“The men nearly all had villainous beginnings of beards” =D

Setningen som titulerer dette innlegget er hentet fra “Dark Lord of Derkholm” og er min favorittsetning for øyeblikket. Og nå skal jeg straks av gårde til Fretex-triveligheter, men jeg fikk så god tid at jeg faktisk rekker å blogge før jeg drar. Så heisann, håper dere får en fin tirsdag alle sammen 🙂 

Og ååå, livet er fint. Jeg gruet meg til en ting i år og det var tannlegen i går og det gikk kjempefint, var unnagjort på tjue minutter og jeg hadde ingen hull. I tillegg finner jeg på fine ting, har en boks full av ristopper og har masse brilliant å lese på og da kan man jo ikke annet enn å smile da. Og det eneste som mangler er inspirasjon for jeg trenger å ha et eller annet storslagent skriveprosjekt igjen snart, det merker jeg, men det dukker sikkert opp og i mellomtiden kan man skrive dikt og korte tankespill-tekster og være generelt kreativ uansett =D

Men her tenkte jeg nå å poste dette:

Og deretter en lang anmeldelse av denne, i mine øyne temmelig brilliante boka, og bruke resten av dette innlegget på det. Neste blogginnlegg kommer nok torsdag eller fredag og i mellomtiden håper jeg alle har det kjempegøy og nyter livet. God fornøyelse og håper anmeldelsen faller i smak:

Dark Lord of Derkholm av Diana Wynne Jones

 

Det må innrømmes at hovedgrunnen til at jeg leste denne boka var tittelen siden jeg finner skurker og mørke fyrster svært underholdende å lese om. «Dark Lord» er på en måte et par magiske ord som tilkaller min oppmerksomhet med såpass insisterende stemmer at jeg ikke kan annet enn å lytte til dem. Og det var en lur beslutning for denne boka er temmelig brilliant.

Diana Wynne Jones er for mange mest kjent for boka «Howl?s moving Castle» (supert filmet av Studio Ghibli), men hun har også skrevet veldig mange andre fantasifulle bøker for barn og unge og et av mine mål for 2014 er å få lest en hel del av Diana Wynne Jones (frem til i år er alt jeg hadde lest av henne nevnte «Howl?s moving Castle»), et prosjekt som ble satt i gang med «Dark Lord of Derkholm».

Everyone – wizards, soldiers, farmers, elves, dragons, kings and queens alike – is fed up with Mr Chesney’s Pilgrim Parties: groups of tourists from the world next door who descend en masse every year to take the Grand Tour. What they expect are all the trappings of a grand fantasy adventure, including the Evil Enchantress, Wizard Guides, the Dark Lord, Winged Minions, and all. And every year different people are chosen to play these parts. But now they’ve had enough: Mr Chesney may be backed by a very powerful demon, but the Oracles have spoken. Now it’s up to the Wizard Derk and his son Blade, this year’s Dark Lord and Wizard Guide, not to mention Blade’s griffin brothers and sisters, to save the world from Mr Chesney’s depredations.

Her kan man se Goodreads synopsis av “Dark Lord of Derkholm” og som man fort skjønner er dette delvis en parodi, samtidig som det er langt mer enn bare det. Her leker Diana Wynne Jones med Fantasy-klisjéene og resultatet er en sprudlende historie som man koser seg skikkelig med. 

Jeg digger konseptet (person som må late som om han er ond fyrste for turister fra en annen verden og slikt), stemningen og humoren, men det som for meg løftet dette fra en fin bok til en veldig fin bok var hvor levende karakterene ble for meg mens jeg leste. Jeg fikk en sånn fin følelse av at man kunne stilt Diana Wynne Jones hvilket som helst spørsmål om hvilken som helst karakter i «Dark lord of Derkholm» og så ville hun kunnet svart på minuttet med temmelig kort betenkningstid. Og særlig Blade og Shona ble jeg glad i som karakterer, men selv de mindre rollefigurene banet seg frem og er karakterer jeg vil tenke tilbake på med et smil.

Videre er det en veldig sjarmerende og godt formidlet historie, fengende og underholdende skrevet og jeg har nå enda mer lyst enn før til å gå bananas og få lest alt jeg kommer over av Diana Wynne Jones og hva er vel bedre enn det. Det er ønsket om å lese mer man skal sitte igjen med etter å ha lest en bok og når det er så til de grader på plass som her så er det absolutt fenomenalt. Og hallo, her finnes det griffer, familie- og kjærlighetsforhold, vennlige kuer, sarkastiske gjess, prinser, magi og flyvende griser bare for å nevne noen. Bare en av de ingrediensene hadde vært nok til å skape episkhet.

«Dark Lord of Derkholm» er likevel ingen perfekt bok. Det skjer litt mye på slutten og den virker tidvis noe tilfeldig og vilkårlig og kan kanskje bli litt for vimsete og merksnodig hvis det går an. Og samtidig er det også noe av sjarmen. For noen bøker er ikke ment for logikk og systematikk, av og til handler det mer om å gi seg hen og så ta det som det kommer og i så måte er dette virkelig ypperlig lesning. Så terningkast 5, en varm anbefaling og nå skal jeg avslutte med å sitere i vei siden dette i tillegg er en veldig siterbar bok:

 

She looked like a snake herself, small and glossy-skinned and greenish, and very, very old.

*

Mr. Bennet cleared his throat and opened his briefcase. It was hard to listen to Mr. Bennet. He had that boring kind of voice you shut your mind to.

(Jeg liker den beskrivelsen veldig godt av en eller annen grunn, man skjønner virkelig hva som menes føler jeg.)

*

The noise from them died down, although there was one final sound from the rear, the sound of a goose sarcastically wondering when anything from a human was worth listening to.

(“sarcastically wondering”, så elskbar formulering <3)

*

“Been here for days now,” said the surly one, whose name was Galadriel. Derk had been wondering, ever since he discovered this, what Galadriel?s parents had been thinking of.

(Å ha med en karakter ved navn Galadriel MÅ jo ha vært en referanse til LOTR og det som gjør ting enda mer artig er at Galadriel i “Dark Lord of Derkholm” er en dverg!)

*

The men nearly all had slightly villainous beginnings of beards.

 

(Sist, men ikke minst har vi min yndlingssetning i hele denne boka og det er denne. «Slightly villainous beginnings of beards», herregud så genialt! <3 <3 <3)

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg