Ronja Røverdatter og entusiasme =D

JEG ER GLAD!!! Det er det som skjer når jeg leser en fin bok og kjøper herlig smågodt og det er lørdag og jeg har premierebilletter til Ronja Røverdatter og nå har jeg sett den og den var fantastisk, men det skal jeg komme tilbake til. Først handler alt om glede. For nå har jeg sukket over for mye fritid og at det er vanskelig å finne jobb og irritert meg over at jeg ikke vinner konkurranser og bekymret meg og alt mulig tull og nå skal det være andre boller. Jo da, jeg syns fortsatt det er litt kjedelig å være arbeidssøkende, men etter ferien så har det tross alt bare vart halvannen måned og ting tar tid. Jeg vet at jeg ikke skriver de mest elendige søknadene ever, jeg vet at jeg ikke er verdens dårligste på jobb-intervjuer, saken er at det handler om flaks, timing og om den rette kontakten og til slutt vil ting forandre seg. Og i mellomtiden har jeg så mange fine planer at sjansen for å kjede seg er enormt liten. I går for eksempel var jeg på biblioteket (selv om jeg fortsatt har sånn tjue deromkring uleste bøker i hyllene mine fra før) og jeg lånte riktignok “bare” seks bøker, men likevel. Bøker <3 I neste uke blir det Oslo Bokfestival og Oslo Kulturnatt og akkurat når det er Oslo Bokfestival er det nesten en smule praktisk å ikke ha jobb siden jeg dermed kan få meg mye mer av fredagsarrangementene. Uka etter det igjen så er det bursdagen til mamma og elvelangs i fakkellys og i oktober er det sannelig teaterplaner ganger to (jeg var litt spontan og brukte 450 kr på en teaterbillett til “Shockheaded Peter” som skal sees 11. oktober, en uke etter at jeg og mamma skal se “Annie”). OG jeg driver Nanowrimo-planlegging 🙂 

Greia er vel mest det at jeg generelt sett plutselig har blitt krydret med litt ekstra dose pågangsmot og stå-på vilje og så har jeg sikkert drukket store doser sprudlenektar fra før så der har vi det gående. Og så er det Stjernekamp på tv og man kan besøke Netflix i hytt og gevær og få dilla på dustete online-spill og lytte til musikalsanger på endless repeat og verden er en fin dings! 

Det mest teite for tiden er at jeg er himla lei av politikk siden gårsdagens agurker er dagens “hei, jeg er VG og Dagblad og i følge meg har Erna allerede vunnet” og det har hun ikke. Og om hun vinner så vil ikke alt forandre seg over natta selv om jeg personlig er veldig mye mer glad i det rødgrønne alternativet og da særlig Rødt som jeg har stemt på og som vier mer plass på kultur i partiprogrammet sitt enn Frp og Høyre sitt til sammen (jeg har sammenliknet nemmelig). Jeg er for boklov, for satsning på biblioteker, for å bemidle en hel del til teater, bøker, film og tv-spill, for Nrk-lisens (nei, jeg syns ikke det er veldig koselig å betale den regningen, men samtidig så glemmer alle som er i mot lisensen at det man betaler for ikke er Nrk egentlig, men tv generelt sett og å måtte betale en viss sum en gang i halvåret for alskens tv-tjenester ser jeg ikke noe feil med) og ting i Norge er ikke perfekt, men vi har det veldig bra sånn det er. Og forøvrig syns jeg det er teit hvordan mediene får det litt til å høres ut som om vi må stemme Høyre eller Frp for den saks skyld for å forandre alt som er feil eller kunne vært bedre i Norge og sånn er det faktisk ikke. Jeg liker jo Jens Stoltenberg selv, men hvis man ikke er fornøyd så kan man stemme Sv, Rødt, Sp og MDG for den saks skyld, personlig syns jeg egentlig det hadde vært ganske spennende om småpartiene fikk mer å si siden de ikke i like stor grad slippes til i debatten og det er mange måter man kan gjøre Norge bedre uten å stemme på et regjeringsalternativ der man risikerer Siv Jensen som finansminister for eksempel. Men vi får se hva som skjer.

Nok om det. NÅ er tematikken teater =D

Jeg har vært på premiere og sett “Ronja Røverdatter og nå skal jeg bruke resten av dette innlegget på å nevne noen grunner til at den var fantastisk og deretter blogger jeg nok i neste omgang på tirsdag regner jeg med. Så da setter jeg i gang:

Fem grunner til at jeg elsket Ronja Røverdatter på Nationaltheateret!

1) Historien. Jeg har lest boka, men jeg husker filmen enda bedre. Filmen med tussene (eller hva de nå kaltes der) sine “varför då då, varför gör dom på det viset” (noe jeg av og til etterlikner for moro skyld siden de sier det på så morsom måte), med musikken og stemningen og Ronja og Birk som ikke får lov til å være venner, men er det likevel og ikke bare venner, men bestevenner og så nære at de er som søsken for hverandre. Man kjenner handlingen, i hvert fall i fragmenterte drag fra før og Nationaltheateret forteller denne historien så nydelig. Det er så fine scener, så godt samspill, det er en av de gangene da første akt plutselig var ferdig og jeg var sånn “oi, er jeg på teater?” fordi man glemmer det. Man sitter og alt føles så virkelig og reelt og viktig og det er det eneste som eksisterer mens man er der og ser på. Jeg elsker jo bøker og filmer og masse annet og, men jeg glemmer aldri virkeligheten så mye som når jeg ser på et oppriktig fantastisk teaterstykke og “Ronja Røverdatter” er det. Fullt og helt og unulelig prosent vidunderlig og herlig formidlet <3

2) Skuespillet og karakterene. Karakterene først og de var alle godt skapte og interessante å følge. Man forstår motivasjonen deres, man forstår dem og man vil følge dem videre også etter stykket. Og aller mest Ronja for det er jo aller mest hennes historie. Ronja er så fin, hun er vilter og sta og modig og hvis jeg plutselig ombestemmer meg og får lyst på barn så vil jeg ha barn som vil være som Ronja. Barn som klatrer i trær og prøver ting selv om de er redd og som tør å stå for det de tror på uansett om noen de er enormt glad i ikke forstår dem. Og som en forlengelse av dette elsket jeg skuespillet og mens alle kunne ha blitt trukket frem skal jeg trekke frem fire spesifikt. Aller først Janne Heltberg som er Ronja fullt og helt og inntil fingerspissene og som jeg nå har lyst til å se i alt i grunnen siden hun er fantastisk. Og videre er Øystein Røger (som jeg også elsket i Rockeulven for noen år tilbake) brilliant og Ine Jansen fantastisk (dessuten synger hun veldig fint og man skjønner med en gang hvorfor hun som Ronjas mor og Mattis kone er den alle har respekt for blant røverne) og jeg likte Mads Sjøgård Pettersen som Birk veldig godt, dessuten hjelper det at han har fantastisk kjemi sammen med Janne Heltberg.

3) Scenografien. Jeg blir mer og mer scenografi-nerd for hvert teaterstykke jeg ser og liker generelt sett den mer “enkle” scenografien best. Ronja Røverdatter briljerer her for det er ikke brukt så mye kulisser, i stedet er det andre løsninger og en dreieskive i bruk og noe særlig mer vil jeg ikke røpe siden dere bør se det selv. Dra på teater, dere vil ikke angre!

4) Musikken. Dette er teater og ikke en musikal, men musikk er likevel mye brukt og det på ypperlig vis. Dette er en musikalsk, trolsk og eventyrlig forestilling og jeg elsker det som var av sang og dans og spill og alt i grunnen. Det hele var særdeles stemningsfullt og vakkert. 

5) Stemningen. Jeg har vel i grunnen belyst det på mange måter allerede, men ååå, denne forestillingen er så stemningsfull. Det er virkelig to timer ca med teater der alt annet forsvinner og man blir formidlet en historie som fenger og fascinerer og som man blir enda litt mer glad i enn man var fra før. 

Terningkast 6 siden jeg ikke klarer å finne noe å trekke for og har lyst til å se den igjen og slikt. <3

7 kommentarer
  1. Herlig med dine vurderinger av Ronja. Jeg var en Ronja, vokste opp i skogen og hadde endel av den samme friheten. Boka betyr veldig mye for meg, siden jeg dermed tidlig gjenkjente meg i Ronjas personlighet. Håper dermed jeg får mulighet til å se oppsetningen. Historien er utrolig herlig og det du skriver minsker på ingen måte denne lysta. Og jeg har kjempelyst til Oslo bokfestival, men det ser ikke ut som jeg får følge, siden mine bokvenner er opptatt med sine ting og jeg strengt talt bør skrive avhandling. Men det går an å ta et morgen og et kveldstog, så jeg får virkelig gruble litt.
   🙂

  2. Fint at Ronja-vurderinga falt i smak og jeg skulle ønske jeg hadde vært mer Ronja selv når jeg var yngre (jeg kunne kombinert det og å være skikkelig lesehest) og håper du får sett forestillingen siden den altså var fantastisk =D Og ååå, gleder meg til Oslo Bokfestival! Lykke til med beslutningen om du skal eller ei 🙂

  3. Skulle ønske jeg hadde mulighet til å komme på både bokfestival og Oslo kulturnatt, men igjen så er jeg faktisk med på å arrangere kulturnatt i Lillehammer i år, der jeg for eksempel har ansvar for litteraturprogrammet, så jeg skal ikke klage, haha.
   Jeg trur nok alt order seg jobbmessig, altså. Du har jo masse praksiserfaring fra før, så du er jo ikke akkurat sånn at du er helt ubrukelig. Stå på og ikke mist motet (veit for så vidt allerede at du er flink til begge de to der ;)), og fortsett å fylle dagene dine med kulturelt snadder, så løser alt seg før du veit ordet av det 🙂

  4. Kulturnatt i Lillehammer høres jo spennende ut da og kult at du har ansvar for litteraturprogrammet. Med det sagt så gleder jeg meg veldig til ukens bokfestival og kulturnatt. Og alt kommer sikkert til å ordne seg jobbmessig sett, ikke minst fordi jeg er effektiv og får sendt en hel masse søknader for tiden. Yay! =D

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg