Om Oscar-nominerte animerte vidundere 2014 og fjær som er forandring :)

Heisann. Jeg blogget sist og det innlegget interesserte tydeligvis ganske få, men det går greit, vi prøver igjen. Det er søndag, livet er fint selv om jeg ikke har så lyst til at det skal være nesten slutt på helgen igjen allerede og jeg har brukt helgen til artige ting som spillkveld på Humanismens Hus, lunsj på Peppes og generelt sett hatt det ganske trivelig. Dessuten har ikke været vært så ille som de spår for tiden, selv om jeg med det sagt skulle ønske det kunne komme en periode igjen der mulighetene for regn var minimale siden det er enkelte ting jeg har ganske lyst til å finne på som er veldig avhengig av fint vær og det virker som de aller fleste dager i Oslo for tiden inneholder i alle fall en liten dose regn som man må ta i beregning når man finner på ting. 

Nok om det. I 2013 fant jeg på vidunderlig vis de Oscar-nominerte i kategorien beste animerte kortfilm på internett, noe jeg postet om her: http://akimamontgomery.blogg.no/1361905872_26022013.html og så hadde jeg veldig lyst til å følge opp det innlegget i år, men i år fant jeg ingen og vips ble det ikke noe av. Ikke før nå altså. Det er ikke så veldig aktuelt lenger siden Oscar-utdelingen 2014 var for et halvt år siden, men det er fortsatt Oscar-nominerte animerte kortfilmer og jeg har i det siste funnet tre av dem på nettet og nå tenkte jeg å poste dem og skrive kommentarer til dem. Den fjerde, “Room on the Broom” fant jeg trailer for her: https://www.youtube.com/watch?v=dsNu4-OdoKE&list=UUnnCv_SvahdkgXDxqy7BTkQ og jeg fant jo hele for så vidt dubbet til russisk eller noe sånt og konklusjonen fra det eg har sett er at dette er en søt historie basert på en sjarmerende barnebok. Den femte kortfilmen, Possesions, fant jeg ikke, men her er de tre jeg fant skikkelig og kommentarer til dem:

– Mr. Hublot

Her har vi trailer og her: http://vk.com/video-25867865_168435202?hash=12705384125b18b2 kan man se selve kortfilmen og dette er ganske stilig. Det er noe magisk og finurlig over hele atmosfæren og jeg liker animasjonsstilen og hvor detaljert det er. Og greit nok, selve historien som fortelles er ikke blant de mest originale, men når det er snakk om en kortfilm så gjør egentlig ikke det så mye for dette er jo søtt, det har fin musikk og man smiler av det så yay! Denne kortfilmen var forøvrig vinneren i kategorien beste animerte kortfilm i år og den fortjener seieren selv om jeg heiet mest på Get a horse 🙂

– Feral

Her er trailer og her: http://vk.com/video-25903808_167769705?hash=8c86b5fc8d23db0d er filmen Feral og dette er en veldig spesiell kortfilm. Valget av musikk gjør dette veldig sårt og effektivt og det er en svært unik animasjonsstil som tidvis er virkelig nydelig. Og greit nok, dette er nok den av de nominerte som krever mest tålmodighet og som er minst tilgjengelig, men det er veldig verdt det og historien som fortelles er sterk og mytisk. 

– Get a horse

Jeg har postet et klipp her og man kan ved å følge denne lenken: http://www.metatube.com/en/videos/225407/Get-A-Horse-Short-Film-Full-Movie-From-Frozen-Movie/ se hele filmen og denne kortfilmen er genial. Det er morsomt og nostalgisk på samme tid, det er stilig animert og jeg liker hvordan det er ganske meta i tillegg. Disney <3

*

Det var litt om fine Oscar-nominerte animerte kortfilmer og jeg håper det var av interesse. Jeg har forøvrig tenkt å blogge om flere animerte kortfilmer snart for det finnes utrolig mange fine videoer på nettet og det er mye som er verdt en titt og litt babling fra min side. Men nå tenkte jeg å avslutte dette blogginnlegget med litt kortprosa jeg skrev for ikke så lenge siden og så kommer neste innlegg enten tirsdag eller onsdag. Vi bables!

Fjæren

 

Kanskje er forandring en fuglefjær, lett vibrerende i lufta før den legger seg på bakken. En som mange går forbi, men jeg stopper, gransker det som er der nå og ikke var der før og som en forlengelse av det ser jeg at alt allerede har forandret seg.

For tre timer siden var himmelen malt i grå nyanser og med skyer overalt og det fantes bittesmå glipper og tittehull som solen kunne kikke gjennom før den kanskje sendte en og annen forsøkende solstråle på tur. Solstråler som så lette seg frem til hår de kunne lyse opp akkurat sånn, vegger der noen kunne finne regnbuefragmenter og som kilte seg inn mellom gardiner for å kile noen på kinnet. Og kanskje ikke, aller mest var verden grå og dagen kaffeflekker og brukte lommetørklær.

Og nå er det sol. Nå er det skilpaddeskyer og eventyrstøv og verden er en bok der man virkelig ønsker å lese videre. For når alt er så sommerlig og vakkert føles det så sikkert at neste side av livets bok vil by på opplevelser. Tankespill og metaforer og lange linjer som man kan velge eller ikke velge å følge og det er det som er forandringen. Verden var gretten og grå og nå er den klar og oppkvikkende, hver dag er full av metamorfoser.

Fjæren ligger der fremdeles, men bare i et øyeblikk. Plutselig dukker det helt uten videre opp en liten vind som så langt har gjemt seg, vært en hemmelig observatør i bakgrunnen, men som nå dukker frem og får fjæren til å lette også spinne litt oppover i piruetter før den forsvinner. Det er som en rask dans, som et lite eventyr og fjæren som flyr med vinden, legger seg godt til rette uten surfebrett på luftbølgene. Og man kan fundere på hvor de skal i vilden sky.

Og noen dager når forandring er en mann som dropper å barbere seg eller å nistirre på en klokke mens viseren går over fra 23:59 til 00:00 og. Å telle gatelykter på vei hjem fra jobb, å tenke seg hen til andre verdener der alt ender godt og å male med ord når alt er nesten midnatt og skyggene er lengre enn evigheten.

 

Kanskje alt sammen, men aller mest en fjær som nå har tatt følge med såpebobler, løvetannfrø og papirfly til et annet liv der alt igjen begynner. Alt forandrer seg og livet er i balanse.

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg