Frozen =D

For å oppsummere det forrige innlegget (som endte opp med usynlige kommentarer) så er konklusjonen at jeg fikk masse fint til jul, deriblant både gavekort på bokhandel og Kindle, ting som sammen vil resultere i at jeg vil lese veldig mange bøker fremover. Dessuten var jeg litt sprø og bestilte meg Nintendo 3DS og to spill på onsdag og forhåpentligvis får jeg tak i disse tingene innen Nyttårsaften siden jeg selvfølgelig skal døgne og det da hadde vært usedvanlig praktisk å kunne bruke denne døgninga til å spille Nintendo, sånn i tillegg til å lese og se film og slikt 🙂 

Ellers så har jeg funnet hele(!) Oz-serien til L. Frank Baum (det er jo langt flere bøker enn kun “Wizard of Oz” i den serien) på Kindle til den nette sum av 0,99 (nesten gratis med andre ord) og å lese hele denne serien er et av mine mål for 2014. Men nok om det, her kommer elefanten Elliots formening om “Frozen”, han var nemlig på kino i går han og:

Elliots mening er at det var koselig på kino, han fant seg for eksempel godt til rette i begeret med popcorn, og han likte “Frozen” veldig godt selv om han var litt småskuffet over mangelen på elefanter. For nei, “Frozen” har ikke en eneste elefant og det syntes Elliot var litt trist. Til gjengjeld likte Elliot at det var mye snø og frost, ting han ikke har sett mye til siden han dukket opp i julekalenderen min to dager før jul og han stusset riktignok litt over at det tilsynelatende ikke var noe toalett i Elsas vinterslott, men konkluderte med at hun kanskje var som ham. Elliot selv har jo lite behov i slik retning, kosedyr som han er. Han elsket videre musikken, stemningen og historien og det er jo fint. 

Og nå tenkte jeg å poste yndlingscenen min fra “Frozen” igjen før jeg skal poste min storslagne anmeldelse av “Frozen”.

Fine sangen og episke sekvensen <3 Og nå skal resten av dette innlegget brukes på min anmeldelse av “Frozen” og så blir nok mitt neste blogginnlegg enten søndag eller mandag. God fornøyelse og fortsatt god romjul:

Frozen

 

Mitt forhold til «Frozen» startet med ambivalens (litt i stil med «Les Miserables»-filmen fra i år). For det første klippet var i mine øyne litt teit, jeg var litt usikker på historien siden «Frozen» er inspirert av mitt definitive yndlingseventyr, men har ganske lite med «Snødronningen»-historien å gjøre og traileren fokuserte mest på humoren fremfor hjertet i historien. Men så hørte jeg «Let it go» med Idina Menzel, leste mer om historien og de siste månedene har jeg blitt mer og mer overbevist og det har jo videre kulminert i ren og skjær obsessing den siste måneden. En del av meg har jo gledet seg mer til å endeligvis se «Frozen» enn jul, noe som i seg selv sier litt siden jeg er veldig glad i jul.

I alle fall, jeg har hatt veldig troa på denne filmen i det siste og ååå, den levde virkelig opp til forventningene. «Frozen» er rett og slett fantastisk =D

Hjertet i filmen er historien om kongelige Elsa som har magiske evner og kan skape snø og frost og lillesøsteren hennes Anna, to søstre som først er bestevenner, men etter et tragisk uhell vokser opp skilt fra hverandre i ensomhet. Og så er det kroningen til Elsa og en krangel utløser Elsas krefter og det ender opp med en evig vinter i kongeriket Arendelle som er igangsetter for et på alle måter særdeles episk eventyr som jeg elsket dypt og inderlig.

For det er så uendelig fint. Det er rørende, morsomt, trist til tider («Do you want to build a snowman» for eksempel er en sang som går fra å være søt og sjarmerende til noe inderlig trist som gir en tårer i øynene), sjarmerende og Episk med stor E. Historien kan på mange måter minne om andre Disney-historier, men tar like fullt en og annen vri som gjør det originalt nok likevel, stemningen er riktig fortryllende og som jeg elsker musikken som er et kapittel for seg selv. Mens sangene på helhetsbasis kanskje ikke er like fantastiske som musikken i for eksempel «Den lille havfruen» og storfilmene fra tidlig nitti-tall så er helhetsinntrykket veldig godt. For det er fine sanger med smarte tekster, de passer godt inn (selv om man kanskje kan kommentere på at de kunne vært fordelt litt bedre utover i filmen siden førstedelen av filmen er langt mer musikal-ish enn andredelen) og «Let it go» er mitt nye anthem i grunnen fordi Idina Menzel. Og de er så nydelig animert, de er så flotte scener og nevnte «Let it go» er noe av det flotteste jeg har sett på lenge.

Og jeg liker karakterene veldig godt. Elsa mest kanskje fordi hun er en verdig, innadvendt og redd person som ikke minner så rent lite om Elphaba i Wicked hvis sant skal sies siden hun mest av alt er misforstått og egentlig bare mener godt, en sammenlikning som er godt hjulpet av at Idina Menzel har spilt dem begge. Men vi har også Anna som er klønete, spontan og energisk og en virkelig fin karakter å følge filmen i gjennom. Og jeg liker hvordan både Elsa og Anna er befriende lite perfekte og er veldig normale selv om de er henholdsvis prinsesse og dronning og ganske så pene begge to på hver sin måte. Jeg liker videre Kristoff og Olaf og hvordan filmen har karakterer med ukoselige hensikter, samtidig som det ikke egentlig er noen klar superskurk deluxe slik Disney-filmer gjerne har. På mange måter kan man si at den største skurken er misforståelser, Elsas foreldre som misforstår hvordan man best bør hanskes med Elsas krefter, Anna som misforstår enkeltes hensikter, folket som misforstår Elsa, man kan fortsette i lengder. Og mens det er kjærlighetshistorier i filmen så er altså hjertet i historien kjærligheten mellom Elsa og Anna og det i seg selv er en ny vri i Disney-sammenheng.

Videre elsker jeg animasjonen som er helt perfekt og hvordan det egentlig ikke finnes noe å kritisere om ikke man leter med lupe og går bevisst inn for å finne alle slags småfeil og hvorfor man skulle gidde det med en Disney-film aner jeg ikke. Kort oppsummert er dette en film som er enda bedre enn de allerede veldig fine filmene «Tangled» og «Wreck-it Ralph» og en film som viser at Disney virkelig er på sitt beste igjen nå. Må bare nevne animasjonen en gang til, det er ekstremt flott å se på, man kunne dratt på “Frozen” bare for å få skikkelig vinter-stemning av snøen og frosten og alle de andre fascinerende detaljene som gjør dette til en vidunderlig film. Det er så pent! <3

Og jo da, det er jo småting som kunne vært løst annerledes (tekstene i den norske versjonen er litt nødrimpreget) og noen av sangene er litt mer forglemmelige enn andre, men det er så små ting at dette likevel er em film som fortjener terningkast 6 og en lovnad om å kjøpe «Frozen» med en eneste gang den kommer på dvd. Og det er gøy at filmen er inspirert av Norge og også litt av samisk kultur, på samme tid som stikkordet er «inspirert», anmeldere i norske aviser og norsk media har jo spilt alt for mye på dette med at det er en «norsk» Disney-film og hatt feil forventninger. Og ja, det er en del kjente konvensjoner i og med at det er snakk om Disney, prinsesser og animasjon, men det er som sagt nok av overraskelser likevel.

 

Jeg er også nødt til å nevne forfilmen «Get a horse» som er en blanding av nostalgi, genialitet og kreativitet og helt perfekt, sånn i tillegg til å være noe av det mest morsomme og underholdende jeg har sett på lenge. Forfilmen alene er grunn nok til å se «Frozen» på kino og er særlig brilliant i 3D. Og «Frozen» er jo som denne anmeldelsen viser en film jeg personlig rett og slett elsket og årets store høydepunkt på filmfronten. For det er så fint, det er så flotte sanger og det er en så herlig historie at jeg er helt i himmelen. Se den! NÅ!!! 

6 kommentarer
  1. Jeg har faktisk ganske lyst til å se Frozen, og først og fremst fordi den ser så innmari pen ut. Kan tenke meg at det tar seg bra ut i 3D. Videre har jeg hørt at den er full av tvister og utypiskheter, at det er befriende lite fokus på den kjekke prinsen som skal redde alt, og at ingen er helt onde eller helt gode. I det hele tatt virker dette som en veldig modig Disney-film, så ja, det kan godt hende jeg ender med å se den på kino, faktisk 🙂

  2. Den ER helt nydelig og du bør definitivt se den for det er veldig verdt det 🙂 Og på en måte er den jo både modig og moden så begge ordene kan passe litt som beskrivelse i grunnen. Håper du ser den, det er en virkelig fantastisk film <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg