Der jeg velger mine topp 7 favorittsanger i musikalen Hamilton og generelt sett obsesser masse!!! =D

Heisann. Det er torsdag morgen og livet er fint selv om jeg i går til min “glede” kunne feire ni måneders jubileum som arbeidssøker som drar på Fretex sitt datarom hver eneste dag for å skrive søknader. Jeg feiret med å drikke en ekstra kopp med te og å smile over at livet i det minste ellers er ganske greit siden boka jeg leser er veldig kul og verden inneholder Netflix og Spotify og å være kreativ. Ellers bekymrer det meg litt at jeg har veldig lite planer for Nanowrimo, men det er jo fortsatt en del igjen av oktober så det burde ordne seg. Men da tenkte jeg egentlig å bable om musikaler resten av dette innlegget, mer spesifikt én musikal som jeg i litt over to uker har hatt fullstendig dilla på og lengtet etter å bable masse om. Jeg snakker om musikalen “Hamilton” som Lin-Manuel Miranda (som er awesome og som er lur å være fan av siden han har massevis av prosjekter bestandig og som blant annet skal stå for musikken i “Moana” som er en animert Disney-film som kommer i 2016 og som jeg gleder meg veldig til allerede), en musikal jeg har vært veldig nysgjerrig overfor i flere måneder og som, sammen med musikalcden til “Something Rotten”, er en musikalcd jeg vil få i posten i november antakelig. Og i mellomtiden kan jeg lytte på Spotify og lytte litt til og jeg har basically hatt så ekstremt dilla på å lytte til denne musikalen at det nesten er en smule bekymrende. Her er en sang fra den for å lade opp:

Denne sangen heter “Helpless” og den er sååå fin <3 Her er link til musikalcden på Spotify: https://open.spotify.com/album/1kCHru7uhxBUdzkm4gzRQc og nå kommer obsessing i vilden sky siden jeg vil at alle skal lytte til og elske denne musikalen siden jeg er så betatt av den selv.  Neste blogginnlegg kommer mest sannsynlig på søndag så da bables vi og god fornøyelse =D

Hamilton og topp 7 favoritter fra den

 

For noen år tilbake pleide jeg stadig vekk å låne musikalcder på musikkavdelingen til Hovedfilialen. Nå pleier jeg oftest å lytte til musikalmusikk på Spotify og kjøper de musikalcdene som jeg trenger å ha i samlingen min, men for noen år siden lånte jeg musikalcder temmelig ofte og det var i et slikt tilfelle jeg kom over «In the heights» som i senere tid også har blitt en del av musikalcd-samlingen min. Og mens «In the heights» ikke er blant mine største favoritter på musikalfronten, så er det en musikal som jeg liker siden musikken er veldig fengende og det i tillegg var den musikalen som viste meg at også hip hop kunne høre hjemme i musikalverdenen. Og «Hamilton» tar dette et steg lenger og henter inspirasjon fra både hip hop og RNB bare for å nevne noe, samtidig som den hører klart hjemme i musikaltradisjonen og har mange referanser til musikaler hvis man leter nøye nok. Videre er «Hamilton» revolusjonerende på andre måter. Det er en musikal der Jonathan Groff er den eneste hvite skuespilleren mens resten av skuespillerne er latino, afro-amerikanere, asiatiske osv. og dette er noe som er valgt bevisst for å gjenspeile dagens flerkulturelle samfunn. Det er en musikal med musikk som man virkelig kan se for seg at ville passet på radio og som på grunn av innslag av rap og beatboxing og andre elementer fra hip hop og annen mer moderne musikk virkelig kan engasjere langt flere enn bare musikalelskere. Det er en musikal der alle synger, rapper og alt mulig skikkelig fantastisk. Og det er en musikal som formidler historien om Alexander Hamilton (som er avbildet på 10 dollar-seddelen i USA og var en av USAs landsfedre) uten å noen gang bli forvandlet til en tørr historie-leksjon.

Og ååå, jeg elsker denne musikalen. Jeg regnet med at jeg ville like den siden jeg har vært fan av Lin-Manuel Miranda i flere år nå og hadde hørt mye fint om «Hamilton» (som har vært en enorm suksess i USA) på forhånd, men ååå, musikken her er noe av det mest awesome jeg har vært borte i på lenge. Det er engasjerende og fengende, det er tidvis oppriktig rørende og på andre tidspunkter underholdende og brilliant og det er virkelig fantastisk og usedvanlig imponerende i tillegg siden Lin-Manuel Miranda (som fortsatt er kun 35 år gammel) står bak musikken, tekstene, ideen til musikalen og i tillegg spiller hovedrollen (noe som også var tilfelle med «In the heights» som vant Tony Awards for beste musikal i 2008). Og musikalcden til «Hamilton» (en cd jeg har forhåndsbestilt og regner med å få i posten i november eller noe sånt) ble tilgjengelig først på NPRs nettsted (der jeg lyttet bekymrende mye til den de neste dagene) og deretter på Spotify fra fredag 25. oktober der jeg har endt opp med å lytte massevis hver eneste dag i snart uker nå fordi jeg er helt besatt og betatt og virkelig fascinert. Jeg har liksom lyst til å bable om denne musikalen hele tiden, jeg har sinnssykt lyst til å se den (noe som er urealistisk siden den settes opp på Broadway i New York der omtrent alt av forestillinger i flere måneder fremover i tillegg er utsolgt siden den er såpass populær), jeg har lyst til at alle jeg kjenner skal få like dilla på musikken og ja, jeg elskerelskerelsker denne musikalcden og tenkte nå å velge de syv sangene i «Hamilton» jeg for øyeblikket liker best og poste hvorfor og mitt yndlingssitat fra sangen. Dette satser jeg på at vil være av interesse og om ikke annet så vil det sikkert boble i gjennom at jeg er veldig entusiastisk og fascinert angående denne musikalen som er ååå, så perfekt!

Topp 7 sanger i «Hamilton» (i en uspesifikk rekkefølge og titlene linker til sangen på Youtube)

Dette er den tredje sangen i første akt av musikalen og der de første to sangene føles litt som eksposisjon så er denne den der jeg føler musikalen er i gang for fullt. Og ååå, denne sangen er brilliant. Den har fantastisk rapping og fester seg sporenstreks, den introduserer en del av musikalens karakterer og den er musikalen som virkelig viser oss Alexander Hamiltons store ambisjoner og besluttsomhet angående sin sjanse og hvordan den definitivt ikke skal skusles bort. Og så er det bare så kult å lytte til og groove til mens man føler at man er del av noe som er helt konge.

Beste sitat: Hey, yo, I’m just like my country, I’m young, scrappy and hungry and I’m not throwing away my shot.

Denne sangen er den som virkelig fikk meg til å elske “Hamilton”-musikalen for dette er så fint. Det har blitt nevnt at denne sangen er musikalens svar på Destiny?s Child og det er en passende beskrivelse, men denne sangen er også super fordi den er skikkelig girl power. Det er sangen de tre Schuyler-søstrene synger og den introduserer dem på samme tid som den viser hvor kule de er og er herlig feministisk (noe som vises i det beste sitatet der de siterer fra Thomas Jeffersons «Declaration of Independence» og vrir på sitatet på en fantastisk måte)

Beste sitat:
(Alle tre søstrene)

«We hold these truths to be self-evident,
that all men are created equal”

(Angelica)
And when I meet Thomas Jefferson
I’mma compel women in the sequel

Jonathan Groff kjenner jeg fra både Glee og Spring Awakening, men han er aller mest brilliant her som Kong Georg III som ikke har noen stor rolle, men som stjeler showet hver gang han dukker opp. Han er i England og ikke i USA der hovedandelen av musikalen tar plass og synger i «You’ll be back» om hvordan koloniene vil komme tilbake for å få hans hjelp. Sangene til Kong Georg III har passende nok en britisk og noe Beatles-aktig svung og er ellers kule fordi de er enormt underholdende og på sett og vis ypperlige skurkesanger i tillegg (eksemplifisert til gangs i sitatet mitt fra den). I tillegg synger Jonathan Groff så fint, stemmen hans er så inderlig behagelig å lytte til og det gjør dette enda finere.

Beste sitat: I will kill your friends and family to remind you of my love
Da da da dat da dat da da da da ya da,
da da  da dat da ya da!
Da da da dat da dat da da da da ya da
da da dat dat ? Everybody

Rett før denne sangen på cden så er det en sang som heter «Helpless» og som handler om sånne viktige ting som da karakteren Eliza første gang treffer Alexander Hamilton som hun blir forelsket i ved første blikk. Så kommer «Satisfied» som er fra Eliza Schuyler’s storesøster Angelicas perspektiv da hun er på den samme sammenkomsten og det viser seg at også hun forelsker seg sporenstreks i Hamilton og så er det en litt sår sang siden den synges når Eliza og Hamilton gifter seg og Angelica basically er som Eponine i Les Miserables og den som er så forelsket, men som ikke får mannen hun drømmer om. Og ååå, denne sangen er helt brilliant, fengende, sår og engasjerende og den inneholder dessuten en helt fenomenal del der Angelica rapper som viser at jenter kan være vel så gode rappere som menn, noe som igjen gleder min indre feminist. Og jeg har denne sangen på hjernen massevis og jeg har lært meg mye av teksten utenat fordi jeg har lyttet til denne sangen så mye og det er jo et positivt tegn tror jeg.

Beste sitat: I remember that dream like candlelight
Like a dream that you can’t quite place
But Alexander I’ll never forget the first time I saw your face
I’ve never been the same

Jeg elsker melodien til denne sangen og det er en sånn sang som er så fin og søt at jeg nesten ønsker meg barn eller kjæledyr bare for å ha noen å synge den til. For denne sangen synges til noen, den er basically karakterene Burr og Hamiltons brev til henholdsvis Burrs datter Theodosia og Hamiltons sønn Philip og det er så skjønt. Tekst og melodi sammen skaper en slik herlig symbiose der alt får meg til å drømme meg bort mens jeg føler at ååå, denne sangen er til å sveve på, dette vil jeg pakke meg inn i som om hver note er en lapp på et metaforisk lappeteppe som holder meg varm og glad på samme måte som dagens tredje tekopp.

Beste sitat: Dear Theodosia, what to say to you?
You have my eyes. You have your mother’s name.

When you came into the world, you cried and it broke my heart.

I sangen Burn har Eliza oppdaget at Hamilton har hatt en affære og hun synger om hvordan hun leter i brevene han har sendt henne etter tegn på at dette ville skje og hvordan hun brenner brevene hans og er knust av sorg over det som har hendt og slikt så det er egentlig ingen spesielt koselig sang. Men den er helt nydelig, bare melodien alene er så elegant og besnærende og teksten er helt perfekt, jeg syns den er så himla fin. Også synger Philippa Soo som har rollen som Eliza usedvanlig fint.

Beste sitat: You built me palaces out of paragraphs.
You built cathedrals.

En viktig karakter i både Alexander Hamilton og Elizas liv er død og dette er en sang om sorgen og tomheten etterpå. Og hvis man har lyttet en hel massevis til Hamilton-musikalen og blitt skikkelig glad i karakterene så er denne sangen veldig farlig siden den er skikkelig inderlig trist og sår og deprimerende som seg hør og bør for en sang som behandler etterdønningene av en tragedie, men den er likevel en sang som i alle fall jeg likevel stadig kommer tilbake til siden den også er veldig fin og den jo har et snev av håp siden den viser hvordan dette gjør at Eliza og Hamilton finner tilbake til det de hadde før Hamiltons affære og det skjer tilgivelse og slikt. Og ååå, denne sangen er den første av sangene i «Hamilton» som faktisk har inspirert kortprosa fordi den har visse formuleringer som er uhyre inspirerende, noe som i seg selv er en grunn til at jeg liker denne sangen veldig godt.

Beste sitat: There are moments that the words don’t reach.

*

Der har vi mine topp 7 favorittsanger i musikalen «Hamilton» for øyeblikket og av sanger som nesten nådde opp til topp 7, men akkurat mangler har vi «What’d I miss» og «Helpless» og de to andre sangene som involverer Jonathan Groff og Kong Georg III bare for å nevne noe. Men jeg kan kanskje ikke skrive verdens lengste og mest obsessende musikalinnlegg ever siden det er visse begrensninger med henhold til lengde på blogginnlegg, men vit at ååå, jeg elsker denne musikalen for tiden og vil at alle skal lytte i vei på Spotify for det er såå fint, så innmari flott og jeg har dilla og yay!

6 kommentarer
  1. Hei. Har du sett filmmusikkalen the rocky horror picture show? Det er en av de få musikalene jeg liker og soundtracket er ganske stilig også:)
   Hilsen Ina.

  2. Det er så gøy når man obsesser så mye over noe 😀 Jeg er sjøl ikke så veldig glad i rap og r’n’b, men det er jo morsomt når man bruker sånne sjangere i musikaler og sånn, bare fordi det bryter litt med det man tanker at er normen.

  3. Jeg er egentlig ikke så into rap eller RnB jeg heller generelt sett, men i musikalene til Lin-Manuel Miranda funker det av en eller annen grunn helt fortreffelig og ja, det er kult når det brukes slike sjangre i musikaler for det utvikler jo hva en musikal kan være og det er spennende. Og ja, det er såå gøy å obsesse så mye over noe, Hamilton er himla fantastisk <3

  4. Jeg skjønner at folk vil jeg skal se Rocky Horror Picture Show, jeg kan væffal sette meg et mål om å få sett den før jeg fyller 31, da er det en plan, men uten at det blir stress. Og alle burde lytte til Hamilton altså 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg