Pippi Langstrømpe-fokusifisering =D

Heisann! Det er ting i verden som gjør meg veldig fornøyd. For eksempel det faktum at jeg hadde noen penger jeg fikk til bursdagen min i juni som i går ble brukt på en ny bok (fordi jeg tar feil når jeg påstår at jeg har nok å lese på, man har aldri nok å lese på, dessuten sto den uansett på Amazon-ønskelista mi så det var nok skjebnen), elefantformede post-it lapper (yay!) og billetter til å se premieren på Ronja Røverdatter den syvende september. Siden jeg også har sett “Pippi Langstrømpe” i dag (noe jeg snart skal komme tilbake til), skal se et show med folk som synger musikalsanger i november og jeg og mamma har planer om å se “Annie” betyr det at uansett hva som skjer så vil høsten i alle fall inneholde en fin dose kultur (og dette er jo bare en begynnelse, jeg har mål om å få sett en hel masse forskjellig annet også, teater er jo det smarteste i verden å bruke penger på) =D 

For øvrig leser jeg skikkelig mye bøker for tiden, jeg har en fæl tendens til å tenke at jeg bare skal se en episode med ting på Netflix og plutselig har jeg sett tre, fire stykker (dette er hvordan jeg nå skal i gang med min tredje sesong med Doctor Who, min nye dille) og jeg vet fortsatt ikke helt hva som skjer når det gjelder jobb og praksis og slikt, men det ordner seg nok snart og i mellomtiden har jeg nok å finne på. Generelt sett har jeg i grunnen veldig tro på at tiden fremover blir super 🙂

Men som jeg nevnte så har jeg altså vært og sett “Pippi” i dag og nå skal jeg bable i vei litt om den som seg hør og bør.

 

Syv grunner til at Pippi Langstrømpe på Christiania Teater er super og fortjener terningkast 5


1) Det er Pippi! Greit nok, som barn likte jeg Marikken best hva angår Astrid Lindgren og jeg fant det av en eller annen grunn mer sannsynlig å finne Narnia i klesskapet mitt enn å være barn og kunne bo alene uten noen voksne sånn som Pippi gjorde, men Pippi er jo himla kul. Astrid Lindgren burde fått Nobelprisen i Litteratur sånn jeg ser det og Pippi er hennes kanskje aller mest umiddelbare karakter for hun er litt som Super Mario, Harry Potter og Mikke Mus, en så godt som alle kjenner til og det med rette. Og jeg liker håret hennes, pågangsmotet og sangen hennes og ja, Pippi er genial 🙂

2) Skuespillerne er fenomenale. Da jeg så det var det Evelina Moholt i hovedrollen som Pippi og hun hadde masse sjarm, sang fint, kunne slå hjul som en proff og gjorde i det hele tatt en flott prestasjon. Forøvrig er jeg ganske overbevist om at Kevin Haugan, som stjal showet flere ganger, kommer til å bli musikalteaterets versjon av Aksel Hennie og være med i alt fremover og jeg syns generelt alle skuespillerne, voksne så vel som barna gjorde en kjempejobb, dessuten hadde de det åpenbart kjempegøy mens de var i gang. 

3) Det er ganske fin lengde på stykket. Noen av de voksne i nærheten av der jeg satt virket litt uforberedt på at det ikke var pause, men sånn jeg så det så var det uansett ikke noe naturlig sted å ha pause. Stykket varte ca halvannen time og for min del kunne det gjerne vart enda lenger, men sånn det var så var det ganske fint. Dessuten er det akkurat lenge nok til at små barn ikke blir alt for utålmodige og til å formidle en fin historie som underholder hele veien.

4) Økonomisk sett er det helt brilliant. Veldig mye teater koster mellom 400 og 600 kroner, men billetten min til Pippi kostet meg bare 350 kroner (teknisk sett kostet det meg jo enda mindre også siden jeg hadde gavekort, men ja) og det er forholdsvis rimelig for en tur på teater. Attpåtil var programbladet gratis og brus kosta 30 kr i kiosken (noe som jeg ser på som ganske greit). Særlig det med programbladet imponerte meg siden jeg alltid må ha programblad og det til sammenlikning kostet over 70 kroner da jeg var på Folketeateret i våres.

5) Det er finfin musikk og flott dansing. Jeg husker riktignok ingen av sangene utenom “Her kommer Pippi Langstrømpe” nå i ettertid, men de var fengende og gode musikalnumre som i tillegg bydde på fin dansing. Elaine Fatland særlig imponerte med skikkelig danse- og entertainerskills og nummerne var også slike numre som både barn og voksne kunne kose seg med. 

6) Stykket er både morsomt og sårt. Mens plottet ikke er spesielt innviklet (noe som er like greit) og det er masse sjarm og humor så er en av denne forestillingens største styrker nettopp det faktum at det også har en sårbarhet. Pippi er sterk og modig og optimistisk som få (hun og Annie kunne hatt en optimismeduell, jeg er faktisk litt usikker på hvem som ville vunnet), men hun er også alene. I en utrolig nydelig scene der hun går og legger seg og synger nattasang først for Herr Nilson og deretter for seg selv og drømmer om havet og moren sin og slikt, en scene jeg for min del fikk tårer i øynene av, kommer det spesielt tydelig frem at under all selvtilliten og styrken er det en ung jente som er ganske så alene i verden. For mens de voksne angriper saken fra helt feil side med deres mas om barnehjem og slikt så er det likevel litt trist at Pippi bor alene i villaen sin uten foreldre og det finnes stunder der man trenger noe mer enn en hest og en ape.

7) Det er stilig. Scenografien er ganske enkel, men fungerer fint og det er veldig stilig teknisk utført med en animert ape og slike ting. Jeg liker videre hvordan hele scenen tas i bruk og hvordan det er fin kommunikasjon med publikum hele veien. 

Så ja, det er veldig mye fint her. Og man kunne kommentert på det at karakterene strengt tatt er ganske karikerte utenom Pippi, men det føles litt riktig her. Det som dog er litt dumt er at det sånn jeg ser det ikke var helt konsekvent løst angående Herr Nilson og hesten som tidvis var animerte figurer og tidvis kosedyr og gyngehest, om de faktisk var innbilte figurer eller ikke ble litt uklart for meg. Jeg syns også plottet hoppet litt hit og dit og at det kanskje hadde vært bedre om de voksne som var skeptisk til Pippi hadde likt henne bedre og bedre fremfor hvordan de var skeptiske helt til de på slutten plutselig var kjempefans.

Det fine er at dette er ganske små ting og generelt sett håper jeg det er så tydelig som mulig at jeg først og fremst koste meg skikkelig for dette er en virkelig super forestilling med masse som er lett å like. 

*

Men da var det i grunnen ikke så veldig mye mer jeg hadde på hjertet, men jeg tenkte å blogge i neste omgang mandag eller tirsdag så da bables vi. God fornøyelse! 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg