Interessante ting, et dikt og Fortellingen om Prinsesse Kaguya :)

Heisann! Interessant ting 1: jeg har altså tannlegetime i morgen som jeg gruer meg veldig til siden jeg alltid rett før tannlegetimer blir overbevist om at alt vil være feil og at det vil være tusenvis av hull og behov for rotfylling og trekking av visdomstenner og alt mulig ubehagelig. Og fornuften min forteller meg at jeg tross alt var hos tannlegen sist i januar i fjor og at det er grenser for hvor mye som kan ha dukket opp på et år (dessuten ville man vel ha merket det om det var store tannproblemer), men fornuften snakker ikke høyt nok og tenk om-tankene virrer oppe i hodet mitt. Uff. 

Interessant ting 2: jeg har visst et jobbintervju i morgen og på den negative siden er det ikke en av de stillingene som jeg har ekstremt lyst på (det er noen stillinger jeg har søkt på i det siste som er sånn “jaaa, jeg vil, værsåsnillværsåsnillværsåsnill”), men på den positive siden så er det hovedsaklig kassearbeid og fin beliggenhet og greia er jo at selv hvis man får en jobb som kanskje ikke er drømmen så er det penger, det er noe å gå til og hyggelige arbeidskollegaer ikke minst, dessuten er det ingen regel som tilsier at man må jobbe med noe resten av livet og det er bra med erfaringer. Så ja, jeg skal gjøre mitt beste på jobbintervjuet og om det tilfeldigvis dukker opp et jobb-intervju på en av de stillingene som jeg har superlyst på etter hvert er det bare en bonus 😉

Interessant ting 3: http://insidemovies.ew.com/2015/01/09/wicked-movie-2016/ Jaaaaaaaaa! Kanskje det trengs Caps Lock. JAAAAAA!!! Wicked-filmen er en dings og en dings som kan komme alt i 2016 som ikke er såå lenge til tross alt. Jeg leste om dette for noen dager siden og hadde et overentuasiastisk og musikalnerdete hyperventileringstilfelle deluxe fordi ååå, jeg er så glad i musikalen Wicked (noe de fleste som kjenner meg antakelig har fått med seg for lengst) og en film kan bli brilliant. Jeg gleder meg til det kommer mer informasjon og er helt klar for å gjøre denne filmen til obsessingsmateriale 😉

Ellers så er livet helt ålreit, det er mye jeg ser frem til og boka jeg leser på (Evil Librarian av Michelle Knudsen) er brilliant. Attpåtil var jeg på biblioteket og lånte åtte bøker i går (og har nå et mål om å ikke kjøpe noen nye bøker før jeg garantert er i en annen by enn Oslo neste gang (noe som for å være kryptisk vil skje enten om to uker eller om to måneder), jeg får mindre stein i skoen, det er mindre glatt og verden er litt penere på grunn av de infernalske mengdene snø som falt på noen timer i går og jeg har skrevet en del dikt og noveller (har sendt inn noen ting til ymse tidsskrifter, krysser fingrene) de siste dagene, deriblant dette diktet (som sikkert burde hatt en annen tittel og som også er delt på diktkammeret og på Facebook): 

Solnedgangkaleidoskopkonkylie

 

Jeg stjeler fargene i en solnedgang,

formene i et kaleidoskop, 

tilrøver meg spiralene i en konkylie

og setter det sammen til noe mer

 

en helhet av spiraler,

av former og farger

 

smaker med øynene,

lukter med munnen 

og ser med nesa

 

at solnedgangen er grå,

kaleidoskopet tomt

og konkylien bare et skall

 

men min helhet er en

solnedgangkaleidoskopkonkylie

 

som jeg kan dele med hele verden

*

Men da skal jeg poste en trailer og deretter en anmeldelse av “Fortellingen om Prinsesse Kaguya” og så kommer nok neste blogginnlegg tirsdag eller onsdag. Vi bables og god fornøyelse 🙂

 

Fortellingen om Prinsesse Kaguya

 

Jeg fikk lyst til å se denne filmen fordi jeg hadde hørt så mye fint om den. Dessuten liker jeg animasjonsfilmer og traileren fikk det til å se ut som vakkerhet så derfor. Og det er det. Vakkert altså. Bakgrunnene og animasjonen er så nydelig at man blir helt henført og det er noe simplistisk ved detaljene, samtidig som det er elegant og inspirerende og virkelig et eventyr verdig.

Og dette er et eventyr. Det handler om en eldre bonde som finner en liten prinsesse i en lysende bambusstamme og så tar han henne med hjem til kona og de oppfostrer henne sammen. Og så skjer det ting og andre ting og dette er bevisst diffust siden denne filmen må oppleves, ikke oppsummeres, men resultatet er hvert fall en veldig fin film der jeg likte alt unntatt slutten. Jeg mislikte ikke slutten heller for så vidt og den føles på sett og vis riktig, jeg bare liker ikke når ting slutter på en måte jeg finner ganske så deprimerende.

Utenom slutten er dette uansett mest fint. Jeg nevnte jo animasjonen som er en kapittel for seg selv, men det er også nydelig musikk, stemningsfullt fra ende til annen og med karakterer man bryr seg om.

Som en liten digresjon må jeg legge til dette. Jeg er personlig mer vant med vestlig animasjon som Disney og Pixar og sånt og de gangene jeg ser japanske tegnefilmer er det stadig øyeblikk der jeg tar meg i å tenke at her ville det vært et storslagent musikalnummer i en Disney-film eller her ville det vært en spennende sekvens der masse skjer. Samtidig er det litt fint at det ikke er sånn i de japanske animasjonsfilmene jeg har sett, de har tatt seg tid, roet det helt ned og latt spenningen i større grad være noe som ligger under overflaten. Og det er slikt som får meg til å tenke på Pixar og hvordan de første 45 minuttene av «Wall-E» eller det første kvarteret av «Up» er noe av det fineste som finnes animasjonsfilm-messig sett og hvordan det utover i disse filmene blir mer actionfylt og spennende og hvordan denne utviklingen pleier å skuffe meg litt. Det er en del av meg som virkelig ønsker at Pixar hadde fulgt de gode begynnelsene helt ut og turt å være like nedpå og ettertenksomme hele veien. Da hadde kanskje en del barn blitt mer utålmodige, men det hadde samtidig vært rikere filmer og vist mer mot. Med andre ord er det en del av meg som vil at en del vestlige animasjonsfilmer skal hente inspirasjonen mer fra Studio Ghibli der filmen om Prinsesse Kaguya er et ypperlig eksempel på en film som tar seg tid og følger linjene fra a til å.

 

Men tilbake til «Fortellingen om Prinsesse Kaguya», dette er en usedvanlig vakker film som fortjener massevis av priser og oppmerksomhet. Terningkast 5!

4 kommentarer
  1. Håper det gikk fint hos tannlegen og på jobbintervjuet! Konkylier, solnedganger og kaleidoskop er noe av det fineste – for en tanke å slå de tre tingene sammen til en helhet!
   Det er nettopp derfor jeg oppsøker Studio Ghibli – filmene holder et annet tempo og fremkaller en annen stemning. Foreløpig har jeg ikke sett så mange, men Fortellingen om Prinsesse Kaguya så fin ut!

  2. Det gikk fint hos tannlegen (null hull). Jeg er litt mer usikker på hvordan det gikk på jobbintervjuet siden de virket ganske uforberedt på meg, men vi får se hva som skjer. Og Studio Ghibli-filmer har en egen stemning ved seg og en konkyliesolnedgangkaleidoskop-mix kunne sikkert vært inspirerende 🙂

  3. Så fint at du fikk sett “Prinsesse Kaguya”! Jeg syns den er helt nydelig sjøl, så det gleder meg at den også falt i smak hos deg. Jeg liker jo, som du sikkert veit, asiatisk animasjon bedre enn vestlig animasjon på generell basis, og er sånn sett helt enig med deg i at Pixar burde lånt mer fra Studio Ghibli 😉
   Ellers håper jeg at både tannlegebesøk og jobbintervju gikk fint!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg