

Amazon, norske og utenlandske bokblogger, omslag og ting jeg plutselig kommer over i bokhandler eller på biblioteket. Jeg husker at jeg leste “En brøkdel av helheten” kun basert på at jeg likte coveret og det var jo full klaff og veldig mye er ting jeg oppdager via bokblogger (Thebooksmugglers for eksempel). Det finnes så mange måter å oppdage nye litterære oppdagelser <3

6. Når er en bok for lang?

Når man bare leser for å bli ferdig og ikke nyter lesingen. Og jeg syns ofte bøker er litt for lange hvis de er over 600 sider. Det er jo selvsagt unntak (den nevnte “Brøkdelen av helheten” eller “Fraction of the Whole” som den egentlig heter, de tykkeste Harry Potter-bøkene, andre bøker jeg har lest som jeg ikke kommer på nå), men generelt sett føler jeg ofte at veldig tykke bøker gjerne har med en del ekstra som jeg ikke føler er nødvendig å ha med (Moby Dick og Les Miserables for eksempel, flotte fortellinger, men ekstremt detaljorienterte og når det gjelder Les Miserables liker jeg i grunnen musikalen best). 

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?

Jeg leser nok aller mest på engelsk, men også en del på norsk og mens det på norsk oftest går i bokmål så har jeg ingen problemer med å lese nynorsk i ny og ne heller. Men det går veldig mye i engelsk, det gjør jo det. 

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?

Hvis jeg anmelder en bok kan det som regel tolkes som at jeg vil at alle skal lese den siden de fleste bøker jeg anmelder er ting som virkelig har gitt inntrykk. Men jeg tror det siste jeg virkelig, VIRKELIG obsesset ordentlig over bokmessig sett nok var “Alcatatraz”-bøkene til Brandon Sanderson som jeg leste i vårres. De var jeg i noen uker ekstremt opptatt av 😉

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall ? når gir du opp?

Ja, jeg syns livet er for kort til å lese uinteressante bøker, dessuten skal å lese være gøy, det er tross alt en av mine definitive yndlingsting. Jeg kan også ende opp med å legge fra meg en bok ganske tidlig. Samtidig er det også noen bøker jeg legger fra meg som ikke er kjedelige, men som jeg heller finner ut at ikke er riktige der og da. Noen ganger er man rett og slett i feil modus for en bok og da kan man prøve igjen senere. Sånn var det eksempelvis med “Parfymen” av Patrick Süskind, den la jeg fra meg første forsøk, men så leste jeg den nå i juni og likte den kjempegodt (og jeg trenger å få sett filmen, håper den etter hvert dukker opp på Netflix).

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din ? og hvilken finnes ikke?

Engelske ungdomsbøker er det veldig mye av. Jeg leser også en del ting som teknisk sett er ment for barn, men som jeg liker godt lell, jeg leser også Fantasy, grafiske romaner og generell skjønnlitteratur er det også mye av og det er mer engelske bøker enn norske bøker antakelig hvis man teller over. Jeg leser ikke så mye Science Fiction (men det finnes unntak), jeg leser lite krim (men burde seriøst lese Agatha Christie snart for jeg tror det kunne vært litt min smak og jeg liker uansett ideen om detektiver langt mer enn ideen om politi-etterforskere) og jeg er veldig uinteressert i chick lit. 

*

Jeg satser på at dette var interessant. For øvrig har det ikke skjedd så mye spennende. På mandag trodde jeg at det ikke lenger gikk an å låse utgangsdøra og fikk panikk (godt hjulpet av at det var drittvær og torden og jeg er litt redd for torden), men mamma reddet situasjonen og nå virker alt fint og brannalarmer har det fortsatt med å gå alt for ofte, men ellers så er det meste fint og nå gleder jeg meg til helgen og Pippi Langstrømpe på teater.

Og da tenkte jeg å blogge i neste omgang enten fredag eller på lørdag etter at jeg har vært på teater kanskje eller et helt annet tidspunkt. Fredag eller lørdag blir det nok uansett. Vi bables og ha en fortsatt fin dag alle sammen! =D

10 kommentarer
  1. Når jeg først begynner å se på SYTYCD, har jeg lyst til å ha maraton. Jeg er så svak for talentprogrammer. (Hihi, selv om klippet ikke er fra i dag, så var det litt morsomt at jeg også fyller 22.)
   Likte leserprofilen veldig godt! Jeg har veldig lyst til å lage en skikkelig leseliste snart (jeg har bare noen hlavglemte mentale notater), og lurte på om du har forslag til 5-10 engelske ungdomsbøker som jeg bør legge inn? Har noen ideer alt, men setter pris på innspill.

  2. Klippet er jo nesten fra i dag da, siden det er fra tirsdag trettende. Og jeg er ganske svak for talentprogrammer selv, sånt er gøy 🙂
   Fint at leserprofilen falt i smak, jeg er veldig glad for at Bokmerker ga meg ideen om det. Og blant engelske ungdomsbøker anbefaler jeg særlig forfatterne A.S. King, Frances Hardinge og John Green for øyeblikket, det er jo muligheter for eventuelle leselister 🙂

  3. “Noen ganger føler man at konseptet er bedre enn utførelsen når det gjelder bøker”… Åh, det er du ikke aleine om å tenke! Syns dette særlig gjelder science fiction. Mange sci-fi-bøker er bygd på helt geniale ideer, men så er språket så ubehjelpelig dårlig at jeg bare irriterer meg over at ikke noen som faktisk skjønner seg på flyt kunne ha skrevet den isteden. Uansett, mange artige fakta, kanskje jeg stjeler den sjøl en gang 🙂

  4. ooOOoo kult skjema der 😀 Jeg er ganske tilfeldig når det gjelder å finne nye bøker å lese. Sist jeg var i bokbutikken så jeg en novelle samling som het ‘Body Horror’ da tok jeg den bare med til kassa med en gang. Var faktisk et råbra kjøp 😉

  5. Ja, det er et kult skjema og det er fint når man plutselig kommer over noe og så er det el fantastico. Har hatt noen slike kjøp av og til selv 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg