“The shock of the fall” og annet som sikkert er interessant :)

Heisann. I mitt forrige innlegg anmeldte jeg “Pippi Langstrømpe“-teaterstykke og i dag skal jeg anmelde en bok, men før jeg gjør det så kan jeg informere litt om ting som har skjedd. I dag var jeg på gruppe-intervju angående jobb på en ny lekebutikk som skal åpne i Oslo snart og det var veldig interessant og særdeles ulikt alle andre jobb-intervjuer jeg har opplevd før. Det var leke-demonstrasjon, hopp og dans, spørsmål som ble stilt og masse forskjellig og varte i halvannen time (noe jeg ikke var helt mentalt forberedt på). Jeg kommer nok til å høre noe ganske snart og hvis det blir annengangsintervju skjer det torsdag eller fredag. Spennende! I tillegg fikk jeg mail i stad så nå ser det ut som om jeg skal på et annet intervju i løpet av uka på en bokhandel på Lørenskog. Det skjer ting =D Wohoo!

Ellers så leser jeg endeligvis “The Book Thief” som jeg sikkert burde ha lest for lengst, men bedre sent enn aldri (prøvde å lese den en gang, men da la jeg den fra meg fordi jeg ikke var i riktig modus, denne gangen derimot skal jeg lese alt uansett hva). Valget om å lese “The Book Thief” nå skyldes også det at jeg har lest veldig mange bøker denne måneden veldig fort og har lyst til å lese en bok i mer rolig tempo, en som blir spist (so to speak) i mindre porsjoner og som jeg bruker mer enn bare noen dager på og da virket det som et fint valg. Så langt har det vært en veldig interessant bok, men jeg har ikke kommet så langt enda. Planen er at en anmeldelse skal dukke opp her når den er lest ut. Jeg har ellers sendt masse søknader, redigert ferdig Konrad Krokodille-diktsamlingen sånn i første omgang (ideen er å få skrevet den ut og sendt den til et forlag ganske snart), har som hovedprosjekt å skrive krim til en krimnovelle-konkurranse for tiden (siden jeg ikke har noen forventninger om å vinne tenkte jeg å bare ha det morsomt og skrive noe påskekrim-aktig siden det er sånn krim jeg har skrevet mest før) og gleder meg til å kose meg med taco på torsdag siden jeg har hatt skikkelig lyst på det i det siste.

Nå tenkte jeg å poste en kul SYTYCD-dans sånn fordi jeg har så dilla:

Særlig 0:57 – 1:01 inn i klippet er awesome, det er helt sykt hvordan noen kan lage så flotte linjer med bena sine og være så presise og elegante i bevegelsene sine. Også er det innmari stilig!

Så må jeg poste denne fine kortfilmen:

Dette skyldes at den er inspirert av boka “The Shock of the Fall” som var en virkelig vakker bok jeg leste i juli som jeg nå skal bruke resten av dette innlegget på å anmelde. Så da håper jeg anmeldelsen faller i smak og regner med at neste innlegg kommer enten torsdag eller fredag. God fornøyelse!

The Shock of the Fall av Nathan Filer

 

Noen ganger ser man en bok på en bokhandel og blir nysgjerrig. Og så kjenner man litt på den, blar i den, fascineres, men lar være å kjøpe den. Deretter tenker man på denne boka i hele helga etterpå, drar ned til sentrum noen dager senere for «bare» å finne ut tittelen sånn at man kan google boka og finne ut alt mulig om den og kjøper den likevel og så er det et særdeles smart valg!

Det handler om Matthew fra han er ni år og drar hjem fra campingferie uten broren sin Simon og hvordan han lever de neste ti årene med broren sin. Dette høres litt ut som et paradoks, men det gir mening etter hvert. Det handler også om psykiske problemer, om familie, om å skille seg ut og mye mer, men jeg kan ikke fortelle noe særlig om handlingen siden dette er en bok som ikke skal forklares. Ikke minst fordi noen bøker er litt som puslespill eller gåter, bøker der alt veves sammen bit for bit og man først til slutt har hele puslespillet klart for seg.

Jeg skal ikke si så mye om handlingen, alt jeg vet er at jeg ble veldig fascinert av denne boka. Dette er en av de bøkene som ikke likner på noen andre bøker, som er noe helt for seg selv og som antakelig virkelig treffer når den treffer. Og det gjorde den for meg. Jeg liker hvordan det fortelles via bruk av ulike skriftstørrelser og typografiske løsninger med noen tegninger som illustrerer litt i ny og ne og en helt egen stemning som gjør det både intenst, vakkert, ekkelt og mystisk på samme tid. Jeg liker at Matthew som forteller ikke er helt til å stole på, jeg liker hvordan det ligger så mye under overflaten og at man hele tiden på en måte vet at det er så mye skjult og underforstått her, jeg liker hvordan vi hele tiden vet at Simon dør, men at det tar lang tid før vi vet hvorfor og hvordan, og hvordan han blir like levende for leseren som de som faktisk er levende i boka på ekte. Det er så mye jeg liker ved denne boka og på samme tid er det så vanskelig å sette ord på det som gjør dette til en så spesiell leseropplevelse. Personlig elsker jeg også hvordan det er referanser til spilling av Nintendo 64 og slikt i Matthews oppvekst, det gjør at jeg kjenner meg igjen siden det var en sentral del av min oppvekst også (selv om jeg for min del ikke rundet Super Mario 64 før jeg spilte Nintendo DS-versjonen).

Egentlig vil jeg sitere hele boka, men jeg er litt for lat til å gå gjennom boka og så bare skrive inn alt jeg elsker av sitater her. Men hvis du ønsker å lese en bok som er smart gjennomført, dyp og intens, utrolig presis og velformulert og som får deg til å tenke. Hvis du ønsker å bli fascinert, inspirert og nysgjerrig. Kort oppsummert hvis du ønsker å lese en bok som du, uansett om du liker den eller ei, garantert vil ende opp med å huske så er dette boka du bør skaffe deg snarest. Terningkast 6, mine varmeste anbefalinger og her er et sitat likevel:

?There are moments that make the dot-to-dot pictures of our past; everything else is simply filling in the gaps.?

 

 

2 kommentarer
  1. Nei, det er helt sykt. Men trøsten er at hun sikkert blir allstar under neste sesong og når de skal gjenta danser sånn i hovedfinalen så blir det sikkert masse Makenzie-danser 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg