Golemen og dsjinnen :)

Heisann! Siden sist har jeg jobbet, lest, drukket te og gledet meg over at tilværelsen er ganske fin og at jeg har fine planer for helgen om bibliotek og teater (å, milde melkespann så kult det blir å se “Forvandlingen” og så spennende det blir i tillegg siden jeg skal se noe som ikke er en musikal og det egentlig ikke skjer særlig ofte). Og på en måte føles det som om absolutt alt vil ordne seg så lenge det finnes løvetenner, verden er i alle fall ganske så pen for tiden så det er jo bra. 

Her er en fin sang:

Jeg har lyttet en del til musikken fra “Little Women: The Musical” igjen de siste dagene, mest fordi Sutton Foster spiller Jo og hun er så kul 🙂 Fine, episke sangen!

Men nå tenkte jeg å poste en brilliant bok trailer for en brilliant bok som jeg har lest ut og så en anmeldelse av denne boka og avslutte med det siden jeg teknisk sett er nødt til å legge meg nå siden jeg skal veldig tidlig opp. Neste innlegg kommer mest sannsynlig søndag formiddag siden det er da jeg vil ha tid til å blogge i vei i neste omgang. Til da håper jeg alle har det fint og at anmeldelsen faller i smak. Here we go!

«Golemen og Dsjinnen» av Helene Wecker

 

Noen bøker blir man veldig glad i rett og slett fordi de er så eventyrlig skrevet. De skildrer, formidler og forteller på eventyrets selsomme vis, inspirerer og fascinerer og når de er lest ut kan man kjenne på at man har hatt en virkelig fin leseropplevelse. “Golemen og Dsjinnen» er en sånn bok og den er super.

Det handler om Chava som er en golem og med det en skapning skapt av leire som har blitt gitt liv og som er ment å tjene sin herre. Denne ideen må dog legges til side temmelig fort siden den nevnte herren dør på reisen til New York og Chava kommer dit alene og forvirret og må skape sitt eget liv. Hun er i menneskeskikkelse og ser ut som en alminnelig kvinne, men har spesielle evner og skiller seg ut og må lære seg å bli en del av en verden som for henne er noe nytt.

Og det handler om Ahmed som er en dsjinn (litt i stil med ånden i Aladdin) og en ildens skapning som blir fanget i en flaske i tusen år av en ond trollmann og så blir satt fri i New York der han er bundet til en menneskekropp og må finne sin egen måte å bli en del av livet.

Noe mer om handlingen har jeg ikke tenkt å røpe, men det handler om mye mer enn dette, dette er en historisk og fragmentert fortelling av det storslagne slaget, men jeg kan informere om at viktige elementer oppe i alt sammen er kjærlighet, hva det betyr å være et menneske og forholdet mellom Chava og Ahmed som i hverandre finner noen som forstår. Og så handler det om kunst og å skape og veldig mye forskjellig og resultatet er en virkelig fantastisk bok som jeg syns alle bør lese.

For det første er det en spennende tematikk for jeg har lest om mye rart, men ikke dsjinner og golemer før nå. Og jeg elsker at det er noen som tar for seg mer ukjente deler av mytologiske skapninger og gir dem nytt liv. Videre elsker jeg stemningen i denne boka og hvordan det nettopp er noe eventyraktig ved alt fra handling til skrivestil, et aspekt som hos meg falt veldig i smak. Jeg liker også at denne boka på sett og vis minnet meg litt om «The Night Circus» selv om det er svært forskjellige historier. De deler dog en billedlig, malende fortellerstil der atmosfæren er hakket viktigere enn det som faktisk skjer rent handlingsmessig sett og det er fint. Og det er helt utrolig at dette er Helene Weckers første bok for som debut er dette en filmatisk og nydelig start og Helene Wecker er åpenbart en forfatter det er verdt å følge med på.

Jeg elsker også karakterene. Særlig Ahmed og Chava som man blir veldig fascinert av og engasjert i, men alle karakterene i denne boka har mye spennende ved seg og fenger fra ende til annen. Og jeg liker hvordan alt henger sammen på en måte, dette er en veldig smart bok, klok og intellektuell og veldig gjennomtenkt.

 

Samtidig er ikke dette en perfekt bok, den kunne muligens vært hakket kortere og ting skjer litt fort på slutten, sånn i tillegg til at det ikke er så veldig siterbart nødvendigvis selv om det er herlig skrevet. Noe mangler for at det skal bli en sekser. Men det ER en sterk femmer terningkastmessig sett og jeg er først og fremst særdeles fornøyd. For noen bøker er det veldig lett å gi seg hen til og dette er en sånn bok til gangs. Og den er som et eventyr, fascinerende, magisk og mytisk. Takk for det J

2 kommentarer
  1. Jeg veit jeg allerede har sagt det, men gled deg til Forvandlingen! Den er kjempebra! Føler meg liksom litt stolt når jeg har sett et teaterstykke du ikke har sett 😉
   Jeg veit jeg har hørt om denne boka et eller annet sted før en gang, men jeg klarer ikke helt å huske sammenhengen? Uansett, New York 1899 høres ut som ei setting jeg kan trives med, og jeg syns alltid det er veldig kult når man merker at forfatteren er veldig opptatt av en viss type mytologi! Nå sier jo ikke du rett ut at det er sånn det er, men jeg fikk det veldig på følelsen ut fra anmeldelsen 😉 Det blir liksom litt på samme måte som at det er ingen det er morsommere å snakke med om et engasjerende tema enn en nerd, og hvis denne nerden formulerer seg godt i tillegg, er det jo bare fantastisk! Fint å høre at du har hatt nok en givende litterær opplevelse 🙂

  2. Gleder meg til Forvandlingen =D Og det mytologiske aspektet ved boka var noe jeg likte veldig godt siden jeg er ganske fascinert av mytologi selv, at det kommer litt frem i anmeldelsen min sånn mellom linjene er med andre ord ikke så rart 😉 Og ja, det er fint å ha hatt enda en veldig givende litterær opplevelse <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg