The wonderful Wizard of Oz :)

Heisann. Det er torsdag, jeg har brus og hockey pulver og livet er fint, ikke minst fordi jeg HAR billett til “Skjønnheten og Udyret” på Christiania Teater 6. september. Og riktignok er det ikke de beste setene akkurat for jeg har jo gavekort på Billettservice (som for øvrig irriterende nok ikke kan brukes på veldig mange teatre jeg har lyst til å bruke det på), men det var ganske dyrt og da valgte jeg balkongplass til 420 kr og det er jo ganske lenge til fortsatt, men da er det i alle fall hundre prosent sikkert at jeg vil få sett den musikalen. Og jeg kommer sannsynligvis til å kjøpe billetter til Billy Elliott med gavekortet snart (så har jeg enda mer å glede meg til i september) og på lørdag tenkte jeg å bruke noen penger jeg fikk like etter jul og sånt på billett til å se “Den merkverdige hendinga med hunden den natta” 15. mars siden jeg MÅ se teaterstykket når jeg tross alt har lest boka flere ganger. Yay! I tillegg gleder jeg meg til lørdag da jeg også skal låne masse bøker på Hovedfilialen og jeg har en del å se frem til ellers også fremover så ja, livet er ganske så supert =D

Og nå tenkte jeg å poste dette:

Danielle Hope som synger “Somewhere over the rainbow” og vant en tv-konkurranse på BBC for noen år siden som ga henne rollen som Dorothy i en oppseting av “The Wizard of Oz”. Veldig fint 🙂

Og så skal jeg poste dette:

“The Wizard and I” fra Wicked med Idina Menzel <3 

Og det disse to sangene har som fellesnevner er at de er fra musikaler som handler om herlige, eventyrlige Oz, en verden som har inspirert uttallige bøker, filmer og musikaler, men som aller først var en bokserie av L. Frank Baum. Og den første boka i denne serien, som er inspirasjonen bak “The Wizard of Oz”-filmen, hadde jeg jo bladd litt i før, men aldri lest ordentlig, men nå har jeg gjort noe med det og i den sammenheng skal jeg herved poste en anmeldelse av den ganske så fine boka”The wonderful Wizard of Oz” =D Jeg håper anmeldelsen faller i smak og vil nok blogge i neste omgang enten lørdag eller søndag. Da bables vi! 

The wonderful Wizard of Oz av L. Frank Baum

 

Noen bøker liker man mer for hva de betyr enn hvordan de er. Og «The wonderful Wizard of Oz» er virkelig absolutt en sånn bok. For boka i seg selv er fin nok og rask å lese gjennom med sine under 150 sider, men det jeg elsker med denne boka er at den er grunnen til at filmen med samme navn, teaterstykket basert på filmen, The Wiz, «The life and times of the Wicked Witch of the West» av Gregory Maguire, Wicked og Oz: The Great and Powerful-filmen blant annet finnes. For jeg elsker Oz-universet og jeg elsker Wicked og det finnes så mye sånn sett som jeg kan takke boka «The wonderful Wizard of Oz» for. Så derfor elsker jeg den litt tross alt.

For øvrig er det jo en fin historie som burde være godt kjent for de fleste og som kort oppsummert forteller om Dorothy som blir tatt av en tornado fra Kansas til Oz der hun prøver å komme seg hjem og møter mange farer, men også får gode venner i fugleskremselet, tinnmannen og den feige løven. Og hvis sant skal sies så liker jeg filmen litt mer enn boka siden det er den jeg er mest vant med og den tross alt er musikal, men boka er på mange måter temmelig herlig, den og.

For det er så herlig. Det er eventyrlig og rett på sak og mens det er et lite problem hvordan det aldri føles virkelig farlig og spennende, så er det også noe av sjarmen. Man koser seg mens man leser, smiler over karakterene og setter veldig pris på fint skrevne ting som dette:

?Hearts will never be practical until they can be made unbreakable.
– Wizard? 

*

?He is my dog, Toto,” answered Dorothy.
“Is he made of tin, or stuffed?” asked the Lion.
“Neither. He’s a– a– a meat dog,” said the girl.? 

*

?Dorothy said nothing. Oz had not kept the promise he made her, but he had done his best. So she forgave him. As he said, he was a good man, even if he was a bad Wizard.? 

*

Det ER veldig fint skrevet tross alt og stemningsfullt og koselig og jeg gleder meg til å lese flere av L. Frank Baum?s bøker om Oz etter hvert. Når jeg likevel ikke er helt betatt handler det om at det blir litt for enkelt. Det løser seg for lett og selv når det dukker opp farer vet man at alt vil ordne seg og at det vil gå bra med karakterene. Og litt av grunnen til dette er jo også at det er en så kjent historie, selv om det er forskjeller mellom boka og filmen eller teaterstykket, så vet man mye allerede og da blir det naturlig nok litt forutsigbart.

 

Med det sagt så elsker jeg L. Frank Baum for å ha skapt universet som ligger til grunne for ting jeg er utrolig glad i (for eksempel Wicked) og jeg syns absolutt det er verdt å få lest «The wonderful Wizard of Oz» siden den tross enkelte mangler er noe helt for seg selv med mye finhet på plass. Terningkast 4!

4 kommentarer
  1. Jeg har egentlig ikke noe spesielt forhold til Oz-universet annet enn at jeg så filmen en gang da jeg var veldig liten, og så har jeg sett en annen filmatisering av den, også da jeg var ganske liten, som jeg huska som ganske ubehagelig. Husker blant annet noen skumle vesener som hadde hjul, jeg trur de kaltes for “wheelers.” Uansett, en god anmeldelse, og det er jo alltid herlig når man endelig får lest ei bok som man fra før av har et så nært forhold til.
   Jeg visste forresten ikke at “The Curious Incident of the Dog In the Night Time” skulle bli et teaterstykke. Jeg likte boka godt, så kanskje jeg skal benytte anledninga til å få det med meg 🙂

  2. Den med “wheelers” har jeg selv sett for lenge siden, men den hører ikke til blant favorittene mine blant filmer, bøker og musikaler om Oz-universet. Og fint at anmeldelsen falt i smak og ja, det er alltid supert når man får lest bøker man har et nært forhold til i utgangspunktet.
   Og ja, “Curious Incident” har blitt teaterstykke og det koster attpåtil bare 210 kr for billett til den norske versjonen på “Det Norske Teatret” og det er jo en lett overkommelig sum. Jeg tror den blir ganske knall, godt hjulpet av at den engelske versjonen som det er basert på har fått supre anmeldelser og flere teaterpriser 🙂

  3. Den Oz-filmen med hjulerne heter “Return to Oz” med Fairuza Balk som Dorothy. Den gjorde også utrolig stort inntrykk på meg da jeg tilfeldigvis så den som sjuåring og det gikk mange år før jeg fant ut hvilken film det var.
   Jeg må også få med meg “Skjønnheten og udyret”, jeg må i det hele tatt bli flinkere til å se musikaler her i Oslo 🙂

  4. Det var det ja, det er en typisk film som gir inntrykk ja. Og ååå, jeg gleder meg enormt til “Skjønnheten og Udyret” og å se masse musikaler i Oslo er supert =D Takk for kommentaren!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg