Leseliste og andre finheter :)

Heisann! Det er torsdag, jeg har cola og Hockey Pulver å kose meg med og livet er en fin dings. Og til helgen blir det biblioteksbesøk, teater, yndlingsrestauranten og familiesammenkomst blant annet så det blir jo også trivelig sikkert 🙂 Ellers var det helt fantastisk på tirsdag siden jeg fant MUSIKALHIMMELEN!!! Man finner musikalhimmelen med å trykke på ordet i Caps Lock og der er det link til muligheter til å se en hel haug med musikaler filmet live fra scenen på Youtube og liknende nettsteder uten å trenge å laste ned noe. Og selvfølgelig er jo musikaler aller best live, men dette er et kjekt alternativ og ååå, det finnes så mange musikaler her som jeg elsker og gladelig har et møte med <3 

Her har vi forresten en fin versjon av en sang som jeg i perioder har veldig dilla på (jeg er i en “ha dilla på denne sangen”-periode nå for eksempel):

Sangen heter “Run away with me” og får meg stadig til å skrive kortprosa inspirert av teksten og her er det Michael Arden som synger og ååå, det er så fint og så godt fremført, han formidler teksten og handlingen i den ekstremt godt og jeg elsker det. Dessuten er han så søt <3

Nok om det. Jeg fant denne lista: http://carolinesverden.com/2015/03/en-liste-om-a-lese/ for ikke så lenge siden og tenkte å låne den og svare på spørsmålene selv siden det forekom meg som underholdende. Og jeg har hatt leselister før, men ikke akkurat denne og det er en stund siden og jeg elsker bøker så ja. God fornøyelse og da setter jeg i gang:

Leseliste

Rask eller langsom leser?

Siden gjennomsnittet mitt er på åtte bøker i måneden kan jeg nok kalle meg en rask leser. Dette har riktignok en del med at jeg er flink til å prioritere lesing (jeg tar meg av og til i å lure på hvor mye folk som leser saktere faktisk prioriterer å lese fremfor andre ting) og at det må innrømmes at jeg av og til kan være litt mer kvantitet enn kvalitet når det gjelder bøker siden jeg alltid ønsker å få lest så mye som mulig, men jo da, jeg er ganske rask og særlig når det gjelder diktsamlinger og grafiske romaner (hver gang jeg er på biblioteket låner jeg en grafisk roman og en diktsamling som jeg kan starte den neste måneden med sånn at måneden får en god start og det bare tar noen få dager før jeg er i gang med månedens tredje bok). 

Tynne eller tykke bøker?

Egentlig liker jeg aller best bøkene som ligger på mellom 200 og 500 sider, altså de som er et sted i midten, men utover dette har både tykke og tynne bøker sine fordeler. Noen bøker som er svært tynne elsker jeg fordi de får sagt så mye med få ord og nettopp det at de er så tynne gjør at man ønsker seg mer og ikke føler at noe er overflødig. Og noen bøker som er mer tykke elsker jeg fordi de inneholder så mye og fordi det føles som å ha spist et stort måltid når man er ferdig med dem, man har prestert noe liksom og så har tykkelsen gjort at man har fått mye tid til å bli glad i karakterene og så gjør det ting brilliant. Så både tykke og tynne bøker, ja takk, begge deler 🙂

 Bibliotek eller bokhandel?

Begge deler her og, men det er litt forskjell på prioriteringene. Grafiske romaner og diktsamlinger pleier jeg langt oftere å låne på biblioteket enn å kjøpe siden jeg ofte ikke føler et behov for å lese en grafisk roman eller en diktsamling mer enn én gang (her er det dog visse unntak, men generelt sett) og ellers liker jeg å bruke biblioteket når det gjelder de mange bøkene som jeg har lyst til å lese, men ikke føler noe behov for å eie i første omgang. I bokhandler pleier jeg oftest å ha en viss plan før jeg handler ting siden jeg har langt mer bøker enn jeg har plass til bøker egentlig, men jeg har det vidunderlig om jeg for eksempel har et gavekort på Ark Bokhandel som kan brukes til hva enn jeg føler for og jeg elsker de gangene jeg tillater meg selv å bestille litterære underverker på nettet.

Lydbok eller e-bok?

E-bok. Jeg er enormt sær når det gjelder stemmer til opplesere på lydbøker og egentlig er det bare tre lydbøker jeg virkelig har hatt sansen for (“Løven, heksa og klesskapet”, “Den lille prinsen” og “Kysse, sa Heidi”). Til gjengjeld lyttet jeg til for eksempel “Kysse, sa Heidi” over fem ganger, jeg hadde helt dilla på den som lydbok da jeg var rundt 12-13 år. Hva angår e-bøker så har jeg en Kindle og den er innmari fin og innmari praktisk og riktignok har den ikke vært så mye i bruk så langt i år (biblioteksbøker og uleste bøker i hyllene mine har blitt prioritert i større grad), men den er virkelig super likevel. 

Innbundet eller pocket?

Blir mest pocket av ymse grunner, men jeg syns i utgangspunktet at innbundne bøker er penere. Men når pocket er billigst og jeg bryr meg mye mer om det inni enn det utenpå bøkene så blir det mest pocket. 

Vampyrer eller spøkelser?

Det blir ganske lite av begge deler egentlig, foretrekker andre overnaturlige vesener mer. Har vært borte i både vampyrer og spøkelser i bøker, men hvem jeg liker mest eller har lest mest om er jeg ikke sikker på. 

Nytt eller gammelt?

Blir mest nyere bøker, men pleier alltid å like klassikere bedre enn forventet og koste meg for eksempel skikkelig i fjor når jeg leste “De tre musketerer” (den desidert mest fengende klassikeren jeg noen gang har lest)

Bokmerke eller eseløre?

Bokmerke selvfølgelig! Unntaket er om jeg leser “choose your own adventure”-typen bøker, da er eselører det mest praktiske.

Biografier eller memoarer?

Jeg er egentlig ikke sikker på hva som er forskjellen, men jeg har ingen preferanser som jeg vet om. Leser ellers ikke så mye memoarer eller biografier, men det hender i ny og ne.

Skrekk eller chicklit?

Jeg leser veldig lite skrekk (ser lite skrekk også, unngår generelt sett skrekk i livet mitt i ganske stor grad) og jeg har ikke spesielt sansen for chick-lit heller. Det finnes dog flere bøker som kan klassifiseres som chick-lit som jeg har lest enn bøker som kan klassifiseres som skrekk. 

Sofaen eller sengen?

Sofaen. Leser for å sovne på sengen.

Inne eller ute?

Begge deler, men mest inne som et resultat av at jeg i utgangspunktet er innemenneske i større grad enn utemenneske. 

Originalspråk (engelsk) eller norsk oversettelse?

Leser mest på engelsk, foretrekker originalspråket. 

Poesi eller prosa?

Leser langt mer prosa enn poesi, men poesi inspirerer meg oftere til å skrive selv og det er en av flere grunner til at jeg sørger for at hver måned inneholder poesi.  

Kvinnelige eller mannlige forfattere?

Har ingen preferanser. 

Boken eller filmen?

Vanligvis boken, men det finnes tilfeller da jeg føler filmen har formidlet en historie bedre enn boka og det finnes også tilfeller der jeg elsker boka, men så filmen først og har et mer nostalgisk forhold til filmen (les: Den Uendelige Historien).

Kokebok eller bakebok?

Ingen av delene, jeg er veldig lite glad i å lage mat og bruker veldig lite tid på slikt. Dette resulterer i at jeg sikkert spiser grøt litt for ofte 😉

Kjærlighet eller spenning?

Hm… Vanskelig. Jeg tror jeg leser mer bøker der kjærlighet er et sentralt element enn bøker der spenning er det viktigste, men samtidig finner jeg det langt mer tilfredsstillende når en bok er skikkelig spennende enn når en bok er skikkelig romantisk så nja. 

Første voksenboken du leste og virkelig likte?

De elendige av Victor Hugo da jeg var tretten rett etter at jeg oppdaget musikalen Les Miserables. Likte boka ganske godt siden jeg hadde musikalmusikken spillende opp i hodet mitt som et soundtrack mens jeg leste, men husker at jeg syntes det var litt for detaljert. Det er uansett en flott bok og en flott musikal og Javert og Eponine er awesome karakterer (Marius er et fjols som velger Cosette). 

Nevn en klassiker du hevder å ha lest, men aldri har kommet deg helt gjennom?

Kommer ikke på noe. Pleier ikke å hevde at jeg har lest ting jeg ikke har lest.

Har du noen bokserier du liker spesielt godt?

Harry Potter, Hunger Games, Percy Jackson-serien, Chaos Walking-triologien til Patrick Ness, Fairyland-bøkene til Cat Valente, The Mysterious Benedict Society-bøkene til Trenton Lee Stewart og Hero’s Guide-serien til Christopher Healy er bare noen av flere serier jeg har likt kjempegodt. 

Hvilken forfatter har du lest flest bøker av?

J. K. Rowling, A. S. King, Michael Ende og Roald Dahl er nok de forfatterne jeg har lest mest av. Og så har jeg lest alle tre bøkene Kristine Oseth Gustavsen har skrevet 😉

Mest slitsomme boken du har lest?

Naturfagsboka på Videregående, katalogiseringsregler da jeg prøvde meg på bibliotekarstudiet, alle matteorienterte bøker jeg har lest utenom “Mattedjevelen” 😉

Har du oppdaget noen nye forfattere du liker i det siste?

Erin Lange er en forholdsvis ny oppdagelse, Fredrik Backman er ikke fullt så ny, men har blitt en av mine favoritter i løpet av de siste to årene og jeg blir mer og mer glad i Matt Haig.

Har du noen yndlingsforfatter?

A. S. King, J. K. Rowling, Michael Ende, David Levithan og Fredrik Backman er noen utenlandske forfatterfavoritter. Blant norske forfattere er jeg veldig glad i Kjersti Annesdatter Skomsvold og André Bjerke 🙂 Og jeg er veldig glad i Steve Toltz fordi “En brøkdel av helheten” er så genial (og Steve Toltz skal gi ut ny bok til høsten, JAAA!) =D

Beste barnebokforfatteren?

Astrid Lindgren (hun skulle ha fått Nobelprisen i Litteratur), Roald Dahl og Michael Ende. Og de jeg leste flest bøker av som barn var nok K. A. Applegate, R. L. Stine, Lurlene McDaniel (pleide å være en sucker for forutsigbare bøker med kjipe sykdommer der minst en karakter døde da jeg var yngre, er litt glad i slike bøker fortsatt egentlig) og Ann M. Martin.

Boken som har berørt deg mest?

Jeg savner deg, jeg savner deg av Peter Pohl. Jeg har et veldig nostalgisk forhold til den boka og den betydde veldig mye for meg i oppveksten (har lest den over tjue ganger fra jeg var 13 til jeg var 22 fordi jeg var så glad i den). 

Hvilken bok gleder du deg til å lese? 

“Reasons to stay alive” av Matt Haig, nyeste Fairyland-boka til Cat Valente, “Dragon Scale” av Rachel Hartman og mange flere. Jeg skal til London i mai og holder på med å planlegge en liste bøker som jeg skal se etter =D Og det er allerede tre, fire forskjellige bøker jeg gleder meg til som kommer til høsten. Bøker <3

*

Det var den listen, det er bare å låne ideen om det skulle være av interesse. Da skal jeg finne på andre ting og så kommer nok neste innlegg på søndag regner jeg med. Vi bables og god fornøyelse!

5 kommentarer
  1. Musikalhimmelen høres perfekt ut for deg! Enig i at musikaler er best live, men det er veldig fint å ha mulighet til å mimre eller oppdage nye ting i sofakroken 🙂
   Takk for listen forresten, den var gøy å fylle ut!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg