“Wherever you are, at any moment, try and find something beautiful.” – om boka det nydelige sitatet er hentet fra og annet fint

Heisann! I mitt forrige innlegg blogget jeg om bøkene og filmene jeg koste meg med i juni (noe som tydeligvis ikke interesserte så mange, men det går bra) og i dag skal jeg hovedsaklig anmelde en av de vidunderlige bøkene jeg har lest i det siste (for jeg leser så mye fint for tiden). Men før det så blir det annen babling og akkurat nå er livet fint 🙂

I dag er planen å dra ned til sentrum, ta lunsj på Peppes mens jeg (forhåpentligvis) får lest dagens aviser og deretter ta med noen av pengene jeg fikk da jeg hadde bursdag (en bursdag som antakelig har vært den jeg har tjent mest på rent økonomisk sett siden jeg har masse muligheter til å kose meg fremover) og titte rundt i butikker for mulig shopping før jeg skal på kino og se “Minions” (anmeldelse kommer til uka) og deretter spise middag på Burger King av rent praktiske årsaker. Det blir så fint =D Ellers så koser jeg meg for tiden med SYTYCD, nettspill, fargelegging og ikke minst å lese og nå har jeg skaffet meg nyeste utgaven av litteraturmagasinet Kamilla i tillegg til litt blader for å ha underholdende lett sommerlesning fremover. Dessuten leser jeg boka “The Lie Tree” av Frances Hardinge og den er egentlig så fint skrevet at det føles som om jeg aldri vil klare å skrive noe i nærheten, men jeg prøver å få skrevet litt hver dag likevel. Og det varierer hva jeg skriver på og hvor mye jeg skriver, men jeg skriver og nå har jeg attpåtil besluttet å pakke den “ååå så inderlig fine notatboka jeg fikk til bursdagen min som har skjønne illustrasjoner signert kjæresten til onkelen min og bare er så brilliant” med meg overalt for å skrive om gatelykter og slikt og illustrere det jeg skriver med morsomme tegninger og slikt. Det er det fine, jeg er veldig inspirert for tiden, selv når jeg ikke skriver så bobler det inni meg og hjernen arbeider hele tiden <3 

Og forøvrig har jeg funnet masse nye musikalcder jeg kan sjekke ut på Spotify mens jeg lengter etter viktige ting som at “Something Rotten”-musikalcden skal dukke opp der, jeg fortsetter meg å være en sånn flink person som søker på jobber og ikke gir opp uansett hvor mange avslag det blir og jeg fant dette og det var brilliant:

De er så skjønne og talentfulle og det er en sang om å ikke bruke mobilen når man er på teater og jeg er bare helt “jaaa, helt enig” siden jeg syns mobiler bør skrus helt av uansett om man er for eksempel på kino eller på teater (og særlig på teater der lyset fra mobilskjermen kan forstyrre de på scenen og det seriøst er teit å ha brukt over 500 kr på en teaterbillett om man ikke en gang har tenkt å følge med, om man har det som plan burde man heller droppe teaterbesøket og bare gi billetten til meg som uansett følger intenst med fordi teater er elsk, det er helt magisk <3). Fine sangen og hurra for ukulele og cello og Laura Benantis supre sangstemme!

Men da tenkte jeg å bruke resten av dette innlegget på en anmeldelse av en helt vidunderlig fin bok jeg leste i slutten av juni, nemlig “Reasons to stay alive” av Matt Haig, en bok som jeg ble veldig glad i. Nå kommer anmeldelsen og så blogger jeg i neste omgang enten mandag eller tirsdag og da blir det blant annet babbel om “Minions” 🙂

Reasons to stay alive av Matt Haig

 

Mens jeg oppdaget Matt Haig for flere år siden føler jeg at jeg virkelig oppdaget ham da jeg leste “The Humans” i fjor, en bok jeg ble utrolig glad i. Såpass glad i at jeg bare visste at jeg måtte ha «Reasons to stay alive», en bok jeg nå har lest og som var fenomenal. Her skriver Matt Haig om depresjon som han selv har slitt med og sånn sett er det en sår bok. Men det er også en bok om grunnene til å leve og en bok som aller mest tross alt er en historie om håp.

Selv har jeg vært heldig for mens jeg av og til har tenkt at ting har vært håpløst har det alltid gått veldig fort over og jeg er flink til å finne ting å glede meg over. Samtidig vet jeg at dette er bare tilfeldigheter og flaks og at mentale lidelser som depresjon er mye mer vanlig enn mange tror og det er det som gjør bøker som «Reasons to stay alive» så viktige. De viser at det er håp og også at du ikke er mislykket eller noe slikt om du er deprimert, men at det er en sykdom og noe du kan like lite for som hvis du hadde hatt influensa. Og det kan hende hvem som helst, selv de du går rundt og er intenst misunnelig overfor fordi de tilsynelatende får til alt.

Med andre ord, jeg syns dette er en virkelig betydningsfull bok som absolutt alle burde lese uansett om de har hatt depresjon eller ei. Det er en bok som trøster uansett og som man blir veldig glad i fordi det er så nydelig formidlet.

«Reasons to stay alive» er ellers en av de bøkene som er mye på en og samme tid. Det er Matt Haigs personlige fortelling om hans erfaringer med depresjoner, det er en selvhjelpsbok i form av at den gir tips om hva man bør gjøre om man lider av depresjon selv eller er pårørende, det er en bok med lister og fine formuleringer og grunner til å leve og det er en bok om å være menneske og hvor vanskelig, men også hvor fantastisk det kan være. Sist, men ikke minst er det en bok om tingene som reddet Matt Haig og hvordan en av disse tingene var bøker og ååå som jeg forstår hvordan bøker kan være en redning, jeg elsker jo bøker og særlig de som får meg til å tenke alle tankene, føle alle følelsene og føle at dette er å være hjemme, det er her mellom disse linjene jeg hører til. Og jeg føler virkelig Matt Haig her har skrevet en bok jeg gladelig lever i.

Terningkast 6 siden denne boka var sår, vakker og en virkelig brilliant leseropplevelse og her er noen utdrag:

 

“Wherever you are, at any moment, try and find something beautiful. A face, a line out of a poem, the clouds out of a window, some graffiti, a wind farm. Beauty cleans the mind.”

*

“And most of all, books. They were, in and of themselves, reasons to stay alive. Every book written is the product of a human mind in a particular state. Add all the books together and you get the end sum of humanity. Every time I read a great book I felt I was reading a kind of map, a treasure map, and the treasure I was being directed to was in actual fact myself.”

*

“I am you and you are me. We are alone, but not alone. We are trapped by time, but also infinite. Made of flesh, but also stars.” 

*

“How to stop time: kiss.
How to travel in time: read.
How to escape time: music.
How to feel time: write.
How to release time: breathe.”

*

“Maybe love is just about finding the person you can be your weird self with.” 

*

“You will one day experience joy that matches this pain. You will cry euphoric tears over the Beach Boys, you will stare down at a baby’s face as she lies asleep on your lap, you will make great friends, you will eat delicious you haven’t tried yet, you will be able to look at a view from a high place and not assess the likelihood of dying from falling. There are books you haven’t read yet that will enrich you, films you will watch while eating extra-large popcorn, and you will dance and laugh and have sex and go for runs by the river and have late-night conversations and laugh until it hurts. Life is waiting for you. You might be stuck here for a while, but the world isn?t going anywhere. Hang on in there if you can. Life is always worth it.”

(Særlig dette utdraget, elsker det så inderlig meget mye <3)

*

6 kommentarer
  1. Jeg driver å vurderer denne boka. Jeg lider av depresjon og har gjort det hele livet som jeg kan huske og kjenner sånne sitater som det siste der provoserer meg fordi de ikke er sanne. Det er ikke alle som blir friske av dette. Det er mange mennesker som dør alene uten å finne den gleden han snakker om. Så vet ikke om denne boka ville hjelpe meg eller bare gjøre meg mer deprimert/sint.

  2. “I am you and you are me. We are alone, but not alone. We are trapped by time, but also infinite. Made of flesh, but also stars.” – likte det sitatet der spesielt godt! Høres ellers ut som en veldig fin og inspirerende leseropplevelse, ikke umulig jeg gir den et forsøk en gang 🙂

  3. S. Rolfsønn, takk for kommentaren. Skjønner poenget ditt, men det er jo skrevet av en som selv har slitt med depresjoner og som har blitt bedre så det siste sitatet der kan jo være sant for noen. Men du har rett i at mange ikke blir friske dessverre. Tenker likevel at det kan være verdt å gi boka et forsøk, du vil oppdage raskt om det er en bok som trøster deg eller bare frustrerer og jeg syns i alle fall at det var en nydelig bok 🙂
   Og er lite overrasket over at du likte det sitatet, Kristine, har lagt merke til interessen din for kosmologi og sånt og ja, det var en veldig fin og inspirerende leseropplevelse som absolutt er verdt et forsøk.

  4. Håper du liker den, S. Rolfsønn og takk for kommentaren, Fivrelden, fint at det var inspirerende og håper du får en anledning til å lese denne boka du og for jeg syns den var helt nydelig <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg